Saturday, November 17, 2012

Perwakilan Dewan Ulama Mahu Hadi Jadi PM, Bukan Anwar!

Perbahasan perwakilan sempena Muktamar ke-58 PAS hari ini menyaksikan wakil daripada Dewan Ulama memberikan kejutan apabila mengemukakan cadangan memilih Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebagai perdana menteri ke-7, sekiranya Pakatan Rakyat (PR) berjaya menawan Putrajaya dalam pilihan raya umum (PRU) ke-13 akan datang, sedangkan PR sebelum ini telah sepakat Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah calon mereka.

Perwakilan Dewan Ulama, Hairun Nizam mencadang agar Abdul Hadi dilantik sebagai PM.

Hairun Nizam, dalam perbahasannya berkata Abdul Hadi adalah calon paling layak untuk menjadi perdana menteri, dan selaku ahli PAS tidak sepatutnya mereka berkempen untuk orang lain menjadi pemimpin.

"Saya ingin bertanya kepada perwakilan, siapa orang yang paling terbaik untuk memimpin kerajaan Malaysia kalau bukan Tuan Guru Presiden?" katanya dan disambut teriakan "Takbir!" daripada perwakilan yang hadir.

"... bukan sebagai alasan untuk menaik-naikkan beliau, tapi beliau yang paling layak untuk menjadi perdana menteri akan datang ... dan kita sebagai anak didik kepada parti Islam tidak sepatutnya kita pula yang berkempen agar orang lain menjadi pemimpin," katanya.

Ketika ceramah Himpunan Merdeka Rakyat malam tadi di Stadium Sultan Mohamad IV, Penasihat DAP, Lim Kit Siang telah menyatakan PR sepakat untuk melantik ketua pembangkang itu sebagai perdana menteri untuk menggantikan Datuk Seri Najib Razak sekiranya PR memerintah negara ini.

"Anwar bakal Perdana Menteri Malaysia ketujuh bukan keenam," katanya secara terbuka.

Lim berkata, pendirian itu dibuat untuk menyelamatkan negara daripada amalan rasuah yang semakin berleluasa.

Januari lalu, PR pernah menyatakan pendirian bahawa Anwar akan dilantik Perdana Menteri sekiranya mereka memenangi PRU13 kerana beliau dianggap "paling bersih", dan tiada calon yang lebih layak di dalam PR untuk memegang jawatan eksekutif tertinggi negara itu.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng, juga pernah berkata, tiada pemimpin PKR, DAP dan PAS yang lebih layak daripada Anwar untuk menjadi Perdana Menteri ketujuh sekiranya pakatan mereka menang PRU akan datang.

Hairun turut berkata, untuk membentuk negara Islam, pemimpin yang tertinggi dalam mentadbir negara adalah orang yang paling arif berkenaan hukum Allah dan Islam.

"Apabila negara yang menjadi makmum kepada Allah, tunduk dan patuh kepada Allah, maka sepatutnya yang menjadi kepala tertinggi dalam negara tersebut ialah orang yang paling mengetahui hukum hakam Allah," kata Hairun dalam ucapan perbahasannya.

"Ia supaya kerajaan yang didasari dengan Islam ini akan terus ke hadapan tanpa disusuli dengan perkara-perkara yang mengundang penyalah gunaan kuasa atau bercanggah dengan hukum Allah."-TMI

Piiiisstttt: Ada telo ke?
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Friday, November 16, 2012

15,000 Hadir Di Karnival Kerjaya Pemuda BN 2012 Hari Ini #BNYJF2012


Syabas dan tahniah Pemuda BN kerana tiap-tiap tahun menganjurkan Karnival Kerjaya, inilah yang kita mahukan hidup lebih berjaya dengan kerjaya impian kita... Bukan seperti Ketua Pemuda PAS yang hanya mempunyai RM9000 dalam bank simpanannya...

Bernama: Seramai 15,000 orang telah mengunjungi hari pertama Karnival Kerjaya Pemuda Barisan Nasional (BN) 2012 peringkat Kuala Lumpur di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini, Jumaat.

Pengerusi Pemuda BN, Khairy Jamaluddin berkata sebanyak 40,000 peluang pekerjaan dalam pelbagai bidang ditawarkan oleh 240 majikan dari seluruh negara pada pesta kerjaya selama tiga hari itu.

Selain kekosongan jawatan, katanya, sebanyak 5,000 peluang latihan termasuk keusahawanan dan latihan perindustrian ditawarkan kepada warganegara berusia bawah 40 tahun.

Karnival kedua anjuran Pemuda BN dengan tema ‘Kerjaya, Pencapaian, Pengajian dan Rumah’ dijangka dikunjungi kira-kira 100,000 orang sehingga Ahad ini, kata Khairy, yang juga Ketua Pergerakan Pemuda Umno, ketika ditemui pada karnival tersebut.

Katanya karnival kerjaya yang sama akan dianjurkan di tiga buah negeri pada tahun depan.

Karnival tiga hari di PWTC itu bermula pukul 10 pagi hingga 8 malam.

Muktamar PAS ke-58 HambarMuktamar PAS ke-58 yang bermula hari ini berlangsung dalam keadaan selesa dan tenang. Bagaimanapun, ianya kelihatan agak terlalu tenang bagi sebuah parti yang kononnya sedang bersiap sedia untuk ‘berperang’ dalam PRU yang akan datang.

Semua wakil-wakil Pemuda, Muslimah dan Ulama bagaikan terlalu berhati-hati dalam membentangkan usul. Ini tidak menghairankan memandangkan PAS berada dalam keadaan sukar atau serba tak kena akhir-akhir ini. Dilema PAS yang paling besar ialah untuk menjaga hati sekutu dan juga penyokong akar umbi mereka sekali gus, sedangkan kehendak kedua-dua pihak ini adalah bertentangan sama sekali.

Beberapa isu yang mampu merobek kepercayaan penyokong dan menghancurkan kerjasama PR ialah Hudud, Kebebasan memilih agama bagi Umat Islam, Halatuju kerjasama PAS-DAP-PKR, pembahagian kerusi Pilihanraya dan jawatan Perdana Menteri. Dua perkara yang paling menggerunkan PAS jika dibangkitkan oleh perwakilan pula ialah soal keikhlasan DAP dan soal ‘kesucian’ Anwar Ibrahim.

Sedangkan, perkara inilah yang menjadi masalah besar di peringkat akar umbi kerana ia memperlihatkan bagaimana PAS tersasar jauh dari landasan asal. Rata-rata mereka berharap yang Muktamar kali ini akan menjelaskan segala keraguan dan kembali membawa keyakinan kepada perjuangan PAS.

Menyedari hati budi akar umbi yang bimbang melihat PAS tersasar dari landasan asal, maka Muktamar kali ini telah menegaskan bahawa hukum hudud akan tetap dilaksana sekiranya PR menang dan parti itu mendapat majoriti di parlimen dan diluluskan.

Untuk itu, Ketua Dewan Ulama PAS, Datuk Harun Taib berkata, "Dalam pakatan kita sudah bersetuju secara umumnya bahawa bukan sahaja hudud, tetapi syariat Islam itu akan dilaksanakan bila kita berjaya untuk mendapat keyakinan rakyat untuk memimpin Malaysia, tapi syariat Islam itu akan dilaksanakan mengikut lunas-lunas demokrasi.”

Bagi akar umbi PAS yang masih kabur, penegasan ini samalah dengan berkata bahawa perlaksanaan hukum hudud dalam pemerintahan PR adalah bergantung kepada rakyat, DAP dan PKR, dan bukannya PAS. Dalam ertikata lain, tiada jaminan yang ianya akan dilaksanakan atau lebih tepat tidak mungkin akan dapat dilaksanakan berdasarkan sifat rakyat negara ini yang majmuk, serta sifat PAS yang akur kepada sistem demokrasi.

Justeru, jika penyokong PAS mengharapkan perubahan drastik atau ketara ke arah Islam jika PR memerintah, maka mereka wajar berhenti berharap.

Dalam memperkatakan hukum hudud, Harun Taib juga mengingatkan penyokong akan ‘kemungkinan mendapat majoriti di parlimen’ yang mana kemungkinan ini adalah tertakluk kepada majoriti kerusi yang ditandingi dalam pilihanraya serta jumlah kemenangan.

Apabila kita bercakap tentang ‘kemungkinan’ maka ia bermakna tidak mustahil keadaan akan menjadi sebaliknya.

Maka, tidak boleh tidak, bagi memastikan PAS mampu menjadi peneraju kalaupun tidak pendesak kepada perubahan-perubahan ke arah pemerintahan yang lebih Islamik, PAS perlu terlebih dahulu memastikan parti mereka bertanding dan seterusnya memenangi lebih banyak kerusi dari PKR dan DAP.

Inilah yang menjadi keraguan akar umbi PAS iaitu kemampuan PAS untuk bertanding dan menang lebih banyak kerusi dari sekutu mereka. Jika PAS gagal, maka senario pemerintahan PR pastinya membawa aspirasi Malaysian-Malaysia DAP dan juga liberal dan pluralis PKR di mana jangankan hudud mahupun Negara Islam PAS akan tinggal mimpi, tetapi Islam sebagai agama rasmi yang dijaga rapi oleh UMNO juga akan dikuburkan sekali.

