Thursday, August 12, 2010

Pemuda Kecam Ugutan Peluru Hidup Kepada Tony Pua

Pemuda UMNO hari ini mengecam sekeras-kerasnya tindakan pihak yang telah menghantar sebutir peluru hidup M16 beserta nota ugutan kepada YB Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, YB Tony Pua.

Sambil menyatakat rasa terkejut, Ketua Pemuda UMNO Malaysia, Khairy Jamaluddin berkata tindakan mengugut sebegini adalah suatu yang bukan sahaja keterlaluan malahan tidak boleh diterima sama sekali.

"Sungguhpun umum mengetahui bahawa saya dan Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia yang saya terajui mempunyai beberapa percanggahan pendapat dengan YB Tony, namun kami beranggapan bahawa tindakan mengugut sebegini adalah suatu yang bukan sahaja keterlaluan malahan tidak boleh diterima sama sekali oleh kita semua selaku rakyat Malaysia yang cintakan keamanan dan keharmonian", kata Khairy yang di petik menerusi laman web rasmi beliau.

Justeru beliau menyeru kepada semua pihak agar tidak terjebak di dalam kancah polemik spekulasi yang tidak memanfaatkan sesiapa dan seterusnya memberi ruang dan kepercayaan kepada pihak polis bagi menyiasat insiden ini.

"Saya juga berharap agar pihak polis dapat memberi segala jaminan kepada YB Tony dalam soal keselamatan peribadi dan keluarga beliau", ujarnya.

Pada 26 Julai lalu yang, Tony Pua yang juga Penasihat Ekonomi DAP telah meminta kerajaan Selangor memansuhkan dasar pemberian diskaun kepada bumiputera bagi pemilikan hartanah komersial dan rumah mewah di negeri itu.

Cadangan beliau itu telah mendapat tentangan hebat banyak pihak termasuk Pemuda UMNO yang telah membuat beberapa laporan polis.

Tindakan Kabinet keputusan bijak

Kabinet telah memutuskan untuk menangguhkan tindakan menyenarai hitamkan pemilik kenderaan kenderaan buat sementara waktu bermula hari ini hingga 28 Februari tahun depan.... Pemuda Umno akan terus menjadi denyut nadi rakyat bagi membela nasib dan masa depan mereka. Syabas KPUM YB Khairy Jamaluddin.

Tindakan kerajaan menarik balik langkah menyenaraihitamkan kenderaan pesalah-pesalah trafik untuk sementara waktu adalah keputusan bijak dalam menangani isu tersebut.

Malah, tindakan itu juga menunjukkan kerajaan prihatin tentang desakan pelbagai pihak berhubung bebanan yang terpaksa ditanggung masyarakat apabila berdepan masalah nama disenaraihitam oleh pihak berkuasa.

Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin berkata, tindakan kerajaan yang dianggap bijak dan terbaik itu menunjukkan Pemuda UMNO berjaya dalam usahanya membantah saman ekor.

"Pemuda UMNO berterima kasih kepada kerajaan kerana bertindak balas terhadap bantahan yang disuarakan kami sebelum ini.

"Cuma kami berharap perkara ini dapat dimansuhkan selepas ini atau diganti dengan sistem lain yang lebih mesra pengguna," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau mengulas keputusan Kabinet yang bersetuju menarik balik tindakan menyenaraihitamkan kenderaan buat sementara waktu bermula hari ini hingga 28 Februari tahun depan.

Ini bermakna, mereka yang dikenakan notis saman boleh membayar secara penuh atau ansuran dalam tempoh kelonggaran tersebut.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Kong Cho Ha berkata, Jemaah Menteri mengambil keputusan itu setelah mengambil kira dan mempertimbangkan aduan, rayuan serta rungutan orang ramai mengenai tindakan senaraihitamkan kenderaan.

Sementara itu, Pengerusi kempen anti saman ekor (KASE), Datuk Mahfuz Omar menganggap pengumuman itu satu berita gembira buat kumpulannya yang berusaha untuk menghapuskan saman ekor.

"Ini satu berita baik, bagi saya suara kami telah didengari oleh kerajaan. Walaupun ia dilakukan untuk sementara waktu namun, pengumuman itu adalah berita gembira.

"Selepas ini kami akan meneruskan lagi KASE sehingga kerajaan menghapuskan saman ekor yang dilihat membebankan rakyat," katanya.

Beliau yang juga Naib Presiden Pas menambah, KASE menganggap tindakan menyenarai hitam pesalah trafik adalah bertentangan dengan perlembagaan negara.

Jelasnya, sepatutnya pesalah trafik dihadapkan ke mahkamah dahulu sebelum namanya disenaraihitam oleh polis atau Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ)

Tuesday, August 10, 2010

Peniaga Melayu terus ditindas di P.Pinang


Selamat menyambut bulan ramadhan kepada seluruh umat Islam sama ada yang berada di Malaysia mahupun di luar negara. Sedar tak sedar sudah sampai kita pada bulan yang penuh dengan berkat iaitu bulan Ramadhan.

