Thursday, March 21, 2013

11 Lahad Datu - Sandiwara Tian Chua Memakan Diri


Jenuh berpencak silat nampaknya pembangkang cuba menyelamatkan Tian Chua sambil menepis persepsi rakyat bahawa parti pembangkang tidak sensitif dan tidak patriotik.

Entah kenapa susah benar bagi pembangkang untuk mengaku bahawa Tian Chua telah keterlaluan, tersalah langkah dan celupar. Sedangkan lebih mudah untuk mereka menempelak Tian Chua dan memohon maaf dari rakyat dan keluarga wira-wira yang terkorban, bagi pihak parti mereka. Tentu dengan cara ini, rakyat akan lebih menghormati mereka sekali gus menyukarkan BN untuk mencari kelemahan mereka.

Tindakan pembangkang untuk membela Tian Chua membuktikan bahawa parti tersebut sebenarnya berkongsi sikap yang sama dengan Tian Chua iaitu tidak sensitif dan tidak patriotik. Bagi pembangkang, nyawa manusia tiada harga dan kedaulatan negara adalah perkara remeh.

Justeru, tidak guna mereka menuding jari keliling, sedangkan kata-kata Tian Chua yang biadap itu disiarkan oleh media rasmi mereka sendiri iaitu Keadilandlaily. Jika Tian Chua ingin membela diri, beliau harus terlebih dahulu mendakwa laporan media itu yang disiarkan pada 1 Mac 2013 mengenai kenyataannya, sebagai tidak benar sama sekali. Lebih elok jika beliau menyaman sahaja Keadilandaily. Tetapi Tian Chua enggan, sekali gus menunjukkan yang beliau teguh mempertahankan kenyataannya.

Antara petikan kenyataan Tian Chua yang membawa kepada pendakwaan menghina pasukan keselamatan ialah:

· “pencerobohan di Lahad Datu hanya sandiwara kerajaan untuk menakut-nakutkan rakyat seolah-olah wujud suasana tidak aman di Sabah.” dan

· “Ada konspirasi oleh kerajaan UMNO untuk mengalih pandangan rakyat Sabah, terutama dalam isu pemberian kad pengenalan kepada warga asing.” serta

· “Serangan tembak menembak di Lahad Datu dipercayai konspirasi terancang kerajaan UMNO untuk mengalih perhatian dan menakut-nakutkan rakyat”

Sebaliknya, pembangkang memilih untuk menangani isu ini dengan menuduh kononnya pendakwaan terhadap Tian Chua adalah usaha UMNO untuk mengalihkan isu Sabah. Sedangkan sebelum itu, Tian Chua juga menuduh yang UMNO cuba menutup apa yang berlaku di Sabah.

Untuk itu, kita merasakan bahawa tidak perlulah UMNO membela diri dalam hal ini tetapi biarlah pembangkang dan Tian Chua sahaja yang terkinja-kinja meroyan mengatur langkah sumbang dan lintang pukang.

Ini kerana, rakyat sedia maklum bahawa media-media rasmi kerajaan memberi tumpuan penuh dan liputan berterusan dan besar-besaran mengenai keadaan di Sabah. Jika benar tuduhan pembangkang bahawa kerajaan cuba mengalih isu, tentulah kita tidak akan dapat membaca dan mendengar perkembangan di sana melalui media kerajaan.

Malah, rakyat juga sedia maklum bahawa pembangkang juga yang paling teruja dan seronok sekali apabila Sabah diceroboh. Bagaikan pasukan sorak, pembangkang mendesak kerajaan agar mengeluarkan arahan bunuh sahaja sambil mengutuk tindakan diplomasi sebagai lembab.

Tetapi, apabila media asing menghebahkan pembabitan pembangkang dalam insiden tersebut tiba-tiba saja sorakan mereka menjadi pudar. Malah, apabila ada pasukan keselamatan kita yang terbunuh, pembangkang menuduh semuanya sebagai sandiwara kerajaan pula. Kononnya untuk menutup isu kad pengenalan.

Nyatalah bahawa hanya orang yang benar-benar taksub dan buta tuli sahaja yang tidak mampu melihat segala kecelaruan pembangkang.

Hakikatnya, pencerobohan Lahad Datu telah mengganggu fokus kerajaan untuk memberi khidmat terbaik kepada rakyat, selain membantutkan Barisan Nasional untuk menggerakkan kerja-kerja awal bagi menghadapi Pilihanraya. Pendekata, ia tidak memberi keuntungan atau kelebihan dari segi apa jua kepada pihak kerajaan atau BN dan kerana itulah pembangkang merupakan yang paling seronok, teruja, gembira dan seolah-olah meraikan pula pencerobohan tersebut pada mulanya.