Malangnya, kebimbangan akar umbi ini telah ditolak ke tepi oleh para Ulama, kepimpinan Pemuda dan Muslimah PAS. Maka, semestinya, ia juga ditolak ke tepi oleh kepimpinan tertinggi PAS. Walaupun para pemimpin kecil dan besar PAS di dalam Muktamar ini masih terus teruja untuk menghadapi PRU, namun mereka pasti sedar bahawa keterujaan itu tidak dikongsi oleh akar umbi.

Kerana itu, Muktamar ke-58 adalah muktamar yang membosankan kerana ia tidak membawa jiwa perjuangan seperti selalu, tetapi ia membawa jiwa kacau dan bercelaru. Segala keraguan terbuku di hati, tidak dapat diluahkan kerana bimbang menyinggung DAP.

Kesimpulannya, para penyokong PAS perlu menerima hakikat bahawa kepimpinan anda sedang memaksa anda menerima dua kemungkinan sekiranya PR menang dalam PRU kali ini, iaitu:

1. Jika PAS berjaya menjadi majoriti di Parlimen, parti itu tetap tidak mampu menjamin yang hudud akan dilaksanakan.

2. Jika PAS menjadi minoriti di Parlimen, hudud pasti tidak akan dilaksanakan kerana negara ini akan diisytihar sebagai Negara Sekular dan Islam bukan lagi agama rasmi

Ketua Pemuda PAS Isytihar Harta... Betul Ke?


Apa celop gaji Ketua Pemuda PAS standard cikgu Taska? Ke ada akaun lain lagi yang Nasruddin belum istiharkan?

Memang patutlah Nasruddin Hassan dihentam kromo oleh seorang perwakilan dalam Muktamar Dewan Pemuda PAS. Dah la layu... nak menipu pun tak pandai.. Hahaha :D

Dibawah ulasan dari blogger RBF:

Pertama, orang yang jujur dan tiada apa yang hendak diselindungkan dia akan mulakan pengisytiharan itu dengan membaca Wallahi, Wabillahi, Watallahi. Pas kan parti islam dan KP Pas pun selalu pakai serban atas kepala, kenapa takut nak sebut tiga perkataan itu ?

Kedua, dia telah membuka rahsia Pas yang selama ini memberitahu orang ramai kononnya perjuangan mereka ikhlas dan tidak dibayar dengan wang ringgit apabila mengumumkan dia dibayar elaun RM 2500.00 sebulan sebagai Ketua Pemuda Pas. RM 2500 atau RM 250, hatta RM 25 sekali pun yang penting perjuangan dalam Pas dibayar. Selama ini mereka menuduh orang-orang Umno bergerak semuanya dengan duit dan perjuangan Umno adalah perjuangan duit. Nah ! Sekarang siapa yang berjuang dengan dibalas wang ringgit ? Ahli-ahli Pas dibawah dan pendengar-pendengar ceramah Pas diminta untuk berkorban serta menyumbang itu dan ini kononnya untuk perjuangan islam. Rupa-rupanya ada juga elaun untuk pemimpin atasan. Jika Ketua Pemuda menerima elaun RM 2500.00 sebulan, berapa pula elaun yang diterima mursyidul am, presiden, timbalan presiden, naib presiden dan setiausaha agung ?

Ketiga, dia mengumumkan pendapatannya RM 2500 hasil dari elaun yang dibayar Pas dan RM 300 kutipan sewa rumah. Kenapa tidak diumumkan berapa bayaran yang diterimanya setiap kali turun berceramah atau pendapatannya bulanannya dari hasil ceramah ? Sudah menjadi kelaziman bagi orang-orang Pas mereka akan dibayar setiap kali turun berceramah hasil kutipan derma dari orang ramai di tempat ceramah.

Keempat, jumlah pendapatan bulanannya RM 2800, anak enam orang, bayaran ansuran kereta RM 1400 sebulan dan bayaran rumah RM 530 sebulan. Logikkah seorang bapa yang mempunyai enam anak mampu membayar ansuran keretanya separuh atau 50 peratus dari pendapatan bulanannya ? Gaji RM 2800, bayar kereta RM 1400 + bayar rumah RM 530 maka jumlahnya RM 1930, manakala baki pendapatannya RM 870 sebulan. Bolehkah seorang bapa memelihara enam anak dengan baki gajinya RM 870 sebulan ? Itu belum dikira lagi kos minyak kereta, penyelenggaraan kereta, turun demo sana-sini dan sebagainya. Ada ke bank yang boleh beri pinjaman kenderaan untuk bayaran ansuran bulanannya mencecah 50 peratus dari pendapatan peminjam yang hanya RM 2800 sebulan ?

Mungkin bank kohilal kot ?

Kita tak payah fikir panjang-panjang atau banyak-banyak, pengumuman KP Pas tentang jumlah bayaran ansuran bulanan kenderaannya (RM 1400) sudah cukup untuk kita anggarkan atau baca jumlah pendapatan dia.

Berdasarkan pengalaman saya, biasanya bank mengambil kira 1/3 daripada jumlah pendapatan kasar atau sesetengah bank ambil kira 1/3 dari jumlah pendapatan bersih bulanan seseorang pemimjam untuk bayaran ansuran bulanan.

Dalam kes KP Pas ini kita katakan bank mengambil kira pendapatan kasarnya. Jika dia katakan RM 1400 sebulan bayaran ansuran kenderaannya. Maka sudah tentu gajinya RM 4200 sebulan. Sedangkan dia umum gajinya RM 2800. Kalau saya salah dan ada rakan-rakan pembaca yang bekerja dalam industri bank boleh tolongkan betulkan saya dalam hal ini.

Mungkin penyokong-penyokong Pas akan berkata, ahhhhhh RM 1400 sahaja bezanya jika nak dibandingkan dengan apa yang pemimpin-pemimpin Umno rembat......

Baca lagi...

Muktamar PAS ke-58: Nasruddin Kena Hentam Teruk


Entah kat mana lagi Nasruddin Hassan nak letak mukanya sebagai Ketua Dewan pemuda PAS Pusat setelah dihentam tanpa berlapik oleh seorang perwakilan dalam Muktamar Dewan Pemuda PAS berikutan kelesuan sayap parti itu.

Teguran keras itu datangnya dari perwakilan Pemuda PAS Johor, Mohd Faizul Mohd Salleh yang mengkritik ucapan dasar Ketua Dewan Pemuda PAS yang disifatkannya tidak mempunyai idea baru dalam membantu menambah sokongan generasi muda kepada PAS.

Perwakilan itu juga menemplak sikap berdiam diri Nasruddin yang membisu dengan kelemahan urus tadbir Kerajaan Negeri yang diperintah PR seolah-olah kesemua pemimpin PR di negeri-negeri itu maksum dan terkecuali dari melakukan kesilapan.

Malu dan terkedu jadinya para pemimpin Pemuda PAS yang lain melihat ketua mereka dihentam sedemikian rupa sehingga menarik perhatian pelbagai media.

Sebelumnya sudah beberapa kali pimpinan tertinggi PAS memberi arahan terbuka melarang para perwakilan daripada menyentuh isu-isu sensitif berkaitan kepimpinan parti.

Kita harap perwakilan PAS yang masih mempunyai telur ini tidak akan mengalami nasib buruk sama seperti bekas Naib Presiden PAS, Hasan Ali yang dipecat hanya kerana membuat teguran terbuka.

Imbas kembali satu peristiwa yang berlaku beberapa bulan lepas yang melibatkan Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat itu, beliau juga pernah termalu sendiri apabila didapati menipu dan memesongkan fakta semasa berdebat dengan Ustaz Fathul Bari berhubung isu hudud PAS.

Dalam perdebatan itu, Nasruddin telah menipu khalayak umum dengan mendakwa pemimpin utama DAP, Karpal Singh telah bersetuju untuk berkompromi dalam isu perlaksanaan hudud PAS.

Karpal yang berang dengan pembohongan Ketua Dewan Pemuda PAS itu kemudiannya tampil menafikan dakwaan Nasruddin sebaliknya tetap tegas dengan pendiriannya menolak hudud PAS mahupun Negara Islam ala PAS.

Akibatnya, PAS menanggung aib yang tidak sedikit disebabkan pembohongan yang dilakukan oleh pemimpin kanan partinya.

Imej PAS makin merudum bukan sahaja dikalangan ramai pengundi Melayu Islam malah pengikut PAS sendiri pun semakin malu-malu kucing untuk mengaku Nasruddin itu adalah pemimpin mereka.

Dari dua peristiwa di atas, mengukuhkan andaian ramai pemerhati politik yang melihat Nasruddin tidak memiliki kredibiliti untuk menjadi pemimpin masa depan untuk PAS.

Beliau tidak berupaya untuk menerajui dan mengangkat martabat sayap pemuda PAS itu untuk pergi jauh ke hadapan.

Tapi kalau setakat untuk meningkat imej ahli PAS sebagai pak turut merangkap balaci untuk tujuan demonstrasi jalanan serta penjaga parking di ceramah-ceramah PR, rasanya Nasruddin telah berjaya melakukannya melalui Unit Amal PAS.

Dewan Pemuda PAS Tolak Usul BERSIH 4.0


Dewan Pemuda PAS Pusat sebulat suara menolak usul mendesak pimpinan Pakatan Rakyat mengadakan himpunan BERSIH 4.0 bagi menghidupkan kebangkitan rakyat dalam menuntut pilihan raya yang bersih.

Keputusan itu dibuat setelah mendengar perbahasan daripada seluruh perwakilan pemuda PAS yang hadir dan hanya segelintir sahaja yang bersetuju untuk mengadakan himpunan itu.

"Maka dewan Pemuda PAS sebulat suara untuk menolak usul bagi mengadakan Himpunan Bersih 4.0," kata Timbalan Pengerusi Tetap, Kamal Ashaari.

Perbahasan usul tersebut dibangkang oleh perwakilan Putrajaya, Salahuddin Zaini yang meminta agar himpunan itu ditangguhkan.

Katanya, perhimpunan tersebut akan mengganggu tumpuan jentera parti bagi melakukan persiapan dalam menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-13 akan datang.

"Minta usul agar BERSIH 4.0 ditangguhkan dahulu bagi memberi tumpuan untuk kita tawan Putrajaya.

Malah usul beliau itu turut dipersertujui hampir keseluruhan perwakilan yang hadir bagi tidak mengadakan himpunan tersebut.

Himpunan haram BERSIH 2.0 dan 3.0 yang berlangsung di ibu negara anjuran pertubuhan badan bukan kerajaan pro pembangkang telah mencetuskan keadaan huru-hara sehingga mengakibatkan kerosakan harta benda dan kerugian perniagaan.

Ratusan turut ditangkap dan termasuk kepimpinan utama parti pembangkang dan telah didakwa di mahkamah. -Antarapos

Sultan Pahang Dukacita Dengan Kenyataan Nurul Izzah


Sultan Pahang Sultan Ahmad Shah meluahkan rasa kecewa dan dukacitanya terhadap kenyataan seorang pemimpin pembangkang mengenai isu kebebasan beragama rakyat termasuk orang Melayu baru-baru ini.

Menyifatkan kenyataan itu sebagai mengarut dan tidak masuk akal, baginda juga kesal dengan pihak terbabit yang terlalu lantang bercakap mengenai agama tanpa memperhalusi kesannya kepada masyarakat terutama umat Islam.

“Sebagai ketua agama Islam dan pemerintah negeri Pahang saya berasa sedih, dukacita (dengan kenyataan itu). Kita tidak boleh terlampau lantang sangat sebut pasal agama ini.

“Saya nasihatkan agar rakyat tidak mendengar cakap-cakap sebegitu dan perlu memikirkan perkara itu dengan sehalus-halusnya,” titah baginda selepas Majlis Sambutan Maal Hijrah peringkat negeri, di sini Khamis.

Baginda bertitah sebagai seorang Islam, kenyataan berkaitan agama Islam tidak boleh dibuat sesuka hati tanpa merujuk kepada pihak yang lebih arif.

“Tidak semestinya orang yang mahir tentang Islam boleh bercakap mengenai Islam, saya juga mahir dan boleh juga bercakap mengenai Islam tapi kita ada majlis agama Islam, ulama kita semua bijak bistari, sebab itu saya tak berani bercakap,” titah baginda.

“Saya sayang agama saya. Kita kena sanjung agama kita setinggi-tingginya dan jaga dengan sepenuh hati. Dalam Perlembagaan turut menyebut bahawa agama Islam adalah agama rasmi negara ini,” titahnya.

Pada 3 Nov lepas, portal berita Malaysiakini melaporkan Anggota ParlimenLembah Pantai Nurul Izzah Anwar sebagai berkata rakyat tidak seharusnya dipaksa menganut agama tertentu dan perkara ini juga patut terpakai kepada orang Melayu.

“Apabila anda bertanya saya, tiada paksaan dalam beragama…bagaimana seseorang itu boleh berkata, maaflah, ini (kebebasan beragama) hanya terpakai kepada orang bukan Melayu, ia sepatutnya diguna pakai secara sama rata,” kata Nurul Izzah yang juga Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat.

Beliau berkata demikian pada forum bertajuk ‘Negara Islam: Versi Mana; Tanggungjawab Siapa?’, di Subang Jaya pada 3 Nov.

Dalam pada itu Mufti Pahang, Datuk Abdul Rahman Osman menasihatkan umat Islam agar berhati-hati dengan pihak dan kenyataan sedemikian yang boleh membawa kepada penyelewengan dan merosakkkan akidah umat Islam.

“Jangan ikut kehendak pemikiran yang boleh merosakkan akidah…ini salah satu usaha yang dilakukan oleh musuh Islam yang suka hendak menyeleweng akidah umat Islam dengan cara meragukan orang Islam dengan pemikiran yang menyimpang (dari ajaran Islam sebenar),” katanya.

BN Youth Job Fair 16-18 Nov 2012 #BNYJobFair2012


Karnival Kerjaya Pemuda BN (BN Youth Job Fair) berlangsung pada hari ini 16 Nov sehingga 18 Nov 2012. Program bermula jam 10 pagi hingga 8 malam bertempat di PWTC Kuala Lumpur. 

Kembalinya Karnival Kerjaya Pemuda BN ini pastinya memberi berita baik kepada mereka yang mencari pekerjaan.

Antara aktiviti yang diadakan pada BN Youth Job Fair 2012 ini ialah ceramah kerjaya, klinik resume dan temuduga turut diadakan untuk graduan yang masih mencari pekerjaan.

Program ini akan dirasmikan oleh Menteri Dalam Negeri, Dato Seri Hishammuddin Tun Hussein pada 17 Nov.

Selain daripada itu Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin turut mengalu-alukan kehadiran orang ramai ke BN Youth Job Fair bagi merealisasikan kerjaya impian masing-masing.

Thursday, November 15, 2012

Muktamar PAS: PAS Semakin Jauh Meninggalkan Islam!

Muktamar Dewan Ulamak PAS Pusat yang berlangsung di Dewan Duyung, Perdana Resort hari ini berlangsung dalam keadaan tenang walaupun umum tahu bahawa parti tersebut sedang bergelora di peringkat akar umbi.

Dalam ucaptamanya, Datuk Harun Taib, Ketua Dewan Ulamak PAS menyeru para Ulama PAS mempertahankan ijtihad Tahaaluf Siyasi (persefahaman politik) termasuk mengarahkan semua ahli mengundi calon-calon bukan Islam di kalangan Pakatan Rakyat. Untuk itu, Datuk Harun juga mengingatkan mereka agar menggunakan dalil-dalil dalam Al-Quran dan hadith yang bersesuaian, untuk meyakinkan pengundi.

Secara dasarnya, Ulamak PAS mengambil pendirian untuk menumpukan kepada perkara besar dan mengenepikan perkara kecil dalam membawa usul ke Muktamar Tahunan ke-58 yang akan bermula esok di Pusat Tarbiyah Pengkalan Chepa (Putik).

Apa yang menarik ialah, Dewan Ulama PAS telah memutuskan 'menawan Putrajaya' sebagai satu-satunya agenda besar.

Manakala soal lain, termasuk kebebasan umat Islam menukar agama yang berbangkit dari kenyataan Nurul Izzah, hala tuju dan prinsip Pakatan Rakyat dalam soal hudud, Malaysian-Malaysia, liberalisme dan pluralisme yang menjadi kontroversi dalam mendefinasikan jatidiri PAS hari ini, telah diremehkan.

Malah, soal jawatan Perdana Menteri serta pembahagian kerusi yang merupakan isu asas dalam memperkatakan agenda besar untuk 'menawan Putrajaya' juga turut diketepikan. Dalam kata lain, penyokong PAS wajib menerima hakikat bahawa Anwar adalah bakal perdana menteri kerana Anwar saja yang mampu menyatukan jasad PAS dengan DAP yang mana tanpa penyatuan ini, PAS tidak mungkin mampu mengimpikan Putrajaya.

Dalam kata lain, para penyokong yang mempunyai kemusykilan atau persoalan mengenai perkara-perkara di atas dan berniat untuk mengusulkannya untuk dibahaskan telah disarankan agar membatalkan niat mereka sebaik tiba di pintu Muktamar.

Bagi menyimpulkan pendirian Dewan Ulama atau mungkin juga kepimpinan PAS keseluruhan, petikan tulisan seorang blogger pro-PR menyatakan segala-galanya, iaitu "Ahli perlu membincangkan bagaimana mahu melurus dan melebarkan jalan menuju ke Putrajaya. Jangan pula ada yang primif dengan menyempitkan jalan ke Putrajaya dengan menzahirkan kebimbangan ataupun konfius; DAP akan menyekat pelaksanaan Islam ataupun masih konfius apakah suci ataupun tidak Anwar Ibrahim untuk jadi perdana menteri? Perkara itu tidak perlu ditimbulkan dan yang penting gapai dulu Putrajaya kemudian baru bahaskan."

Malah, blogger tersebut juga berpesan agar penyokong PAS jangan tamak mendesak agar kerusi pilihanraya diberikan lebih kepada PAS berbanding PKR. Katanya, "Lebih baik Pas menang sedikit daripada menang besar kalau penyertaan itu memberi untung kepada Umno. Juga tidak ada gunanya Pas menang besar kalau kemenangan itu nanti digunakan untuk bergabung dengan Umno tanpa ada konsensus dari ahli."

Alasan beliau ialah walaupun gabungan PAS-UMNO merupakan perkara spiritual iaitu hubungan agama dan bangsa tetapi "tidak elok kalau ditimbulkan dalam muktamar kerana ia boleh menyinggung rakan Pakatan yang lain."

Seperti juga blogger tersebut, Dewan Ulama PAS telah memutuskan yang PAS tidak pernah terpesong dari landasan asal iaitu masih memperjuangkan penubuhan Negara Islam dan melaksanakan Hudud. Bagaimanapun, ahli-ahli dilarang bertanya bagaimana untuk memperjuangkannya sedangkan ia ditentang hebat oleh DAP.

Nampaknya, kerana terlalu inginkan kuasa, Ulama dan kepimpinan PAS mula menunjukkan sikap kuku-besi. Ahli-ahli tidak dibenarkan bersuara atau bertanya. Jika ada yang berbuat demikian akan dituduh sebagai agen UMNO, pengkhianat dan kemungkinan besar dikenakan tindakan pecat. Ahli-ahli dipaksa untuk menerima hakikat bahawa jika mereka perlu menggadaikan agama, bangsa, negara, maruah, wang mahupun nyawa untuk mendekatkan mereka ke Putrajaya, maka mereka wajib melakukannya tanpa banyak soal.

Nampaknya, Muktamar PAS kali ini tidak ada faedahnya jika ahli-ahli menerima saranan blogger PAS di atas. Jika isu-isu yang menjadi kemusykilan di peringkat akar umbi tidak dibenar disuarakan, maka apa lagi yang boleh dibincangkan?
Apakah Muktamar hanya untuk ahli berjumpa untuk mengeratkan silaturrahim dan mendengar ucapan kepimpinan semata-mata? Sedangkan, akar umbi mendambakan satu gambaran yang jelas lagi terang berkenaan arah tuju parti sebelum dan juga selepas Pilihanraya.

PAS tidak boleh mengharapkan semua ahli menerima arahan untuk tutup mulut dan memenangkan parti dahulu sebelum bertanya ke mana mereka akan dibawa. Tidak semua ahli-ahli PAS sebodoh pemimpinnya. Ramai yang berupaya membayangkan kekecohan selepas Pilihanraya sekiranya PAS tidak mampu menjelaskan di manakah kedudukan parti mereka dan ke manakah arah atau apakah gaya pemerintahan PR nanti.

Muktamar ini sepatutnya digunakan sebaiknya untuk menjelaskan segala-gala kemusykilan akar umbi ini dan bukannya menggelapkan terus pandangan mereka. Jika PAS gagal memuaskan hati akar umbi melalui Muktamar ini, maka Putrajaya nampaknya akan semakin jauh lagi.

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Leuniey Berdebar Menanti Saat Bergelar Isteri Apex


Semua sedia maklum penjaga gol kebangaan, Khairul Fahmi Che Mat, 23 atau lebih mesra dipanggil Apex akan melangsungkan perkahwinan dengan gadis pilihannya Leuniey Natasha pada bulan Disember ini.

Berikutan perkara tersebut, Leuniey dikatakan tidak mahu berkongsi lebih lanjut mengenai majlis perkahwinan mereka dan lebih selesa sekiranya pertanyaan tersebut diajukan kepada Apex sendiri.

Meskipun begitu, gadis ini mengaku sedang membiasakan diri untuk menjadi perhatian umum memandangkan dia bakal menjadi sebahagian daripada hidup Apex.

“Saya tidak boleh nak beritahu semua. Lebih elok jika tanya hal perkahwinan kami pada Apex sendiri. Apapun seperti bakal pengantin yang lain, saya rasa berdebar menanti saat untuk bergelar isteri orang.

“Saya akui apabila bersama Apex, apa sahaja mengenai kami akan menjadi perhatian dan saya kini sedang membiasakan diri,” ujar Leuniey kepada pihak Media Hiburan di majlis pelancaran Koleksi ‘Ratu By Ezuwan Ismail’ baru-baru ini.

Dalam pada itu, Leuniey turut akui dia amat meminati sikap Apex yang pandai menghormati orang tua terutama ibu bapanya.

“Dia seorang yang matang biar usianya masih muda dan dia juga seorang yang mengambil berat. Tapi apa yang paling penting, dia seorang yang menghormati orang tua khasnya ibu bapa saya,” ujar Leuniey lagi.-OhBulan

Mufti Perak Tegur Ulama PAS Membisu Dalam Isu Nurul Izzah


Bukan rahsia lagi kalangan ulama PAS kurang senang pada  Tan Sri Harussani Zakaria.Label yang mereka dipakai pada Mufti Perak itu sebagai “ulama UMNO” acapkali menyusul khusus di laman maya oleh mereka yang tak tahan dengan komen-komen panasnya.

Namun ia tidak langsung menghalang beliau dari meneruskan perjuangan bersuara meluahkan pandangannya.

Orang-orang PAS bukannya tidak suka pada Mufti Perak kerana beliau dilihat kurang arif tentang hukum hakam atau kerana ilmu agamanya lebih rendah dari mereka tapi kerana komen-komennya sering dilihat tidak menyebelahi PAS.

Bagi Harussani, beliau berbuat demikian kerana bertanggungjawab memurnikan dan mendaulatkan lslam di negara ini.

Begitu juga hal-hal berhubung kait dengan akidah umat lslam, ia sesuatu yang tidak ada komprominya.

Terbaru Mufti Perak sekali lagi terpanggil menegur PAS khusus ulama-ulamanya berhubung komen Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar “mengenai isu kebebasan beragama untuk semua termasuk orang-orang Melayu.”

Sikap mereka yang mendiam diri dari mengeluarkan komen menyebabkan Mufti Perfak rasa keciwa “kerana ia seolah-olah memberi interpretasi bahawa mereka bersetuju dengan anak mantan Timbalan Perdana Menteri itu.”

Bagi setengah pihak sikap PAS ini difahami kerana komen negatif terhadap Nurul Izzah boleh memberi implikasi buruk kepada kerjasama antara PAS dan PKR.

Tambahan pula menjelang PRU ke13, komen mereka boleh memberi “political mileage” kepada UMNO.

Sehingga berita ini ditulis, ulama PAS masih berteka teki dan enggan memberikan komen yang berbentuk “mendakwahkan” anak Anwar.

Mereka bersikap membisu melainkan satu dua orang sahaja.

Justeru tafsiran orang ramai lebih cenderung kepada kepercayaan PAS takut kehilangan Anwar jika mereka mengkritik Nurul secara terbuka.

Apakah isu ini akan menjadi topik perbahasan di Muktamar PAS yang sedang berlangsung sekarang tidak dapat dipastikan.

Harussani yang ditemui wartawan Rabu meluahkan rasa keciwa kerana “mereka masih membisu.”

Beliau tampil dengan satu lagi permintaan—meminta mereka segera membuat kenyataan menolak pendapat Nurul Izzah.

Selain meminta para ulama memandang serius isu ini,, kenyataan Mufti Perak itu turut ditujukan kepada Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Aziz Nik Mat yang juga Murshidul Am PAS.

Kata Harussani orang-orang Islam wajib menasihati Nurul Izzah.

Mereka tambahnya patut meminta orang seperti itu supaya bertaubat kepada Allah.

``Kalau mereka tidak berbuat demikian ertinya mereka juga menyetujui dengan ucapannya, maka setidak-tidaknya ia boleh difahami sebagai bersekongkol dengan pendapat dia (Nurul Izzah).

“Ini adalah salah dan ini akan menimbulkan perpecahan dikalangan umat manusia,’’ ujarnya.

Menurut Mufti Perak lagi, memandangkan kenyataan Nurul Izzah itu amat jelas sekali bertentangan dengan akidah Islam maka Naib Presiden PKR itu harus segera bertaubat.

Katanya sebagai golongan ulama PAS yang bersekongkol dengan parti PKR, ulama mereka ataupun Nik Aziz juga perlu segera menyatakan pendirian mengenai kenyataan Nurul Izzah.

Harussani berkata Nik Aziz dan golongan ulama didalam PAS perlu segera menasihati Nurul Izzah jika tidak ia akan menimbulkan fitnah.

``Saya berharap sama-samalah kita menjaga agama kita dan janganlah kita menyayangi kerusi lebih daripada agama kita,’’ katanya.-Agendadaily

Nurul usah nafi kenyataan


Dia (Nurul Izzah Anwar) tidak boleh menafikannya, sesiapa pun tidak boleh buat cerita, kita ada rakaman, every word (setiap perkataan) kita rakam.”

Demikian reaksi ahli Majlis Peguam, Siti Zabedah Kasim berhubung kenyataan bahawa hak kebebasan beragama perlu diguna pakai sama rata, termasuk orang Melayu seperti yang disebut oleh Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Nurul Izzah dalam sebuah forum baru-baru ini.

Menurut Siti Zabedah, kenyataan Nurul Izzah bagi menjawab soalannya dalam forum itu sangat jelas dan difahami maksudnya oleh para hadirin forum berkenaan.