Bulan Ramadhan juga adalah bulan rezeki dan kebanyakan orang akan terbayang akan pesta makanan di bulan puasa yang dah menjadi budaya bagi rakyat Malaysia. Di mana-mana saja gerai-gerai ramadan akan di kerumuni oleh orang-orang yang lapar dan dahaga setelah seharian berpuasa.

Berlainan pula dengan peniaga-peniaga Melayu Pulau Pinang cukup tertekan dan kecewa dengan tindak-tanduk dengan pentabiran kerajaan negeri tersebut tersebut yang mengamalkan sistem pemerintahan perkauman yang cukup tebal.

Hari ini rakyat Malaysia dapat menyaksikan satu lagi penindasan secara terang-terangan dilakukan di Pulau Pinang.

Rata rata peniaga melayu agak susah sekarang sejak penang dibawah didominasi DAP, dulu di Pulau Pinang ornag melayu boleh berniaga musim perayaan, kini DAP meminggirkan orang melayu.

Utusan - WALAUPUN peniaga dan ahli pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang berhimpun di Kompleks Tun Abdul Razak (Komtar), Pulau Pinang semalam tidak ramai, tetapi mereka telah menunjukkan bantahan terhadap tindakan kerajaan negeri kerana tidak membenarkan Bazar Ramadan diadakan di kompleks itu.

Peniaga-peniaga Melayu Pulau Pinang cukup tertekan dan kecewa dengan tindak-tanduk kerajaan negeri sejak dua tahun lalu.

Rakyat Malaysia dapat menyaksikan satu lagi penindasan secara terang-terangan dilakukan di Pulau Pinang.

Paling jelas ialah tindakan kerajaan negeri itu yang dilihat mengancam periuk nasi peniaga-peniaga Melayu. Pemerintah Pulau Mutiara itu tidak dapat lagi menyembunyikan dasar diskriminasi terhadap peniaga-peniaga Melayu.

Kita dimaklumkan bahawa tindakan tidak membenarkan berniaga itu dibuat kerana peniaga Melayu didakwa gagal membuat bayaran sewa. Namun cerita sebaliknya pula dilaporkan bayaran telah dibuat.

Seperti biasa masalah teknikal sebegini yang nampaknya tiada tolak ansur dalam dasar Kerajaan Negeri Pulau Pinang sekarang. Apa sahaja ruang dan peluang untuk menafikan penglibatan Melayu dalam perniagaan kecil cuba dinafikan dengan menggunakan undang-undang.

Undang-undang adalah ciptaan manusia dan boleh dipinda. Tetapi lebih berharga jika dasar tolak ansur demi memakmurkan ekonomi semua kaum diberi keutamaan.

Jika ini dapat dilaksanakan, tidaklah timbul tanggapan setelah kerajaan negeri merobohkan gerai-gerai orang Melayu, kali ini mereka cuba halang pula peniaga-peniaga Melayu untuk mencari rezeki di bulan Ramadan.

Sebab itu, orang ramai akan mempersoalkan apa tujuan sebenar kerajaan negeri yang diterajui oleh DAP bertindak menjurus kepada penindasan kepada peniaga Melayu terutamanya yang berniaga di tempat strategik di negeri itu.

Tindakan menghalang berniaga di Bazar Ramadan di tingkat tiga Komtar menunjukkan kerajaan negeri di bawah pimpinan DAP seolah-olah menyimpan sikap perkauman yang tebal.

DAP akan dituduh mempunyai dendam kesumat kepada orang Melayu? DAP akan dituduh parti yang baharu sedikit diberi kuasa tetapi sudah melakukan bermacam-macam tindakan menyusahkan orang Melayu.

Kita tidak tahu bagaimana nasib orang Melayu dan bumiputera jika DAP dan rakan sekutunya dapat memerintah Kerajaan Pusat.

Kebetulan atau sudah dirancang, nampaknya bermula tahun lalu kerajaan negeri itu seolah-olah mahu terus mengganggu perniagaan orang Melayu. Pada tahun lepas, Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) menghentikan pengeluaran lesen sementara bagi bazar tersebut yang telah wujud sejak 25 tahun lalu atas alasan mengganggu lalu lintas.

Tetapi tidakkah tindakan itu dilihat berat sebelah, apabila MPPP hanya 'menutup sebelah mata' membiarkan ratusan penjaja haram berniaga di kaki lima di Georgetown sehingga menyebabkan juga kesesakan lalu lintas?

Golongan peniaga tidak sepatutnya terlibat dalam politik sempit. Tetapi kita telah ditunjukkan belang sebenar apabila DAP memerintah - hendak dapat ruang berniaga pun susah.