Thursday, February 25, 2010

Layakkah Lim Guan Eng Jadi PM???

DIKEHENDAKI POLIS DIATAS DAKWAAN JENAYAH FITNAH DAN PERHIMPUNAN HARAM!

Bekas banduan yang juga kaki fitnah yang banyak masalah mahu diangkat untuk jadikan seorang Perdana Menteri. Harakah Daily:klik sini . Apa punya bodoh dan dangkal orang PAS ni.

Kebangkitan rakyat Pulau Pinang menyatakan bantahan secara terbuka terhadap kepimpinan Ketua Menteri Lim Guan Eng, adalah bukti jelas mereka tidak berpuas hati dengan cara pentadbiran dan pendirian beliau.

Sudah tiba masanya untuk rakyat Pulau Pinang menentukan kedudukan Guan Eng pada pilihan raya umum akan datang. Ramai wakil rakyat PKR dan Ketua Bahagian PKR di Pulau Pinang kecewa dengan pentadbiran Guan Eng.Menurut notis diatas, empat laporan ialah mengenai dakwaan menyertai perhimpunan haram, satu lagi berkaitan Akta Hasutan 1948 dan tiga laporan mengenai dakwaan jenayah fitnah. Kesemuanya enam laporan polis dibuat terhadap Lim Guan Eng! Siasatan tersebut dijalankan berdasarkan laporan yang dibuat Sungai Nibong, Kg Baru, Kubang Semang, Seberang Jaya, Sungai Pinang dan Kepala Batas.

Kerajaan negeri pimpinan DAP dikritik hebat sejak kebelakangan ini dengan Anggota Parlimen Bayan Baru, Datuk Zaharin Mohamed Hashim daripada PKR, melabelkan Lim sebagai diktator, cauvinis dan berfikiran komunis.

Selain itu, Anggota Parlimen Nibong Tebal, Tan Tee Beng, juga daripada PKR turut mengkritik Ketua Menteri dengan mendakwa pentadbiran kerajaan negeri meminggirkan Anggota Parlimen PKR serta tidak boleh dikritik.

Malahan Jumaat lepas, kira-kira 3,000 anggota daripada 50 pertubuhan bukan kerajaan mengadakan demonstrasi bagi menunjukkan bantahan terhadap pentadbiran kerajaan negeri yang didakwa meminggirkan orang Melayu.

Selepas Anwar Ibrahim tidak boleh menerajui Pakatan Rakyat, layakkah Lim Guan Eng diangkat menjadi Perdana Menteri..... LU PIKIR LA SENDIRI!

Artikel dari : http://jebat2010.blogspot.com/

Tuesday, February 23, 2010

Guan Eng Umpama Cacing Kepanasan, Putar Belit Fakta

Kenyataan Media Pemuda UMNO Pulau Pinang

Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Pulau Pinang di bawah kepimpinan YAB Lim Guan Eng kini umpama cacing kepanasan yang sedang mencuba pelbagai helah memutar belitkan fakta untuk terus membohongi rakyat sejurus daripada pendedahan surat Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Pulau Pinang bertarikh 5 Februari 2010 oleh Pergerakan Pemuda UMNO (Pemuda UMNO) menerusi blog Saudara Khairy Jamaluddin.

Keadaan ini amat berbeza jika dibandingkan sebelum ini dengan YAB Lim Guan Eng kelihatan begitu lantang menepis dan mempersendakan kenyataan dari pelbagai pihak dan laporan media mengenai pembatalan perarakan Maulidur Rasul di Pulau Pinang.

Dalam usaha memutarbelitkan fakta ini, Kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang telah dilihat mengambil beberapa tindakan berikut : -

PERTAMA, pada 13 Februari 2010, Abdul Malek Abul Kasim, selaku Exco yang terbabit bagi portfolio Agama Islam, telah tampil menyatakan bahawa kandungan surat yang dikeluarkan oleh Pejabat Setiausaha Kerajaa Negeri itu hanyalah satu cetusan idea mengenai penyusunan program sambutan Maulidur Rasul peringkat negeri.

KEDUA, Manakala pada 14 Februari pula, YAB Lim Guan Eng telah dilaporkan oleh sebuah akhbar internet bahawa sebenarnya terdapat tiga surat yang telah dihantar berkenaan sambutan Maulidur Rasul peringkat Negeri Pulau Pinang. Menurut beliau, surat pertama bertarikh 13 Januari 2010, kedua – pada 15 Januari untuk pihak masjid dan organisasi berkaitan Agama Islam bagi mendapat pandangan berkenaan sambutan Majlis Maulidur Rasul dan surat yang terakhir pula bertarikh 12 Februari – berkenaan keputusan untuk mengadakan perarakan dan majlis sambutan.

Daripada segala kenyataan-kenyataan ini, Pemuda UMNO Pulau Pinang ingin menjelaskan bahawa : -

1) Bermula dari kenyataan Abdul Malek, penjelasan beliau bukan sahaja telah membuktikan kesahihan salinan surat berkenaan malah menunjukkan pembohongan dan sandiwara berterusan pihak Kerajaan Negeri.

Ini kerana, surat tersebut dengan jelas dan amat terang sekali telah menyatakan bahawa Jawatankuasa Induk Majlis Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Pulau Pinang telah memutuskan untuk membatalkan perarakan tradisi Maulidur Rasul di dalam mesyuaratnya pada 3 Februari lalu.

Itu adalah satu pembatalan mutlak.

Oleh itu, surat berkenaan dihantar untuk memaklumkan pihak terbabit tentang pembatalan perarakan Maulidur Rasul peringkat negeri serta bagi menjemput wakil-wakil untuk suatu majlis gantian yang diberi nama Majlis Perhimpunan Ummah.

Tidak ada langsung sebarang rujukan tentang perbincangan mahupun proses percenaan idea di dalam surat yang ditandatangani oleh Timbalan Setiausaha Kerajaan itu.

Malah, jika dilihat kepada atur cara Majlis Perhimpunan Ummah yang bakal diadakan, Kerajaan Negeri Pulau Pinang juga telah memberhentikan tradisi penganugerahan Tokoh Maulidur Rasul bagi rakyat negeri Pulau Pinang.

2) Kenyataan YAB Lim Guan Eng pula amat bercanggah sekali. Pertama sekali beliau telah dilaporkan oleh akhabr internet berkenaan bahawa surat yang dirujuk oleh YB Ketua Pemuda UMNO dan juga pihak lain adalah surat kedua yang bertarikh 15 Januari 2010.

Kenyataan ini bukan sahaja menyalahi fakta kerana Saudara Khairy merujuk kepada surat dari Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri yang bertarikh 5 Februari – dan bukannya 15 Januari 2010.

Surat 5 Februari itu ditujukan kepada ketua-ketua jabatan serta agensi peringkat persekutuan, negeri dan pihak berkuasa tempatan – bukannya kepada masjid dan badan atau organisasi berkaitan Agama Islam.

Keduanya pula, tiada langsung ayat atau maksud di dalam surat 5 Februari yang merujuk kepada usaha perbincangan atau ransangan idea untuk sambutan Majlis Maulidur Rasul peringkat Pulau Pinang sebagaimana yang dihuraikan oleh YAB Lim Guan Eng.

Ketiganya, terdapat perselisihan rujukan surat oleh YAB Lim Guan Eng selaku Ketua Menteri dan Exco beliau, Abdul Malek Abu Kassim. YAB Lim merujuk kepada surat 15 Januari 2010 dan Abdul Malek pula kepada surat 5 Februari 2010.

Ini umpama tiada ketelusan dan profesionalisme di dalam pentadbiran YAB Lim Guan Eng yang dikatakan menjurus kepada Cekap, Akauntabiliti dan Telus.

Lanjutan itu, kini, kredibiliti dan ketelusan Kerajaan Negeri Pulau Pinang di bawah kepimpinan YAB Lim Guan Eng sudah tercalar dengan penafian dan sandiwara mereka tentang satu perkara yang sudah terang lagi bersuluh bagi seluruh rakyat Malaysia, amnya, dan Pulau Pinang, khususnya.

Rakyat Pulau Pinang ini telah melihat betapa tidak cekapnya, betapa tiada akauntabilitinya serta betapa tidak ada ketelusannya pentadbiran YAB Lim Guan Eng di Pulau Pinang, yang disanjung oleh Parti Islam sebagai pemimpin ala Khalifah Umar Abdul Aziz.

Malahan, tindakan bagi menyelitkan aturcara perarakan sambutan Maulidur Rasul adalah satu usaha yang tidak ubah seperti tindakan susulan bagi menyelamatkan diri, selepas reaksi dan protes rakyat yang beragama Islam di Pulau Pinang.

Di dalam kesibukan YAB Lim Guan Eng berusaha meminda sejarah, Pemuda UMNO Pulau Pinang menyeru seluruh rakyat Pulau Pinang bersatu bagi melakar masa hadapan kita bersama.
Sumber : KPMU.NET

Sunday, February 21, 2010

Desakan Ahli Parlimen Australia gugur kes liwat Anwar….ini pendirian Haji HadiAganda Daily hari ini melaporkan, tidak dapat dipastikan samaada Datuk Nik Aziz Nik Mat setuju atau tidak… tetapi itulah pendirian Datuk Seri Haji Hadi Awang.

Presiden PAS itu menyuarakan pandangannya tentang isu desakan 50 Ahli Parlimen Australia agar kerajaan mengugurkan kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Dari segi campur tangan asing, saya sebagai rakyat Malaysia, saya mahu negara kita menjadi sebuah negara yang berdaulat dan tidak perlulah kepada campur tangan asing apatah lagi dari negara-negara barat, negara bukan Islam," katanya.

Hadi yang juga Ahli Parlimen kawasan Marang,Terengganu menegaskan beliau mahu perkara itu diselesaikan mengikut sistem kehakiman negara ini tanpa dipengaruhi oleh mana-mana anasir luar.

Bercakap kepada wartawan selepas merasmikan himpunan pemuda Islam Kuala Terengganu di Kuala Ibai dekat Marang Jumaat beliau bagaimanapun berkata PAS tidak bercadang untuk mengemukakan sebarang bantahan berhubung campur tangan anggota Parlimen Australia itu.

Beliau mencadangkan agar badan kehakiman negara ini diletakkan di bawah Parlimen atau Majlis Raja-raja bagi mengelak badan itu dipengaruhi oleh mereka yang berkepentingan.

"Campur tangan asing tak boleh, tapi dalaman sendiri mesti ada kehebatan," katanya.

Menurutnya Malaysia perlu mengkaji dengan teliti faktor yang mendorong tindakan sekumpulan Ahli Parlimen Australia cuba campur tangan dalam kes liwat Anwar.

Katanya, kerajaan Barisan Nasional (BN) perlu memperbaiki segala kelemahan mencakupi sistem perundangan dan kehakiman negara ini bagi menjamin keutuhannya sekali gus terselamat daripada menjadi sasaran pihak asing.

"Saya rasa jika kita adil dan ikut konsep yang tepat, kita ada kehebatan dan pihak asing tak berani campur tangan. Mungkin kita ada kelemahan yang beri peluang orang asing campur tangan.”katanya.

Sementara itu,Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ketika diminta mengulas pendirian Hadi selepas mesyuarat Dewan Tertinggi BN di Kuala Lumpur,berkata,"nampaknya Presiden PAS amat memahami akan keadaan yang sebenarnya bahawa sebagai sebuah negara berdaulat, maka apa yang kita lakukan adalah hak kita.

"Dan mereka dari negara lain perlu mematuhi proses perundangan dan juga peruntukan perlembagaan di mana keluhuran perlembagaan dan keadilan untuk semua serta pengasingan kuasa adalah merupakan tonggak dalam sistem perlembagaan negara dan semua negara mesti menghormatinya tanpa memperlekehkan kita dengan membuat sendaan yang tidak berasas sama sekali."

Najib berkata kenyataan Hadi itu menunjukkan beliau tidak bersetuju dengan pendapat anggota Parlimen Australia itu yang mendakwa bahawa pendakwaan kes liwat terhadap Anwar adalah satu tindakan politik ataupun perbicaraan politik.

"Kita tidak pernah bersikap sedemikian dan kita akan tentukan prinsip adil akan berlaku bagi kesemua yang terlibat termasuk dalam kes yang membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Kita akan dapat perbicaraan yang adil...itu yang akan kita boleh bagi jaminan," katanya.