Thursday, June 7, 2012

Scorpene: Kebenaran yang Kini Menghantui Anwar Ibrahim


Beberapa tahun lepas isu komisyen pembelian kapal selam Scorpene pernah digembar gemburkan oleh Anwar dan pakatan pembangkang sebagai skandal penyalahgunaan wang dan penyelewengan dana negara yang terbesar dalam sejarah tanahair.

Bila disebut penyelewengan dan salahguna wang, wajib saja akan terbeliak mata penyokong pembangkang ditambah pula dengan tokok tambah kematian wanita Mongolia serentak dengan itu bergentayanganlah segala macam cerita angin mengaitkannya dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak.

Walhal realitinya Altantuya yang dikaitkan dengan PM itupun langsung tidak dikenali apatah lagi untuk bercemolot macam laki bini seperti disebarkan oleh penyokong pembangkang. Hingga saat ini PM sudah tiga kali mengangkat sumpah bersaksikan Allah s.w.t dengan menyebut kalimah "Wallahhi, Wabillahi, Wataallahi" menafikan penglibatannya dalam pembunuhan tersebut.

Jika dihitung dari jumlah hari PM bersumpah, sudahpun melebih tempoh setahun dan terbukti beliau dipihak yang benar kerana berdasarkan huraian hadith dan pendapat ulama, sekiranya seseorang itu bersumpah palsu dengan menyebut tiga kalimah tersebut maka bala bencana dari Allah s.w.t akan menimpanya dalam tempoh seawal 40 hari pertama atau 2 bulan ataupun selewat-lewatnya dalam jangka masa setahun.

Berbalik pada isu komisyen pula, sebetulnya ianya langsung tiada kaitan dengan penyelewengan apatah lagi salahguna kuasa mahupun dana negara. Sebaliknya yang berlaku ialah bayaran sejumlah EURO 114.96 juta (RM540 juta) yang diterima oleh syarikat Perimekar Sdn. Bhd adalah untuk nilai kontrak bagi tujuan penyediaan khidmat sokongan dan koordinasi selama enam tahun.

Malah, Datuk Seri Najib pada 14 Mei 2008 yang ketika itu adalah Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pertahanan juga mengambil tanggungjawab penuh memberi penjelasan bersama fakta dan angka di dalam Dewan Rakyat sekaligus menepis tohmahan oleh Anwar Ibrahim dan kuncu-kuncunya dalam isu komisyen tersebut.

Walaupun demikian, disebabkan tabiat sesetengah manusia yang mudah lupa, sukalah penulis sekali lagi mengutip fakta-fakta tersebut sekadar sepintas lalu supaya lebih ramai lagi kembali memahami dengan jelas ke mana wang sejumlah RM540 juta itu dibelanjakan.

Untuk makluman semua, Syarikat Perimekar Sdn. Bhd yang dikaitkan sebagai menerima komisyen RM540 juta itu sebenarnya dimiliki secara bersama oleh Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT), Boustead Holdings Berhad dan K.S Ombak Laut Sdn Berhad.

Nilai RM540 juta itu sebenarnya merangkumi banyak skop kerja sokongan dan koordinasi yang perlu disedia dan diselesaikan sepanjang tempoh enam tahun untuk memenuhi keperluan anggota anak kapal selama Scorpene serta pasukan pegawai yang bermastautin di luar negara selama tempoh tersebut untuk tujuan latihan berkaitan pengedalian kapal selam Scorpene.

Syarikat Perimekar Sdn Bhd itu bertanggungjawab sepenuhnya sebagaimana ditetapkan dalan kontrak tersebut yang mengkehendakinya melaksanakan skop kerja sokongan & koordinasi sebagaimana berikut;-

i. Menyediakan kemudahan kediaman & kelengkapan untuk kegunaan 27 keluarga dari team projek yang berada di Perancis dan Sepanyol.

ii. Penyediaan pejabat urusan, kediaman dan kelengkapan untuk keperluan 156 orang anggota krew kapal selam TLDM bagi tempoh 4 tahun di Perancis dan Sepanyol.

iii. Menyediakan insuran kesihatan bagi melindungi krew kapal selam serta ahli keluarga team projek selama mereka berada di Perancis dan Sepanyol.

iv. Pembayaran elaun harian serta elaun untuk krew yang berjumlah 50 euro sehari untuk setiap orang bagi 3 tahun pertama dan 60 euro sehari bagi tiga tahun seterusnya.

v. Pembiayaan kos penerbangan pergi balik (balik bercuti di malaysia) untuk setiap krew setiap 4 bulan sekali serta lain-lain keperluan berkaitan sepanjang semua krew dan team projek berada dalam latihan di Perancis dan Sepanyol.

Selain khidmat sokongan di atas, nilai kontrak RM540 juta (114.96 juta euro) itu turut meliputi khidmat koordinasi antaranya memastikan syarikat-syarikat dari Malaysia terbabit secara langsung dalam proses pembinaan, program off-set, serta penyelarasan latihan krew kapal selam dengan kontraktor dan kerajaan termasuklah penyediaan koordinasi bagi setiap enam bulan sekali.

Lebih penting lagi untuk kita maklumi, nilai kontrak RM540 juta itu sama sekali bukan bayaran komisyen, ia juga bukannya merupakan keuntungan bersih untuk syarikat Perimekar Sdn Bhd sebaliknya nilai tersebut meliputi segala kos langsung dan tidak langsung yang perlu ditanggung selama 6 tahun sebagaimana terkandung dalam kontrak tersebut. Bukti perbelanjaan dan nilai sebenar keuntungan syarikat Perimekar ini boleh kita ketahui dengan mudah melalui laporan audit syarikat itu.

Manakala bagi Tentera Laut Di Raja Malaysia (TLDM) yang masih hijau dalam bidang pengendalian kapal selam, tentu sahaja segala program dan latihan yang diatur di luar negara cukup bermanfaat supaya aset ketenteraan yang baru dimiliki itu beroperasi pada tahap optimum dan bertahan lama.

Inilah kebenaran yang sedari awal lagi sengaja disembunyikan oleh Anwar dan pembangkang. Cerita separuh masak di perbesarkan, kebenaran dinafikan kerana mereka tahu jika fakta betul diberikan kepada khalayak umum tentu saja hilang ummpph propaganda yang cuba mereka sebarkan itu.

Namun bagi pihak pembangkang yang diketuai oleh Anwar, mereka tidak pernah kisah soal peri penting kelengkapan persenjataan dan pertahanan negara diperkukuhkan. Yang mereka tahu hanya mempersoalkan jumlah sekian-sekian banyak hingga kerap kali lupa langkah tersebut sebenarnya turut mendedahkan rahsia kelengkapan aset pertahanan negara kepada pihak musuh.

Walaupun isu ini sudah sejuk namun menjadi kewajipan bagi penulis dan pembaca sekalian untuk terus menyebarkan kebenaran kerana apabila menjelang pilihanraya kelak tentu sahaja pihak pembangkang akan cuba spin fakta mengikut sudut lain pula bagi mengabui mata khalayak umum.

Malah pembangkang kini sibuk menyatakan bahawa Datuk Seri Najib telah meminta komisyen USD 1 billion dalam pembelian kapal selam ini iaitu RM 3.8 billion (semasa Scorpene dibeli UDS1 diikat dengan nilai RM 3.80 ) sesuatu yang lansung tidak masuk akal kerana nilai dua buah kapal selam Scorpene yang dibeli pun baru berharga kira-kira RM3.6 billion. Nampaknya, pembangkang tak henti-henti mahu menipu kerana percaya rakyat Malaysia mudah ditipu!

UNCENSORED #BERSIH3 KEGANASAN PERUSUH


Klip video keganasan Bersih 3.0 yang belum pernah kita lihat sebelum ini!

Video BNYV Bikin Anwar Panas! #BNYV
Listen to what our Core Volunteers have to say!
Impromptu recording after the first core volunteers meeting - 4 June 2012.
Let's take charge. Let's make a difference.

Bocor: Gagal Di Lembah Pantai, Nurul Izzah Ke Nibong Tebal?


Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim tidak nyenyak tidur kebelakangan ini.

Punca utamanya ialah kerana kerajaan Barisan Nasional pimpinan Perdana menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang diserang saban hari oleh pakatan pembangkang tidak menunjukkan sebarang hasil.

Ini amat mengecewakan Anwar dan kuncu-kuncunya di dalam Pakatan Rakyat.

Mereka mengharapkan kerajaan BN akan semakin lemah dan sokongan terhadap terhadap Perdana Menteri pula bertambah menurun.

Apa yang berlaku ialah sebaliknya; sokongan rakyat kepada pimpinan Datuk Seri Najib menunjukkan lonjokan yang memberangsangkan, malah dasar-dasar yang diperkenalkan oleh beliau semuanya diterima baik oleh setiap peringkat masyarakat.

Anwar mahu melihat rakyat memboikot program-program anjuran kerajaan tetapi apa yang berlaku rakyat semakin menaruh keyakinan terhadap keikhlasan kerajaan membantu meringankan bebanan hidup mereka terutamanya dalam keadaan ekonomi yang mencabar kini.

Anwar pening kepala bagaimana hendak berdepan dengan populariti BN dan Perdana Menteri yang sudah pulih dan semakin meningkat semenjak pilihan raya umum 2008 dahulu.

Parti pimpinannya dalam keadaan kucar kacir; Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali sedang dalam siasatan kerana didakwa memiliki harta, wang tunai dan aset yang jauh lebih besar daripada kemampuannya sebagai Setiausaha Sulit kepada Anwar satu ketika dahulu.

Rakyat biasa pun boleh membuat kesimpulan sendiri bagaimana Azmin yang bergaji kira-kira RM2,400 sebulan boleh mengumpul khazanah menimbun melebihi RM30 juta.

Itu harta yang diketahui, bagaimana pula dengan aset lain yang disembunyi?

Kalau anak buah pangkat rendah sudah boleh menjadi hartawan setakat menjadi setiausaha sulit, bagaimana pula simpanan harta bosnya pula?

Anwar juga pening memikirkan masa depan politik anaknya, Nurul Izzah di Lembah Pantai.

Sejak memenangi kerusi parlimen itu empat tahun lalu tidak banyak kemajuan yangg di bawa oleh Nurul Izzah di Lembah Pantai yang majoritinya terdiri daripada masyarakat Melayu.

Semua pembangunan yang wujud di kawasan itu samada projek pembinaan perumahan rakyat PPR, gerai serta kedai bagi peniaga kecil semuanya diperjuangkan oleh Menteri Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar merangkap Ketua Bahagian Umno Lembah Pantai.

Nurul Izzah gagal sebagai wakil rakyat kerana tidak ada bukti sedikit pun beliau membawa sebarang pembangunan di situ.

Hakikat pahit bahawa Nurul Izzah hanya pandai cakap kosong tetapi gagal menjalankan tugasnya disedari oleh Anwar.

Bagaimana pun perasaan kasih sayang terhadap seorang anak tetap menyebabkan seorang ayah akan melakukan apa sahaja untuk memyelamatkan karier anaknya itu.

Kira-kira dua bulan dahulu, semasa Anwar berceramah di Nibong Tebal, pernah beliau membayangkan kerusi itu akan ditandingi.

Sebenarnya niat Anwar ialah untuk melihat respons penyokong PKR di situ samada bolehkah Anwar menghantar Nurul Izzah untuk bertanding di Nibong Tebal pada PRU-13 akan datang.

Ini kerana beliau melihat PKR akan kalah di Lembah Pantai, lebih-lebih lagi jika Nurul Izzah terus menjadi calon di situ.

Pengundi Lembah Pantai menunjukkan arus sokongan yang positif terhadap Raja Nong Chik dan kemungkinan beliau akan menang besar jika dicalonkan di kawasan itu.

Nibong Tebal diwakili oleh ahli parlimen Tan Tee Beng yang menjadi salah satu anak muda 'kesukaan' Anwar, sebelum ia meninggalkan PKR menjadi anggota bebas.

Untuk menyelamatkan anaknya, kemungkinan Anwar akan meletak Nurul Izzah di kerusi parlimen itu.

Apa hal pun Anwar mesti selamatkan keluarga dan kepentingannya dahulu sebelum memikirkan hal parti dan pemimpin PKR yang lain.

Azmin Ali Pucat Kena Soal Wartawan


Melihat pada gambar semasa sidang akhbar di ibupejabat PKR dekat Petaling Jaya, Rabu,jelas terpancar macam orang yang resah pada raut wajah Azmin Ali.

Ada ketikanya Timbalan Presiden PKR ini merenung tajam jauh entah kemana.

Apakah beliau sedang mencari ilham untuk 'bersilat' nak berjawab dengan SPRM nanti bila dipanggil untuk memberi keterangan mengenai dakwaan pemilikan harta dan wang bertimbun.

Sidang akhbar berkenaan diadakan untuk tujuan lain.Namun lumrah kerana isu panas SPRM akan buka balik fail kes dakwaan memiliki kekayaan yang jauh dari kemampuannya semasa jadi Setiausaha Sulit kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim ,Timbalan Perdana Menteri dulu,maka minat para wartawan yang hadir tentu lebih pada dirinya.

Lojik akal berkata kalau Azmin merasa dirinya tidak bersalah,beliau tidak harus merasa bimbang langsung untuk tidur nyenak dibuai mimpi indah.

Berani kerana benar,takut kerana salah...tak begitu?

Kalau Azmin ada 10 sen dan dapat membuktikan beliau cuma ada 10 sen sahaja beliau tidak perlu ambil kisah sekalipun segunung dakwaan yang dilemparkan.

Isunya di sini dengan gaji rasmi sekitar RM3,000 sebulan macam mana adiknya Ummi Haflida Ali boleh tunjuk sebilangan resit pembelian saham dan sebagainya yang dakwaanya mencecah RM 30 juta.

Ini termasuk dakwaan pemilikan oleh isterinya Shamsidar Taharin yang berstatus suri rumah.

Itu baru apa yang didakwa oleh Ummi Hafilda belum lagi pihak-pihak lain.

Hairan kenapa Azmin perlu mempertikaikan kredibiliti SPRM membuka balik kesnya dengan alasan ia sudah berlalu 17 tahun lampau.

Dakwanya beliau menjadi mangsa pertuduhan politik kerana PRU13 sudah hampir.

Azmin juga membandingkan kesnya dengan Datuk Seri Shahrizat Jalil yang sudah dilepaskan oleh SPRM kerana didapati tidak terlibat dalam urusan membuat keputusan pemberian pinjaman kepada NFC.

Ada yang berkata Timbalan Presiden PKR tidak sedar tindak tanduknya itu dengan sendirinya telah mencetuskan rasa curiga dimata orangramai.

Menurut mereka beliau sepatutnya bawa bersabar mengalu-alukan siasatan SPRM supaya kebenaran muktamad diketahui.

Bagi mereka ini sudah menjadi rentak pembangkang kalau bab orang lain cepat-cepat suruh siasat tetapi terkena batang hidung sendiri terus menikus.

Lebih melucukan Ahli Parlimen Gombak dan Ahli Dewan Undangan Negeri Bukit Antarabangsa Selangor ini menyerahkan kepada rakyat menilai tindakan SPRM buka balik failnya selepas 17 tahun.

"Kami akan serahkan pada rakyat untuk membuat penghakiman dalam PRU akan datang," katanya.

Ramai yang kedengaran berkata wah senang hidup kalau begitu.

Soalnya kenapa soal kalau betul kamu kaut harta bertimbun senang-senang hendak main sentimen buat kenyataan politik serahkan kepada rakyat menilainya.

Sejauh mana rakyat boleh menilai wang ringgit dan harta bertimbun yang mungkin tersorok disebalik segala macam akaun yang dilindungi oleh akta kerahsiaan bank.

Kalau begitu senang sahaja selepas ini mana-mana pembesar dan tokoh politik yang menghadapi dakwaan boleh main pukul cakap serah kepada rakyat untuk menilainya.

Itu bunyi macam cakap orang nak pelepas tengkok.

Soalnya siapa yang akan menyiasat dan menentukan kamu bersalah atau tidak.

Dalam bab harta bertimbun yang tidak diketahui mana asal usulnya tentulah kerja SPRM untuk siasat.

Samada dakwaan itu 17 tahun atau 100 tahun lalu...kalau Azmin tahu pasti dalam poketnya hanya ada 10 sen beliau tidak harus gundah gulana merenung jauh semasa sidang akhbar.

Kalau tidak salah tetap tidak salah.

Lainlah kalau beliau tengah dok meraba nak bahagi,campur dan daraf macama mana adiknya,Ummi Haflida boleh ada resit sampai RM30 juta.

Ummi Haflida sendiri tahu kalau beliau kelentong, hal ini akan terjawab bila SPRM buat siasatan rapi nanti.

Bab duit ini bukan susah untuk dikesan.

Azmin adalah lulusan metamatik dari sebuah universiti di Amerika Syarikat.Beliau tentu tahu nak kira dengan betul.

Kalau rasa kurang yakin,bila-bila masa beliau boleh minta bantuan dari Pengarah Strategi PKR ,Rafizi Ramli yang merupakan seorang akauntan bertauliah.

Mereka boleh bakar lilin tengah malam untuk sama-sama menghitung.

Sebelum tuduh SPRM sengaja nak cari pasal dengannya Azmin perlu terlebih dahulu 'lihat kiri kanan' memastikan samaada RM30 juta yang didakwa Ummi Hafilda atau RM10 juta ke atau berapa sekalipun...ia mesti selari dengan pendapatannya RM3,000.

Bila perkiraan sebenar keluar nanti hasil siasatan SPRM,Azmin tidak perlu susah payah buat kenyataan.....ini kerana waktu itu rakyat sendiri tahu menilainya siapa benar siapa kelentong.

-Agendadaily

Wednesday, June 6, 2012

Why Are Chinese Keeping Themselves Away From PR?With the General Election coming closer and closer, political parties in Malaysia are working a lot harder than usual. Even though no one really know the exact date, but from the behavior of these politicians, it seems like it would begin even tomorrow.

Pakatan Rakyat, as a party who does not need to be responsible on just about everything has now began their campaigns although they actually have been doing it around the clock. PR is trying their best to convince their supporters that they could win this time around. They even speculated that they should have won big before this, if the elections were just and clean.

Many were fooled with the dirty election propaganda which was brought by PR, including the Chinese who previously do not really care about street politics. The Chinese usually focuses on politics that could strenghten the economic status of their race. But, due to constant lies, many Chinese were fooled with the opposition's strategy in which they try to tarnish the government's image and that now they are starting to believe that the situation of Malaysian electoral system is in a dirty condition.

Most of them had made Malaysiakini and other Chinese newspapers as their reference and they would not accept any explanations made by the EC nor the government. From there, they are providing full support towards the efforts in 'cleaning up' election system via BERSIH.

Without them realizing, they have been used by the opposition to sabotage the country, thus, to themselves. They then decided to follow Ambiga even though they knew that the government had offered a stadium for them to hold a peaceful demonstration. The government had tried to put a sense in them by providing explanations that BERSIH 3.0 is not necessary, but they simply do not believe any of that.

Until Anwar ordered BERSIH 3.0 participants to start causing riot, then the Chinese suddenly stood in silence. At that moment, most of them decided to go home with rage because BERSIH had been taken over by the opposition. All of the things that the government had explained to them were true.

The Chinese might be smart in business, but that does not mean that they are smart in everything. Whether they realize this or not, their race can be easily influenced by those with interest by using the subject of racism which the they have in order to destroy their own country.

In the context of our country, the Chinese are told to believe that the government do not really care about them. They are also taught to deny all of the chances that are given to their race and the ability to practice their own language and culture in different schools, as a proof that the government really care. They are told to make selfish demands which does not translate unity and national interest. All of those, for the purpose of weakening the country's structure so that it would make it easier for our enemies to infiltrate this country.

That is why, whenever anyone mentions about the government, EC, MACC or even the police, the Chinese would translate it as 'Malay'. That is why they really hate Malays, they simply cannot see any good in Malays. They became blind, and they decides to believe every single bad things that are said about the Malays without even considering any other factors.

So, it is not surprising if they still believe that this country is not clean, only because people told them so. When the government or the EC provide facts and figures to deny those claims, they would not accept any of it. Instead, they would believe every single thing that are 'fed' by others who wants to tarnish the government and EC's image, even if those' fact and figures' do not even make sense.

It is hard to make them realize that they are in the wrong direction, but that is how Malaysian Chinese are today - they are prejudice towards the government and anything that has the word Malay in it.

But, it seems that BERSIH 3.0 had given them a blow. now, most of them are starting to realize that BERSIH is only the opposition's tool to gain power from the streets. Due to that, most of them are keeping themselves away from PR and chooses to be undecided.

However, the Chinese are still too arrogant to admit that BN government, under the leadership of the Malays are not as bad as how PR have been telling them. In average, it seems that the Chinese are still keeping their race and political stand. They still could not accept the fact that the success of their race in Malaysia is assisted by the leadership of Malays in UMNO-BN.

It seems that the Chinese still could not fathom that without our leadership, they might have not gotten to where they are now.

As for now, they had taken the best measure which is to get away from PR, but they need to realize that it would only be better of they stick with BN.Dengan bahang pilihanraya semakin terasa, parti-parti politik di Malaysia semakin kuat bekerja. Walaupun tiada siapa yang tahu bila tarikh tepat pilihanraya, tetapi dari gelagat ahli-ahli politik, terasa seolah-olah pilihanraya akan diadakan esok atau lusa.

Pakatan Rakyat, sebagai parti yang tidak perlu bertanggungjawab atas apa-apa melipatgandakan aktiviti berkempen walaupun mereka sememangnya berkempen sepanjang masa. PR sebolehnya cuba meyakinkan para penyokong mereka bahawa mereka mampu menang kali ini. Malah, mereka juga sering mewar-warkan bahawa mereka sepatutnya mampu menang sebelum ini, sekiranya pilihanraya yang diadakan adalah adil dan bersih.

