Monday, April 15, 2013

0 #PRU13 - Isu Video Seks: UMNO Saman Harakahdaily!


Umno Barisan Nasional hari ini menyerahkan notis tuntutan maaf kepada Harakahdaily kerana memfitnahnya menyebarkan kilp video aksi seks seorang lelaki mirip Setiausaha Agung PAS, Mustafa Ali.
Surat tuntutan tersebut dikeluarkan oleh firma guaman Hafarizan Wan & Aisha Mubarak berhubung dakwaan portal berita Harakahdaily memfitnah Umno melalui artikel bertajuk 'Mustafa ceramah di Dungun, dakwa Umno terlibat'.

Menurut surat yang ditandatangani peguam Umno, Datuk Hafarizan Harun berkata laporan yang disiarkan itu mempunyai unsur-unsur fitnah terhadap Umno.

Surat tersebut antaranya memetik kata-kata Mustafa yang membawa maksud "anak guam kami merancang video lucah tersebut" dan "anak guam kami kononnya dengan sengaja mahu membuat video berunsur lucah dan lain-lain tafsiran lagi."

"Artikel yang bertajuk 'Mustafa ceramah di Dungun, dakwa Umno terlibat' yang dilaporkan, diterbitkan dan/atau dibenarkan penerbitannya oleh pihak tuan yang jelas mempunyai kata-kata fitnah ke atas anak guam kami," jelas Hafarizan lagi.

Umno, selain itu menuntut lima perkara untuk dilakukan Harakahdaily iaitu berhenti membuat fitnah berkenaan, mohon maaf, menarik balik, aku janji untuk tidak menyiarnya lagi atau membayar ganti rugi kerana kerosakan reputasi.

Surat itu juga memberi amaran, jika tidak berbuat perkara di atas, satu perintah injunksi akan dipohon untuk menghalang penyebaran dakwaan itu.

Kelmarin Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali dipetik sebagai berkata beliau mendakwa Umno sudah terdesak sehingga sanggup melemparkan pelbagai fitnah untuk menjatuhkan beliau dari arena politik tanah air.

Ketika berucap pada satu majlis di markas PAS Kampung Molek Jumaat lalu, beliau berkata, Umno bertanggungjawab terhadap fitnah melalui media.

"Ini adalah kebiasaan Umno, mereka sanggup guna taktik kotor dengan menyebarkan fitnah... saya adalah mangsa terbaharu fitnah Umno," katanya.

Mustafa berkata beliau menyerahkan kepada dua peguamnya, iaitu Asmuni Awi dan Hanifah Maidin, untuk membawa isu itu ke muka pengadilan.

Beliau turut menafikan telah meletak jawatan selepas isu penyebaran gambar dan DVD lucah yang dikaitkan dengan dirinya.

0 comments:

 

POLITIK HARIAN Copyright © 2013 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates