Friday, October 25, 2013

Nurul Izzah Meroyan Kerana GST! @n_izzah #knowGST @NajibRazak #Bajet2014


Kesian anak "Papa".. Kalau kerajaan nak buat sesuatu kebaikkan untuk rakyat, ada saja yang tak kenakan?

Peringatan janganlah sesekali termakan dengan dakyah songsang yang dibawa oleh Pakatan Haram! Untuk keterangan lanjut sila rujuk pada artikel FMT yang bertajuk How does GST affect you?


Kerajaan akan melaksanakan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) berkuatkuasa 1 April 2015 bagi menggantikan cukai jualan dan perkhidmatan yang dimansuhkan.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak telah menyatakan bahawa kadar GST yang akan dikenakan adalah sebanyak 6 %.

“Gst bukanlah cukai tambahan baharu realitinya kadar inflasi kini berada di paras rendah 2%. Kerajaan yakin inilah masa yang terbaik untuk melaksanakan GST kerana kadar inflasi minimum dan terkawal,” petikan kata DS Najib ketika membentangkan Belanjawan 2014 di Parlimen petang tadi.


Kami sediakan info grafik ini untuk puak-puak pembangkang yang lambat pickup! hope korang faham la ye!

Pelaksanaan GST sebenanya dapat membantu negara menangani banyak kelemahan dalam sistem pencukaian sedia ada.

Sebagai contoh pada waktu ini sekiranya kita membeli minuman berkarbonat di restoran tanpa kita sedari, kita dah membayar dua kali cukai iaitu cukai jualan dan cukai perkhidmatan.

Dalam bahasa mudahnya dalam sistem GST pengguna perlu membayar satu kali cukai sahaja. Realitinya juga perubahan harga barangan dan perkhidmatan apabila GST dilaksanakan adalah amat minimum.


Untuk rekod, Singapura dan Thailand mengenakan GST pada kadar 7 peratus, manakala Indonesia, Filipina, Cambodia, Laos, Vietnam dan Myanmar pula 10 peratus.

GST bagaimanapun dikecualikan bagi lima perkara, iaitu barangan makanan asas, perkhidmatan pengangkutan awam, urusan jual-beli serta sewaan rumah kediaman, perbelanjaan keatas perkhidmatan atau pembelian barangan pelajaran dan pendidikan, serta bayaran kadar pertama tarif bil air serta elektrik yang ditetapkan.

Selebihnya lu piiikiiiir la sendiri!

P/s Nurul Izzah sampai bila U nak block twitter I? dimana kebebasan suara keadilan yang selalu u laungkan tu?