Ramai yang terpedaya dengan propaganda pilihanraya tidak bersih dan tidak adil seperti yang ditohmah PR, termasuk kaum Cina yang sebelum ini tidak begitu memberi perhatian terhadap politik jalanan. Kaum Cina selalunya hanya memberi tumpuan pada politik untuk satu tujuan iaitu memastikan pengukuhan ekonomi kaum mereka. Tetapi, akibat hasutan yang berterusan, ramai kaum Cina termakan strategi pembangkang yang memburukkan kerajaan dan mula percaya bahawa tahap ketelusan dan keadilan pilihanraya di Malaysia adalah amat buruk sekali.

Mereka yang rata-ratanya menjadikan Malaysiakini dan akhbar-akhbar berbahasa Cina sebagai rujukan tidak lagi menerima apa-apa penjelasan dari pihak SPR atau kerajaan. Lanjutan dari itu, mereka memberi sokongan penuh kepada usaha untuk ‘membersihkan’ pilihanraya melalui BERSIH.

Tanpa mereka sedari, mereka telah diperalatkan oleh pembangkang untuk mengsabotaj negara sendiri, sekali gus, diri sendiri. Lalu mereka pun turun ke jalanan membontoti Ambiga walaupun mereka tahu bahawa kerajaan telah menawarkan stadium untuk mereka berdemonstrasi dengan aman. Kerajaan telah berusaha menyedarkan mereka dengan penjelasan demi penjelasan bahawa BERSIH 3.0 adalah tidak perlu sama sekali namun mereka tidak percaya.

Sehinggalah apabila Anwar mengarahkan peserta BERSIH 3.0 merusuh dan mengganas, maka kaum Cina tiba-tiba terpinga-pinga. Pada ketika itu, sebahagian besar dari mereka pulang ke rumah dalam keadaan berang kerana ‘BERSIH telah diambil-alih oleh pembangkang’. Segala peringatan kerajaan kepada mereka kini terserlah sebagai benar belaka.

Kaum Cina mungkin bijak berniaga, tetapi itu tidak bermakna mereka bijak dalam segala-galanya. Sedar atau tidak, kaum mereka paling mudah untuk dihasut oleh pihak yang berkepentingan dengan hanya mempergunakan sifat perkauman yang berakar-umbi di dalam diri orang-orang Cina untuk menghancurkan/mengkhianati negara sendiri.

Dalam konteks negara ini, kaum Cina dihasut agar percaya bahawa kerajaan menganaktirikan mereka. Mereka juga diajar agar menafikan segala peluang yang diperolehi kaum mereka serta kelonggaran untuk mereka mengamalkan bahasa dan budaya sendiri di sekolah berasingan, sebagai bukti keikhlasan kerajaan. Mereka diasuh agar membuat tuntutan-tuntutan yang bersifat pentingkan diri serta membelakangkan perpaduan dan kepentingan kebangsaan. Semua ini adalah bertujuan untuk melemahkan struktur negara agar memudahkan musuh untuk menguasai kita.

Kerana itu, apabila disebut sahaja kerajaan, SPR, SPRM atau polis, maka kaum Cina akan menterjemahnya sebagai ‘Melayu’. Oleh kerana kebencian yang begitu meluap terhadap kaum Melayu, mereka tidak lagi dapat melihat apa-apapun kebaikan dari pihak-pihak ini. Mereka menjadi buta dan akan mempercayai apa sahaja yang buruk mengenai ‘Melayu’ tanpa berfikir dua kali.

Maka tidak hairanlah mereka percaya bahawa pilihanraya negara ini tidak bersih hanya kerana ada orang yang menyatakan begitu. Apabila kerajaan atau SPR memberikan fakta dan angka untuk menepis tuduhan itu, mereka enggan menerimanya. Tetapi, mereka akan percaya apa saja ‘fakta dan angka’ yang disogok oleh pihak lain yang bertujuan memburukkan imej kerajaan dan SPR, walaupun ‘fakta dan angka’ itu tidak masuk akal langsung.

Memang sukar untuk menyedarkan manusia yang memilih untuk bersikap prejudis dan begitulah keadaannya kaum Cina di Malaysia hari ini – mereka prejudis terhadap kerajaan dan apa saja yang berbunyi Melayu.

Tetapi, nampaknya BERSIH 3.0 telah ‘menampar’ mereka sehingga terjaga dari dibuai mimpi kebencian yang meluap-luap. Kini, ramai dari mereka sedar bahawa BERSIH hanyalah alat pembangkang untuk berkuasa melalui jalan belakang. Akibatnya, ramai dari mereka mula menjauhkan diri dari PR dan memilih untuk menjadi pengundi atas pagar.

Walaubagaimanapun, kaum Cina masih terlalu angkuh untuk mengakui bahawa kerajaan BN pimpinan Melayu tidaklah seburuk atau sejahat yang dituduh oleh PR. Rata-rata kelihatannya kaum Cina masih tegar berpegang kepada semangat perkauman dalam menyatakan pendirian politik mereka. Mereka masih enggan menerima hakikat bahawa kejayaan kaum mereka di Malaysia hari ini juga adalah berkat keikhlasan dan kebijaksanaan kepimpinan Melayu-UMNO-BN. Kaum Cina nampaknya masih belum mampu memahami bahawa jika kepimpinan kita tidak bijak, kaum Cina juga tidak mungkin mampu berjaya seperti hari ini.

Setakat ini, kaum Cina telah melakukan perkara yang bijak dengan menjauhkan diri dari PR tetapi sedarlah bahawa kebijaksanaan itu hanya akan berguna jika mereka kembali mendekatkan diri dengan BN

Scorpene: Suaram Is Controlled By PKR


SUARAM, a Non-Governmental Organization (NGO) which was established by the family of former ISA detainees where they were those who had threatened the country's security, often portray the organization as something that is transparent, independent and that they would fight for human rights and justice. It was established on August 5, 1989 right after Operasi Lalang with its main objective which is to abolish ISA for those who were denied the rights to be tried.

But, as to a rational and smart Malaysian in analyzing information, SUARAM us an organization that fights to ensure that the country would be open to danger by providing rights, time and space for criminals or terrorists to operate.

And as Malaysians, SUARAM is just another one of the opposition's shadow, or to be more specific, PKR and DAP, in hopes to bring down the government. SUARAM is never transparent, independent and they certainly do not fight for justice or the rights of anyone.

SUARAM is only fighting for the opposition's political agenda who are objected to a republican nation, liberal mindset and not to just destroy special rights, but also everything that has to do with Islam and the Malay culture.

This can be seen when this NGO somehow went too much in creating the issue as if the issue of the Scorpene submarines were tried in France Court.

it began with SUARAM making complaints in France Court regarding DCN, which is a submarine-maker company of the country, saying that the company had given bribes to another company, Perimekar Sdn Bhd from Malaysia. The complaint was then exaggerated with lies saying that the Prime Minister and his wife were involved in the murder of Altantuya who was charged as the translator during the trading procedure of Scorpene. Altantuya was said to have been killed because she asked for a little part from the bribe. From there, SUARAM also played the story saying that the PM will be be given subpoena by the court of France.

All the 'details' about the case were spread by SUARAM through series of press conferences, few of them include those between May 3 and May 26 recently.

However, we need to keep in mind that up until today, the information regarding this case has only been given from SUARAM and their lawyers without any presence of evidence.

Their statements were then taken by bloggers and opposition leaders as concrete evidence, as if it was already decided by the judges, which was then 'fed' to the minds of Malaysians.

The government had made a smart response by not saying much about this matter. Instead, the PM had gone under oath, in an Islamic manner, denying the charge and he gave an appropriate response in the Dewan Rakyat. The government needs to take a careful measure so that it would not cause any harm to court procedures which is said by the SUARAM, going under progress in France. SUARAM is the only one who cannot wait for the result from the court so that they could spread yet many more statements.

SUARAM's exuberance in this issue is simply hard to be understood. Considering that they are the opposition and the opposition is SUARAM, so it should be obvious that the General Election is coming soon because they are getting more and more exited lately.

The evidence saying that SUARAM is actually the opposition is not that hard to see. Just look at the list of important people in the NGO, and we could see they they are also important people in the opposition coalition in Malaysia. Few of them include:

1. Cynthia Gabriel is the Director of SUARAM and appears to be leading the SUARAM Scorpene probe. The Selangor state government, run by Pakatan Rakyat, appointed Gabriel as a municipal councillor in the Petaling Jaya City Council;

2. Dr. Kua Kia Soong is a former DAP Member of Parliament;

3. Sivarasa Rasiah is a PKR Member of Parliament of Subang, Petaling;

4. Irene Fernandez is a PKR supreme council member;

5. Dr. Syed Husin Ali is the former Deputy President of PKR;

6. Tian Chua is the PKR Member of Parliament for Batu;

7. S. Arutchelvan is the Secretary-General of the Parti Sosialis Malaysia, which works closely with PKR;

8. Dr. Nasir Hashim is the President of Parti Sosialis Malaysia, which works in close alliance with the Pakatan Rakyat coalition;

9. Elizabeth Wong is a former Coordinator for SUARAM. She is now a PKR state assembly member in Selangor;

10. Pramesh Chandran works for Malaysiakini and is close friends with Tian Chua. The two were members of the Network of Overseas Students Collective of Australia together with Elizabeth Wong.

The conclusion is, SUARAM do not have evidence in linking the PM in the murder case of Altantuya. SUARAM also do not have the evidence where bribery did occur during the purchase of Scorpene.

But, we have the evidence where SUARAM do not act as an independent body because they are just the shadow of the opposition where they only want to bring down the government. Thus, it is not a surprise that SUARAM would not hesitate to lie, twist or even create stories about the corruption and murder just to fulfil their objective.


SUARAM, sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang ditubuhkan oleh keluarga bekas banduan ISA iaitu pesalah yang mengancam keselamatan negara, sering menggambarkan pertubuhan itu sebagai telus, bebas dan berjuang demi hak asasi manusia dan keadilan. Ia ditubuhkan pada 5 Ogos 1989 selepas Operasi Lalang dengan perjuangan utamanya adalah untuk menghapuskan ISA yang bagi mereka menafikan hak seseorang untuk dibicarakan.

Namun, bagi rakyat Malaysia yang rasional dan bijak menganalisis maklumat, SUARAM adalah pertubuhan yang berjuang untuk memastikan negara sentiasa terdedah kepada bahaya dengan memberikan hak, masa dan ruang kepada penjenayah atau pengganas untuk beroperasi.

Bagi rakyat Malaysia juga, SUARAM hanyalah salah satu dari berbagai-bagai bentuk penyamaran pembangkang, atau lebih spesifik PKR dan DAP dalam usaha mereka untuk menjatuhkan kerajaan. SUARAM sama sekali tidak bebas, tidak telus dan tidak memperjuangkan keadilan mahupun hak sesiapa.

SUARAM hanya memperjuangkan politik pembangkang yang bermatlamatkan negara republik, pemikiran liberal dan menghapuskan bukan sahaja hak dan kedudukan istimewa, tetapi segala-galanya yang berakar dan bertiangkan agama Islam dan budaya Melayu.

Warna sebenar SUARAM terserlah dengan jelas sekali apabila NGO ini begitu beria-ia menjuarai isu kapal selam scorpene yang kononnya dibicarakan di mahkamah Perancis.

Ia bermula dengan SUARAM membuat aduan di mahkamah Perancis berhubung DCN, iaitu syarikat pembuat kapal selam negara itu kerana kononnya membayar sejumlah rasuah kepada syarikat Perimekar Sdn Bhd dari Malaysia. Aduan ini diperbesarkan dengan pembohongan bahawa Perdana Menteri dan isteri terlibat dalam pembunuhan Altantuya yang didakwa sebagai penterjemah dalam urusan jualbeli scorpene. Altantuya dikatakan dibunuh kerana meminta sebahagian dari rasuah terbabit. Lanjutan itu, SUARAM juga memainkan cerita kononnnya PM akan akan disapina oleh mahkamah Perancis.

Semua ‘butir-butir’ kes disebarkan oleh SUARAM melalui siri-siri sidang akhbar, antaranya pada 3 Mei dan 26 Mei baru-baru ini.

Walaubagaimanapun, perlu diingatkan bahawa sehingga hari ini, maklumat mengenai kes hanya didapati dari kenyataan atau ‘air-liur’ SUARAM dan para peguam mereka tanpa memberikan apa-apa bukti langsung.

Air liur SUARAM itulah yang diambil oleh para blogger dan pemimpin pembangkang sebagai bukti sahih hatta seolah-olah keputusan penghakiman, dan kemudiannya disebarkan sebagai ‘makanan minda’ kepada rakyat Malaysia.

Kerajaan telah bertindak bijak dengan tidak melatah dalam kes ini. Sebaliknya PM membuat penafian secara tenang, bersumpah secara Islam dan memberi penjelasan secara baik di dalam Dewan Rakyat. Langkah yang berhati-hati diambil agar tidak mengganggu proses mahkamah yang dikatakan oleh SUARAM sebagai sedang berjalan di Perancis. Hanya SUARAM yang tidak sabar-sabar menunggu keputusan mahkamah dan ke sana ke mari menghebahkan membuat berbagai-bagai kenyataan.

Kesungguhan SUARAM mendahului mahkamah dalam isu ini tidak sukar untuk difahami. Memandangkan SUARAM adalah pembangkang dan pembangkang adalah SUARAM, maka sudah pastilah pilihanraya yang semakin hampir menjadi punca isu ini dimainkan dengan bersungguh-sungguh oleh mereka akhir-akhir ini.

Bukti bahawa SUARAM adalah pembangkang tidak sukar untuk dikemukakan. Lihat sahaja senarai nama orang-orang penting NGO tersebut, dan kita akan mendapati bahawa mereka adalah juga orang-orang penting di dalam pakatan pembangkang Malaysia. Antaranya:

1. Cynthia Gabriel, Pengarah SUARAM dan juga ‘key-person’ dalam pembohongan isu scorpene. Beliau juga adalah Ahli Majlis Daerah Petaling Jaya, dilantik oleh kerajaan PKR negeri Selangor.

2. Dr. Kua Kia Soong adalah bekas Ahli Parlimen DAP

3. Sivarasa Rasiah adalah Ahli Parlimen PKR, Subang, Petaling

4. Irene Fernandez adalah Ahli Majlis Tertinggi PKR.

5. Dr. Syed Husin Ali adalah bekas Timbalan Presiden PKR.

6. Tian Chua adalah Ahli Parlimen PKR, Batu.

7. S.Arutchelvan, Setiausaha Agung Parti Sosialis Malaysia

8. Dr. Nasir Hashim, Presiden Parti Sosialis Malaysia

9. Elizabeth Wong, bekas ko-ordinator SUARAM dan sekarang adalah ADUN PKR di Selangor

10. Premesh Chandran bekerja dengan Malaysiakini dan rakan karib Tian Chua. Kedua-dua mereka adalah ahli Network of Overseas Collective of Australia bersama dengan Elizabeth Wong.

Kesimpulannya, SUARAM tiada bukti penglibatan Perdana Menteri dalam pembunuhan Altantuya. SUARAM juga tidak bukti bahawa rasuah telah berlaku dalam pembelian scorpene.

Tetapi, kita ada bukti bahawa SUARAM bukan bertindak sebagai badan bebas dan telus kerana SUARAM adalah jelmaan pembangkang yang matlamatnya hanyalah untuk memburukkan dan menjatuhkan kerajaan. Justeru, tidak hairanlah SUARAM tidak langsung teragak-agak untuk menipu, memutarbelit malah mereka-reka cerita mengenai rasuah hinggalah pembunuhan, semata-mata untuk mencapai matlamat mereka.

Anwar Menjemput Bala Bila Menghasut Pelajar Tidak Bayar Pinjaman PTPTN


Pendedahan oleh akhbar Cina, Sin Chew Daily pada 4 Jun 2012 yang lepas berkenaan hasutan Anwar supaya peminjam PTPTN tidak membayar hutang mereka ternyata hanyalah satu janji populis yang tidak berpijak di bumi nyata.

Dalam ceramahnya bersama Lim Guan Eng itu, Anwar yang juga Penasihat Ekonomi Selangor turut menjanjikan PTPTN akan dihapuskan dalam jangka masa setahun selepas peralihan kerajaan pusat sekiranya pakatan pembangkang memenangi pilihanraya umum ke 13 kelak.

Konon hendak diganti dengan pendidikan serba percuma. Walhal Anwar lupa, Yayasan Selangor milik kerajaan Selangor hingga kini telah menutup pusat pendidikan kemahiran serta asrama kediaman pelajarnya.

Mana logiknya untuk Anwar mempraktikkan pendidikan percuma? Kontradik & memualkan sekali, tidak begitu?

Zaman sekarang sudah ramai yang buka mata dan bijak berfikir jauh ke depan. Tak semudah dan sewenang-wenangnya untuk Anwar terus menjual temberang dan mengabui mata rakyat.

Omong kosong dan propaganda murahan seperti yang kerap di usung oleh Anwar dan pakatan pembangkang sudah dianggap seperti gebang penjual ubat & makjun kesihatan di jalanan. Seronok untuk di dengar tapi mudarat untuk di guna pakai.

Dari sudut lain pula, bukankah bila pinjaman yang sudah dimeterai perjanjian kontrak dan terma syaratnya dipersetujui, apabila sengaja dilanggar memperlihatkan sikap tidak bertanggungjawab? Walhal, jika PTPTN itu membebankan, lebih baik dari awal lagi dijauhi.

Anwar lupa, majoriti rakyat Malaysia bukannya sebodoh pemuja dan pengikutnya. Baik Melayu, Cina, India, kadazan, Iban dan apa saja kaum di bumi bertuah ini amat jelas resam bila berhutang menjadi kewajipan pula untuk patuh pada perjanjian pembayaran semula.

Tanyalah siapa saja yang waras fikirannya, mereka akan bercakap perkara yang sama - hutang wajib dibayar.

Waima kerajaan negeri Pulau Pinang yang ditadbir oleh DAP hingga kini terus aktif memburu ratusan rakyatnya yang gagal membayar semula wang pinjaman pendidikan yayasan negeri, mana mungkin untuk rakyat meyakini temberang dan hasutan Anwar.

Namun apabila Anwar menghasut rakyat khususnya para pelajar mengingkari bayaran semula pinjaman PTPTN, itu jelas menonjolkan sikapnya tidak bertanggungjawab seorang pemimpin.

Jelaslah, Anwar sebetulnya hanya menjemput bala apabila menggesa peminjam mengabaikan tanggungjawab membayar semula pinjaman.

Rakyat Malaysia tidak mungkin sanggup membiarkan tanahair ini diserahkan kepada Anwar dan pembangkang yang tiada sikap cakna dan tanggungjawab.

Video K-Pop PKR Pula Menjadi Panas! Apa Kata Ulamak PAS?


Satu rakaman di You Tube bertajuk “PKR Bertam Nite 2012.mp4″ yang dimuat turun oleh dilahamid pada 4 Jun 2012 mula tersebar petang semalam.

“Apa kata ulamak PAS? takkan sebab PKR yang anjur jadi halal kot..,” soal pemilik video itu.


Video URL: http://youtu.be/aM-_Op5trPA
Aku nak dengar... Apa komen Ulamak PAS!
Jangan cakap tak serupa bikin!

Pemuda Positif Peringatan Muhyiddin


Peringatan Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN), Tan Sri Muhyiddin Yassin perlu dianggap sesuatu yang positif supaya tidak ada yang leka dan lalai dalam menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin berkata, peringatan itu lebih kepada nasihat dan sebagai rangsangan kepada jentera parti untuk melipatgandakan usaha mendekati rakyat.

Menurutnya, kenyataan Muhyiddin juga lebih kepada kebimbangan dengan sikap beberapa pihak yang begitu yakin hingga tidak menjalankan kerja dengan baik.

"PRU13 adalah satu persimpangan jalan penting buat BN bagi menawan beberapa negeri seterusnya mengekalkan kemenangan sedia ada," katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Exco Pemuda, Datuk Muhammad Khairun Aseh bersetuju peringatan tersebut, namun berharap PRU13, BN akan cuba membuat perubahan daripada segi calon yang akan bertanding.

"Peringatan itu amat jelas. Jika mahukan kemenangan lebih besar diraih, mungkin kepercayaan boleh diberikan kepada muka-muka baru untuk menggalas tanggungjawab yang diberikan," katanya.

Sementara itu, MIC sentiasa jalankan gerak kerja secara berterusan sehinggalah menjelang PRU13.

Setiausaha Agungnya, Datuk S Murugessan berkata, tindakan Muhyiddin yang melahirkan kebimbangan menghadapi PRU13 kali ini membuatkan MIC akan berusaha lebih keras untuk mencapai matlamat BN seterusnya mengekalkan momentum sedia ada.

-Sinar Harian

Tuesday, June 5, 2012

Nik Abduh Bukti Kronisme & Nepostisme PAS


Pilihanraya ke 13 yang akan dilangsungkan tidak berapa lama lagi pastinya menjanjikan banyak peristiwa menarik, antara yang akan menjadi tumpuan ramai ialah politik dinasti. Apabila disebut politik dinasti ia berkait langsung dengan isu kronisme dan nepotisme ataupun boleh juga dikenali sebagai politik suku sakat.

Suatu ketika dulu, isu sebegini kerap dipalitkan pada batang tubuh UMNO khususnya di era kegawatan emosi 1998. Antara tuduhan popular tika itu ialah pemimpin UMNO banyak mengkayakan kroni dan ahli keluarga sendiri. Tukang rintis mempopularkan isu pula tak lain tak bukan ialah Anwar Ibrahim.

Kebetulannya, tatkala Anwar menikmati puncak kuasa sewaktu bersama UMNO, dialah orangnya yang banyak mempelopori mencipta kekayaan untuk kroni melalui pemilikan saham percuma, jawatan penting parti dan kerajaan serta pembahagian kontrak termasuklah berjaya menjadikan abang kandung dan ayahnya jutawan segera dalam sekelip mata.

Kini, Anwar terus mengekalkan reputasinya sebagai pelopor kronisme dan nepotisme sekalipun sudah bertukar sikap menjadi pembangkang tegar. Parti yang di dukungnya, PKR lebih dikenali sebagai parti keluarga berbanding parti untuk rakyat. Anwar adalah Ketua Umum, isterinya Wan Azizah sebagai Presiden, anak perempuannya Nurul Izzah pula adalah Naib Presiden.

Dalam pada itu, PAS juga tidak lepas dari terjebak dengan masalah kroni dan nepotisme, saling tak tumpah dengan PKR. Ura-ura terbaru dari Kelantan menyebut, ramai pemimpin PAS sedang berusaha mengangkat anak Menteri Besar, Nik Abduh Nik Aziz sebagai calon pilihanraya bagi Parlimen Kubang Kerian.

Nik Abduh yang kini dikenali sebagai orang kaya baru di Kelantan juga pernah merasa empuknya kerus sebagai Ahli Majlis MPKB selama bertahun-tahun sebelum meletakkan jawatan kira-kira 3 tahun lalu.

Tika ini Nik Abduh adalah Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat. Dua tahun lalu Nik Abduh pernah merasa penangan sepak terajang politik apabila terpelanting seketika selepas gagal merebut jawatan Ketua Dewan Pemuda PAS Kelantan hasil permainan politik Husam Musa dan penyokongnya. Walau dari kem yang kelihatan sama tapi masing-masing ada fokus dan matlamatnya yang tersendiri.

Sekiranya pencalonan Nik Abduh dalam pilihanraya nanti menjadi kenyataan, bermakna Naib Presiden PAS, Husam Musa yang juga anak didik Nik Aziz dan satu ketika dulu pernah di war-warkan bakal menjadi MB mengantikan Nik Aziz sekali lagi terpaksa menjelajah setiap PAS Kawasan untuk mencari kerusi kosong dan selamat.

Umum mengetahui jatuh bangun Husam Musa berkait rapat dengan Nik Aziz manakala sinar politik Nik Abduh juga hasil dari darah keturunan yang mengalir dalam batang tubuhnya. Dengan kata lain kroni dan nepotisme dah lama mendarah daging bersama PAS, bezanya ia kurang diperkatakan ramai kerana dikaburi dengan label "Islam" yang tercatat pada nama PAS.

Karpal's Voice Will Never Die


Sixty years ago - when British failed to take over the Tanah Melayu Peninsular and when our country was given the name of Persekutuan Tanah Melayu - who would have ever thought that it might be finally taken over by migrants who came to Tanah Melayu.

When Raffles took his first step to this strategic island, it was ruled by a king which was known as the sultan, complete with palace, ministers and his officers. But due to greed from British political officers, Sultan Husain Shah had to move to Melaka and he died there.

After the first World War, when UMNO was leading the fight for Independence, this island features strong UMNO parties and a few other Malay organizations. Utusan Melayu newspaper was the strongest voice in fighting for the Malays, also in the same island.

Back then, the Malays in this island were highly respected. Writers, journalists and artists from Peninsular began to move to this island - in search for a new life. Keris Mas, Usman Awang, Asraf, Wijaya Mala, Abdullah Hussain, Jamil Sulung, P.Ramlee and Romai Noor fell for Singaporean girls. That is Singapore, our pride in that era - not Kuala Lumpur.

Now, Singapore UMNO has been dead for a very long time and it is no longer in Singapore's modern history list. Malays that live in Singapore became a minority group that hopes for pity from its leaders.

In 20 years time, people will begin to forget that the island did have a Malay government (even now those who are my age would know such thing). Even Malay younger generations who are left behind would not even care about their race. All they know is, they are Singaporeans.

It is proven now that history has turned to reality where the Sultan with his institution and his race who were respected could simply lose his status within 60 years. Sang Nila Utama and Temasik has now turned to an old folklore.

Administration power has now turned to the hands of migrants. That is how a non-Malay country thrive in a Malay region.

When Karpal Singh announced openly:"As long as I live, I will fight for a non-Malay to be the Prime Minister," Malay scholars said that it is an impossible mission and it will never get there.

Karpal is said to be daydreaming and that he do not know anything about history. This DAP Chairman is said that he had fail to understand the country's Constitution and the status and the power of Royal Institution, especially Yang di-Pertuan Agong.

Karpal knew that he will be attacked with various charges. That is his intention - to lure the enemy. Trying to pick a fight with the Malays but he would remain out of the ring. Then, another political issue derives prior to the General Election.

Even if it did not show on his face, Karpal should be smiling inside, looking at how Malay scholars and leaders working hard to defend themselves, leaving their real responsibilities behind. This famous lawyer is happy to see how PAS is in chaos and that UMNO is fighting with PAS! They have fallen into his trap. His target, Malays!

A few years ago, Karpal did make an oath saying that if PAS tries to build an Islamic nation, they would have to go over his dead body, This political provocation had raised negative reactions from Malays outside of UMNO in attacking PAS because after such statement, they are still working alongside DAP. So, PAS decided not to continue with their fight in building an Islamic nation.

This time, Karpal once again tries to challenge PAS's political stand and the strength of Malay politics. And it is obvious that PAS is in chaos. Both of its leaders are lost in searching for answers.

PAS President, Datuk Abdul Hadi Awang said,"That is Karpal's personal opinion. PAS would follow Pakatan Rakyat's resolution which has been approved by all of its parties." This is the answer from a politician. They do not want to be trapped. What can't he say,"PAS still wants a Malay Prime Minister"?

When Malay leaders do not have the guts to defend themselves just because they are scared to face political risks, it is not impossible for Malaysia to have a non-Malay Prime Minister in the future. Fear was one of the reason why we lost Singapore.

Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat's early response sounded as if he did not want to make any statement. He only said,"Karpal Singh is an old man." It meant that things that are said by ild men cannot be taken seriously because they are getting senile. Probably Nik Aziz fail to realize he is old as well.

Then, he made another statement saying,"We can have a non-Malay Prime Minister, as long as he is a Muslim. How can you lead an Islamic nation is you're a non-Muslim. Islamic state should be ruled by a Muslim. So, race should not be an issue." For Nik Aziz, Islam is a must, Malays do not really count.

The President of Economic Bureau of the Malay Consultative Council, Tan Sri Dr. Kamal Salih said,"As long as the status of Yang di-Pertuan Agong stays as the leader of the country and Malay Kings are in throne, Malay rights, Malay language and Islam would remain as part of the Constitution, including the condition where the Prime Minister should be among Malays."

The question is, what if those things which Dr. Kamal had mentioned is no longer there? What if the Constitution is amended, power and status of the Royal Institution is changed? (I remembered how their status were during British invasion when they signed the Malayan Union Agreement.

Such change is not impossible. In a democratic system, the power falls to the hand of voters and the party which is given the power rules.

The president of Pertubuhan Pemikir Profesional Melayu, Prof. Datuk Dr. Kamaruddin Kachar said, As a leader, he (Karpal Singh) should realize that this land have been used by Malays since 4,000 years ago with its own Malay Kings and majority Malay citizens with the percentage of 67%."

The question here is, would it be enough for us to face the political game now by just saying that the Malays haven been in this country for 4,000 years?

I think, history do not bring any influence for us and our generation. The 67 percent might change (for example, Penang, within two years. 18,000 decided to move away from the state).

Numbers do not make any difference, the important thing is that how many political areas that still has a majority of Malays.

In this era, obviously Karpal's ambition might not become a reality. MCA's President, Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek is convinced, "Having a Chinese PM is not possible at this moment." He stressed,"DAP members cannot be the PM even if they gain power now."

But what about our future - 10 or 15 years from now? probably another two or three GEs from now, Karpal's hope might turn to reality.

If Malay's younger generation do not care about what Karpal have said, the power and status of Malay Kings and the whole race might just crumble - just like what had happened to Singapore.

Karpal Singh's voice is not a personal opinion. Even if he is dead, do remember, his voice will never die!

Written by: Datuk Noor Azam
Former Chief Editor of Buku Umum, Dewan Bahasa dan Pustaka Magazine, Columnist and TV3's former Chairman.-Utusan MalaysiaENAM PULUH tahun lalu - ketika Kerajaan British gagal menjadikan Semenanjung Tanah Melayu sebagai jajahan takluknya dan negara kita diberikan nama baru Persekutuan Tanah Melayu - siapa pernah terfikir sebuah pulau warisan nenek moyang kita, akhirnya akan diperintah oleh pendatang dari luar dunia Melayu.

Semasa Raffles menjejak kakinya di pulau yang amat strategik ini, pulau ini diperintah oleh raja yang bergelar sultan, lengkap dengan istana, para pembesar dan para penggawanya. Tetapi akibat ingin hidup leka-mewah dan lihainya (pintarnya) politik pegawai British, Sultan Husain Shah terpaksa membawa diri ke Melaka dan mangkatlah baginda di sana.

Selepas Perang Dunia Pertama, semasa UMNO mengepalai perjuangan kemerdekaan, di pulau ini ada juga parti UMNO yang kuat di samping pertubuhan-pertubuhan Melayu yang lain. Akhbar Utusan Melayu yang menjadi suara utama perjuangan kebangsan Melayu yang bertunjang di Semenanjung, pun bertapak di pulau ini.

Waktu itu orang Melayu pribumi pulau ini di pandang tinggi. Para penulis, wartawan dan seniman dari Semenanjung berhijrah ke pulau ini - mencari hidup baru. Keris Mas, Usman Awang, Asraf, Wijaya Mala, Abdullah Hussain, Jamil Sulung, P.Ramlee dan Romai Noor tertawan oleh gadis Singapura. Itulah Singapura, kebanggaan kita pada zaman itu - bukan Kuala Lumpur.

Sekarang, UMNO Singapura sudah lama terkubur dan tidak jadi sebahagian daripada sejarah moden Singapura. Orang Melayu Singapura jadi kelompok-kelompok minoriti yang hidup mengharapkan belas kasihan pemerintah.

Dua puluh tahun lagi, dunia akan lupa bahawa di pulau ini pernah ada bangsa dan kerajaan Melayu (sekarang pun yang masih ingat hanya generasi tua seperti saya). Anak-anak keturunan Melayu yang masih tertinggal pun tak akan peduli lagi pada bangsa Melayu. Mereka sudah jadi warga Singapura.

Nyatalah sejarah telah menjadi bukti, bahawa Sultan dengan institusi istananya dan satu bangsa yang pada suatu masa dipandang tinggi, boleh hilang kedudukannya dalam masa 60 tahun saja. Sang Nila Utama dan Temasik tinggal dalam hikayat yang usang.

Kuasa memerintah berpindah ke tangan kaum pendatang. Lalu di tengah-tengah Nusantara Melayu wujudlah sebuah negara bukan Melayu yang gagah dan makmur.

Kita gelabah dan memukul bayang-bayang

Apabila Karpal Singh mengumumkan secara terbuka: “Selagi saya hidup, saya akan berjuang untuk melihat seorang bukan Melayu menjadi Perdana Menteri," tokoh-tokoh Melayu mengatakan, ini cita-cita yang ‘mustahil’ dapat dicapai.

Karpal dikatakan ‘mimpi di siang hari’ dan ‘buta sejarah’. Pengerusi DAP ini dikatakan tidak memahami Perlembagaan Negara dan kedudukan serta kuasa institusi raja, khususnya Yang di-Pertuan Agong.

Karpal memang sudah tahu dia akan diserang dengan macam-macam tuduhan. Itu pun memang salah satu tujuannya - memancing lawan. Mengacu Melayu bertinju, tetapi dia berdiri di luar gelanggang. Terciptalah satu lagi isu politik yang panas lagi sensasi menjelang pilihan raya.

Kalau pun tidak di bibir, dalam hatinya Karpal tersenyum puas, melihat gelagat pemimpin pertubuhan dan tokoh-tokoh cendekiawan Melayu memukul bayang-bayang, terlupalah tugas penting yang perlu dikerjakan. Tokoh peguam-politik terkenal ini, gembira melihat Pas yang gelabah dan orang UMNO lawan bertengkar dengan orang Pas! Pancing politiknya dimakan. Umpannya Melayu!

Beberapa tahun lalu Karpal berikrar, jika Pas hendak menegakkan pemerintahan Islam, langkah mayatnya dulu. Provokasi politik ini menimbulkan reaksi panas dan orang Melayu di luar UMNO menyerang Pas habis-habisan, kerana masih tetap bersekongkol dengan DAP. Maka Pas pun jadi gelabah dan membatalkan perjuangan menegakkan negara Islam.

Kali ini sekali lagi Karpal menguji pendirian politik Pas dan keutuhan politik Melayu. Yang nyata Pas gelabah lagi. Kedua-dua pemimpin besarnya mengagau-ngagau mencari-cari jawapannya.

Kata Presiden Pas, Datuk Abdul Hadi Awang, “Itu pandangan peribadi Karpal. Pas akan ikut resolusi Pakatan Rakyat yang telah dipersetujui rakan-rakan parti lain dan itu merupakan keputusan parti." Ini jawapan orang politik. Tidak mahu terperangkap. Mengapa tidak berani kata, “Pas tetap mahu Perdana Menteri Melayu"?

Apabila pemimpin Melayu tidak berani bertegas dan takut menerima risiko politik, bukanlah mustahil suatu masa nanti PM kita bukan orang Melayu. Ketakutan itulah salah satu sebab Singapura terlepas daripada tangan kita.

Reaksi awal Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat pula, tak mahu buat ulasan. Hanya kata, “Karpal Singh orang tua." Maknanya, cakap orang tua tak boleh pakai kerana sudah nyanyok. Pada detik itu mungkin Nik Aziz terlupa, beliau pun sudah terlalu tua!

Lepas itu, beliau buat komen lanjut, " Nak bukan Melayu tidak apa, asalkan beragama Islam. Mana boleh pimpin Islam kalau tidak Islam. Negeri Islam, maka orang Islamlah pegang. Jadi, bangsa apa pun tak peduli." Bagi Nik Aziz, syaratnya Islam. Syarat Melayu tak perlu.

Presiden Biro Ekonomi Majlis Perundingan Melayu, Tan Sri Dr. Kamal Salih kata, “Selagi kedudukan Yang di-Pertuan Agong sebagai ketua negara dan Raja-Raja Melayu di takhta, selagi itulah hak keistimewaan Melayu, bahasa Melayu dan agama Islam sebagai agama Persekutuan terpelihara, termasuk kedudukan Perdana Menteri di kalangan orang Melayu."

Persoalannya, bagaimana kalau perkara-perkara yang disebut oleh Dr. Kamal itu tidak ada lagi? Bagaimana kalau Perlembagaan dipinda, kuasa dan kedudukan Yang di-Pertuan Agong dan Raja-Raja itu diubah atau berubah? (Saya teringat kedudukan Sultan dan Raja-Raja Melayu semasa zaman pemerintahan British dan semasa mereka menandatangani perjanjian Malayan Union.)

Perubahan ini tidak mustahil. Dalam sistem demokrasi, kuasanya di tangan pengundi dan parti yang mendapat kuasa memerintah.

Presiden Pertubuhan Pemikir Profesional Melayu. Prof. Datuk Dr. Kamaruddin Kachar kata, “Sebagai pemimpin dia (Karpal Singh) harus sedar negara ini kepunyaan nenek moyang Melayu sejak 4,000 tahun lalu dengan pemerintah terdiri daripada Raja-Raja Melayu dan penduduk majoriti ialah 67 peratus orang Melayu."

Persoalannya, apakah cukup kita menghadapi persaingan politik sekarang hanya dengan mengatakan “negara ini kepunyaan nenek moyang dan ada Raja-Raja Melayu sejak 4,000 tahun lalu"?

Saya rasa, sejarah dan masa lalu, bagaimana hebat pun, tiada kuasa untuk masa ini dan masa depan kita dan anak cucu kita. Jumlah 67 peratus Melayu mungkin berubah (contohnya di Pulau Pinang, dalam masa dua tahun, 18,000 sudah membawa diri). Juga yang menentukan bukanlah sangat jumlah penduduk, tetapi yang lebih penting, berapa jumlah kawasan pilihan raya yang Melayu sudah jadi minoriti atau sudah terpecah dua?

Pada masa ini memanglah cita-cita Karpal itu tak mungkin akan tercapai. Presiden MCA, Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek pun yakin, “PM daripada kaum Cina sesuatu yang tidak mungkin dicapai pada masa sekarang." Tegasnya, “Ahli DAP tidak boleh menjadi PM jika mereka mendapat kuasa sekarang."

Tetapi kita bercakap tentang masa depan - 10 atau 15 tahun lagi? Mengira-ngira keputusan dua atau tiga kali pilihan raya lagi - cita-cita yang disuarakan Karpal itu bukanlah sesuatu yang mustahil.

Lebih-lebih lagi yang prihatin sekarang hampir semuanya generasi tua, berumur 60 tahun ke atas. Suara generasi muda - peringkat anak-anak dan cucu-cucu saya - hilang entah ke mana.

Jika generasi muda ini tidak ambil peduli dan hati mereka tidak tersentuh apabila Karpal kata dia mahu PM bukan Melayu, adalah petanda kuasa Raja dan bangsa Melayu akan hilang - mengulang sejarah Singapura. Suara Karpal Singh itu bukan suara peribadi. Kalau dia sudah tidak ada lagi pun, ingatlah! Suara itu tidak akan mati.

Hadi Beri Isyarat Lawan Anwar


SELALU sudah disebutkan bahawa Pakatan haram pembangkang ini tidak ada persefahaman yang baik di antara mereka. Ada banyak percanggahan dan semua ini berlaku sebelum mereka dapat perintah negara pun.

Dalam hal ini penulis merujuk kepada kenyataan terbaru Presiden PAS, Datuk Seri Hadi Awang yang mahu penyokongnya menurunkan kerajaan (BN) dalam keadaan ‘sopan’. Apa maksud Hadi dengan sopan, bila Anwar Ibrahim pula mahu menjatuhkan kerajaan dengan cara ganas?

Bukan satu rahsia yang Anwar akan mengadakan demonstrasi besar-besaran menolak keputusan pilihanraya jika kerajaan BN mengekalkan kemenangan dalam pilihanraya umum ke 13 akan datang.

Hadi pulak cakap pasal sopan?

Yang penulis nampak disini ialah, berlakunya percanggahan antara 2 pemimpin utama Pakatan Rakyat ini. Kelihatannya Pakatan yang tidak berdaftar secara rasmi ini tidak tahu arah mana yang nak dipilih untuk menumbangkan kerajaan BN. Satu orang nak secara sopan@aman dan satu orang lagi cara huru hara dan ganas.

Ini belum lagi Kit Siang anak beranak dan Karpal anak beranak dari DAP buka mulut. Tak tahu pendekatan apa yang mahu dipilih mereka, mungkin Mahkamah.

Semua ini menunjukkan percanggahan dan pertelagahan yang jelas berlaku dalam Pakatan Rakyat. Pakatan ini kelihatannya semakin hari semakin keliru dengan tujuan penubuhan Pakatan Rakyat. Nampaknya macam laki bini yang bergaduh, dimana tak satu pun cakap mereka yang boleh dipakai.

Yang akan jadi masalah sudah tentulah penyokong, mana satu nak dipilih sebagai tindak balas kalau Pakatan kalah besok, nak duduk diam-diam atau bangkit melawan? Percayalah, Pakatan akan kalah, tapi bukan sebab penipuan BN, sebaliknya sebab diri sendiri banyak buat silap seperti dibuktikan di Pulau Pinang, Kedah dan Selangor.

Hadi jangan ingat kita bodohlah. Kalau rancangan Anwar ini menjadi (demonstrasi ganas), saf baris paling depan nanti akan diisi oleh budak-budak PAS dari Unit Amal, macam dalam perhimpunan Bersih 3.0 April lepas. Itulah yang akan berlaku, pegang sajalah cakap penulis ini. Hadi memang terkenal dengan cakap depan lain, belakang lain, kalau cakap lurus macam mana pulak dia boleh berbini 3.

Hadi pun dah tau rancangan Anwar yang terlepas keluar itu, sebab itu Hadi keluar kenyataan sopan apa segala ini.

Hadi sendiri, dimana layaknya bercakap soal sopan ini? Hadi masih ingatkan apa yang berlaku di Terengganu bila PAS menang di negeri tersebut? Kunci Wisma Darul Iman dipecahkan, kereta rasmi kerajaan yang digunakan Exco ditahan dan dirampas penyokong fanatic PAS waima di tengah jalan.

Ketika itu dimana Hadi dan nasihat tentang kesopanannya? Hilang dalam serban atau terjuntai dalam jubah? SIlap-silap yang mengarahkan semua itupun adalah Hadi sendiri kerana terlalu taksub berkuasa dan menjadi Menteri Besar. Ketaksuban yang ditamatkan rakyat Terengganu pada 2004 dan masih gagal menawan kerajaan negeri tersebut pada saat UMNO berada dikedudukkan terburuk pada 2008.

Begitu juga dengan sikap macam binatang oleh budak-budak Unit Amal dibawah pimpinan Hadi Awang semasa Himpunan Bersih 3.0 tempoh hari, dimana yang sopannya penyokong PAS dalam kejadian tersebut.

Pada penulis, semua ini hanya persediaan kalau kekacauan yang dirancang Anwar di masa yang akan datang, menjadi kenyataan. Kenyataan Hadi ini akan dijadikan bukti bahawa PAS tidak terlibat kalau berlaku kekacauan itu nanti. Dalam erti kata mudah, PAS (melalui Hadi) sedang bersedia melindungi dirinya dari sebarang kecaman atas tindakan yang mungkin dilakukan Anwar

Submarines: Who Is Funding SUARAM To Lie?


A straight-forward purchase of military assets has never before been politicized in a way the SUARAM did with the scorpene submarines. The submarines case ‘emerged’ again in Bangkok recently, when SUARAM made a press statement to brief on the progress of the investigation by the French. Admitting that the case sounded like a Hollywood spy thriller, SUARAM continued to precede the court, calling the government corrupt and the Prime Minister, a murderer!

The judge said that the investigations will not complete in 2-3 years, so why can’t SUARAM just sit still and wait for the verdict? Why the press conference? Why the publicity? Why now?

In talking about the case, one must have a fair knowledge of SUARAM’s background. With the General Election around the corner, the motive of SUARAM in bringing back the dead is clear.

SUARAM is an NGO that has been highly critical of the government. This is understandable as it was formed by families of ISA detainees. In other words, it was formed out of grudges, vandettas, revenge and it breathes on unsettle scores with the government. And working with the oppositions is the best way to revenge the government.

SUARAM claimed to have gained full privileged access to the 153 investigation papers from the public prosecutor’s office and now selectively briefing the people from the list. It is obvious that SUARAM is trying to portray itself as an independent board that has the power to determine justice. Whereas, in this case, SUARAM is just a plaintiff a.k.a the complainant who has no right to draw conclusion as whether corruption did occur, what more link it to murder.

Therefore, as a responsible organization with no hidden or evil agenda, it is only best and sensible for SUARAM to let the case proceed ‘peacefully’ in court.

But SUARAM just can’t sit still. They need to tarnish the government’s image and smear the PM’s name in order to help the opposition gain some political mileage, up till the election. Should their lies be exposed later after the election, then be it. Right now, the SUARAM is determined to continue lying that the PM or his wife had murdered Altantuya, a Mongolian model cum an interpreter and a mistress, who asked for her part of the commission from the scorpene’s transactions.

But their lies have already been exposed. The original ‘hollywood spy thriller’ script has been scrapped-off by the writer himself, Raja Petra Kamaruddin (RPK). In an interview, RPK exposed how he made-up the hearsay story, as ordered by some parties in the oppositions.

The script was also way too dramatic that it failed to tally with the facts. The facts remained that at the time of the murder, the PM was attending a ‘buka puasa’ program in Kedah while his wife, Datin Seri Rosmah had a separate ‘buka puasa’ program with the orphanage in Tabung Haji, Kuala Lumpur. There are video, pictures and alibis to confirm that Datin Seri Rosmah was never at the crime scene, as written by RPK, in his original script.

The PM didn’t know Altantuya, and that’s a fact too. The badly ‘doctored-picture’ by Tian Chua, Vice President of PKR showing them together, is in itself a proof of lie made by the oppositions. To stress the fact that he didn’t know the girl, the PM was more than ready to swear in the name of Allah, as according to the Islamic procedures – and he did, not once, but 4 times. No Muslims in their right minds would swear in the name of Allah should they are not truly innocent.

The Malaysian court not only could not find anything to connect the PM or the wife with the murder but there were also no commissions or an Interpreter ever mentioned in the murder trial. This is because, Altantuya was not an interpreter as there was no interpreter needed in the scorpene’s transactions since all conversations and documentations are in proper English.

So, looking at it all, it is no doubt that Scorpene and Altantuya’s life was nothing but a political game for the Oppositions…and SUARAM too.

In their statement, SUARAM claimed to have gained full privileged access to the 153 investigation papers from the public prosecutor’s office and now selectively briefing the people from the list. It is obvious that SUARAM is trying to portray itself as an independent board that has the power to determine justice. Whereas, in this case, SUARAM is just a plaintiff a.k.a the complainant, who has no right to draw conclusion as whether corruption did occur, what more link it to murder.

Nevertheless, SUARAM admitted that they can’t take any evidence outside of France and that the briefing was based on no hard evidence, but their words alone.

Well, we have heard enough of their words and the more we hear, the fishier it becomes. How do we take words from the families of the people who were caught under ISA – most probably for potentially imposing danger to national security? How do we take words from the people who are full of hatred and grudges? How do we take their words when most of their words have been proven to be lies?

In scrutinizing SUARAM’s motive, we must agree that grudges alone do not generate money. So, where does SUARAM get all the money to hire two highly paid French lawyers, namely Joseph Breham and William Bourdon to represent them? Are they paid by the hour, like most western and european lawyers are? Note that these lawyers were taken to Malaysia and then Bangkok just for publicity purposes. And how many of SUARAM’s officers are there in France to monitor the case, and for how long? Who paid for their travelling expenses, lodging, meals, refreshments, documentations? …And how much?

We know that SUARAM is small organization, almost unknown to ordinary Malaysians. How can they afford all these?

I’m sure, by now everybody would agree that it is beginning to look like SUARAM is the one should be under trial, not our government.

Short URL: http://www.freemalaysiakini2.com

Pembelian aset tentera tidak pernah lagi dipolitikkan sebegini rupa sepertimana yang dilakukan oleh SUARAM terhadap kapal selam Scorpene. Kes kapal selam ini ‘timbul’ lagi di Bangkok baru-baru ini bila SUARAM membuat sidang media untuk memberi taklimat tentang perkembangan siasatan oleh pihak berkuasa di Perancis. Mengakui bahawa ia berbunyi seperti filem aksi risikan Hollywood, SUARAM terus mendahului mahkamah menuduh kerajaan korup dan Perdana Menteri sebagai pembunuh!

Menurut hakim, siasatan ini tidak akan selesai dalam masa 2-3 tahun. Jadi, kenapakah SUARAM tidak boleh duduk diam sementara menunggu keputusan? Kenapa mesti ada kenyataan akhbar? Kenapa perlukan publisiti? Kenapa sekarang?

Bercakap mengenai kes ini, seseorang itu harus mempunyai sedikit pengetahuan mengenai latarbelakang SUARAM. Dengan Pilihanraya Umum semakin hampir, motif SUARAM ‘membangkitkan orang mati’ adalah jelas.

SUARAM adalah NGO yang amat kritikal terhadap kerajaan. Ini kita faham kerana ia ditubuhkan oleh keluarga bekas tahanan ISA. Dalam ertikata lain, ia ditubuhkan berasaskan dendam kesumat serta hidup atas keinginan untuk membalas dendam terhadap kerajaan. Dan bekerjasama dengan pembangkang adalah cara terbaik untuk melakukannya.

Sebagai sebuah organisasi yang bertanggungjawab, tanpa agenda jahat atau tersembunyi, seharusnya SUARAM membiarkan saja kes ini berlangsung dengan ‘aman’ di mahkamah.

Tetapi SUARAM tidak boleh duduk diam. Mereka perlu merosakkan imej kerajaan dan mencemarkan nama baik Perdana Menteri untuk membantu pembangkang mendapat sedikit keuntungan politik sehingga pilihanraya. Jika penipuan mereka terdedah selepas pilihanraya, biarkanlah. Tetapi buat masa ini, SUARAM berazam untuk terus menipu kononnya PM dan isteri telah membunuh Altantuya, seorang model dari Mongolia yang didakwa sebagai seorang penterjemah dan dibunuh atas alasan meminta bahagiannya dalam komisen pembelian kapal selam Scorpene.

Tetapi penipuan mereka telah pun terdedah. Skrip asal filem risikan Hollywood telah dimusnahkan oleh penulisnya sendiri iaitu Raja Petra Kamaruddin (RPK). Di dalam satu wawancara, RPK telah mendedahkan bagaimana dia mereka-reka keseluruhan cerita berkenaan ‘dengar cakap’ setelah diarahkan oleh orang-orang tertentu dalam pembangkang.

Skrip ini juga terlalu dramatik sehingga tidak selari dengan fakta. Fakta kekal merekodkan bahawa pada masa kejadian, PM sedang menghadiri program berbuka puasa di Kedah dan isterinya, Datin Seri Rosmah menghadiri program yang sama bersama anak-anak yatim di Bangunan Tabung Haji, Kuala Lumpur. Terdapat video, gambar dan juga alibi yang mengesahkan bahawa Datin Seri Rosmah tidak berada di tempat kejadian sepertimana yang ditulis dalam skrip asal RPK.

PM tidak mengenali Altantuya, dan itu juga adalah fakta. Gambar superimpose lemah yang disebarkan oleh Tian Chua, Naib Presiden PKR yang menunjukkan mereka bersama adalah dengan sendirinya bukti bahawa pembangkang adalah penipu. Bagi menegaskan bahawa beliau tidak mengenali wanita itu, PM lebih dari bersedia untuk bersumpah atas nama Allah mengikut hukum Islam, dan beliau melakukannya bukan sekali, tetapi 4 kali. Tiada seorang Islam yang waras yang berani bersumpah atas nama Allah jika mereka benar-benar bersalah.

Mahkamah Malaysia bukan sahaja tidak dapat menjumpai apa-apa untuk mengaitkan PM atau isteri dengan pembunuhan itu tetapi juga tidak menyebut langsung mengenai komisen atau kewujudan seorang penterjemah dalam perbicaraan. Ini kerana, Altantuya bukan seorang penterjemah dan tiada penterjemah diperlukan dalam transaksi Scorpene memandangkan semua perbualan dan dokumentasi dilakukan dalam bahasa Inggeris.

Justeru, melihat dari semua ini, tidak syak lagi bahawa Scorpene dan nyawa Altantuya hanyalah permainan politik bagi pembangkang…dan juga SUARAM.

SUARAM menyatakan bahawa mereka telah mendapat capaian penuh kepada 153 kertas siasatan dari pejabat pendakwaraya dan kini memberi taklimat secara terpilih dari senarai tersebut. Jelas bahawa SUARAM cuba membayangkan pertubuhannya sebagai bebas dan punya kuasa untuk menentukan keadilan. Di mana, dalam kes ini, SUARAM hanyalah plaintif atau pengadu yang tiada hak untuk membuat keputusan sama ada korupsi berlaku atau tidak, apa lagi mengaitkannya dengan pembunuhan.

Walaubagaimanapun, SUARAM mengakui bahawa mereka tidak dapat membawa keluar bukti dari Perancis dan taklimat tersebut adalah berdasarkan kata-kata mereka semata-mata.

Kita telah mendengar kata-kata SUARAM dan semakin banyak kita dengar, semakin pelik bunyinya. Bagaimana kita memegang kata-kata keluarga orang-orang yang ditangkap di bawah ISA – iaitu orang-orang yang berpotensi membahayakan keselamatan negara? Bagaimana kita hendak memegang kata-kata manusia yang penuh dengan dendam kesumat? Bagaimana kita HENDAK memegang kata-kata mereka yang telah terbukti menipu rakyat Malaysia?

Dalam menghalusi motif SUARAM, kita harus bersetuju bahawa dendam sahaja tidak akan menjana wang. Jadi, di mana agaknya SUARAM mendapat wang untuk mengupah peguam Perancis yang mahal, antaranya, Joseph Breham dan William Bourdon untuk mewakili mereka?. Apakah mereka dibayar mengikut jam sepertimana kebanyakan peguam barat dan Eropah? Ambil maklum bahawa peguam-peguam ini dibawa ke Malaysia dan Bangkok untuk tujuan publisiti. Dan berapa ramai pula pegawai SUARAM di Perancis yang memantau kes ini? dan untuk berapa lama? Siapakah yang menanggung kos penginapan, pengangkutan, perjalanan, makan-minum, dokumentasi dan segala-galanya?...dan berapakah jumlahnya?

Kita tahu bahawa SUARAM adalah sebuah pertubuhan yang kecil, hampir tidak dikenali langsung di kalangan rakyat biasa di Malaysia. Bagaimana mereka mampu membiayai semua ini?

Penulis percaya, ramai yang akan bersetuju bahawa nampaknya SUARAMlah yang perlu disiasat dan dibicarakan oleh rakyat yang inginkan kebenaran, bukannya kerajaan.

Budak Jahat.. Khalid Ismath Dibicara Jumaat Ini


Penuntut jurusan undang-undang Universiti Teknologi Mara (UiTM), Khalid Mohd Ismath akan dibicarakan oleh lembaga tatatertib universiti itu, Jumaat ini, antara lain berkaitan dengan isu Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).Khalid, 22, yang juga Presiden Kumpulan Aktivis Mahasiswa Independen (Kami) berkata, beliau dikenakan tiga tuduhan iaitu tidak menghadiri ujian bulanan, menggunakan laman Facebook berbaur ugutan bunuh terhadap polis dan menghina Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dengan kalungan bunga pada demonstrasi hapuskan PTPTN.

Pertuduhan akan dibuat di Mahkamah UiTM ini pada jam 9 pagi mengikut Akta Institusi-institusi Pelajaran (Tatatertib) 1976.

“Saya akan berbincang dengan peguam dahulu sama ada ia perlu atau tidak saya hadir ke perbicaraan tersebut,” katanya kepada Sinar Harian hari ini.

PR Mahu Serang Johor : "Yang Dikejar Tak Dapat, Yang Dikendong Berciciran." Kata KJ


Pembangkang dialu-alukan untuk menyerang Johor. Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin bagaimanapun mengingatkan pemimpin Pakatan Rakyat (PR) supaya mereka bersiap sedia untuk menghadapi keadaan "yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran."

"Itu saja yang saya boleh kata. Mereka nak serang, seranglah... kita tak boleh larang. Tetapi saya yakin, rakyat Johor tak akan beri ruang kepada pembangkang. Tak mungkin mereka dapat terima parti yang pemimpinnya secara terang-terangan menghina sultan mereka," katanya.

Khairy berkata, beliau amat memahami bahawa isu yang dicetuskan pemimpin Pas, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin berkaitan harga bidaan nombor plat kereta Sultan Johor baru-baru ini teramat sensitif bagi rakyat negeri itu, malahan juga di seluruh negara.

"Kita tahu rakyat Johor sangat sayangkan sultan dan keluarga diraja mereka. Orang Pas boleh cakap saja tetapi kita percaya, ia tak akan ke mana.

Kalau mereka kata nak serang, tsunami selatan atau apa saja, cakaplah ... Yang mungkin berlaku, Johor mereka tak dapat, terlepas pula negeri lain yang mereka perintah sekarang," katanya.

Khairy mengulas kenyataan Setiausaha Agung Pas, Datuk Mustafa Ali bahawa PR kini sudah bersiap sedia untuk mengambil alih pemerintahan di Johor, Melaka dan Negeri Sembilan dalam misi yang digelar 'Tsunami Selatan'.

Antara lain, kesediaan Naib Presiden Pas, Salahuddin Ayub yang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian, Kelantan untuk bertanding di Johor disifatkan sebagai bukti keyakinan pembangkang untuk menawan negeri itu yang selama ini dianggap deposit tetap bagi Barisan Nasional (BN). Salahuddin disebut-sebut akan dilantik sebagai Menteri Besar Johor jika PR berjaya mengambil alih pemerintahan negeri itu.

Sementara itu, Ketua Penerangan Umno, Datuk Ahmad Maslan berkata, pembangkang hanya mampu berangan-angan untuk merampas Johor, sedangkan pemimpin mereka sendiri mencetuskan pelbagai masalah di negeri itu.

"Sebelum ini, pemimpin DAP menyebut Johor negeri yang banyak jenayah dan masalah sosial sedangkan perkara sebegitu tidak pernah berlaku dan polis negeri sentiasa menjalankan tugas mereka dengan baik.

"Baru-baru ini, pemimpin Pas pula sindir Sultan Johor dalam isu nombor plat. Pemimpin PKR pula tidak habis-habis dengan isu peribadi yang jelas menunjukkan mereka tidak layak mentadbir Johor dan negara ini," katanya.

Sehubungan itu, beliau yakin BN akan terus mempertahankan Johor kerana tanggungjawab diberikan selama ini digalas dengan baik.

"Mereka boleh kata apa sahaja. BN sudah menjalankan gerak kerja dengan baik dan tidak mudah melepaskan Johor kepada mereka," katanya yang juga Ahli Parlimen Pontian.

Sumber: Sinar Harian

Himpunan Hijau: Opposition Are Obsessed With Their 'Massive Assembly'


PAS seemed to be astonished with their achievement in assembling more than 100,000 of their supporters at the Darul Aman Stadium, recently.

The assembly which was known as the Himpunan Hijau to Putrajaya was organized to motivate the party's spirit in taking over the government from Barisan Nasional.

That is how PAS acted when they take numbers of attendance as their yardstick in considering the amount of supporters for their party.

This numeric politics seems to be a culture in PKR and DAP because as for them, the more people who comes to their series of ceramah where they would mock, insult and accuse the nation's leaders, the more would spread their messages of hate.

The reality is, number of supporters that comes to their ceramah does not really translate into how many would actually vote for them.

The flood of 'white kopiahs' in the stadium seemed like bubbles that would burst with only the slightest touch.
They do not have as much strength as how their opposition-owned media or YouTube blogs tried to portray, showing as if they could take over Putrajaya anytime they want.

Just look at Sarawak's election in April last year where the number of ceramah made by BN were only attended by a few, a lot less attendance to be compared to ceramah made by the opposition.

They were full of themselves in hoping that they could establish a new government, replacing BN.

Even PKR's Election Director for PRN Sarawak, Azmin Ali arrogantly said that they would get at least 34 seats.
But when election results kick in, it was obvious that rakyat chooses to stick with BN.

PKR only gained 3 seats, 16 for DAP and no seats for PAS.

This is because rakyat are aware that the opposition are void and they only give empty promises. No more, no less.

The opposition do not have any clear vision on how would they run this country. There would be three different administration model in Pakatan Rakyat if they do win - PKR would come up with their religion pluralism and Muslim liberals, PAS would use Islam for their interest and DAP would want to abolish everything that has to do with Malays.

To be compared to BN who had been administrating this country with great success since the Independence, PAS and their friends could just dream about taking over if they think the amount of their supporters could help them get to Putrajaya.

Like what was mentioned by the Prime Minister, Datuk Seri Najib Tun Razak, BN could have given a much bigger attendance if it wants to, but it is such a wasteful effort and that it does not provide any benefit.

What is more important is for him to keep on making visits to rakyat all over the country to explain on government's initiatives and to defend every Malaysian.


PAS seolah-olah terpegun dengan kejayaannya mengumpul lebih 100,000 penyokong di Stadium Darul Aman, Kedah baru-baru ini.

Perhimpunan yang dinamakan Himpunan Hijau ke Putrajaya bertujuan menyuntik semangat dalam usaha parti itu merampas kerusi kerajaan pusat daripada Barisan Nasional.

Begitulah gerak kerja PAS yang menganggap bilangan penyokong yang hadir pada sebarang perhimpunan atau ceramah mereka sebagai tanda aras kepada tahap sokongan rakyat kepada parti itu.

Politik angka ini juga menjadi budaya PKR dan DAP kerana bagi mereka lebih ramai yang datang mendengar siri ceramah yang memaki hamun, mencaci dan memfitnah pemimpin negara, maka lebih ramailah yang datang untuk mendengar.

Lebih-lebih lagi jika maki hamun dan cacian itu mencapai tahap maksima berisak-isaklah penyokong untuk mencari tempat duduk.

Realitinya jumlah yang ramai belum tentu lagi diterjemahkan menjadi undi di peti undi setiap pilihan raya diadakan.

Kebanjiran 'kopiah putih' di stadium tersebut umpama buih-buih di permukaan air yang akan hilang apabila ditiup anging.

Mereka sebenarnya tidak mempunyai kekuatan sedikitpun kerana apa yang dipaparkan dalam media milik pembangkang atau youtube mahupun blog hanyalah sebagai satu propaganda murahan untuk menunjukkan seolah-olah mereka bila-bila masa sahaja boleh menawan Putrajaya.

Jika begitu sudah lama PAS memerintah Malaysia sekiranya populariti diukur daripada berapa isi padang atau stadium mampu diisi oleh sesebuah parti politik.

Lihat sahaja semasa kempen pilihan raya peringat negeri Sarawak pada April tahun lalu di mana boleh dikatakan ceramah anjuran BN lebih kecil kehadirannya daripada yang dianjurkan pembangkang.

Mereka berdabik dada dengan penuh kebanggaan bahawa saatnya amat hampir untuk menubuh kerajaan negeri bari menggantikan BN.

Malah Pengarah Pilihan Raya PKR bagi PRN Sarawak, Azmin Ali dengan begitu angkuh berkata partinya akan merangkul sekurang-kurang 34 kerusi.

Namun apabila keputusan pilihan raya diumumkan, ia menunjukkan dengan jelas bahawa rakyat tetap memilih untuk kekal bersama BN.

PKR yang paling yakin dan tamak hanya memperolehi 3 kerusi berbanding 16 bagi DAP dan kosong untuk PAS.

Ini kerana rakyat bijak menilai bahawa pihak pembangkang hanya parti cakap kosong yang menggunakan kepandaian berpidato sebagai modal politik mereka dan tidak lebih dari itu.

Pembangkang tidak mempunyai visi yang jelas bagaimana mau mentadbir negara ini.

Dalam Pakatan Rakyat terdapat tiga model pentadbiran yang bakal menjadi persaingan sengit sekiranya mereka menang - PKR akan menonjolkan konsep pluralisme agama dan Islam liberalnya, PAS pula memperkudakan Islam untuk memperlihatkan satu pandangan totok yang jumud dan beku sementara DAP pula merancang mahu merungkai segala institusi berkaitan Melayu.

Berbanding dengan BN yang sejak merdeka telah menunjukkan kecemerlangan mentadbir serta mengurus Malaysia peringkat demi peringkat sehingga mencapai tahap kejayaan yang dinikmati sekarang.

Oleh kerana itu bolehlah dikatakan PAS dan rakan-rakan kongsinya bermimpi di siang hari jika mereka berfikir rakyat akan memihak kepada mereka berdasarkan kepada jumlah kehadiran semata-mata.

Seperti yang pernah disebutkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, BN mampu menggembeling jumlah jauh lebih besar jika ia mahu tetapi sedar ia hanyalah satu usaha yang membazir dan tidak mendatangkan faedah.

Yang lebih penting bagi beliau ialah terus bertemnu dengan rakyat dari segenap lapisan serta menerangkan dasar-dasar kerajaan disamping melaksanakan pendekatan yang lebih inovatif dan pro-aktif untuk membela nasib rakyat jelata.

Seperti pepatah Melayu biarpun anjing menyalak, bukit tidak akan runtuh; biarpun pemimpin PAS, PKR dan DAP menjerit memaki hamun dan memb fitnah pemimpin negara hingga terkeluar anak tekak, rakyat tetap tidak berganjak menyokong BN.

Rakyat tahu BN adalah umpama gunung yang cuba diruntuhkan anjing dengan salakan kecilnya namun anjing itu tahu lama kelamaan suaranya akan tenggelam dan gunung tetap berdiri teguh.