Penegasan terbaru Siti Zabedah itu ekoran pendirian Nurul Izzah mahu menyaman media arus perdana dan media alternatif yang didakwa memutar belit kenyataannya serta mengelak mengulas berhubung kenyataannya berhubung isu tersebut sebelum ini.

Dipetik dari Utusan Malaysia

Wednesday, November 14, 2012

Mat Sabu Sudah Bersedia Jadi Presiden PAS-PIS-PUS


Tika ini, Muktamar Dewan Pemuda PAS yang ke 53 dan Muktamar Dewan Muslimat PAS kali ke 52 sedang berlangsung di Kota Bharu sehingga 15 November 2012. Ia kemudiannya akan diikuti dengan Muktamar Tahunan PAS ke 58 yang akan bermula 16 hingga 18 November 2012 di Pengkalan Chepa, Kelantan.

Tumpuan utama muktamar PAS ini mungkin sahaja berlegar pada persediaan PAS sempena Pilihanraya Umum ke 13 (PRU 13) memandangkan sudah keluar arahan rasmi pimpinan tertinggi parti yang mahukan ahli dan pewakilan PAS dari seluruh negara hanya memfokuskan perkara tersebut.

Namun kekecohan isu akidah & kebebasan agama untuk orang Melayu Islam yang membabitkan Naib Presiden PKR, Nurul Izzah dijangkakan akan turut mewarnai persidangan ini.

Ringkasnya muktamar PAS kali ini sememangnya agak dinantikan ramai, jika tidak kena gayanya ia akan menjadi yang terhangat dan paling panas.

Selain isu Nurul Izzah dan fahaman liberalnya, isu hudud serta peranan PAS dalam PR yang semakin mengecil, pemerhati politk menjangkakan peningkatan imej Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu yang semakin membayangi ketokohan Hadi Awang sebagai Presiden juga akan menarik perhatian ahli dan perwakilan PAS.

Suara-suara kebimbangan dari para pewakilan dan pemimpin PAS tentang kemungkinan muktamar PAS ke 58 ini akan dimanfaatkan sepenuhnya oleh Mat Sabu untuk melebarkan pengaruh Syiah dan memperkuatkan penguasaannya dalam parti juga sudah mula kedengaran.

Kebimbangan mereka ada asasnya, sementelah lagi cengkaman kuasa Hadi dalam PAS semakin longgar selepas beberapa pemimpin kanan PAS dari kumpulan Kerajaan Perpaduan (UG) yang rapat dengan Hadi tewas satu demi satu hasil permainan politik kumpulan Anwarinas.

Dengan kerjasama dan dokongan sebahagian besar AJK PAS Pusat yang tika ini terdiri daripada geng Anwarinas, ada kemungkinan pada tahun depan pertembungan antara Hadi dengan Mat Sabu tidak dapat dielakkan lagi.

Namun sebelum itu, orang kepercayaan Hadi iaitu Mustapha Ali yang sekarang diberi tanggungjawab sebagai Setiausaha Agung PAS bakal diterajang terlebih dahulu oleh kumpulan Anwarinas dan penyokong Mat Sabu.

Video seks Mustapha Ali yang berasmaradana dengan beberapa orang GRO khabarnya sudah berada dalam tangan kumpulan Anwarinas dan hanya menunggu masa yang sesuai sahaja untuk mendedahkannya kepada umum bagi membunuh imej politik orang kanan Presiden PAS itu.

Selepas itu, ayam tambatan Anwar Ibrahim dalam PAS, yakni Kamaruddin Jaafar bakal dilantik sebagai Setiausaha Agung.

Jika segalanya berjalan seperti dirancangkan, besar kemungkinan mudah untuk Hadi terpelanting dari jawatan Presiden dan nasibnya mungkin sama buruk seperti pernah dialami Allahyarham Asri Muda.

Tidak dapat tidak, PRU 13 kelak bakal ternoktah sebagai pilihanraya terakhir untuk Hadi dan mungkin merintis kepada kejatuhan besar-besaran pengaruh PAS dalam arena politik tanahair.

Muktamar Pas: Diarahkan Tutup Mulut Isu Izzah


Akhirnya Pas menyerahkan kepada rakyat untuk membuat penilaian terhadap isu kenyataan Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar berhubung pandangan bahawa orang Melayu juga perlu diberi memilih agama yang mereka anuti.

Parti yang kononnya mendabik dada di corong-corong mikrofon sebagai pejuang Islam sejati di seluruh kampung, desa, lurah dan lembah rupa-rupanya hanyalah tin kosong yang bunyi saja bising tapi tidak ada isi.

Ujian sesebuah parti politik ialah kemampuannya bangun mempertahankan prinsipnya apabila diserang pihak lawan atau ketika prinsip yang didakwa menjadi pegangannya terancam oleh idea yang bercanggah.

Tetapi dalam kedua-dua senario ini berhubung apa yang disebutkan oleh anak Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim itu yang dengan mudah mengeluarkan 'fatwa' bahawa kebebasan beragama juga merangkumi orang Melayu yang rata-ratanya adalah beragama Islam, nyata pendirian Pas amat dikesali sekali.

Ketua Dewan Ulamak Pas Harun Taib berkata rakyat boleh menilai kenyataan tersebut kerana hanya Nurul Izzah sahaja yang tahu 'ketepatan' pandangan yyang beliau luahkan.

Komen dari seorang yang memakai 'ustaz' dari Pas ini menunjukkan parti itu lepas tangan dengan membiarkan Islam dipermain-mainkan oleh seorang wanita 31 tahun yang juga seorang ahli politik pembangkang dan anak kepada Ketua Pembangkang.

Pas telah meletakkan pertimbangan politik jauh mengatasi imej dan maruah Islam dan merelakan agama menjadi korban asalkan politik mereka tidak terjejas.

Pas gentar memberi pendirian rasminya sebagai sekutu PKR bukan kerana takutkan Allah tetapi takutkan seorang manusia yang bernama Anwar.

Disebabkan Mursyidul Am, Nik Aziz berpeluk cium dengan Anwar maka dengan sendirinya apabila timbul kontroversi seperti yang dikecohkan oleh Nurul Izzah, Pas akan jadi kecut kerana mahu jaga hati sekutu politiknya.

Kalau isu kenyataan Nurul Izzah tidak mampu ditangani dengan adil dan saksama atas prinsip Islam, bagaimana pula jika yang menyerang agama adalah orang bukan Islam pula.

Sebenarnya perkara ini sudahpun lama berlaku apabila Pas bersekongkol dengan parti cauvinis Cina, Dap dan parti menggalakkan fahaman pluralisme dan liberalisme, PKR.

Memang benarlah pandangan rakyat bahawa Pas sudah menjadi seperti lembu yang dicucuk hidung kepada Dap dan PKR kerana setiap kemahuan kedua-dua parti itu tidak berani dibantahnya waimah yang berkaitan dengan isu Islam sekali pun.

Pas kononnya mahu mendengar penjelasan dari Nurul Izzah mengenai kenyataan beliau tetapi sehingga tidak ada usaha untuk mengadakan pertemuan yang dicadangkan.

Perlu apa penjelasan selanjutnya dari Nurul apabila Pas sendiri boleh membaca malah mendengar dan melihat sendiri kenyataan penuh Nurul Izzah yang dimuatkan turunkan dalam portal berita Malaysiakini dan youtube?

Ini hanyalah permainan politik pas yang ingin melengah-lengahkan supaya ia dapat melepaskan diri daripada tanggungjawab membela Islam.

Jika begini sikap parti itu, elok sekalilah jangan menggunakan istilah Islam pada namanya kerana ia akan lebih menghina agama.

Apa yang disebut oleh Nurul Izzah pada 3 November lalu di gereja Full Gospel Tabernacle di Subang Jaya tidak akan berlalu begitu sahaja.

Umat Melayu-Islam di negara ini yang terhiris hati dan perasaan mereka kerana pengkhianatan yang dilakukan oleh Nurul Izzah tidak akan membiarkan perkara itu dilupakan begitu sahaja.

Sudah tentu akan ada implikasi dalam ruang lingkup politik, sosial dan agama hasil daripada kenyataan biadap itu.

Orang Melayu di Lembah Pantai sudah tentu tidak lagi akan mempercayai Nurul Izzah sebagai wakil rakyat berbangsa Melayu yang mampu menjaga kebajikan pengundi di kawasan itu terutamanya pengundi Melayu.

Anwar Amal Nepotisme, Ahli Berpaling Tadah - @Tunfaisal


Hilangnya kepercayaan terhadap dasar perjuangan parti dan kepimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah faktor utama beberapa orang kanan beliau mengundurkan diri dari PKR.

Malah amalan nepotisme dalam parti berkenaan turut mengundang ketidakpuasan hati sesetengah ahli, kata Exco Pergerakan Pemuda Umno, Tun Faisal Ismail Aziz.

"Jadi bermula Dr Chandra Muzaffar seorang intelek, yang saya percaya sudah kehilangan kepercayaan dan akhirnya sampailah saudara Ezam sehinggalah rakan-rakan yang terbaru semua adalah disebabkan oleh kehilangan kepercayaan, krisis keyakinan terhadap kepimpinan yang tertinggi iaitu Datuk Seri Anwar Ibrahim," katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjadi panel wacana Meja Bulat Antarapos, di sini, baru-baru ini yang membincangkan topik 'Kebangsawanan Satu Warisan'.

Wacana tersebut turut menampilkan dua panel lain iaitu Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sri Muda, Shuhaimi Shafie dan penganalisis politik dari Universiti Teknologi MARA, Prof Madya Dr Shaharudin Badarudin.

Setakat ini, tidak kurang 100 individu, termasuk ahli parlimen, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dan sekutu rapat yang meninggalkan Anwar dan perjuangan parti PKR kerana kecewa.

Antara mereka termasuk beberapa wakil rakyat PKR seperti Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim, Datuk Zulkifli Nordin, Tan Tee Beng, Mohsin Fadzli Samsuri, Badrul Hisham Abdullah, V Arumugam dan ramai lagi.

Perjuangan PKR diragui ahli

Tun Faisal berkata, soal kasih sayang kerana meninggalkan Anwar dan PKR tidak timbul tetapi beliau melihat krisis keyakinan lebih mendatangkan kesan terhadap parti berkenaan.

"Sebab daripada Chandra Muzaffar sampai sekarang begitu ramai yang kehilangan kasih-sayang. Tapi sebenarnya saya percaya ia bukan kasih sayang semata-mata. Ia adalah krisis keyakinan, makin lama makin orang tak percaya.

"Sebab kalau kita tengok Ezam, dia memang disayangi (Anwar), sewaktu di Institut Kajian Dasar, saya tahu Ezam ni orang nombor dua di Institut Kajian Dasar, memang disayangi selepas Kamaruddin Jaafar, tapi kenapa Ezam jadi macam tu?" soalnya.

Beliau berkata individu berkenaan meninggalkan parti kerana mereka sudah hilang kepercayaan dengan perjuangan sebenar PKR dan mula hilang rasa hormat terhadap Anwar.

Hakikatnya kata beliau, perjuangan PKR diragui bagi indidvidu-individu ini dan kelihatan tidak jelas serta bercampur dengan agenda-agenda tersendiri termasuk untuk memenuhi nafsu Anwar.

Dibandingkan dengan perjuangan Umno, Tun Faisal berkata parti itu jelas memperjuangkan soal agama, bangsa dan negara.

"Kita tengok orang yang keluar macam Saudara Ezam, dia bercakap tentang perjuangan Melayu, perjuangan Islam yang sudah ditinggalkan oleh PKR.

"Waktu saya di IKD dia cakap macam tu, jadi mungkin waktu di PKR dia lupa, sebab terlalu disayangi, jadi bila dia masuk semula Umno, 'allignment' dia betul balik, jadi mudah-mudahan kalau dia dekat dengan Umno semula perjuangan agama, bangsa dan negara itu kembali tersemat pada hati," katanya.

Nepotisme benam idealisme

Mengupas mengenai masalah yang juga menjadi punca kepada pengunduran oleh indvidu-individu berkenaan daripada PKR, Tun Faisal berkata, Anwar juga jelas dilihat mendahulukan indidvidu-individu yang merupakan orang kesayangan beliau.

Mereka seperti isteri beliau, Dr Wan Azizah Ismail yang merupakan Presiden PKR, anak mereka Nurul Izzah sebagai Naib Presiden dan lelaki kesayangan Anwar iaitu Azmin Ali yang memegang jawatan Timbalan Presiden.

Sejajar dengan topik yang dibincangkan dalam wacana Meja Bulat baru-baru ini, Tun Faisal turut menjelaskan bahawa amalan nepotisme dan kronisme tidak patut diserapkan dalam budaya politik negara ini.

"Kalau kata ini berterusan, walaupun di peringkat bahagian dan cawangan, ini sebenarnya (membawa) kerosakan kepada parti politik tersebut, sebab idealisme, perjuangan, gerak kerja, kemahiran tidak akan didedahkan kepada lebih ramai orang.

"Dan ini akhirnya akan merosakkan parti pada jangka masa panjang," katanya.

Tun Faisal yang juga Pengerusi Unit Media Baru Umno turut menyelar amalan PKR yang mementingkan hubungan kekeluargaan dan menyebabkan peluang orang yang lebih berbakat dan berpotensi untuk berkhidmat tersekat.

Katanya, tindakan berkenaan hanya menampilkan kelompok tertentu yang akan menguasai kepimpinan, kuasa dan sebagainya. - ANTARAPOS

PAS Assembly May See Pressure Mouting To Expel Nasharuddin


PAS assembly this week in Kota Baru, Kelantan, is expected to be a BN bashing session given the general election in around the corner and the party needs to prepare its election machinery mentally.

The usual Islamic issues that the party has been playing in past general elections are expected to take a back seat as the delegates to the assembly are expected to ride the tide in raising issues played up by its partners PKR and DAP.

Although the delegates may treat the assembly as a BN bashing session, some delegates may ‘stir up a pertinent issue that has been a pain in the neck’ for PKR de facto chief Anwar Ibrahim.

These delegates, who are Anwar’s supporters in PAS, are expected to call on the party leadership to expel former deputy president Nasharuddin Mat Isa, who has been critical of the party’s association with DAP and PKR.

Nasharuddin sees PAS as diverting from its original objective and the political scenario now calls for Malay unity given DAP playing racial and religious issues that divide Malays and running down Islam.

Nasharuddin is also aware of the division in PAS and the ‘hands outside’ dictating those members what to do aimed at trying to weakened the present leadership so that they can take over.

These delegates have been planted to put pressure on the leadership to expel Nasharuddin who Anwar sees as the stumbling block to his goal of controlling PAS from outside.

Given the present situation where Nasharuddin’s mind is being supported by the fundamentalists in the party that included party president Abdul Hadi Awang, secretary-general Mustapa Ali, deputy chief Syura Council Dr Harun Din and few others who are still trying to prevent the party leadership from falling to these liberals who idolized Anwar.

With Nasharuddin still vocal in his stand and statements against the co-operation with DAP and PKR, Anwar sees this assembly as the only opportunity to get rid of Nasharuddin.

The timing is Nasharuddin must be out of PAS before the general election so that Anwar can have his men as candidates and when the time comes for party election next year, these people can easily take over the leadership.

Anwar is ambitious and selfish, whose character is known to the fundamentalists in PAS and at the present situation, these fundamentalists seem to be just playing along with Anwar just to win the general election.

After the general election, PAS will probably call the shot to implement its objectives and if its partners do not agree, the Islamic party may just go its own way.

Perarakan Hijau Kuantan-KL Untuk Menipu Rakyat


Kumpulan menentang Lynas yang memakai penyamaran sebagai aktivis alam sekitar dengan nama Himpunan Hijau, masih tidak berputus asa walaupun mahkamah telah menolak permohonan injunksi oleh pihak mereka kerana gagal membuktikan yang operasi kilang tersebut adalah merbahaya. Keputusan mahkamah tersebut telah disambut dengan kesyukuran dan linangan air mata oleh para pekerja Lynas yang majoritinya beragama Islam dan merupakan penduduk sekitar Gebeng.

Bertitik tolak dari itu, Himpunan Hijau yang majoritinya atau hampir seratus peratus adalah dari kaum Cina yang bukannya penduduk Gebeng, enggan mengalah dan terus berdegil untuk meneruskan penentangan.

Justeru, berbekalkan air liur dan cerita-cerita berkenaan mangsa bahaya radioaktif dalam kes-kes berasingan di tempat dan negara lain, Himpunan Hijau telah memulakan perjalanan sejauh 300 km selama 14-hari yang bermula hari ini, dari Kuantan ke Kuala Lumpur bagi meneruskan usaha menentang operasi kilang Lynas.

Mereka dijangka tiba di Dataran Merdeka pada 25 November sebelum meneruskan perjalanan ke Parlimen. Harapan mereka adalah untuk mengumpul lebih banyak sokongan dengan masuk ke kampung-kampung dan pekan-pekan di sepanjang perjalanan, untuk berkempen.

Apa yang pasti, kempen Himpunan Hijau adalah kempen yang berdasarkan auta semata-mata kerana mereka tidak punya sebarang fakta atau angka untuk membuktikan bahawa kilang Lynas adalah merbahaya. Apa yang mereka ada hanyalah cerita berkenaan nuklear, kesannya dan kisah-kisah mangsa yang terlibat dalam tragedi seumpamanya.

Namun, itu semua bukan fakta mengenai Lynas kerana Lynas bukanlah kilang nuklear dan tidak menghasilkan sisa radioaktif yang merbahaya. Kilang Lynas adalah kilang kimia biasa di mana walaupun terdapat sisa yang mampu membahayakan tetapi ianya adalah di paras yang jauh lebih rendah dari tahap yang diluluskan, serta sangat terkawal.

Tahap keselamatan kilang ini telah diakui dan diluluskan oleh badan-badan antarabangsa yang bertanggungjawab terhadap isu-isu radioaktif, atom dan nuklear. Kilang Lynas telah diiktiraf sebagai antara kilang nadir bumi tercanggih di masa ini. Dengan kewujudannya di Gebeng, Malaysia bakal menjadi pesaing utama kepada pengeluar utama dunia iaitu negara China. Sekali gus, mampu melonjakkan ekonomi Malaysia secara drastik memandangkan nadir bumi adalah bahan asas yang penting dalam pembuatan dan penghasilan barangan berteknologi tinggi dan canggih.

