Saturday, February 19, 2011

Video: KJ dianugerahkan Sayap Penerjunan Airborne - Ada Berani


Luah semangat patriotik ikut latihan tentera

KUALA NERANG: Komitmen dan pengorbanan tinggi selama lima minggu menjalani Latihan Asas Kursus Ahli Paracut Statik Tahap 1 di Zon Gugur, Padang Terap, Padang Sanai, di sini membolehkan Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin dianugerahkan sayap penerjunan Tentera Darat.


Gambar kenangan bersama KJ
Khairy dianugerahkan sayap berkenaan selepas berjaya mendarat dengan selamat bersama 79 lagi pelatih penerjunan Tentera Darat pada akhir latihan semalam yang turut disaksikan bekas Perdana Menteri, Tun Abdulah Ahmad Badawi.

Abdullah kemudian diberi penghormatan untuk memakaikan sayap berkenaan kepada menantunya itu.

Gimik acara tamat latihan semalam dimulakan dengan 10 penerjun bagi kursus Ahli Paracut Tahap 1 dan diikuti kursus Ketua Penerjunan Tahap 2. Secara keseluruhannya seramai 80 penerjun menerima sayap bagi Tahap 1, manakala seramai 21 penerjun menerima sayap bagi Tahap 2.

Pada majlis itu, semua pelatih melakukan penerjunan pada ketinggian 304.8 meter menggunakan pesawat CN-235 sebelum mendarat di depan Panglima Medan Tentera Darat, Lt Jen Datuk Seri Ahmad Hasbullah Mohd Nawawi.

Khairy berkata, beliau bangga dan puas kerana berjaya menamatkan penerjunan yang memerlukan tumpuan dan komitmen tinggi selama lima minggu menjalani latihan berkenaan.

Katanya, ini adalah adalah cara beliau untuk menterjemahkan semangat patriotik kepada negara dan tidak menganggap ia sebagai sesuatu yang harus menjadi ikutan kerana baginya setiap orang ada cara sendiri untuk menterjemahkan semangat patriotik.

“Saya sebenarnya sudah lama mahu melakukan ini, tetapi baru sekarang saya berkesempatan kerana terlalu banyak perkara dan kerja yang perlu saya uruskan sebelum ini.

“Bukan mudah untuk melakukannya dan bagi saya ini adalah perasaan sebenar bagi orang (tentera) yang sebenarnya mempunyai tahap pengorbanan lebih tinggi kepada negara,” katanya pada sidang media.