Saturday, March 21, 2009

KJ berpeluang besar untuk menang kerusi Ketua Pemuda UMNO MalaysiaHanya tinggal 4 hari saja lagi pemilihan Pemuda UMNO, semua kem telah bersedia dengan mempertarungkan jaguh masing- masing. Berbagai strategi yang telah diatur bagi memancing undi perwakilan dan segala tugas telah dijalankan oleh jentera masing-masing dan masing-masing mengakui akan memenangi pemilihan Pemuda kali ini. Bila ditanya kem Mukhriz , mereka yakin Mukhriz akan menang dan bila ditanya kepada Kem Khir Toyo mereka yakin Khir Toyo akan menang dan bila di tanya kepada Kem KJ mereka juga yakin KJ akan menang. Apa juga jika kita dengar cakap-cakap dibawah kita akan mendapat raeksi yang berbeza-beza, ada yang mengatakan bahawa Mukhriz telah menggunakan senjata akhir beliau dengan menggunakan pengaruh ayahnya , seperti biasa lah untuk sabotaj dua calon yang lain. Itu kata mereka. Ranking sebenarnya menunjukkan Mukhriz sekarang sukar untuk menang dan itulah sebab beliau terpaksa menggunakan senjata akhir. sejauh mana kebenarannya tidak pula kita ketahui.

Ada juga yang mengatakan bahawa Pemuda tidak akan memberikan kepada Khir Toyo kerana Pemuda mahukan pemimpin segenerasi dan Pemuda mahukan pemimpin yang tidak berkaliber untuk memimpin Pemuda UMNO. Rekod Khir Toyo di Selangor juga menjadi ukuran dan ramai yang mengatakan bahawa faktor ini adalah kelemahan Khir Toyo. Peluang KJ amat cerah kerana belia memenuhi ciri-ciri kepimpinan pemuda UMNO. Beliau menepati ceteria sebagai pimpin Pemuda dan beliau juga adalah di kalangan Ketua Pemuda dan beliau juga adalah penyandang Naib Ketua Pemuda UMNO Malaysia.

Dari segi susunan jentera juga menyebelahi kepada KJ kerana KJ mendapat pengiktirafan dari Ketua Pemuda UMNO dan beliau yang telah membuktikan bahawa segala gerak kerja dan idea-idea bernas untuk Pemuda datang dari beliau sendiri dan tiada pengaruh dari Pa Lah . Isu lembaga displin UMNO juga , beliau telah mendapat simpati dari perwakilan dan di sini KJ mendapat ‘ advantage ‘ dan kemungkinan besar KJ akan menterjemahkan segala kerja kuat beliau sebelum ini akan berbaloi dan akan mengisi kekosongan Ketua Pemuda UMNO, Selamat Bersidang…

Thursday, March 19, 2009

Kita menghormati Lembaga Disiplin dan kita juga perlu dihormati oleh Lembaga Disiplin
Oleh : tepakberusulam

Lembaga Disiplin UMNO kini menjadi tumpuan dan fokus utama setelah lama agak dingin dan tidak menyengat. Seperti yang dikatakan oleh Rais Yatim , menteri luar , jika kita tidak menghormati Lembaga Disiplin UMNO siapa lagi yang mahu menghormati Lembaga disiplin UMNO. Betul kata Rais Yatim itu, jika kita orang UMNO tidak menghormati Lembaga Disiplin UMNO siapa lagi yang akan menghormati Lembaga Disiplin UMNO. Mungkin Rais boleh berkata demikian kerana bukan Rais yang menghadapi tindakan Lembaga Disiplin , belum tahu lagi samada Rais boleh menghormati Lembaga Disiplin UMNO jika terkena pada batang hidung beliau, oleh kerana menghormati UMNO , Rais yang dahulu membakar jambatan dan menyertai semangat 46 dan kembali kepada UMNO kerana menghormati UMNO. Apa-apa pun itu dahulu, masa berlalu , zaman berubah.

Sememangnya sebagai ahli UMNO kita perlu menghormati lembaga disiplin kerana jika bukan kita menghormati siapa lagi ? Tapi untuk di hormati , Lembaga Disiplin perlu memperlakukan seperti yang perlu dihormati. Baiklah , kita menghormati keputusan Lembaga Disiplin , kita terima kerana kita kena terima, tetapi kita juga tidak mahu menipu. Berapa kerat yang menghormati keputusan Lembaga Disiplin ini ? .Turunlah ke akar umbi dan bertanya kepada akar umbi dan tanya lah pemimpin UMNO , berapa kerat yang menghormati keputusan Lembaga Disiplin ini ? Kita jangan menipu diri kita sendiri. Kita jangan menyumbat perkara buruk di bawah karpet. Lambat laun ianya akan berbau juga. Jika Lembaga Disiplin mahu tahu apa kata akar umbi , eloklah kiranya diperjelaskan agar mereka tahu , apakah sebenarnya yang mereka pertikaikan,

1) Bagaimana Lembaga Disiplin implimentasikan cara memantau dan cara memilih mereka yang mahu disiasat ?

2) Mengapa hanya pemimpin dan calon tertentu saja yang dipilih untuk dibicarakan?

3) Apakah dengan siasatan yang dilakukan oleh Lembaga Disiplin kepada sebilangan calon dan ahli UMNO ini bererti semua yang lain adalah bersih? .

4) Apakah hanya berdasarkan aduan tertentu sahaja Lembaga Disiplin mengambil sebagai kes Disiplin UMNO?

5) Mengapa Ali Rustam , Khairy Jamaluddin , Khir Toyo , Azalina Othman Said, Datuk Norza sahaja yang disiasat? Bagaimana dengan Mukhriz? Muhiyuddin Yassin , Mohammad Mohd Taib , Sharizat , Rafidah dll ? Apakah Lembaga Disiplin telah merasa yakin bahawa mereka - mereka ini bersih walaupun tidak ada sesiapa yang membuat aduan.

6) Mengapa Mukhriz tidak disiasat ? Semua orang tahu apa yang berlaku walaupun Lembaga Disiplin yang tidak tahu , Apa jaminan Lembaga Displin memastikan Mukhriz bersih, Muhiyuddin Yassin bersih ?

Saya setuju dengan saranan Hishamuddin –

Ketua Pergerakan Pemuda Umno Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata semua calon yang bertanding pada pemilihan Umno, termasuk dirinya sepatutnya disiasat. Calon Naib Presiden Umno itu berkata sekiranya ada bukti kukuh maka tindakan daripada Lembaga Disiplin Umno dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) perlulah adil kerana kredibiliti mereka sentiasa diuji.

“Saya harap semua termasuk diri saya sendiri perlu disiasat. Dengan syarat bahawa siasatan itu adil dan tidak ada syak wasangka bahawa calon tertentu sahaja disiasat,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri mesyuarat Jawatankuasa Pengurusan Umno yang dipengerusikan Timbalan Presiden Umno Datuk Seri Najib Tun Razak di bangunan Menara Parlimen di sini hari ini.

7) Kenapa hanya yang memberi disiasat dan diambil tindakan oleh Lembaga Disiplin , kenapa yang menerima dan yang membuat aduan mereka menerima tidak diambil tindakan. Menerima adalah lagi buruk dari memberi.

9) Kenapa yang disiasat adalah orang-orang yang rapat dengan Pak Lah, bermula dengan Datuk Norza , Ali Rustam , Khairy Jamaluddin , saya tidak mahu menyebut Khir Toyo dan kemungkinan besar Azalina akan dipanggil dan sekiranya Azalina disabit kesalahan fasa 10.1 jiga Lembaga Disiplin mengaitkan dengan SU beliau yang ditahan oleh SPRM , sahlah kesemua yang terbabit adalah orang-orang Pak Lah kerana Khir Toyo tela terselamat dari tuduhan.

10) Kenapa baru sekarang , tinggal beberapa hari saja lagi untuk perhimpunan UMNO , baru Lembaga Disiplin mengumumkan keputusan siasatan , kerana untuk membuat rayuan dan untuk Lembaga Disiplin menimbang dan mengemukakan kembali rayuan mungkin mereka ini tidak sempat untuk bertanding. sama macam tidak perlu membuat rayuan.

Tidak keterlaluan saya katakan apa yang berlaku sekarang membuat ahli UMNO bosan dan membuat ahli UMNO takut untuk bersama UMNO dan apa yang berlaku sekarang tidak lebih dari membersihkan UMNO dari ahli-ahli dan bukan membersihkan politik wang dalam UMNO. Budaya yang berlapuk ini tidak mungkin boleh dicuci dalam masa setahun dua. Formula untuk membersihkan politik wang patut dikaji dengan lebih mendalam seperti yang disebut di atas tadi, jangan hanya menghukum yang memberi , hukum juga yang meminta dan menerima. Kesimpulannya , apakah nama -nama yang diumumkan oleh Lembaga Dispilin ini adalah key person yang boleh memulihkan politik wang dalam UMNO. Sejauh manakah keyakinan Lembaga Disiplin UMNO telah membuat satu keputusan yang membolehkan UMNO jadi bersih dengan tersingkirnya Datuk Norza , Ali Rustam , kemungkinan satu dua nama lagi .

Kita simpati dan ahli UMNO simpati dengan mangsa Lembaga Disiplin kerana mereka tahu akan impak yang dihadapi oleh mereka . Walaupun mereka tidak bersalah atau tidak pasti kesalahan mereka kerana mereka dipaksa menghormati keputusan Lembaga Disiplin. Peluang mereka terjejas dan semua kerja keras dihanyutkan saja kedalam longkang dan menanggung malu. Kerjaya mereka akan perlahan-lahan terkubur.

Apa yang berlaku hari ini dan pendedahan Lembaga Disiplin solah-olah menepuk air di dulang, mendedahkan keburukan ahli UMNO dan seolah membuka pekung di dada. Seolah pemimpin UMNO ini sememangnya kaki politik wang , kaki rasuah . lembaga Disiplin UMNO jugalah yang mengesahkan bahawa UMNO ini sebenarnya mempunyai pemimpin yang rasuah. Lihat apa yang terjadi di Melaka apabila pihak pembangkang mahu Ali Rustam disiasat oleh SPRM. Ini masaalah dalaman UMNO , UMNO seolah-olah berbanga dengan mengaibkan Ketua Menteri Melaka berkenaan. Lembaga Disiplin juga yang menghebahkan kepada dunia bahawa ahli dan pemimpin mereka mengamalkan rasuah Mengapa perlu dipanggil sidang akhbar. Apakah hanya kerana mahu menunjukkan bahawa lembaga disiplin UMNO menjalankan tugas. Jika benar mereka menjalankan tugas , jalankan secara menyeluruh. Siasat semua calon termasuk kerusi Presiden UMNO. Kalau setakat secara rambang dan hanya menyiasat yang terpilih sahaja dan bagaikan melepaskan batuk ditangga , tak perlu lah diperbesarkan perkara ini. Memburukkan lagi apaila UMNO melibatkan SPRM didlam rumah tangga UMNO. Sepatutnya Rumah tangga UMNO adalah tanggungjawab UMNO bukan suruhanjaya yang lain. Siapa yang memburukkan UMNO ?

Tiga pilihan raya kecil yang akan jalan serentak, setelah kalah dalam dua pilihan raya kecil yang lalu , apakah kita mampu tewas lagi. Senjata dan peluru telah pun disediakan oleh Lembaga Disiplin UMNO untuk menembak UMNO itu sendiri. Apakah kita mampu untuk tewas lagi . Apakah terlarat tentera UMNO berperang dan mengharungi peluru pembangkang dan diikuti oleh peluru yang dibekalkan oleh lembaga disiplin itu sendiri. Bila UMNO mahu berubah? Bila UMNO mahu menjadi bijak kerana pembangkang nampaknya lebih bijak dari kita sekarang. Semakin hari semakin kita robek kan kubu kita sendiri, lama-lama UMNO hanya tinggal pemimpin dan lembaga disiplin sahaja.

Bukalah mata , bukalah telinga , turun lah sendir idan dengar rintihan ahli UMNO. Ini adalah satu teguran ikhlas buat UMNO kerana saya sayangkan penulis sayangkan UMNO dan penulis malu melihat kemelut UMNO yang tiada henti. UMNO perlu direformasikan segera. Jangan punahkan UMNO dan janganlah lagi menanam kebencian rakyat kepada UMNO, dengarlah apa yang dirintihkan oleh rakyat kerana tanpa rakyat apa yang akan tinggal pada UMNO.

Dipetik dari www.tepakbersulam.com

Wednesday, March 18, 2009

Nik Aziz berhati batu - bidas Hadi : Kerajaan CampuranMursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat hari ini membidas tindakan presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, yang mencadangkan pembentukan kerajaan campuran PAS-Barisan Nasional (BN) baru-baru ini.

Nik Aziz melihat tindakan Abdul Hadi itu sebagai membelakangi keputusan Muktamar Tahunan parti itu di Ipoh Ogos lalu yang menolak usaha pembentukan kerajaan campuran dengan BN.

Sambil menyifatkan kenyataan Abdul Hadi itu sebagai pandangan peribadi, Nik Aziz menegaskan satu mesyuarat khusus sepatutnya diadakan untuk membincangkan perkara itu.

"Itulah yang saya sebut, kalau nak bahas masalah kerajaan dengan Umno kena ada mesyuarat khusus. Jangan buat keputusan lain, cakap lain, itu saya tak setuju.

"Saya tetap dengan keputusan Muktamar (Tahunan PAS ke-54 yang lalu), barulah dikatakan kedudukan kita stabil dan kita dipanggil berdisiplin," katanya kepada pemberita selepas menerima kunjungan pelabur dari Taiwan di pejabatnya di Kota Darulnaim, di sini.

Nik Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan berkata beliau tetap berpegang kepada keputusan bersama dalam muktamar, iaitu PAS tidak mahu mengadakan kerjasama dengan BN, termasuk pembentukan kerajaan campuran.

Katanya, beliau hanya akan akur dengan cadangan Abdul Hadi itu sekiranya semua ahli jawatankuasa PAS Pusat bersetuju mewujudkan kerajaan campuran dan keputusan itu perlu ditetapkan dalam mesyuarat khas berkenaan.

"Apa kita nak bercanggah dengan keputusan muktamar, kalau buat mesyuarat dan semua menyokong, kita akan buat, tak ada masalah," katanya.

Nik Aziz berkata beliau menentang cadangan Abdul Hadi itu kerana ia bertentangan dengan dasar parti selain dikhuatiri ia tidak akan membawa kebaikan pada PAS.

Cadangan Abdul Hadi itu sebelum ini dipersetujui Dewan Pemuda PAS Pusat yang disifatkan bertepatan dengan masa.

Dalam pada itu, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng menuntut Abdul Hadi memberi penjelasan berhubung cadangannya itu kepada pimpinan tertinggi Parti Keadilan Rakyat dan DAP, sekutu PAS dalam Pakatan Rakyat.

Penyokong Ali Rustam jumpa PM


Kira-kira 150 penyokong Datuk Seri Mohd Ali Rustam bertemu Perdana Menteri malam tadi meminta beliau mempertimbangkan keputusan Lembaga Disiplin Umno yang melarang Ketua Menteri Melaka itu bertanding jawatan Timbalan Presiden Umno pada pemilihan parti minggu depan.

Kumpulan penyokong dari Negeri Sembilan, Selangor, Wilayah Persekutuan, Perak dan Pulau Pinang itu, berkumpul di TUDM Subang kira-kira pukul 9 malam bagi menunggu ketibaan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dari Indonesia yang tiba kira-kira pukul 10.45 malam.

Ketua Umno Bahagian Batu Gajah, Datuk Mohd Yusoff Kassim ketika ditemui media di sini malam ini berkata mereka sempat menemui Abdullah dan menyampaikan harapan supaya Presiden parti itu mengkaji semula keputusan yang dibuat.

"Kami meminta Perdana Menteri supaya mempertimbangkan semula keputusan untuk melarang Mohd Ali (bertanding) dan beliau memberikan respons yang positif," katanya.

Menurut Mohd Yusoff, pada pertemuan hampir 20 minit itu, Abdullah berjanji akan memikirkan perkara itu dan akan menemui Mohd Ali esok.

Semalam, Pengerusi Lembaga Disiplin Umno Tan Sri Tengku Ahmad Rithauddeen Tengku Ismail mengumumkan bahawa Mohd Ali dilarang daripada bertanding pada pemilihan parti setelah beliau didapati melakukan kesalahan mengikut Perkara 10.1 tataetika ahli Umno, yang melibatkan politik wang.

Lembaga Disiplin itu juga mendapati Naib Ketua Pemuda Khairy Jamaluddin, yang merupakan calon Ketua Pemuda, bersalah kerana melanggar perkara yang sama tetapi hanya diberi amaran.

Lembaga itu bagaimanapun mendapati bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo, juga calon Ketua Pemuda Umno, tidak melanggar tataetika ahli parti. BERNAMA

TERUSKAN PERJUANGAN!


Calon Timbalan Presiden UMNO

Ali Rustam kemuka rayuan hari ini


Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam berkata beliau menerima dengan hati terbuka keputusan Lembaga Disiplin Umno yang melarangnya bertanding jawatan timbalan presiden minggu depan.

Beliau bagaimanapun menafikan melakukan sebarang kesalahan dan mengemukakan rayuan hari ini.

Mohd Ali turut memohon maaf kepada para penyokongnya dan meminta mereka supaya bertenang dan bersatu demi perpaduan parti.

Walaupun dilarang bertanding, beliau akan menghadiri perhimpunan agung Umno dan terus bekerja untuk kebaikan Umno.

Berita sebelum ini

Penyokong Ali berkumpul di pejabat Umno

Kira-kira 15 orang yang dipercayai ahli Umno yang menyokong Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam berkumpul di luar bangunan ibupejabat Umno sambil melaungkan 'Hidup Datuk Ali'.

Mereka juga turut melaungkan "Hanya Datuk Ali boleh merubahkan Umno".

Manakala sidang akhbar Lembaga Disiplin Umno berlangsung di tingkat 38 bangunan tersebut di mana Mohd Ali dilarang bertanding jawatan timbalan presiden Umno selepas ejennya didapati bersalah terbabit dalam rasuah dan sogokan politik.

Ketua kumpulan tersebut yang dikenali sebagai Amran Ahmad, ketika bercakap kepada pihak media berkata "kalau nak bersih, bersihkan semua sekali".

"Kalau nak telus, semuanya kena telus," katanya. Mereka berkumpul selama lima minit.

Sebelum itu, kira-kira 40 anggota polis - separuh daripadanya adalah anggota pencegah rusuhan - kini ditempat di pintu bangunan ibupejabat Umno di ibunegara.

Kira-kira 15 anggota kelihatan berada di luar pintu masuk ke bangunan tersebut, manakala yang lainnya duduk di dalam trak.

Manakala kira-kira 30 orang wartawan dan jurugambar diminta oleh pihak ibupejabat Umno supaya berkumpul di lobi bangunan tersebut, sebelum dibenarkan naik menghadiri sidang akhbar tersebut.

Pagi tadi, tersebar pula desas-desus bahawa sekumpulan ahli Umno akan berhimpun di ibupejabat Umno kerana tidak puas hati dengan cara dan keputusan Lembaga Disiplin Umno menjalankan siasatan.

Menurut sumber-sumber, mereka dijangka datang dari beberapa negeri dan akan berhimpun di PWTC setengah jam sebelum sidang akhbar tersebut diadakan.

KONSPIRASI!Saya Tidak Bersalah - KJ

Calon Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin berkata beliau menghormati keputusan Lembaga Disiplin Umno walaupun "saya tidak bersalah"

Dalam reaksinya, ahli Parlimen Rembau itu berkata, apa yang penting, walaupun didapati bersalah, beliau hanya diberi amaran dan dibenarkan bertanding.

"Saya masih boleh bertanding (jawatan ketua Pemuda Umno)," katanya ketika dihubungi Malaysiakini.

Bagaimanapun, Khairy mendakwa terdapat agenda untuk menghalangnya daripada bertanding jawatan ketua Pemuda Umno hujung bulan ini.

"Saya tahu terdapat agenda tersebut, tetapi saya tidak tahu siapa yang bertanggunggung dan mengapa mereka berbuat demikian.

"Saya tetap tidak bersalah," tambahnya.

Menurutnya, beliau telah memberi penjelasan kepada lembaga disiplin.

Bagaimanapun, katanya, beliau menghormati keputusan yang dibuat oleh lembaga tersebut.

Nota BJ : KONSPIRASI!

GURINDAM YANG DINYANYIKAN OLEH PEMBANGKANG TERSEBUT SUDAH CUKUP MEMBUKTIKAN REALITI SEBENAR, AGENDA POLITIK PEMBANGKANG SEDANG CUBA MEMECAH BELAHKAN UMNO, MELALUI SUMBER YANG BJ TERIMA… PARTI PEMBANGKANGLAH YANG TELAH BANYAK MEMBUAT LAPORAN TERSEBUT , IA SEPERTI TELAH DIRANCANG OLEH PIHAK-PIHAK TERTENTU UNTUK MENYEKAT KJ DARI BERTANDING SEBAGAI KETUA PEMUDA UMNO MALAYSIA...

KJ MERUPAKAN PEJUANG BANGSA YANG TELAH BANYAK MENEMPUH DUGAAN DAN MENGHARUNGI BANYAK RINTANGAN UNTUK TERUS BERADA DI LANDASAN PERJUANGAN, NAMUN HARAPAN RAMAI PENYOKONG KJ AGAR KJ TERUS BERJUANG DAN ANGGAPLAH INI SEBAGAI SATU WADAH PERJUANGAN YANG PAHIT DAN PERLU DITEMPUHI OLEH SEMUA PEJUANG.

KAMI TEAM SETIAKAWAN BLOGGERS SENTIASA MEMBERIKAN SOKONGAN PADU KEPADA YB KJ, SEMANGAT KAMI TIDAK MUDAH PUDAR DAN LUNTUR BIAR APA JUA HALANGAN DAN RINTANGAN YANG MENDATANG...

SALAM SETIAKAWAN

SALAM PERJUANGAN

BJ

Tuesday, March 17, 2009

Karpal sudah - Nizar bila pulak...Tidak adil jika Karpal singh saja yang didakwa kerana menghina Sultan jika Nizar MB Perak yang dipecat yang menjadi punca segalanya tidak didakwa sekali.

Ahli Parlimen Bukit Gelugor itu akan didakwa di Mahkamah Sesyen Jalan Duta kerana mengancam untuk mendakwa Sultan Perak Sultan Azlan Shah yang dikatakan bertindak di luar bidang kuasanya serta membenarkan pelantikan Menteri Besar Perak yang baru. Anak lelaki beliau, Ram Karpal Singh mengesahkan bapanya telah menerima notis untuk hadir pada pukul 9 pagi esok bagi menghadapi dakwaan mengikut Akta Hasutan.

Kata beliau “Kami dimaklumkan bahawa ia di bawah Akta Hasutan 1948 tetapi kami tidak tahu Seksyen mana…biasanya ia di bawah Seksyen 4,” katanya.Karpal dilaporkan mengeluarkan kenyataan tersebut pada 6 Februari lalu.Ekoran itu, pelbagai parti politik, badan bukan kerajaan (NGO) dan orang perseorangan tampil membuat laporan polis terhadap beliau di seluruh negara.Bagaimanapun ini bukan kali pertama Karpal menghadapi tuduhan di bawah Akta Hasutan. Karpal sebelum ini bertegas mahu memfailkan kes mahkamah ke atas Sultan Azlan Shah kerana menitahkan Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin meletak jawatan sebagai Menteri Besar Perak. Beliau tetap mempertahankan pendiriannya untuk menyaman Sultan Perak dengan alasan tindakannya itu tidak menyalahi mana-mana peruntukan undang-undang.

Kita lihat sejauh mana kekebalan Karpal dan ini , eloklah Karpal disimpan saja di Kemunting dan diberikan kursus menghormati Sultan dan bangsa Melayu, Sementara itu anak beliau Govind telah digantung kerja selama setahun dan ianya merupakan satu pengajaran kepada MP Pembangkang agar menghormati Parlimen dan jangan menganggap Parlimen sebagai sarkas.

Karpal akan didakwa di mahkamah esokPengerusi DAP, Karpal Singh dijangka akan menghadapi tuduhan di bawah Akta Hasutan esok atas dakwaan menghina Sultan Perak.

Ahli Parlimen Bukit Gelugor itu akan didakwa di Mahkamah Sesyen Jalan Duta kerana mengancam untuk mendakwa Sultan Perak Sultan Azlan Shah yang dikatakan bertindak di luar bidang kuasanya serta membenarkan pelantikan Menteri Besar Perak yang baru.

Bernama melaporkan anak lelaki beliau, Ram Karpal Singh mengesahkan bapanya telah menerima notis untuk hadir pada pukul 9 pagi esok bagi menghadapi dakwaan mengikut Akta Hasutan.

"Kami dimaklumkan bahawa ia di bawah Akta Hasutan 1948 tetapi kami tidak tahu Seksyen mana...biasanya ia di bawah Seksyen 4," katanya.

Karpal dilaporkan mengeluarkan kenyataan tersebut pada 6 Februari lalu.

Ekoran itu, pelbagai parti politik, badan bukan kerajaan (NGO) dan orang perseorangan tampil membuat laporan polis terhadap beliau di seluruh negara.

Bagaimanapun ini bukan kali pertama Karpal menghadapi tuduhan di bawah Akta Hasutan.

Karpal sebelum ini bertegas mahu memfailkan kes mahkamah ke atas Sultan Azlan Shah kerana menitahkan Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin meletak jawatan sebagai Menteri Besar Perak.

Beliau tetap mempertahankan pendiriannya untuk menyaman Sultan Perak dengan alasan tindakannya itu tidak menyalahi mana-mana peruntukan undang-undang.

Monday, March 16, 2009

Gobind digantung tugas setahun isu Najib-AltantuyaWakil rakyat DAP Gobind Singh Deo digantung tugas sebagai ahli parlimen selama setahun selepas mengaitkan timbalan perdana menteri dengan pembunuhan Altantuya Shaariibuu.

Usul yang dibentangkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Abdul Aziz diluluskan melalui undi mulut selepas dibahas selama kira-kira 40 minit.

Sewaktu pengundian dijalankan, kesemua ahli parlimen pembangkang bertindak keluar dewan sebagai tanda membantah.

Usul tersebut dibentangkan pada kira-kira jam 11.30 pagi di hadapan Speaker Tan Sri Pandikar Amin Mulia.

Pembentangan usul tersebut dibantah keras oleh pembangkang, sehingga menimbulkan kebuntuan hampir satu jam.

Pandikar hanya dapat mengawal keadaan pada kira-kira 12.30 tengahari dan membenarkan ahli-ahli parlimen membahaskan usul tersebut.

Usul terhadap ahli parlimen Puchong kerana dianggap menghina dewan berhubung tuduhannya terhadap Datuk Seri Najib Razak terlibat dalam pembunuhan wanita Mongolia itu.

Minggu lepas, anak lelaki Pengerusi DAP Karpal Singh itu digantung tugas sehari kerana kenyataannya tersebut.


Teks lengkap usul seperti berikut:

1. Menteri di Jabatan Perdana Menteri akan mencadangkan:

Bahawa pada 12 Mac 2009, Yang Berhormat Tuan Gobind Singh Deo, ahli parlimen kawasan Puchong semasa perbahasan peringkat Jawatankuasa Rang Undang-undang Perbekalan Tambahan (2009) 2009 telah mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang mendakwa YAB timbalan perdana menteri, ahli parlimen kawasan Pekan terlibat dalam kes pembunuhan.

Bahawa Yang Berhormat ahli parlimen kawasan Puchong juga telah
mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang menghina Timbalan Yang di-Pertua Dewan Rakyat setelah diperintah keluar Dewan.

Dan bahawa kenyataan-kenyataan yang dibuat oleh Yang Berhormat ahli parlimen kawasan Puchong adalah merupakan satu dakwaan yang sangat serius dan menyalahi hak dan keistimewaan sebagai ahli parlimen serta merupakan satu penghinaan kepada Dewan ini.

Maka inilah dipersetujui bahawa Yang Berhormat ahli parlimen
kawasan Puchong hendaklah digantung tugas dari jawatannya sebagai ahli parlimen selama dua belas (12) bulan dari tarikh keputusan usul ini diluluskan.

Dalam masa penggantungan ini Yang Berhormat ahli parlimen kawasan Puchong tidak akan dibayar kesemua bayaran elaun dan kemudahan sebagai seorang Ahli Parlimen.

Siapa bakal pemimpin generasi baru?


Hari ini, Mingguan Malaysia menyiarkan wawancara dengan calon-calon yang akan bertanding bagi jawatan Ketua Pemuda dan Ketua Wanita UMNO.

Bagi jawatan Ketua Pemuda, tiga calon akan bersaing iaitu Datuk Mukhriz Mahathir, Datuk Seri Dr.Mohamad Khir Toyo dan Khairy Jamaludin manakala bagi jawatan Ketua Wanita pula ia menyaksikan pertarungan antara penyandang jawatan, Tan Sri Rafidah Aziz dan Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.

Sudah pastilah wawancara yang disiarkan akan memberikan sedikit pendedahan kepada perwakilan kedua-dua sayap itu untuk mengetahui serba sedikit mengenai calon-calon berkenaan. Melalui cara sedemikian, perwakilan akan memahami dan membuat pertimbangan yang sewajarnya berhubung siapa paling layak memimpin mereka.

Hakikatnya, dalam kedudukan UMNO sekarang selepas apa yang berlaku dalam pilihan raya umum lalu serta kemunculan hampir 2 juta pengundi baru yang terdiri daripada generasi muda, pemilihan ketua yang tepat bagi kedua-dua sayap berkenaan amat penting.

Keputusan yang dibuat haruslah berasaskan kepada keyakinan bahawa pemimpin yang dipilih mampu menerajui sayap-sayap penting UMNO bagi meraih sokongan rakyat terutamanya generasi muda.

Atas sebab itulah, dalam membuat keputusan, para perwakilan tidak harus terjebak dengan sebarang taktik kotor yang mungkin digunakan oleh penyokong-penyokong calon bagi meraih kejayaan.

Sebaliknya, mereka perlu memperhitungkan dari semua segi sama ada pemimpin yang hendak dipilih itu benar-benar berwibawa dan serasi dengan kehendak generasi muda serta rakyat.

Dalam soal ini, keputusan berasaskan kepada persepsi, buruk sangka dan andaian harus diketepikan sama sekali. Penilaian tidak harus dilakukan secara lahiriah semata-mata tetapi juga melalui kajian yang mendalam mengenai kemampuan seseorang calon.

Mereka juga tidak harus terpengaruh dengan dakyah penulis-penulis buku politik yang akan muncul bagi melahirkan idea songsang bagi menjatuhkan mana-mana calon.

Bagi perwakilan Pergerakan Pemuda UMNO, mereka mempunyai tiga pilihan sama ada memilih Mukhriz, Mohamad Khir atau Khairy. Ketiga-tiga mereka mempunyai track record dan pencapaian tersendiri.

Namun apa yang perlu difahami ialah cabaran yang menanti Pemuda UMNO amat getir. Pemuda memerlukan seorang ketua yang bukan sahaja mampu memimpin malah lebih penting berupaya mengatur strategi bagi memastikan generasi muda menyokong BN. Mereka tidak boleh memilih pemimpin yang dilihat mudah mengalah dan tidak tahan dengan tekanan memandangkan apabila menjadi ketua nanti, tekanan yang bakal diterima adalah lebih hebat berbanding segala senario yang berlaku ketika pemilihan.

Kriteria Ketua Pemuda yang diperlukan bukan sahaja berwawasan malah cukup bertenaga bagi melayan kehendak dunia generasi muda, ertinya bak kata orang di waktu pagi mampu hadir mesyuarat bersama Perdana Menteri, tengah hari menghadiri pertemuan peringkat antarabangsa, sebelah petang bermain futsal bersama para belia dan sebelah malam melayari internet bagi mendapat perkembangan terkini.

Justeru dalam membuat pilihan, perwakilan Pemuda perlu melihat kekuatan dan kelemahan seseorang calon. Mereka tidak boleh terperangkap dengan segala tohmahan, fitnah, persepsi dan buruk sangka. Kesemua calon harus diadili dengan seadil-adilnya dan bukannya dikorbankan hanya kerana persepsi atau andaian. Apa yang paling penting dalam mencari kemenangan semangat setiakawan di dalam Pemuda harus dikekalkan.

Jangan kerana berebut jawatan maka segala taktik kotor digunakan sehingga ia akhirnya akan menguntungkan pembangkang. Biarlah pertandingan berjalan secara adil dan saksama.

Pemuda hanya ingin memilih yang terbaik antara tiga calon yang bertanding dan bukannya mengundi untuk menguburkan karier politik sesiapa. Ketua yang akan dipilih harus mampu diterima oleh generasi muda selari dengan kehendak dan aspirasi mereka.

Tidak perlulah mana-mana penyokong calon memperkecilkan antara satu sama lain, ini adalah pemilihan dalam parti, ia hanya bersifat sementara sebelum barisan kepimpinan Pemuda turun ke gelanggang sebenar menentang barisan pembangkang.

Penyokong-penyokong calon tidak harus dalam pemilihan ini `mengumpul’ sebanyak mungkin ‘peluru’ untuk digunakan oleh pembangkang dalam pilihan raya. Kerusi Ketua Pemuda hanya satu, ertinya dua calon pasti akan kalah, persoalannya apakah kerana perebutan dalam parti segala-galanya harus ‘ditelanjangi’ yang akhir mengakibatkan UMNO kehilangan pemimpin?

Oleh itu kalau pun hendak menunjukkan keberanian dalam berkempen janganlah sampai semangat setiakawan dikorbankan kerana ketiga-tiga calon tersebut pun sudah pasti tidak akan merestuinya. Apa yang penting pemilihan ini harus bertujuan bagi memperkukuhkan parti dan bukannya menghancurkan UMNO.

Kepada perwakilan, mereka perlu sedar amanah yang ada pada diri mereka. Jangan terlalu mengambil kesempatan dengan menganggap persaingan sengit antara tiga calon itu akan membuka laluan kepada mereka untuk ‘menuai keuntungan’. Sikap terlalu melihat kepada ganjaran sehingga tersilap memilih ketua akan mendatangkan kesan yang amat buruk kepada pergerakan itu.

Bagi Wanita UMNO pula, setelah berlaku kontroversi berhubung bagaimana seharusnya jawatan ketua diwarisi, akhirnya penentuan akan dilakukan antara Rafidah dan Shahrizat.

Perwakilan Wanita akan membuat keputusan siapa yang mereka fikir layak untuk menerajui sayap berkenaan dan paling penting melalui keputusan itu, ia akan memaparkan bahawa mereka bijak memilih pemimpin.

Dalam soal ini, walaupun kaum wanita sememangnya dikenali sebagai golongan yang mempunyai emosi yang tinggi tetapi dalam membuat keputusan tersebut mereka perlulah matang. Ia bukan pertandingan untuk menyelamatkan karier politik sesiapa sebaliknya satu pemilihan bagi memastikan Wanita mempunyai pemimpin yang benar-benar layak bagi membantu UMNO dan BN dalam pilihan raya.

Oleh itu seperti juga pertandingan dalam Pemuda, perwakilan Wanita yang sudah tentu terdiri daripada mereka yang lebih tua daripada perwakilan Pemuda perlu matang dalam membuat keputusan.

Kalau mereka memikirkan bahawa era salah seorang calon sudah berlalu maka putuskan dalam pemilihan kali ini, begitu juga kalau mereka merasakan salah seorang calon tidak berkeupayaan untuk mengemudi Wanita bagi berhadapan cabaran getir yang menanti UMNO dan BN.

Segala-galanya diputuskan dengan matang dan bijak bukan berasaskan kepada persepsi apatah lagi terperangkap dengan sikap hipokrit mana-mana calon. Pemilihan ini bakal menentukan masa depan UMNO bukannya soal karier politik atau keserasian antara satu pemimpin dengan pemimpin yang lain. Apa guna keserasian dalam parti, kalau akhirnya UMNO ditolak oleh rakyat?

Oleh itu perwakilan Wanita perlu memikirkan semasak-masaknya siapa yang mereka mahu menjadi ketua mereka. Tidak perlulah buruk memburuk antara satu sama lain atau mana-mana calon yang merebut jawatan dalam pergerakan itu terlalu banyak bersandiwara.

Wanita UMNO adalah salah satu sayap terpenting dalam parti itu, selama ini ia sudah banyak memberi sumbangan kepada kejayaan BN. Justeru jangan sampai pergerakan berkenaan menjadi lemah hanya semata-mata kerana perebutan jawatan. Dalam soal ini kesemua calon yang bertanding tidak kira apa pun jawatan perlu ikhlas. Janganlah berpuak-puak atau merasakan diri kita sahaja hebat. Sama ada seseorang pemimpin itu hebat atau tidak, rakyat yang akan menentukannya dalam pilihan raya.

Jika rakyat merasakan Wanita UMNO sudah menyediakan barisan kepimpinan yang mantap sudah pasti mereka akan menyokongnya tetapi kalau mereka melihat ada sesuatu yang tidak kena kepada calon yang dipilih maka BN akan menerima pembalasannya.

Apa pun keadaannya, rakyat sedang memerhati apa yang berlaku dalam UMNO sekarang termasuklah di dalam Pemuda dan Wanita. Sama ada kedua-dua sayap itu akan mampu meraih sokongan rakyat atau tidak ia bergantung kepada saf kepimpinan yang bakal dipilih.

Pemuda dan Wanita memerlukan suntikan bukan sekadar untuk melihat ia cantik dari luar sahaja tetapi lebih penting berdaya tahan dalam berhadapan cabaran mendatang. Terserahlah kepada perwakilan untuk menentukannya tetapi apa yang diharapkan jangan sampai kerana terlalu taksub menyokong seseorang calon ia sampai mengorbankan calon yang benar-benar layak.Merakyatkan Pemuda UMNO - KJ

Mukadimah‘‘Jangan burukkan kawan-kawan’’ Itulah pesanan Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin kepada jentera yang membantu beliau berkempen merebut jawatan Ketua Pemuda.

Beliau membuat peringatan itu kerana tidak mahu pemilihan yang bakal menyaksikan persaingan antara beliau dengan dua lagi calon iaitu Datuk Mukhriz Mahathir dan Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo membawa perpecahan kepada Pemuda.

Bagi Khairy dalam keghairahan untuk memenangkan calon masing-masing semangat setiakawan dalam Pemuda harus dikekalkan. Dalam wawancara dengan wartawan Mingguan Malaysia, ZULKIFLEE BAKAR, beliau yang kini menyandang jawatan Naib Ketua Pemuda secara terbuka menjawab pelbagai persoalan berkaitan dirinya dan perebutan jawatan dalam Pemuda.

Apapun beliau amat berharap perwakilan akan membuat keputusan berasaskan kepada realiti dan bukannya persepsi terhadap seseorang calon. Khairy juga turut memaparkan apa yang ingin beliau lakukan dalam usaha merapatkan hubungan Pemuda dengan rakyat.

MINGGUAN: Bagaimana penerimaan perwakilan, ketika YB berkempen?


KHAIRY: Alhamdulillah, maklum balas dan sokongan yang diterima terhadap gagasan setiakawan daripada perwakilan sangat positif dan saya harap akan diterjemahkan kepada undi pada 25 Mac nanti.

Kempen dalam Pemuda kali ini turut menyaksikan peribadi YB diserang sekali lagi, apa pandangan YB?

KHAIRY: Saya berpendapat, faktor paling besar yang menyemarakkan perbincangan dan tuduhan terhadap saya selama ini ialah “isu menantu”. Tuduhan utama ialah karier saya dipercepatkan kerana saya menantu Perdana Menteri. Bahaslah apa pun. Persepsi bahawa laluan saya dipermudahkan cepat merebak. Apakah salah dan dosa saya, sebenarnya kerana menjadi menantu? Jodoh, ajal maut, semuanya di tangan Tuhan. Tetapi yang pasti isu menantu ini akan hilang dengan sendirinya apabila Pak Lah menyerahkan kuasa kepada Datuk Seri Najib Tun Razak. Selepas itu berlaku, saya tidak akan dilihat sebagai seorang yang dibayangi oleh isu ini dan tidak boleh dipersalahkan lagi atas segala yang berlaku dalam pentadbiran kerajaan.

Tetapi apakah semua persepsi itu betul?


KHAIRY: Tidak. Saya menjadi sasaran mudah umpama kambing hitam. Kita mesti akui setiap pemimpin apatah lagi Perdana Menteri mempunyai ramai pengkritik. Mereka ini akan cari sasaran mudah untuk menyerang, memandangkan saya menantu Perdana Menteri dan kebetulan pula terlibat dalam politik, segala permasalahan pentadbiran negara dikatakan berpunca daripada KJ.

Persepsi ini menjadi mengarut sampai harga minyak naik pun saya disalahkan. Pemilihan calon-calon pilihan raya pun salah saya juga. Semua tuduhan ini bersifat sensasi, umpama menjelmakan insan kerdil seperti Khairy Jamaluddin menjadi punca segalanya. Sampai hari ini apabila saya mencabar mereka yang menuduh saya untuk kemukakan bukti, mereka gagal. Jadi saya percaya, semua itu adalah agenda politik untuk melemahkan Perdana Menteri dan menguburkan kerjaya politik saya.

Bagaimanapun saya pasrah dan reda dengan dugaan ini dan berharap perwakilan yang berjumpa saya mengenali KJ sebenarnya dan boleh memisahkan antara realiti dan persepsi.

Difahamkan YB sekali lagi akan menjadi sasaran penulis-penulis buku politik?

KHAIRY: Secara peribadi dan prinsipnya, saya menghormati hak setiap orang mengkritik, menegur, menyokong atau menyatakan beliau tidak gemar pemimpin tertentu. Cuma kalau boleh elakkan perbuatan mencerca dan menghindari perkataan yang terlalu kesat. Ini kerana, apapun perbezaan pandangan, jangan kita meletakkan tahap kita serendah mereka yang dijelaskan oleh Rasulullah umpama memakan daging saudaranya sendiri.

Saya harap perwakilan tidak dipengaruhi oleh buku-buku politik yang jelas berat sebelah dan menyerang calon-calon secara peribadi. Mereka sudah ada masa yang agak lama untuk menilai setiap calon. Penilaian yang dibuat secara langsung in person adalah lebih sahih daripada cerita dalam sesetengah buku-buku politik yang berniat menjatuhkan pemimpin.

Apa masalah utama yang harus diselesaikan oleh seorang Ketua Pemuda?

KHAIRY: Masalah utama berhubung kemerosotan sokongan kepada UMNO dan Barisan Nasional (BN). Ini adalah cabaran utama Pemuda UMNO.

Dalam hal ini, saya akan mantapkan lagi gerak kerja Pemuda dalam dua aspek. Pertama, dari segi latihan dan pendidikan politik. Ia bertujuan memperkuatkan jati diri ahli dan merakyatkan Pemuda. Maksudnya, dalam setiap tindakan Pemuda selepas ini akan membawa kesan positif kepada rakyat kerana Pemuda harus dilihat sebagai pembela nasib rakyat.

Perkara kedua, mengembalikan peranan aktivis dalam Pemuda. Saya akan menubuhkan kor penceramah dan imam muda iaitu lima penceramah dan lima imam muda dari setiap bahagian. Mereka akan menjadi aktivis kita di peringkat akar umbi dan memastikan dalam dua aspek yang mungkin kita nampak ada sedikit kelemahan iaitu penyampaian maklumat dan aktiviti keagamaan.

Saya juga akan menubuhkan unit penyampai maklumat yang akan menggunakan teknologi terkini bagi memastikan setiap ahli dan rakyat sentiasa dibekalkan dengan maklumat dan keputusan terkini yang dibuat oleh pemimpin. Ini termasuk unit perang siber yang lebih agresif melalui kaedah seperti blog dan juga portal rangkaian sosial seperti Facebook dan MySpace yang begitu popular di kalangan generasi muda. Maklumat yang kita sampaikan mesti terkini, tepat dan padat. Barulah ahli kita memahami bagaimana nak berdepan dengan sesuatu isu di kawasan masing-masing.

Tetapi dikalangan Pergerakan Pemuda sendiri dikatakan berlaku jurang antara ahli dengan pemimpin?


KHAIRY : Sebab itulah saya ingin membawa pendekatan mengakar umbikan kepimpinan Pemuda. Yang pertama, saya akan pastikan mesyuarat exco Pemuda dibuat di setiap negeri. Ini akan memperlihatkan pemimpin Pemuda turun ke bawah dan sentiasa bersama ahli-ahli. Saya juga berharap mesyuarat Pemuda negeri juga akan dibuat di setiap bahagian dan bukan di ibu negeri sahaja.

Saya juga akan hidupkan kembali program Pemuda masuk kampong supaya Pemuda dilihat bersama dengan masyarakat setempat. Kita perlu kikis imej Pemuda UMNO sebagai satu institusi yang dilihat elit melalui langkah turun kebawah bersama rakyat.Saya bercadang untuk sentiasa bergerak kebahagian-bahagian untuk memahami masaalah rakyat secara langsung tempat bergantung kepada laporan ibu pejabat.Kita perlu kepada kepimpinan yang hands on dalam keadaan politik hari ini.Bagi menaikan martabat Pemuda diakar umbi, saya mencadangkan satu pindaan kepada Perlembagaan parti bagi membolehkan ketua-ketua Pemuda cawangan menjadi perwakilan secara automatic kepada mesyuarat perwakilan bahagian. Ini akan mengurangkan jurang antara Pemuda cawangan dan bahagian induk dan member suara kepada Pemuda diperingkat akar umbi. Ia juga merupakan harapan ahli akar umbi yang rasa diri mereka tidak dibela kerana tiada kuasa politik.

Ramai generasi muda terjejas akibat kegawatan ekonomi, apa visi YB dalam hal ini?


KHAIRY : Bagi saya, yang penting adalah kita dapat menjanakan ekonomi di peringkat akar umbi. Saya akan bekerja kuat dalam memantau agensi-agensi kerajaan agar pakej rangsangan ekonomi RM60 bilion yang baru diumumkan sampai ke golongan muda supaya mereka ini mendapat pekerjaan, memperolehi modal pinjaman serta peluang bagi menjana ekonomi. Banyak masaalah yang dihadapi dalam ekonomi hari ini adalah disebabkan oleh birokrasi dan kerenah institusi kewangan dan jabatankerajaan. Perkara ini perlu perhatian dan antara tugas Pemuda adalah memudahkan generasi muda mendapat akses kepada kemudahan dan peluang ekonomi yang disediakan oleh kerajaan.

Jika dilantik sebagai Ketua Pemuda salah satu tanggung jawab saya adalah menjaga kebajikan orang muda. Dan saya akan pastikan Pemuda bukan hanya memainkan peranan sebagai pendesak tetapi juga pemudah cara untuk memastikan pemerkasaan ekonomi orang muda di peringkat akar umbi berjalan dengan baik. Isu utama bagi saya adalah pengangguran dan peluang untuk memulakan perniagaan bagi generasi muda.

Antara tiga kelompok yang saya telah kenal pasti dan memerlukan perhatian iaitu generasi ke dua bagi Felda dan Felcra, generasi kedua dari kampong-kampung tradisi dan golongan muda yang berasal dari keluarga yang berpendapatan rendah di Bandar. Jika Pemuda dilihat mengambil berat masaalah ekonomi mereka dengan inisiatif menarik, saya percaya kita dapat mengembalikan keyakinan mereka terhadap gagasan politik yang dibawa oleh UMNO.

Institusi Melayu nampaknya semakin diprkotak-katikah, apakah komen YB?

KHAIRY : Saya cukup sensitive terhadap satu konspirasi yang seolah-olah mahu memperkotak-katikan institusi asas negara iaitu institusi raja-raja Melayu dan juga kontrak sosial yang telah dimeterai oleh semua kaum.

Saya percaya pemuda harus berada di barisan hadapan mempertahankan institusi ini, malah saya sendiri secara lantang bersuara bagi memastikan bangsa dan institusi raja-raja tidak diperlekehkan. Bila Pemuda disifatkan sebagai ‘celaka’, rasanya sayalah antara yang paling awal tampil mencabar orang itu mengeluarkan bukti yang Pemuda UMNO ada mengirimkan peluru hidup pada beliau. Apabila kemuliaan institusi Raja Raja Melayu dipersendakan saya tampil mempertahankannya. Saya meramalkan serangan terhadap bangsa dan institusi Melayu nukan dengancara intelek, kewarasan dan hikmah.

Pemuda UMNO perlu tewaskan mereka yang memperlekehkan kita dengan akal dan ketajaman pemikiran. Saya bersedia berdepan dengaan mana-mana pihak termasuk pembangkang demi mempertahankan maruah bangsa dan negara.Sekarang sudah tiba masa kita berdepan secara terbuka dengan musuh-musuh kita dan Pemuda perlu kepimpinan yang bukan hanya berani tetapi juga mampu mengatasi serangan tersebut dalam medan politik.

Jika dilihat dari segi umur, YB adalah yang termuda, apakah ia akan memainkan peranan dalam pemilihan?

KHAIRY : Saya rasa factor umur penting kerana hanya orang muda dapat memahami jiwa orang muda. Sebagai seorang calon yang masih dalam umur Pemuda, sudah pasti visi saya adalah untuk Pemuda dan bersifat jangka panjang. Saya tidak melihat jawatan Ketua Pemuda sebagai batu loncatan. Kalau nak singgah untuk sepenggal, kita takkan dapat membawa pembaharuan berkekalan. Saya menawarkan diri sebagai calon yang mempunyai wawasan jangka masa panjang untuk Pemuda.

Itulah sebabnya, mengapa saya memilih slogan setiakawan supaya saya dapat menubuhkan satu rangkaian yang seangkatan dengan saya dan akan terus maju bersama dalam politik.

Begitu juga apabila saya lebih senang bergerak dipanggil KJ. Pangilan KJ memudahkan saya bergerak tanpa protokol tertentu dan bagi mendekatkan diri dengan pemuda. Bagi saya, ahli Pemuda dan semua golongan muda perlu diyakini bahawa mereka mempunyai akses kepada pemimpin mereka. Inilah pegangan saya.

Dua lagi calon tidak mahu menerima jawatan dalam Kabinet, jika mereka dipilih sebagai Ketua Pemuda?

KHAIRY : Saya menghormati keputusan kedua-dua sahabat saya itu. Bagaimanapun soal pelantikan sebagai angota pentabiran adalah hak mutlak Perdana Menteri. Tetapi jika Ketua Pemuda dilantik, saya melihat ini sebagai satu penghormatan kepada orang muda dan member ruang kepada Ketua Pemuda menterjemahkan inspirasi dan wawasan Pemuda UMNO dan juga kepentingan golongan muda di dalam Kerajaan.

Apa harapan YB berkaitan peralihan kuasa yang akan berlangsung tidak lama lagi?


KHAIRY : Saya yakin proses peralihan kuasa akan berjalan lancer kerana ia melibatkan dua pemimpin berjiwa besar. Saya mempunyai keyakinan tinggi terhadap kepimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai bakal Perdana Menteri dan Presiden UMNO UMNO walaupun beliau mengambil alih dari seorang pemimpin yang juga bapa mertua saya. Saya berikrar untuk member sokongan dan kesetiaan yang tidak berbelah bagi kepada najib.

Satu nasihat penting yang Pak Lah berikan kepada saya, kita perlu menjadi orang parti yang kuat. Contohnya, pada team B kalah… Pak Lah tidak keluar dari UMNO walaupun dipecat dari jawatan cabinet. Di situ beliau membuktikan kesetiaannya kepada parti. Jadi, bagi saya yang diajar untuk menjadi orang kuat parti UMNO, saya akan terus member komitmen kepada kepimpinan parti. Saya juga percaya bahawa Najib is the right man at bthe right time. Beliau adalah seorang pemimpin yang diangkat tepat pada masanya.

Akhir kata jika ditakdirkan YB kalah. Apakah YB akan terus menyumbang pada parti?

KHAIRY : Saya dipilih menjadi Ahli Parlimen Rembau atas tiket UMNO-BN. UMNO adalah wadah perjuangan bagi saya. Saya tidak sekali-kali akan kecewa dengan UMNO. Kalau saya menang pula, pertama sekali saya harus rapatkan barisan dan beri keyakinan kepada penyokong-penyokong Mukhriz dan Mohamad Khir bahawa saya bersama mereka sejajar dengan tema dan falsafah kempen ‘setiakawan’.Saya tidak sama sekali akan mengenepikan Mukhriz dan Mohamad Khir, sebagai contoh; kalau berlaku satu pilihanraya kecil di Selangor, kita sangat memerlukan peranan dan sumbangan Mohamad Khir manakala Mukhriz pula mempunyai idea-idea yang boleh disumbangkan untuk Pemuda.

Adalah menjadi tanggung jawab saya menyatukan kesemua elemen dan ahli dalam pemuda.

Patuhi kehendak akar umbi - MukhrizDalam pencalonan di peringkat bahagian, Datuk Mukhriz Mahathir mendapat pencalonan tertinggi dan beliau menganggap ia satu petanda baik apabila dalam cabutan kedudukan calon bagi pemilihan Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, beliau mengekalkan kedudukan di nombor satu.

Namun itu bukanlah jaminan bahawa kemenangan akan menyebelahi beliau dalam pemilihan yang bakal berlangsung pada 25 Mac nanti. Atas sebab itulah, dalam pertemuan dengan wartawan Mingguan Malaysia, ZULKIFLEE BAKAR, Ahli Parlimen Jerlun itu melahirkan perasaan sedikit gusar apakah kedudukan nombor satu itu akan diterjemahkan pula dalam bentuk undi.

Justeru menurut beliau, sehingga ke saat-saat akhir kempen, beliau akan terus berusaha bertemu dengan perwakilan seramai mungkin bagi menyampaikan misi dan visinya.

‘‘Tetapi pada pusingan akhir ini, tumpuan lebih diberikan kepada usaha beramah mesra dengan perwakilan supaya mereka mengenali diri saya,” katanya.

Bagi Mukhriz, tagline Berani Berubah yang dibawanya semakin difahami oleh perwakilan dan beliau berharap mereka akan terus memberi sokongan sehingga melayakkan dirinya menjadi Ketua Pemuda UMNO Malaysia.

MINGGUAN: Kempen pemilihan UMNO kini boleh dikatakan memasuki pusingan akhir, setakat ini bagaimana Datuk melihat peluang untuk mencapai kemenangan?

MUKHRIZ: Dari segi peluang saya fikir, peluang untuk menang masih ada, namun begitu disebabkan pemilihan kali ini melibatkan pertandingan tiga penjuru, kalau menangpun mungkin dalam jumlah undi yang tipis. Atas sebab itulah, saya tidak boleh mengambil mudah maklumat dan makluman balas positif yang kita terima.

Sebaliknya kita harus terus bergerak untuk bertemu dengan seramai mungkin perwakilan dalam berhadapan dengan pusingan terakhir ini. Saya ingin meyakinkan mereka apa yang hendak saya lakukan jika diberi kepercayaan memimpin Pemuda. Jadi kalau itu dapat dilakukan saya berserah kepada Allah SWT untuk menentukan nasib saya dalam pemilihan kali ini.

Setakat ini, sejauh manakah penerimaan ahli-ahli Pemuda terutamanya perwakilan terhadap tagline Berani Berubah yang dibawa oleh Datuk?

MUKHRIZ: Saya nampak perwakilan sudah mulai sedar bahawa saya walaupun yang paling berumur di antara tiga calon tetapi saya mewakili perubahan, ertinya saya tidak mewakili zaman silam. Saya dilihat mampu membawa satu perubahan yang diperlukan oleh sayap terpenting dalam UMNO iaitu Pemuda. Ada juga di kalangan mereka menyatakan bahawa tema slogan kempen Berani Berubah membakar semangat mereka untuk melakukan strategi dan pendekatan bagaimana hendak berhadapan dengan pilihan raya. Ia kerana ramai melihat Pilihan Raya Umum Ke-13 akan menentukan masa depan kita semua.

Mereka juga melihat bahawa saya mudah diterima oleh rakyat secara keseluruhannya dan juga bangsa Melayu itu sendiri. Ini dilihat sebagai satu kelebihan sekurang-kurangnya untuk ‘membuka pintu’ kita masuk ke kawasan-kawasan yang mungkin sebelum ini kita anggap sebagai sedikit bermasalah bagi mendekati pengundi muda, contohnya di institusi pengajian tinggi dan golongan profesional serta di kawasan perkampungan.

Nampaknya tema kempen Berani Berubah ini diterima baik dan mereka memahami apa yang saya maksudkan oleh dua perkataan ini dan itulah yang mereka mahu melihat kepimpinan Pemuda selepas ini.

Apakah pemahaman terhadap slogan itu mampu memberi kefahaman kepada perwakilan Pemuda mengenai kepentingan pemilihan kali ini?

MUKHRIZ: Sebenarnya, jika kita perhatikan kepentingan pemilihan UMNO kali ini bukan sahaja difahami oleh perwakilan malah orang di luar UMNO juga mengetahuinya. Ini jelas apabila mereka bercakap dengan kaum keluarga dan kawan-kawan, rata-rata mengatakan bahawa walaupun mereka bukan ahli UMNO dan bukan orang UMNO tetapi mereka sentiasa menyokong UMNO dan Barisan Nasional (BN) berikutan perjuangan yang kita bawa.

Tetapi apabila kebelakangan ini mereka lihat UMNO tidak lagi berpegang kepada asas perjuangannya, maka mereka memberi sokongan kepada pihak lain atau mereka melakukan undi protes atau langsung tidak keluar mengundi ketika pilihan raya. Berikutan perkembangan ini, saya yakin perwakilan faham bahawa pemilihan kali ini paling penting dalam sejarah UMNO.

Dalam soal ini, kita harus faham dua perkara, pertama, kalau kita menunjukkan kepada rakyat bahawa kita tidak menepati aspirasi rakyat terhadap UMNO dan kedua kalau kita mengamalkan amalan yang tidak sihat di dalam pemilihan itu sendiri, maka sudah tentu keputusan pilihan raya umum akan datang tidak akan memihak kepada kita.

Malah jika itu berlaku, kalau pun ada segelintir kecil di kalangan kita yang hendak mencari makan melalui UMNO ia pasti akan terjejas kerana kita tidak menguasai kerajaan. Oleh itu tidak perlulah, kita hendak fikirkan sangat kehendak memperkayakan diri sebaliknya dalam pemilihan ini, kita perlu berusaha membuat satu ketetapan yang mampu memberi kepuasan kepada parti.

Apa yang perlu difahami, dalam pilihan raya umum lalu, BN dan UMNO sudah kalah di Kedah, Selangor, Perak, Pulau Pinang dan Wilayah Persekutuan, jadi kalau ini sudah berlaku jangan mimpi kita boleh mementingkan diri kita sendiri sambil mengenepikan bangsa dan rakyat yang sepatutnya diberikan keutamaan.

Pilih pemimpin berpengalaman – Mohamad Khir

‘Ini pemilihan bagi menentukan perjuangan hidup mati UMNO dalam membela nasib bangsa dan negara, oleh itu Pemuda UMNO memerlukan pemimpin berpengalaman untuk menjadi ketua.” Itulah rumusan yang diberikan oleh bekas Menteri Besar Selangor Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo apabila ditanya kepentingan pemilihan UMNO kali ini.

Dalam pertemuan yang diadakan di sebuah hotel terkemuka di Subang, Dr. Mohamad Khir yang baru pulang daripada menghadiri Sidang Dewan Undangan Negeri Selangor berkata, beliau yakin bahawa perwakilan Pemuda memahami betapa pentingnya mereka membuat keputusan yang tepat dalam memilih individu menjadi ketua mereka.

Mohamad Khir memberitahu wartawan Mingguan Malaysia, ZULKIFLEE BAKAR bahawa Pemuda UMNO tidak boleh memilih Ketua yang tidak mempunyai pengalaman memandangkan cabaran yang menanti parti amat besar dan hebat.

‘‘Bagi saya, Pemuda memerlukan pemimpin apa yang disebut ready made (sudah tersedia), ertinya selesaikan sahaja pemilihan sudah bersedia melaksanakan tanggungjawab bagi memperkukuhkan parti, bukannya pemimpin yang baru belajar untuk memimpin,” katanya.

Apapun Mohamad Khir menyerah kepada kebijaksanaan perwakilan membuat pilihan tetapi apa yang pasti beliau berharap mereka akan memberi peluang kepadanya untuk memimpin pergerakan itu demi perjuangan bangsa agama dan negara.

MINGGUAN: Dalam pertemuan dengan perwakilan Pemuda, apa yang mereka harapkan?

MOHAMAD KHIR: Pertamanya, saya mula merasai Pergerakan Pemuda masih aktif di peringkat akar umbi, mereka berani menyumbangkan idea berani mengkritik kerajaan, berani bercakap soal masa depan orang Melayu.

Bagi saya ini adalah sesuatu perkembangan yang baik dan Alhamdulillah, hasil daripada pertemuan yang diadakan kita berkongsi banyak idea. Pada pandangan saya, jika idea-idea itu dilaksanakan oleh Ketua Pemuda UMNO Malaysia, saya yakin parti itu akan kembali bersinar.

Tetapi kita lihat di dalam blog kempen memburuk-burukkan antara satu calon dengan calon yang lain agak serius, tidakkah ini boleh memberikan kesan tidak baik kepada Pemuda?

MOHAMAD KHIR: Kesan daripada berkempen secara tidak sihat melalui blog ini boleh menimbulkan perpecahan di kalangan masyarakat. Hakikatnya bagi pemilihan Pemuda sendiri ia tidak begitu memberi masalah kepada calon kerana delegasi sudah pun bertemu dengan calon sendiri.

Sepanjang tempoh kempen selama tiga bulan kita berjumpa dan berbincang, kebanyakan perwakilan mengenal hati budi calon masing-masing. Bagi saya, peranan kempen melalui blog ini sememangnya saya lihat suatu perkara yang amat buruk. Ia kerana kita lihat berlaku serangan peribadi terutamanya terhadap saya. Macam-macam tuduhan ditimbulkan, bagaimanapun saya mengamalkan sikap tidak melayan semua dakwaan itu kerana kalau saya melayannya ia akan menjadi lebih parah lagi.

Bagi saya apa yang diperkatakan mengenai diri saya di dalam blog-blog adalah suatu fitnah dan kita merasakan fitnah ini adalah suatu perkara yang tidak baik dan Allah akan membalas sesiapa yang melakukan fitnah. Justeru adalah lebih baik kita biarkan begitu, apa yang penting kita tidak buat perkara yang salah. Saya yakin dengan kejujuran dan keikhlasan kita akan berjaya.

Prinsip yang saya pegang, pertandingan UMNO macam air dalam satu gelas walaupun berkocak jangan sampai ia tumpah. Ini kita kena jaga, sebab itu saya tidak melakukan serangan balas terhadap pihak yang menyerang saya.

Apapun dalam pemilihan ini saya yakin, perwakilan akan memilih mereka yang mempunyai idea dan wawasan di samping pengalaman, kesimpulan Pemuda hendak pemimpin yang sudah tersedia. Ia bererti mereka mahu seorang pemimpin yang sudah menempuh masa susah dan senang, merasai pengalaman jatuh bangun. Semua itu sudah saya lalui, jadi mereka merasakan saya berkelayakan memimpin.

Kenapa Datuk Seri bercakap soal kemampuan sedia memimpin?

MOHAMAD KHIR: Saya mempunyai pandangan sedemikian memandangkan apabila berakhir pemilihan nanti, kita akan berhadapan dengan pilihan raya kecil di tiga kawasan iaitu Bukit Gantang, Bukit Selambau dan Batang Ai.

Kalau mereka tidak pilih pemimpin yang tersedia untuk memimpin atau berpengalaman, ia akan menimbulkan masalah memandangkan keesokannya (sehari selepas pemilihan) kita harus berkempen dan kita harus ingat bahawa kemenangan di Bukit Gantang adalah satu kewajipan bagi kita.