Dengan kepesatan pembangunan teknologi terkini, tiada siapa yang dapat menjangkakan sejauh mana impak yang bakal dibawa oleh Lynas kepada Malaysia dari segi ekonomi dan juga pembangunan teknologi. Melihat di luar konteks pembuatan dan pulangan pendapatan, tidak mustahil kewujudan kilang ini juga bakal menjadi pemangkin kepada kelahiran pakar teknologi dan inovasi dari negara ini.

Mengambil-kira semua fakta ini, maka tidak hairanlah Lynas menjadi kontroversi. Potensi hebat Lynas menjadikan ia sasaran berbagai pihak yang berkepentingan dalam berbagai bidang dan industri dan dari berbagai negara.

Inilah yang menyedihkan kita iaitu apabila sebahagian dari rakyat negara ini sendiri yang sanggup menjadi dalang untuk menggagalkan sesuatu yang baik untuk negara. Lebih sedih lagi apabila ada yang mudah diperdaya dengan cerita kosong serta enggan mengambil-kira fakta yang sah.

Himpunan Hijau sanggup berjalan 300km hanya untuk menipu seramai yang boleh bagi mencapai matlamat yang sebenarnya merugikan negara dan rakyat. Dari tindakan ini juga mereka cuba menimbulkan keraguan terhadap kerajaan serta menunjukkan sikap memperkecilkan keputusan mahkamah.

Antara aktivis kumpulan ini, iaitu Wong Tack, cuba meyakinkan kita kononnya perjalanan ini bukanlah sesuatu yang dirancang, tetapi telah mendapat sokongan secara spontan.

Entah siapa yang begitu bodoh akan mempercayainya sedangkan kita tahu bagaimana kumpulan ini beroperasi selama ini? Kita tahu mereka pernah mengadakan demonstrasi dan program di beberapa tempat dengan bahan-bahan kempen, t-shirt dan logistik yang tersusun.

Selain itu, walaupun ramai kaum Cina yang menjadi penentang kerajaan, mereka selalunya enggan berdemonstrasi bersama-sama dengan puak penentang kerajaan yang lain dalam ‘memperjuangkan’ isu-isu yang kononnya isu rakyat. Malah, dalam isu BERSIH juga, tidak ramai kaum Cina yang sanggup turun berpanas dan menahan pedih mata bersama-sama juak-juak PAS dan PKR. Jika adapun, mereka hanya turun sebentar sahaja, sebagai syarat agar ‘nampak muka’, kata orang.

Tetapi, entah kenapa dalam isu Lynas, kaum ini cukup tegar sehingga sanggup berjalan begitu jauh sekali selama berhari-hari. Tidak mungkin kerana mereka benar-benar prihatin terhadap keselamatan dan kesihatan atau nyawa rakyat Gebeng kerana sejak bila pula puak kiasu ini prihatin terhadap sesiapa yang tiada kena mengena dengan mereka?

Justeru, apakah sebabnya, atau lebih tepat, apakah agaknya imbuhan atau ganjarannya yang membuatkan mereka sanggup melakukannya?

Tuesday, November 13, 2012

Salah Ke Nurul Izzah Mohon Maaf Sebelum Terlambat?


Sudah lebih seminggu kontroversi kenyataan Naib Presiden PKR, Nurul Izzah yang menyokong kebebasan beragama bagi orang Melayu meletus dan masih belum reda lagi.

Kebodohan Ahli Parlimen Lembah Pantai itu cuba menunjuk pandai dalam mentafsir ayat suci Al-Qur'an akhirnya memakan dirinya sendiri.

Lebih buruk lagi sikap bermuka-muka anak Ketua Pembangkang itu terserlah apabila kenyataan yang menggalakkan orang Melayu murtad dibuat pada forum yang dianjur oleh pihak gereja.

Truth Matters Forum bertajuk “Negara Islam: Versi mana?, Tanggungjawab Siapa?” adalah anjuran Oriental Hearts and MInd Study Institute (OHMSI) dan diadakan di Full Gospel Tabernacle, Subang Jaya pada 3 November lalu.

Apabila ditanya oleh seorang peserta forum bernama Siti Kasim yang merupakan ahli Majlis Peguam serta menganggotai jawatankuasa hak asasi manusia berhubung isu kebebasan beragama, Nurul menjawab,"Apabila anda bertanya saya, tiada paksaan dalam beragama, mengapa sesetengah pihak rasa bersalah, perkara ini (kebebasan beragama) hanya terpakai kepada orang bukan Melayu, sepatutnya diguna pakai secara sama rata. Melayu sepatutnya bebas beragama."

Perbahasan yang berlaku selepas itu sudah banyak dilaporkan di dalam semua saluran media termasuk media arus perdana, media elektronik, laman sesawang, blog, twitter, facebook dan laman media sosial yang lain.

Yang menjadi kemusykilan sehingga mengapa Biro Agama PKR yang dipengerusikan oleh kroni Anwar Ibrahim bernama Dr Muhammad Nor Manuty tidak mengeluarkan apa-apa kenyataan rasmi mahupun komen peribadi mengenai perkara ini.

Sikap membisu ini membawa kesimpulan bahawa ustaz-ustaz PKR hanya terkenal dengan skandal peribadi seperti Dr Badrolamin Bahron yang ditangkap berkhalwat dengan isteri orang di dalam bilik hotel.

Golongan intelektual agama di dalam PKR sebenarnya tidak berani menegur apa lagi mempertahankan Islam apabila salah seorang pemimpinnya membuat kenyataan yang bercanggah dengan Islam.

Jika mereka berdiam, dua pengertian boleh dibuat daripada sikap itu, samada mereka bersetuju dengan kenyataan Nurul Izzah ataupun takut untuk bercanggah pendapat dengan Anwar yang agresif mempertahan anaknya itu.

Apapun PKR bukanlah satu parti yang boleh diharapkan oleh umat Melayu-Islam untuk membela hak mereka atau kedudukan Islam sebagai agama persekutuan di dalam Perlembagaan.

Kuliah mingguan yang diadakan di kediaman Ketua Umum PKR tanpa putus dengan menjemput ulama luar negara dan para ustaz rupa-rupanya hanyalah satu lakonan Anwar semata-mata untuk menunjukkan dirinya Islamik.

Begitu juga majlis tazkirah yang diadakan di surau dan masjid oleh Anwar di setiap persinggahan dalam siri jelajahnya hanyalah sandiwara Anwar untuk menutup sikap hipokritnya.

Anwar bercakap mengenai isu-isu besar seperti ketelusan, keadilan sosial, memartabatkan Islam dan melawan rasuah tetapi apabila terkena batang hidung sendiri, beliau gagal melakukan muhasabah diri tetapi seperti kebiasaan meletakkan kesalahan kepada pihak lain.

Anwar anggap dirinya suci dan tergolong dalam kategori mazlum atau orang yang dizalimi tetapi hakikatnya beliau hanya menggunakan Islam untuk menegakkan idealogi politiknya songsang.

Kenyataan Nurul Izzah secara terang dan dibuat di khalayak ramai yang jelas bertentangan dengan pengertian sebenar ayat al-Qur'an yang dirujuk dan pendirian Islam dalam isu murtad tetap mahu dipertahankan oleh Anwar hanya kerana yang menyuarakan pendapat sedemikian adalah darah daging sendiri.

Jadi bagi Anwar Islam adalah kuda tunggangannya yang boleh dimanipulasi sekehendaknya dalam apa-apa keadaan sekalipun asalkan ia memberi manfaat politik kepada beliau.

Kelemahan yang ditunjukkan oleh biro agama PKR yang disebut sebagai Biro Pemahaman Dan Pemantapan Agama (BiPPA) dalam menangani kemelut yang dicetuskan oleh Nurul Izzah amat memalukan sekali.

Nama biro yang diberikan sungguh gah sekali tetapi malangnya apabila situasi timbul di mana Islam perlu dipertahankan, BiPPA hanya pandai menikus dan membenamkan kepalanya dalam pasir seperti seekor burung kasawari (ostrich).

Peristiwa di Gereja Full Gospel Tabernacle akan tercatat di dalam memori Nurul Izzah sebagai sejarah hitam sehingga akhirnya hayatnya.

Dari segi karier politik Nurul Izzah, ia sudahpun tamat sebelum pun ianya bermula, jadi eloklah beliau bersara sahaja daripada bidang yang bukan menjadi kepakarannya.

Pastinya orang Melayu di Lembah Pantai yang diwakilinya akan berfikir sepuluh kali sebelum memberi undi kepada Nurul Izzah pada Pilihan Raya Umum ke 13 nanti.

Pengundi Islam akan terfikir apakah mereka akan terus menyokong seorang yang tidak sayangkan Islam dan merelakan orang Islam murtad dengan mudah sekali ataupun mengundi pihak yang sekian lama telah membela dan menaikkan syiar Islam sejak merdeka.

Monday, November 12, 2012

Gambar Bini Guan Eng Katoi F.L.O.P (First Lady of Penang)


Gambar F.L.O.P (First Lady of Penang) disebarkan. Tempat duduk di Dewan Perundangan Pulau Pinang yang diambil oleh Betty Chew adalah dikhaskan untuk pegawai kanan kerajaan negeri (sumber: NST).

Baca lagi... 
Nurul Izzah... Suci Dalam Debu


Nurul Izzah tidak perlu risau. Beliau kini boleh tidor nyenyak kerana Musyridul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat ' tak kisah' pada kenyataannya tentang kebebasan agama yang menguris hati ramai pihak.

Menteri Besar Kelantan itu mengambil pendekatan yang cukup mudah.Baginya status anak Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai pembangkang membuatkan pihak lawan perlu menghalakan senapang kearahnya.

Dalam arina pembangkang siapa saja 'yang nak hidup lama' hanya perlu merasa risau jika Nik Aziz berang.

Nampak gaya segala macam kekusutan boleh jadi suci dan beres dengan sentuhannya.

Jika tidak mana mungkin tidak lama dulu Exco Kerajaan Negeri Selangor Elizabeth Wong yang berserabut dengan kes pendedahan gambar meletopnya sanggup terbang ke Kota Bharu semata-mata untuk mengadap Tok Guru.

Ada orang bertanya apa perlunya Elizabeth Wong ke sana.

Elizabeth Wong bijak dalam politik.Ini kerana beliau tahu mana swis hendak ditekan untuk redakan kesangsian orang PAS padanya.

Dengan mudah saja segala skandalnya bersekedudukan dengan seorang aktivis PKR bangsa Melayu ' disucikan'.Elizabeth Wong kemudiannya dengan lemah gemalai turun memberi ceramah dengan berbaju kurung dan kain kelumbung di Kelantan.

Ibarat dunia ana yang empunya.Status pembangkang seolah memberi lesen besar.

Tokoh-tokoh pembangkang boleh raya sakan menyambut kenyataan terbaru Nik Aziz Jumaat ketika mengulas isu Nurul Izzah.

“Bagi saya dalam isu ini, Izzah tidak bernasib baik kerana dia pembangkang,"itu antara katanya sekalipun rakaman video dan transkrip terpampang Naib Presiden PKR itu sebut apa yang menjadi polimek hangat sekarang.

“Izzah lain surat khabar lain...yang Izzah bercakap mestikah serupa yang akhbar siarkan? Sebab itu kali pertama saya tengok benda ini disiarkan akhbar saya rasa bukan dia,” katanya.

Bab kelabu mata ini sudah menjadi cerita biasa dalam PAS bila ia bersangkut paut dengan kepentingan politik dan kawan.

Siapa yang boleh lupa bagaimana Presiden PAS Datuk Seri Haji Hadi Awang mengeluarkan ' fatwa' video besi tidak boleh dijadikan bukti ketika kehangatan isu video seks Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Pakar luar negara kata video itu 99.9 peratus tulin dan segala bukti lain termasuk rakaman CCTV di lokasi ada...namun ayat yang memperbodohkan minda semua orang atas muka bumi ini dijadikan sandaran untuk 'mengsucikan' Anwar dari  dakwaan skandal moral yang jijik itu.

Sebaliknya jika orang yang tidak selari dengan selera politik bos besar...yang suci boleh jadi debu.

Datuk Dr Hasan Ali dan Nasharudin Mat Isa mungkin boleh buka cerita bagaimana niat baik mereka untuk melihat perpaduan Melayu dan PAS kembali kepada perjuangan asal telah mencetuskan kemarahan yang amat sangat golongan yang berkuasa dalam parti itu.

Kedua mereka terpelanting.Itu nasib jadi pembangkang dalam parti sendiri.

Dalam kontek ini Nurul Izzah perlu berterima kasih kerana ayat-ayatnya yang berdebu di forum bertajuk 'Negara Islam: Versi Mana; Tanggungjawab Siapa?' di Subang Jaya pada 3 November lalu... suci di kaca mata Tok Guru.-Agendadaily

Terhangat: Anne Ngasri Selamat Bertunang Dengan Ahli Politik


Terhangat di pasaran... Anne Ngasri telah bertunang dengan seorang ahli politik yang dikenali sebagai Mohd Sumali Reduan yang ketika ini merupakan Setiausaha Kerja Pemuda UMNO.

Yang peliknya tah bila diaorang ni bercinta pun aku tak tau... owww senyap-senyap ya... Tak pe lepas ni boleh lah Sumali kenalkan rakan artis yang single dengan aku hehehe :D

Apa-apa pun, Anne akui pertunangannya hanya melibatkan ahli keluarga terdekat dan seluruh ahli keluarga merestui hubungannya bersama ahli potitik tersebut.


“Bagaimanapun, majlis pertunangan ini diadakan membabitkan ahli keluarga kami sahaja. Cukuplah orang tahu, saya sudah bergelar tunangan orang.”

“Kalau tiada aral, Disember 2012 ini menjadi pilihan kami untuk nikah.”

“Dia betul-betul ikhlas mengenali saya, keluarga pun suka dan kami sedang merencana ke peringkat seterusnya iaitu untuk mendirikan rumahtangga bersama-sama.”

“Dia bukan suami orang dan paling penting keluarga merestui hubungan ini,” ujar Anne mengenai majlis pertunangannya.

Majlis ini telah diadakan di kediaman keluarga Anne Ngasri sendiri di Jalan Ipoh, Kuala Lumpur.

Nurul Izzah Politikkan Akidah @HishammuddinH20


Kenyataan Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Nurul Izzah Anwar bahawa orang Melayu Islam boleh memilih agama di bawah faktor kebebasan agama boleh menimbulkan suasana yang bukan sahaja sensitif tetapi boleh menimbulkan kemarahan.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata tindakan itu bersifat mempolitikkan akidah dan menjadikan agama sebagai gadaian.

"Sebagai menteri yang bertanggungjawab untuk keselamatan, itu tidak akan kita benarkan.

"Jika dicampuradukkan politik dan pendekatan cakap tidak serupa bikin dengan agama dan isu kaum, ia memberi kesan yang boleh menjejaskan keselamatan negara," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Program Rela Sabah Bersama Pemimpin di sini hari ini.

Hishammuddin berkata beliau ingin mengetahui jawapan Pas kepada hujah Nurul Izzah itu kerana dahulu Umno dikafirkan kerana berkawan dengan MCA dan Gerakan.

"Sekarang ini isu begitu sensitif, boleh diterima pula oleh Pas yang menunjukkan mereka tidak konsisten dalam pendirian mereka," katanya.

Laporan portal berita pro pembangkang pada 3 Nov memetik Nurul Izzah sebagai berkata:

Rakyat tidak seharusnya dipaksa menganut agama tertentu dan perkara ini juga patut terpakai kepada orang Melayu.

"Apabila anda bertanya saya, tiada paksaan dalam beragama...bagaimana seseorang itu boleh berkata, maaflah, ini (kebebasan beragama) hanya terpakai kepada orang bukan Melayu, ia sepatutnya diguna pakai secara sama rata," katanya.

Beliau berkata demikian pada forum bertajuk 'Negara Islam: Versi Mana; Tanggungjawab Siapa?' di Subang Jaya pada 3 Nov. - Bernama

Sunday, November 11, 2012

Nasharudin Bidas Pemimpin Tertinggi PAS!... Nurul Izzah Perlu Tarik Balik KenyataanNurul Izzah perlu tarik balik kenyataannya.’’ Itulah perkataan pertama yang terpancul dari mulut bekas Timbalan Presiden Pas, Nasharudin Mat Isa apabila diminta mengulas kenyataan Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu berhubung orang Melayu perlu diberi kebebasan memilih agama.

Nasharudin menegaskan bahawa kenyataan Ahli Parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar bahawa terdapat "tiada paksaan dalam agama" adalah sama seperti untuk memberi kebebasan beragama kepada Melayu Islam sebagai ayat yang dia memetik hanya boleh digunakan untuk bukan Islam.

"Apabila Allah telah memutuskan perkara iman, Syariah dan moral, kita (Islam) tidak mempunyai hak untuk memilih.

"Hak kami hanya untuk mendengar dan taat kerana ia dinyatakan dengan jelas di dalam al-Quran," katanya kepada hari Ahad edisi Utusan Malaysia dalam satu temu bual disiarkan hari ini.

Oleh itu, Nasharudin berkata Nurul Izzah mesti menjustifikasikan hujah jika dia kini dinafikan bahawa ia adalah sama seperti memberi kebebasan beragama kepada Melayu Islam.

Jika tidak, katanya, Nurul Izzah mesti menarik balik kenyataan beliau.

Menjawab kepada rakan-rakan pemimpin PAS yang telah dipertahankan Nurul Izzah, Nasharudin berkata mereka tidak mempunyai latar belakang pengajian Islam.

Sebaliknya, Nasharudin menggesa kepimpinan tertinggi parti itu untuk membuat kenyataan terhadap isu Nurul Izzah ini kerana ahli parti tidak selesa dengan kata-kata beliau ..

"Mereka telah menunggu kepimpinan untuk membuat kenyataan tetapi sehingga kini tiada sebarang kenyataan dibuat," katanya.

Pemimpin PAS Nik Abdul Aziz Nik Mat enggan mengulas mengenai perkara itu.