Wednesday, October 20, 2010

Pemuda Umno Fokus Isu Rakyat Pada Perhimpunan Kali Ini


Pemuda Umno perlu memberi fokus kepada isu rakyat, dan peranan kerajaan melalui agensinya untuk menangani masalah rakyat serta kepentingan Melayu dalam perbahasan pada perhimpunan agung pergerakan itu.

Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin berkata, selain membangkitkan kepincangan pentadbiran negeri yang ditadbir oleh parti gabungan DAP, PAS dan Parti Keadilan Rakyat (PKR), anggota pergerakan itu perlu menampilkan imej baru.

"Pemuda Umno kini dilihat lebih inklusif dan progresif berbanding beberapa tahun lalu" yang mampu menarik sokongan golongan muda serta menjadi juara rakyat menerusi gagasan 1Malaysia yang diperkenalkan oleh Presiden Umno Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Ini merupakan perubahan yang signifikan kerana kita merupakan parti yang sentiasa bersikap progresif dan terbuka tapi mungkin beberapa tahun kebelakangan ini, tekanan daripada kumpulan etnosentrik telah mengatasi dasar parti," katanya.

Oleh itu, Pemuda Umno perlu seiring dengan apa yang dihasratkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang membawa falsafah baru perpaduan dalam 1Malaysia kerana momentum itu telah bermula, katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis ramah mesra dan makan tengah hari bersama perwakilan Pemuda Umno di Dewan Utama Hotel Seri Pacific di sini hari Selasa.

Khairy berharap Perhimpunan Agung Umno akan terus menyaksikan parti itu muncul sebagai parti yang berpaksikan progresif yang sentiasa mengutamakan kepentingan rakyat.

"Gerakan kita juga lebih tertumpu kepada usaha menarik perhatian pengundi muda. Selain itu kita mahu menunjukkan walaupun kita masih lagi memperjuangkan dan menjadi juara kepada isu-isu Melayu, kita tetap membawa isu semua rakyat dan menguatkan lagi semangat 1Malaysia," katanya.

Khairy berkata perhimpunan agung ini juga akan menyaksikan bahawa Umno masih sebuah parti politik yang unggul dan wadah bagi orang Melayu dan tiada siapa yang boleh membuang agenda melayu daripada Umno.

Malam ini, Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin akan merasmikan serentak perhimpunan agung ketiga-tiga sayap Umno iaitu Wanita, Pemuda dan Puteri yang dihadiri oleh lebih 2,300 perwakilan.

Sementara itu, berdasarkan senarai topik dan pembahas yang dikeluarkan oleh Pemuda Umno di sini hari ini, sebanyak 30 isu, termasuk konsep 1Malaysia, Model Baru Ekonomi (MBE) serta isu pembunuhan kejam jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya dan pelabelan pemimpin Umno sebagai pemimpin perkauman, akan dibangkitkan.

Selain isu tindakan kerajaan negeri di bawah DAP, PAS dan PKR yang didakwa mendiskriminasi orang Melayu, pengundi muda dan pengundi bukan Melayu serta permasalahan generasi kedua Felda akan turut disentuh dalam perbahasan yang melibatkan 13 wakil Pemuda Umno.

Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas yang akan diadakan pada 4 November juga akan turut disentuh wakil Kelantan menerusi tumpuan isu di negeri-negeri.

Perwakilan Pemuda akan membahaskan tiga usul iaitu ucapan dasar Ketua Pemuda, usul ekonomi serta pendidikan dan agama.

Sebelum ini, Ketua Penerangan Pemuda Umno Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican dalam sidang medianya telah memaklumkan bahawa pembahas Pemuda Umno yang terpilih telah diingatkan supaya menggunakan pendekatan berhemah dalam membahaskan isu-isu berkaitan Melayu.

Katanya, mereka perlu sentiasa menghormati bangsa lain di negara ini bagi memastikan isu yang dibahaskan tidak diputar belit pihak yang tidak bertanggungjawab.

BERNAMA

Monday, October 18, 2010

Umno Tak Mampu Berbalah, Perlu Perkuat Diri Bersama Parti Komponen BN


http://www.facebook.com/Khairykj

Oleh Ahmad Shukran Shaharudin

KUALA LUMPUR, 17 Okt (Bernama) -- Perhimpunan Agung Umno ke-61 bakal berlangsung selama lima hari bermula Selasa hingga Sabtu ini seharusnya menjadi kesinambungan peringatan bagi anggota Umno untuk memperkuatkan parti, selain berusaha terus menerus mendapat sokongan jitu daripada kalangan rakyat Malaysia, terutamanya orang Melayu bagi memastikan parti itu terus relevan.

Sudah banyak kali pemimpin-pemimpin Umno -- yang terdahulu ataupun yang sedang memegang jawatan mengingatkan supaya parti keramat orang Melayu itu seharusnya relevan, inklusif bukan hanya kepada orang Melayu malah juga berkhidmat dan mendapat sokongan bangsa-bangsa lain.

Ini selaras dengan gagasan 1Malaysia yang diperkenalkan Presiden Umno Datuk Seri Najib Tun Razak sebaik sahaja beliau dilantik sebagai Perdana Menteri Malaysia yang keenam pada April 2009 bagi memastikan keamanan dan kestabilan dalam negara berkekalan dalam usaha negara mencapai status negara maju menjelang 2020.

Umno yang merupakan parti terbesar dalam negara dengan keanggotaan 3.4 juta orang tidak mampu berbalah sesama sendiri, malah harus merapatkan saf bagi memastikan pilihan raya umum ke-13 nanti membawa keputusan yang memberangsangkan untuk Umno dan BN.

Najib pada Jun lepas berkata beliau mahu semua parti komponen Barisan Nasional (BN) menghentikan perbalahan secara terbuka dan menumpukan kepada usaha-usaha serta amalan yang memperkukuhkan parti masing-masing dan BN.

"Sebagai komponen BN kita mesti buat BN kuat. Kita tidak sepatutnya berbalah di hadapan umum, kita patut lawan pembangkang, bukan sesama kita, lawan musuh kita," katanya semasa merasmikan Perhimpunan Parti Progresif Penduduk (PPP).

Umno, sebagai parti tunjang atau tulang belakang yang memerintah negara, perlu menunjukkan contoh terbaik kepada semua parti komponen dan tidak boleh hanya bersandarkan kepada kelemahan parti pembangkang untuk mendapatkan sokongan.

Untuk memastikan Umno terus relevan dalam abad ke 21, Najib semalam turut mengusulkan kemungkinan diwujudkan Model Politik Baru bagi memastikan kelangsungan Umno sebagai parti yang menerajui pemerintahan negara.

Selain itu, Umno terus berusaha memastikan masalah dalaman di peringkat negeri diselesaikan dengan baik, contohnya di Terengganu, melalui Konvensyen Umno Terengganu 2010 yang diadakan semalam, telah memberi gambaran jelas bahawa Umno negeri itu yang sebelum ini menghadapi masalah dalaman, kini semakin pulih.

Naib Presiden Umno Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, yang juga Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu berkata konvensyen yang bertujuan membincangkan hala tuju dan masa depan parti membuktikan kesepakatan di kalangan pemimpin Umno negeri itu semakin utuh.

Beliau tidak menafikan berlaku perselisihan faham dan masalah dalaman tetapi melalui Konvensyen Umno, ia berjaya merapatkan semula pemimpin di negeri itu.

Bagi Ketua Pergerakan Pemuda Umno Khairy Jamaluddin dalam mengulas keadaan kelam kabut dalam pemilihan peringkat cabang Parti Keadilan Rakyat (PKR) mengingatkan anggota Umno bahawa: " Rakyat memerhati kekuatan kita.

Kita perlu perkuat diri sendiri dan bukan hanya bersandarkan kelemahan pihak lawan." Perkelahian antara pemimpin bahagian, cawangan dan juga peringkat negeri harus dielakkan kerana ini akan memberi kesan yang negatif kepada Umno seterusnya BN bagi menghadapi pilihan raya kelak.

Bagi Umno, perhimpunan kali ini bukan saja akan hanya membahaskan tiga usul iaitu membahaskan ucapan dasar Presiden, ekonomi serta pendidikan dan agama, malah persidangan kali ini akan turut membicarakan usaha-usaha pembangunan kerajaan dalam Pelan Transformasi Kerajaan, Model Baru Ekonomi, Rancangan Malaysia ke-10 RMK-10) serta Bajet 2011, dan kemungkinan mengenai persiapan Umno menghadapi dua pilihan raya kecil pada 4 Nov ini dan pilihan raya umum ke-13.

Pemimpin Umno perlu merapatkan barisan dan mempamerkan semangat 1Umno pada perhimpunan ini bagi memastikan pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas di Kelantan dan juga Parlimen Batu Sapi, Sandakan, Sabah yang akan diadakan serentak pada 4 Nov milik BN.

Pada perhimpunan kali ini, Umno membuat perubahan dengan mengadakan sidang antarabangsa sehari sebelum persidangan Umno bermula dengan menjemput pemimpin parti politik luar negara untuk bertukar-tukar fikiran mengenai isu 'Pembentukan Masyarakat Global: Liberalisasi Media dan Realiti Politik Baru'.

Acara julung kali yang didakan itu telah menerima penyertaan seramai 63 peserta daripada 22 parti politik dari 20 negara.

Melalui persidangan itu, wakil antarabangsa dapat melihat pendekataan baru Umno melalui Model Politik Baru yang menjurus kepada pembangunan teknologi maklumat masa kini, selain memperlihatkan kepada dunia konsep kongsi kuasa BN.

Menerusi forum itu juga para perserta dijangka dapat berkongsi pandangan bagaimana menghadapi serangan dunia maya serta membina kekuatan politik.

Perhimpunan Umno yang akan bermula Selasa ini dengan perasmian tiga sayap Umno oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang juga Timbalan Presiden Umno akan dihadiri 4,907 perwakilan.

Mereka terdiri daripada 2,543 perwakilan yang akan ke Perhimpunan Agung UMNO, 793 perwakilan ke Perhimpunan Agung Pergerakan Wanita, 795 Pemuda dan 776 ke Perhimpunan Agung Pergerakan Puteri.

(Sumber: Bernama)