Sumber Rujukan: 'Salah orang, bukan tahfiz' Oleh Mohd Helmi Irwadi Mohd Nor, HMO
2010/07/21
KUALA LUMPUR: “Jangan kecam tahfiz. Yang salah orang, bukan tahfiz,” kata penceramah bebas, Hassan Mahmud Al-Hafiz ekoran tindakan liar seorang guru tahfiz melakukan hubungan seks bersama tiga isterinya, kononnya mendakwa itu sunnah Rasulullah s.a.w.
Katanya, perbuatan guru tahfiz terbabit salah di sisi Islam dan tidak berlandaskan al-Quran dan sunnah, malah tidak pernah dilakukan Rasulullah. Beliau yang juga bekas Imam Masjid Negara dan Pengetua Program Imam Muda, berkata walaupun mempunyai tiga isteri setiap hubungan seks yang dilakukan mesti di dalam bilik berasingan dan sekurang-kurangnya mesti mempunyai tirai dengan aksi berkenaan tidak boleh dilihat orang lain.
Katanya, perbuatan guru tahfiz   terbabit salah di sisi syarak, malah  boleh menimbulkan aib kepada orang   lain.
“Jadi jangan salahkan tahfiz kerana tahfiz tempat   mengajar dan  menghafal al-Quran, yang perlu dipersalahkan orang itu.
“Orang  sekarang tidak sama orang dulu, kadang-kadang orang yang datang    belajar tahfiz orang yang sakit jiwa dan tidak lulus pelajaran dan bila    terjadi apa-apa orang akan salahkan tahfiz.
“Jangan kecam   tahfiz, sebaliknya tengok pada isi orang itu kerana Islam  dan al-Quran   sentiasa mengajarkan yang baik saja,” katanya mengulas  laporan Harian   Metro Sabtu lalu.
Hassan berkata, kerajaan seharusnya  menguruskan  tahfiz di negara ini  dengan baik dengan penekanan kepada  pelajar  cemerlang yang mendapat 5A  dan 8A dalam peperiksaan yang perlu   dihantar ke tahfiz bukan pelajar  yang gagal dalam pelajaran.
Beliau  menegaskan tindakan guru terbabit ibarat haiwan tidak berakal   kerana  Islam mempunyai adab yang mesti diikut, malah setiap suami isteri    mempunyai hak yang perlu dipertahankan.
Sensei kata: Rujuk Bold Merah - Ni la ustaz-ustaz, bila sesuatu aib berlaku kepada mereka, salahkah kerajaan juga sebab tak ramai anak-anak cerdik masuk tahfiz. kenapa tak salahkan ibu bapa yang hantar anak-anak masuk sekolah sains untuk jadi doktor yang bantu masyarakat, kenapa hantar anak belajar IT untuk jadi 'programmer'. Kenapa ustaz-ustaz ni kolot sangat.
Sebenarnya, yang ramai jadi orang adalah mereka yang dikatakan bersekolah dalam aliran sekular, dan ramai juga yang jadi setan walaupun sekolah agama. Masa Sensei di Matrikulasi dulu, seorang kawan bekas pelajar sekolah lelaki agama di Perak dan buat naya kat classmate Sensei bila dia kulum 'anu' member tu. Yang lagi best, dia ni adalah imam, bilal dan 'penceramah agama' sambilan masa tu dan mungkin juga penyokong PAS. Apa kes?
Jadi  bila kawan-kawan tanya adakah Anwar ibrahim kaki liwat, Sensei tak  cakap ya, tapi sensei kata kemungkinan itu tetap ada sebab banyak  perkara pelik boleh berlaku kat dunia ni walaupun dia nampak baik.
Dan adakah sebilangan besar pelajar sekolah agama datangnya daripada mereka yang tidak berpotensi atau kata lain kurang bijak seperti sebilangan besar penyokong-penyokong PAS yang berkupiah tapi kosong. saya tak kata, Ustaz Hassan Mahmud Al-Hafiz yang kata.
Merusuh dan terus merusuh!!! Inilah agenda Pembangkang.
Bak  kata pepatah, "Alim-alim Kucing"...
Sumber: http://protesminda.blogspot.com



No comments:
Post a Comment