Wednesday, February 27, 2013

3 'Lawan Tetap Lawan'... Kalau Anwar Berani Saman Lah Reuters Dan Manila Times


Pada Jumaat lalu, Datuk Seri Anwar Ibrahim bersungguh-sungguh menuduh UMNO yang mereka-reka cerita kononnya pencerobohan 100 lelaki bersenjata di Lahad Datu, Sabah adalah atas jemputan pihak pembangkang.

Perkara ini cukup menghairankan kerana sejak pencerobohan itu berlaku, tidak ada satu pun kenyataan, baik rasmi atau tidak rasmi, yang dikeluarkan oleh UMNO menuduh Anwar atau parti pembangkang menjadi dalang di sebalik insiden itu itu.

Sebaliknya tuduhan itu dibuat oleh agensi berita antarabangsa, Rauters.

Malangnya orang lain yang makan nangka, orang lain pula yang terkena getahnya!

“ ”Itu Umno punya kenyataan bukan Reuters, siapa yang beritahu? Itu Umno punya,” katanya kepada pemberita.

Ketika diminta mengulas lanjut berhubung perkara itu, beliau hanya berkata: “Saya tak mahu komen.”


Untuk rekod, Reuters pada 14 Februari lalu melaporkan seorang pegawai tentera Filipina sebagai berkata bahawa kumpulan lelaki itu merupakan pengikut Sultan Sulu yang telah dijemput ke Sabah oleh seorang ahli politik daripada pihak pembangkang bagi menbincangkan mengenai isu tanah.

Kumpulan yang dianggotai 100 orang itu diketuai oleh Raja Muda Azzimudie Kiram, adik kepada Sultan Sulu, Jamalul Kiram III, mendesak bertemu ‘personaliti’ tertentu apabila rundingan tersebut berlarutan.

Kumpulan berkenaan sebelum ini menuntut pengiktirafan sebagai tentera Sulu daripada kerabat Sultan Sulu, meminta agar komuniti Suluk, yang telah lama berada di Sabah tidak dihantar pulang.


Terbaru, akhbar Manila Times pula pada tarikh 16 Februari memberitahu, Sultan Muhammad Fuad Kiram I, mendakwa Malaysia menduduki Sabah secara haram dan Sabah merupakan milik Kesultanan Sulu hingga hari ini.

“Pencerobohan tersebut berlaku setelah bekas pemimpin Malaysia Datuk Seri Anwar Ibrahim yang juga pemimpin de facto Pakatan Rakyat (PR) mencadangkan Sabah akan diberikan autonominya kepada pemerintahan kesultanan Sulu,” kata Jacinto.

Sekali lagi Anwar menafikan tuduhan ini.

Baik, dalam hal ini timbul persoalan, adakah penafian tersebut sudah cukup?

Anwar dikenali cukup ‘sensitif’ dengan laporan media dan tidak ragu-ragu untuk menyaman siapa saja sama ada individu, wartawan atau organisasi media yang dilihatnya tidak adil atau memfitnah dirinya.

Utusan Malaysia sebagai contoh, sering menjadi sasaran saman malu Anwar.

Tetapi kenapa bila organisasi media yang kuat dan sangat berpengaruh seperti Reuters membuat tuduhan sebegini, Anwar hanya sekadar menafikan begitu saja, kenapa tindakan yang sama tidak diambil kepada agensi ini?

Apa yang perlu ditakutkan, apa yang perlu dirisaukan?

Kalau Anwar betul-betul ‘gentlemen’, tindakan yang sama MESTI DAN PERLU diambil ke atas Reuters dan Manila Times jika beliau rasa telah difitnah dengan tuduhan yang sebegitu berat.

Anwar tidak boleh pandang ringan perkara ini kerana isu Lahad Datu menyentuh soal maruah dan kedaulatan negara.

Anwar tidak boleh dilihat hanya bertindak bila sesuatu isu hanya menyentuh peribadinya.