Namun, siapa sangka apa yang pembangkang rancangkan untuk memberi imbuhan kepada mereka, kini memakan diri. Malah, menjadi semakin parah akibat keceluparan Tian Chua menayangkan sikap tidak berhati perut mereka secara terbuka.

Sebenarnya, kita tidak perlu berfikir jauh untuk mencari logik dalam kejadian ini. Fikirlah sendiri, yang manakah yang lebih masuk akal antara dua senario ini:

1.) pihak yang sedang berkuasa dengan momentum sokongan yang semakin memberangsangkan mengarahkan sandiwara berdarah yang mampu membuka ruang untuk dikritik,

ATAU

2.) pihak yang tergila-gilakan kuasa yang semakin kehilangan sokongan mengarahkan sandiwara berdarah dengan harapan untuk melemahkan kerajaan atau mungkin menjatuhkan terus kerajaan tanpa perlu melalui pilihanraya?

Malah, kita juga boleh menyaksikan sendiri bagaimana pihak yang tergila-gilakan kuasa itu langsung tidak sensitif dan langsung tidak punya semangat patriotik.

Tetapi, jika ini belum cukup kuat untuk membuktikan pendalangan pembangkang dan pengkhianatan Tian Chua, maka kenyataan Majlis Peguam, iaitu antara rangkaian penyamaran pembangkang, yang ingin membela pengganas Sulu, wajar dijadikan noktah terhadap sokongan kepada pembangkang.


11 comments:

Anonymous said...

Tian chua sial anak haram

Anonymous said...

Teruskan perjuangan mendedahkan KEBANGSATAN UMNO Tian Chuan.
Kami sentiasa di belakang kamu.

Anonymous said...

Lembu2 UMNO sampai sekarang tidak mahu mengaku bahawa kejadian yg berlaku di Lahat Datu itu adalah di sebabkan oleh KEBANGANGAN pemimpin mereka sendiri. Mereka KENCING orang 2 Sulu. Untuk cover KEMALUAN mereka, maka anggota keselamatan dijadikan mangsa utk membersihkan orang2 Sulu.

Anonymous said...

NO PLACE FOR BUSTARD UMNO IN SABAH. I AM SABAHAN & I KNOW THE STORIES.

Anonymous said...

Semua orang tahu pemimpin2 umno ni "kaki kencing". Tanah PAJAKAN pun dia orang boleh mengaku dan buat macam tanah sendiri. Apa punya Melayu la dia orang ni. Melayu yang tak tahu bahasa melayu sampai Perkataan "SEWA" dan "PAJAK" pun nak kelentong orang2 Inggeris dan Sulu.

Mencuri dan merompak harta orang tak kemana.....

Anonymous said...

i am a sabahan 2.No place for bastard Tian Chuak or Anwar Ibrahim or org pengganas in Sabah. Umno tak de masa nak buat konspirasi le babi Tian Chua! Kau ngan Anwar yg buat deal dgn Misuari & Kiram III, tuduh Umno! Berak cirit pun salahkan umno. main chinadoll salahkan umno. hisap kote dlm jamban pun salahkan umno. romen ngan gay kat hotel pun salahkan umno! bodo nye pencacai PR ni! Negara kena ceroboh, salahkan umno. otak udang betul!!!

Anonymous said...

@ Anon 10:12 am

Kau tau sgt ke pasal sejarah Kesultanan Sulu ngan Sabah ni! Kau nak ke Sabah ni jadi sebahagian dr Filipina? Jgn jadi rakyat Malaysia le kau ni! entah2 kau ni pengganas Sulu tak? apa2 kau baca betul2 kebenaran ni supaya kau lulus bab Sejarah sblm kau tuduh konspirasi Umno:
http://mahamissa.blogspot.com/2013/03/informasi-sabah-milik-malaysia-kena-baca.html

Anonymous said...

Rakyat salahkan UMNo kerana pemimpin umnolah yg buat "DEALs" & "KENCING" orang2 Sulu.

Kebusukkan UMNO utk cuba menutup lubang NAJIS mereka sudah diketahui orang2 Sabah.

MAMPUS la UMNO kali ni...

Anonymous said...

Bro I am also Sabahan & I also know the story. Lets exchange who do you think more credible

Anonymous said...

Bro rasanya tak kot......BN still the winner. U PR r looser u r the looser

Anonymous said...

The time will come.... Sabahan peoples know how to do with UMNO there. UMNo is PARASIT for sabahan. There are like "LANUN". They promised with Sulu peoples but 'KENCHING" them. Everybody know. Our army and police also know who created this problems.

 

POLITIK HARIAN Copyright © 2013 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates