Friday, December 12, 2008

Surat terbuka(1) untuk blogger Surind Raj.

Saudara se-negaraku surind Raj,

Pertama sekali saya menyeru anda supaya masuk islam dan belajar islam secara menyeluruh supaya anda benar benar faham islam,ajaran dan cara hidup islam yang sebenar.
Sesungguhnya islam itu amat menggalakkan persaudaraan,kasih sayang,keamanan,menyintai ilmu dan tidak sesekali menolak duniawi.

Ia adalah sebuah agama samawi dan teramat sesuai dengan fitrah semulajadi manusia.
Islam tidak pernah menganjurkan kekerasan,radikal atau ekstrim ,apa lagi untuk menyuntik benih-benih permusuhan dan kebencian sesama kita.Justeru itu islam amat menentang kekerasan dan kekejaman malah peperangan dizaman Rasulullah adalah untuk menegakkan kalimah tauhid dan mempertahankan diri dan agama dari ancaman kuffar.Peperangan qital dizaman nabi mempunyai sebab sebab syarat-syarat yang tertentu yang boleh kita pelajari melalui kisah kisah perjuangan nabi dalam ilmu Al-maghazi.

Saya seorang islam,Saya tidak pernah memusuhi saudara,tetapi adalah tugas saya untuk menyedarkan saudara bahawa sebenarnya saudara sudah keliru terhadap ajaran agama islam yang maha suci ini dan sudah terlalu jauh menyimpang dari fitrah beragama manusia sejagat malah sudah lari dari kebenaran sejati yang saudara cari-cari selama ini..Apa pun pandangan yang diberikan kepada saudara,nyata teramat payah untuk saudara terima kerana saudara kini sedang melihat islam dari kacamata saudara yang sudah jauh terkeliru.Oleh itu doa saya kepada Allah agar saudara diberi taufik dan hidayah untuk mendekati islam dan jika saudara menerima sinar islam sebagai penyuluh hidup saudara…..sayalah orang yang paling gembira sekali terhadap pengislaman anda!

Thursday, December 11, 2008

Langkawi permulaan krisis PAS Selangor

Bibit-bibit pergeseran dua pemimpin kanan PAS Selangor mula memuncak sewaktu permukiman pemimpin-pemimpin tertinggi parti itu di Langkawi sebulan lalu.Pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Dr Hasan Ali didakwa membentang laporan yang mengkritik pentabiran kerajaan Pakatan Rakyat di negerinya, kata seorang aktivis parti itu.

Pada hal permukiman tersebut diuar-uarkan untuk merapatkan anggota-anggota jawatankuasa pusat PAS dan majlis syura tetapi menjadi medan serangan Dr Hasan terhadap kerajaan Selangor, katanya, yang dikenali Tulang Besi, kepada Malaysiakini.

Susulan laporan yang digambarkan “100 peratus negatif” berkaitan kedudukan PAS dalam kerajaan negeri, dua minggu selepas permukiman tersebut, maka pemimpin atasan PAS yang tidak berpuas hati memanggil Dewan Harian negeri itu untuk membentang laporan tersebut kepada lajnah politik PAS.

Dr Hasan didakwa membentang laporan yang sama negatif - disanggah oleh Khalid Samad, waktu itu masih timbalan pesuruhjaya II PAS negeri dan anggota lajnah politik.

Wakil rakyat Gombak Setia itu juga disanggah hebat oleh saf kepemimpinan PAS di permukiman tersebut, yang diadakan antara 7 hingga 9 November.

Tulang Besi, penulis blog Malaysian Waves yang tekal mendedahkan pergeseran dalaman PAS, mendakwa Dr Hasan cukup tidak berpuas hati dengan penolakan tersebut.

Tambahnya, di sinilah bermulanya pergeseran tajam antara Dr Hassan-Khalid yang berakhir dengan pengguguran tokoh nombor tiga daripada kepimpinan PAS negeri pada 21 November lepas.

Pemecatan Khalid bersama ketua penerangannya Saari Sungib pada tarikh yang sama tidak dibuat di peringkat Dewan Harian PAS negeri, seperti dilaporkan, sebaliknya tindakan peribadi Dr Hasan secara mengejut dalam mesyuarat badan perhubungan negeri pada sebelah malam hari yang sama.

Resolusi ke 12/2008 pada 10 Disember 2008

1.BPN dengan ini ingin menegaskan bahawa kami tidak akan sesekali membiarkan mana mana blogger menghina mana mana agama dengan sengaja sehingga mencetuskan perasaan kurang senang penganut agama tersebut. Lebih lebih agama kami iaitu Islam.

2. BPN akan sedia berkorban untuk memerangi mereka yang hendak menganggu dan mencemarkan kesucian agama islam lebih lebih lagi sempena dengan raya korban ini.

3. BPN akan menubuhkan biro pemantau blog bagi mengesan salah laku blogger sehingga melanggar undang undang termasuk menghina agama agama yang wujud di Malaysia terutama agama rasmi negara kita iaitu Islam...

4. BPN menubuhkan Biro Pemantau Blog hasil cadangan Cheguman Waadat untuk mengesan dan mengenalpasti blog blog yang tidak beretika serta melanggar undang undang negara dan Blogger Empayar Malaya bersetuju menjadi ketuanya… Ahli lain akan bersama membantu beliau.

5. Resolusi sidang maya harian BPN hendaklah disiar penuh di blog ahli BPN dan kegagalan berbuat demikian akan menjadikan mereka mungkin dibuang dari senarai ahli BPN. Kecuali jika ada alasan yang kukuh.

6. Keahlian BPN akan dihadkan kepada 100 blogger sahaja bagi memantapkan lagi team yang sedia ada setakat ini…Perlanggaran etika sebagai Blogger akan menyebabkan keahlian mereka digantung..

7. Kelab Penyokong BPN akan ditubuhkan bagi blogger tidak aktif menyuarakan sokongan mereka kepada BPN sebagai wadah perpaduan umat Islam bagi melawan musuh di ruang siber ini.

Tuesday, December 9, 2008

Pengundi KT lebih matang dan waras dari P. Pauh


Semua mata akan memberikan tumpuan kepada pilihan raya kecil Kuala Terengganu dimana akan menyaksikan pertandingan antara BN yang akan mempertahankan kerusi dan juga Pas yang cuba merampas kerusi berkenaan dari BN. BN tentu akan diwakili oleh calon UMNO. PAS kemungkinan sekali lagi akan mempertaruhkan ayam laganya Mat Sabu yang tewas pada pilihan raya yang lalu di Kuala Terengganu dan BN kemungkinan besar akan menurunkan Senator Wan Farid Wan Salleh yang juga merupakan Timbalan Menteri dalam negeri.


Pilihan raya kecil kali ini akan mencuba dan mengukur akan kredibiliti Pas yang dikatakan mempunyai krisis politik dalaman diantara ahli politik muda dan juga ahli politik veteran yang mana ahli politik muda yang banyak dipengaruhi oleh Anwar Ibrahim dan ahli politik veteran yang masih memegang kepada kepimpinan Ulama. Pas menghadapi kejatuhan kepercayaan ahli setelah bergabung dengan Pakatan Rakyat yang terdiri dari DAP dan Parti Keadilan Rakyat. Pas yang kini dianggap oleh penyokong mereka hanya sebagai sebuah parti menumpang dan menjadi boneka terutamanya dinegeri seperti Selangor dan Perak. Malahan parti Pas kini mengalami krisis keyakinan yang teruk di Selangor dimana Pengerusi Pas Selangor baru-baru ini telah menyingkir dua orang kanan Pas dari parti berkenaan dan telah membuat rombakan dalam parti berkenaan.


Kali ini Pas pasti akan menghadapi jalan yang sukar di Terengganu kerana rakyat di Kuala Terengganu pasti mahu mengekalkan rekod baik BN yang menjadi pemerintah dan juga rekod wakil parlimen mereka yang berada dalam kerajaan yang telah menunjukkan prestasi yang memuaskan sebelum ini. Kerusi parlimen Kuala Terengganu kosong baru-baru ini setelah wakil parlimen Kuala Terengganu Datuk Razali yang meninggal dunia akibat diserang sakit jantung ketika bermain badminton di Genting Highland, Kerusi ini pernah dimenangi oleh BN pada tahun 1986, 1990, 2004 dan 2008. Parti Semangat 46 pada tahun 1995 dan PAS pada tahun 1999. BN memenangi kerusi ini pada tahun 2008 dengan majoriti 1,795 undi.


Jika kedua-dua nama kekal sebagai calon yang akan mewakili UMNO dan Pas pasti kekuatan kepada calon berpihak kepada Seanator Wan Farid kerana jika dibandingkan dari segi keperibadian Wan Farid adalah lebih bersih dari Mat Sabu yang mana sebelum ini pernah di hadapkan ke Mahkamah di Kota Bahru apabila didapati berkhalwat dengan isteri sahabat beliau. Namun keputusan mahkamah menyebelahi Mat Sabu apabila beliau diselamatkan dengan keputusan kesilapan teknikal apabila dakwaan dibuat ke atas kesilapan nombor bilik.


Mat Sabu yang sebelum ini adalah merupakan ayam laga Pas yang akhir-akhir ini kurang popular di kalangan ahli Pas setelah banyak kali tewas dalam pilihan raya kebelakangan ini pasti akan mmenghadapi laluan yang getir dan sukar untuk menghadapi Sanator Wan Farid yang juga merupakan Timbalan Menteri Dalam Negeri.

Walaubagaimana pun kita akan pasti dijanjikan dengan satu pilihan raya kecil yang seimbang kerana Kuala Terengganu adalah merupakan gelanggang yang sama rata dan pasti pilihan raya ini akan mengukur sejauh manakah pengaruh Pas apabila bergabung dengan Pakatan Rakyat. Pastinya BN mahukan satu kemenangan yang lebih besar untuk membuktikan kepada rakyat bahawa BN masih merupakan sebuah parti yang boleh bersatu apabila menghadapi saat yang memerlukan mereka bersatu. Rakyat di Kuala Terengganu lebih waras dan lebih terbuka berbanding kan dengan pilihan raya kecil di Permatang Pauh.

Sumber KPMU