Beliau juga perlu dilihat ‘agresif dan garang’ kalau satu-satu perkara itu melibatkan kepentingan rakyat secara keseluruhannya!

Malangnya sehingga kini, Anwar dilihat hanya selesa berada dalam sindrom penafian, tidak ‘segarang’ seperti mana yang diharapkan.

Kenapa Anwar tiba-tiba boleh jadi selembut itu, hanya beliau yang ada jawabannya.

Beliau kena ingat, hari ini mungkin Reuters dan Manila Times…entah-entah esok atau lusa akan ada lagi media antarabangsa yang akan terus mengaitkannya di sebalik apa yang berlaku di Lahad Datu ini.

Kalau Anwar benar-benar memegang prinsip BERANI KERANA BENAR, TAKUT KERANA SALAH …inilah masanya untuk Anwar bertindak seperti mana pepatah bahasa Ingeris – WALK THE TALK

Percayalah, insiden di Lahad Datu ini tidak akan habis di sini saja…bila waktunya tiba, kita akan tahu siapa sebenarnya penceroboh, siapa sebenarnya perwira dan siapa sebenarnya penderhaka!

Mynewshub

3 comments:

Megat Alam Gempita said...

Cer Anwar tolong jelaskan;

Kenapa beliau dan Tian Chua bertemu Estrada, Nur Misuari dan seorang wakil Kerajaan Sulu di Manila beberapa hari sebelum tentera Sulu ini menceroboh Lahad Datu....apa yang mereka bincangkan?

Cer cerita mengapa Tentera Sulu ini menceroboh Lahad Datu beberapa hari sebelum kedatangan PM dan TPM di Sabah. Nak 'sambut' PM dan TPM kah?

Cer cerita sikit, apa peranan bodyguard-bodyguard peribadi Anwar yang terdiri bekas komando tentera Filipina di sisi Anwar. Mengapa mereka sentiasa ada pertemuan berkala dengan bekas pegawai atasan ATM yang pro fuckatan. Nak buat projek autonomi di Sabahkah?

cer fuckatan cerita! hehehe ada sesuatu yang bakal membuatkan Anwar semakin gelabah....

Anonymous said...

Taktik pencacai UMNO,lempar tuduhan dn minta yg di tuduh menjawap!Buat Megat Alam Gempita,Nur Misuari ada lh pemimpin Bangsa Moro bkn Sulu,bro.Mana pulak dtg Kerajaan Sulu,yg ada Kesultanan Sulu shj.Ada seorang yg mengaku Sultan Sulu berada di Sabah yg mendapat kewarganegaraan dr kerajaan Malaysia.Pengawal peribadi mengiringi Anwar bertemu bekas2 pegawai tentera,apa masaalah ny.Tk kn lh mereka nk pergi shopping pula dn meninggal kn tugas mereka.Andaian blh di buat konon ny atas jemputan pembangkang,tp perlu di ingat Parti STAR dn SUPP ada lh pembangkang di Sabah yg tiada hubungan dgn Pakatan Rakyat.Jd pakai akai sikit bila nk ber kata2!

Anonymous said...

Ada 4 radar canggih disitu, ikan lalu pun boleh nampak, operasi ops pasir ATM dan Asean pun buat kat situ, setiap pulau ada tentera, 6 agensi mengawasi perairan Sabah. Kenapa boleh bocor. Ada ura2 kerajaan Malaysia angkut bawa mai. Kenapa KDN yg ambik action, sepatutnya ATM. Semua jd persoalan, apa strategi dan sandiwara seterusnya. Adakah akan diistiharkan darurat dan PRU13 kena tangguh atau Sabah sj tangguh buat sementara. Itu je persoalan yg bermain d kalangan pengundi Sabah. Ini kali la...Adakah Anwar hantar UFO angkut dorang mai...cerdik sikit bro..

 

POLITIK HARIAN Copyright © 2013 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates