Saturday, July 3, 2010

PERUTUSAN KETUA PERGERAKAN PEMUDA UMNO MALAYSIAالسلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani; selawat dan salam buat junjungan besar kita Nabi Muhammad S.A.W.

Alhamdulillah, bersyukur saya ke hadrat Allah S.W.T. kerana dengan izin, limpah dan kurnia Nya jua dapat saya sekali lagi menyampaikan sepatah dua kata-kata aluan bagi Mesyuarat Perwakilan Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian seluruh negara.

Anak-anak muda merupakan tunjang dan kekuatan di dalam rehlah pembangunan negara dan pembinaan ketamadunan bangsa sebagai dinyatakan oleh Ulama Islam terbilang, Imam Al Ghazali yang menyifatkan jatuh dan bangunnya masa depan sesebuah negara atau bangsa itu dapat dinilai melalui kualiti anak-anak mudanya pada masa kini. Sehubungan dengan itu, adalah menjadi suatu tanggung jawab kita sebagai ahli-ahli Pergerakan Pemuda UMNO yang bertaat setia bagi berkhidmat untuk rakyat demi agama, bangsa dan tanah air untuk mengisi tuntutan dan menyahut cabaran kepimpinan zaman dengan menunai dan melaksanakan amanah yang dipikul dengan bijaksana, iltizam dan istiqamah.

Di atas landasan ini, saya menyeru seluruh ahli untuk kita semua bersama dan bersatu hati menyokong, menghayati dan menzahirkan kelapan-lapan nilai gagasan 1Malaysia yang telah diperkenalkan oleh YAB Perdana Menteri dan juga Presiden parti kita, YAB Dato’ Sri Najib Tun Razak, ini iaitu berpengetahuan, intergriti, rendah hati, kesetiaan, budaya kecemerlangan, ketabahan, penerimaan, dan juga meritokrasi.

Tidak dapat dinafikan bahawa konsep 1Malaysia ini telah mendapat sambutan yang positif daripada rakyat dan ini terbukti dengan meningkatnya tahap sokongan dan kepuasan hati rakyat yang diterima oleh YAB Perdana Menteri, daripada 69 peratus pada April 2010 ke 72 peratus dalam bulan Mei lalu. Namun begitu, dalam pada kita memperakui peningkatan prestasi ini, jangan sesekali kita leka dan berlengah di dalam usaha dan gerak kerja kita bagi memenuhi misi memenangi undi segmen generasi muda pada pilihanraya ke 13 kelak.

Insya Allah, dengan berkat kesungguhan dan kerja keras kita bersama disamping kesinambungan inisiatif-inisiatif penambahbaikan sistem pentadbiran, pembangunan negara dan kesejahteraan rakyat yang dilaksanakan oleh Kerajaan, kita akan dapat terus mempastikan bahawa negara kita akan terus aman dan makmur di bawah kepimpinan Barisan Nasional.

Akhirul kalam, saya memanjatkan tangan mendoakan agar perjalanan semua Mesyuarat Tahunan Perwakilan Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian kali ini akan sempurna dan berjaya. Tidak lupa juga, sekalung ucapan syabas dan terima kasih kepada semua di atas segala usaha yang telah disumbangkan bagi menjayakan perjalanan dan urusan mesyuarat kita kali ini.

Salam Perjuangan dan Selamat Bersidang

Khairy Jamaluddin Abu Bakar

KDN Tidak Pilih Kasih Antara Suara Perkasa Dan Suara Keadilan

Tindakan tegas termasuk menggantung penerbitan Suara Perkasa jika penerangan yang diberi berhubung artikel bertajuk ”Tahan Ka Siong Bawah ISA” yang diberi editornya, didapati tidak memuaskan.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata kementerian itu tidak akan berkompromi terhadap mana-mana pihak yang cubamenimbulkan fitnah dan polemik menyentuh isu perkauman dan agama.

"Kita selalu konsisten, kalau salah tetap salah tak kira dari surat khabar mana. Jangan kerana dalam kebebasan bersuara kita tabur fitnah dan polemik kaum dan agama, ini amat berbahaya," kataya kepada pemberita di sini, hari ini.

Hishammuddin yang juga Pengerusi Perhubungan Umno Terengganu bercakap kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan Umno Bahagian Hulu Terengganu di sini, hari ini.

Menurut beliau, Kementerian Dalam Negeri (KDN) bertanggungjawab untuk mengambil tindakan terhadap apa sahaja yang boleh menjejaskan keselamatannegara.

Beliau juga menolak dakwaan bahawa KDN memberi layanan berbeza kepada Suara Keadilan dan Suara Perkasa.

"Tindakan kita jelas. Memang (editor) Suara Perkasa, bila kita minta datang, mereka datang tepat pada masanya. Masih tak puas hati (dengan menjelasan mereka) kita minta mereka datang hari Isnin ini.

"Tetapi Suara Keadilan angkuh dan susah nak beri keterangan, tetapi akhirnya mereka terpaksa juga berbuat begitu kerana itu undang-undang," katanya.

Menurut beliau, tindakan penggantungan permit seperti diambil terhadap Suara Keadilan turut dikenakan kepada akhbar-akhbar lain yang didapati melanggar syarat ditetapkan.

KDN sebelum ini memutuskan untuk tidak memperbaharui permit penerbitan Suara Keadilan yang tamat akhir bulan lepas setelah tidak berpuas hati dengan penjelasan sidang redaksi akhbar itu berhubung beberapa perkara.

Antaranya, pihak KDN tidak berpuas hati dengan penjelasan editor akhbar berkenaan, Dzulkarnain Taib berhubung penyiaran artikel bertajuk 'FeldaBankrap'. - BERNAMA

Artikel Menghasut: KJ Minta Suara Perkasa Disiasat


Ketua Pergerakan Pemuda Umno Khairy Jamaluddin meminta Kementerian Dalam Negeri menyiasat Suara Perkasa berhubung penyiaran berita muka depan akhbar itu yang mahu Timbalan Menteri Pelajaran Datuk Dr Wee Ka Siong ditahan di bawah Akta

Keselamatan Dalam Negeri (ISA). "Hari ini saya dengar Suara Perkasa keluarkan berita muka depan kata tahan Ka Siong bawah ISA, saya tidak setuju kerana benda macam itu menghasut dan salah.

"Saya lakukan ini bukan sebab saya nak pertahan Ka Siong tetapi kerana artikel ini salah dan harus disiasat," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini, semalam.

Suara Perkasa, yang merupakan akhbar Pertubuhan Perkasa Malaysia (Perkasa)dalam edisi sulungnya menyiarkan berita muka depan yang berunsur provokatif menerusi artikel "Tahan Ka Siong di Bawah ISA".

Konflik antara presiden Perkasa Datuk Ibrahim Ali dan Wee bermula apabila anggota Parlimen Pasir Mas itu mendakwa Ketua Pemuda MCA berkenaan mempersoalkan kontrak sosial serta tidak menghormati Perlembagaan Persekutuan dalam isu biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam.

Khairy berkata memperjuangkan hak orang Melayu bukanlah satu masalah, tetapi kepentingan kaum lain tidak diketepikan.

"Bagi saya BN (Barisan Nasional), Umno kita nak melihat inklusif untuk semua, tidak mengapa Perkasa berjuang untuk orang Melayu, tetapi cara dia buat, saya tidak setuju," katanya.

Sementara itu, Wee ketika ditemui berkata beliau akan mengkaji tindakan undang-undang yang boleh diambil berhubung penyiaran artikel tersebut.

Katanya, beliau hairan kenapa perkara itu tersebut masih dibangkitkan sedangkan penjelasan berhubung isu biasiswa telah diberikannya. -BERNAMA

Zaharin Dedahkan: Zaid Ibrahim Satu Hotel Dengan RPK Di London


Ahli parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim mendakwa beliau mempunyai dokumen bagi membuktikan bahawa blogger Raja Petra Kamarudin dan penyelaras Pakatan Rakyat, Datuk Zaid Ibrahim menginap di hotel yang sama ketika berada di United Kingdom, tahun lalu.

"Saya mempunyai dokumen tempahan hotel mereka. Raja Petra membuat tempahan dari 1hingga 4 Oktober di Britannia Hotel di Manchester dan Zaid membuat tempahan di hotel yang sama dari 1 hingga 3 Oktober,” katanya kepada wartawan di lobi parlimen hari ini.

Ahli parlimen PKR yang berpaling tadah Februari lalu dan mengisytiharkan dirinya wakil Bebas mempersoalkan perkara berkenaan dan meminta Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPRM) meyiasat bagi menentukan kaitan kedua-dua mereka.

"Saya minta SPRM menyiasat siapa yang membiayai kos penginapan Raja Petra di London. Apa yang dilakukan oleh Zaid dengan penjenayah itu di Manchester?” soal Zahrain.

Diasak wartawan, sama ada beliau mendakwa Zaid yang membekalkan dana berkenaan, Zahrain menafikan perkara tersebut tetapi berkata dia mahu SPRM menyiasat perkara itu sehingga akar umbi.

Zahrain juga mendakwa beliau mempunyai salinan email dari Raja Petra kepada anak perempuannya yang menyatakan bahawa beliau menerima RM470,000 daripada Amarjit Singh.
Zahrain berkata, oleh kerana Amarjit adalah peguam bagi kedua-dua Raja Petra dan PKR, wang berkenaan mungkin datang dari bekas partinya itu.

"Berdasarkan tempahan hotel, saya tahu ada kaitan antara orang kanan PKR itu dengan Raja Petra. Justeru, saya mahu Mohd Nazri Abdul Aziz dan SPRM menyiasat,” katanya.
Zahrain berkata beliau akan menyerahkan maklumatnya itu kepada Nazri selepang sidang medianya.

Friday, July 2, 2010

SPR: Nisbah pengundi baru 2:1, bukan 1:40

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menjelaskan jumlah sebenar pendaftaran bagi pemilih baru antara Melayu dan bukan Melayu adalah dalam nisbah 2:1, bukannya 1:40.

Menurut pengerusinya, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof (kanan) nisbah dua Melayu dan 1 bukan Melayu itu dikira berdasarkan lebih setengah juta pendaftaran baru sejak suku tahun pertama 2008 hinggalah suku tahun pertama pada tahun ini.

Hari ini, Abdul Aziz menjelaskan daripada keseluruhan 569, 137 pemilih baru, sebanyak 62 peratus atau 355,807 orang daripada kalangan orang Melayu, Cina sebanyak 23.03 peratus (131,047 orang) dan India 4.89 peratus (27,823 orang).

Manakala bagi bumiputera Sabah pula sebanyak 3.67 peratus (20,871 orang), bumiputera Sarawak sebanyak 4.76 peratus (27.104 orang), Orang Asli 0.42 peratus (2,378) dan lain-lain sebanyak 0.72 peratus (4,109 orang).

Melayu terus mundur jika ikut cara, idea PERKASA

Kiriman surat dari anak melayu:

Sebelum saya mengorak lebih lanjut lagi di dalam isu ini, ingin saya berkongsi sedikit sebanyak latar belakang saya di mana saya adalah seorang anak muda Melayu yang biasa.

Bapa saya bekerja di sebuah bank swasta sebagai kerani manakala ibu saya pula mengajar di sebuah sekolah kebangsaan. Saya baru sahaja menamatkan pengajian di sebuah politeknik dan mendapat diploma dalam bidang pegajian peniagaan. Peluang pendidikan yang diberi kepada saya adalah hasil daripada dasar kerajaan Barisan Nasional dan perjuangan Umno yang banyak membantu orang Melayu.

Saya harap usaha kerajaan untuk terus membantu orang Melayu dapat diteruskan. Ini kerana orang Melayu masih merupakan majoriti rakyat yang miskin dan berpendapatan rendah.

Tanpa peluang yang diberi oleh kerajaan, orang Melayu akan terus mundur dan miskin. Keadaan ini boleh mengundang masalah kestabilan negara kerana apabila kaum majoriti juga merupakan kaum yang paling miskin, ketegangan akan wujud dan bakal menempa risiko rusuhan dan pertumpahan darah.

Walaupun saya setuju dan menyokong dasar kerajaan yang mahu terus membantu orang Melayu, saya percaya satu perubahan drastik perlu dibuat kepada pendekatan polisi ini.

Saya tidak nafikan kejayaan Dasar Ekonomi Baru (DEB). Ramai profesional Melayu dilahirkan melalui dasar ini. Kita pun bangga dengan jutawan-jutawan Melayu yang dulu langsung tiada. Tetapi adakah DEB ini betul-betul dapat berjaya dalam misinya?

Contohnya, DEB meletakkan sasaran 30 peratus pegangan ekuiti untuk kaum Bumiputera dicapai pada tahun 1990. Sekarang, 20 tahun selepas tarikh sasaran, kita masih tidak berjaya mencapai matlamat DEB.

Apakah sebab kegagalan ini?

Adakah kegagalan ini disebabkan ketirisan, dimana orang Melayu yang diberi peluang membeli saham dalam syarikat-syarikat tertentu hanya mengejar keuntungan cepat dan menjual saham mereka kepada orang bukan Melayu? Adakah kegagalan ini disebabkan pelaksanaan dasar yang tidak berkesan oleh kerajaan?

Saya juga rasa terpanggil untuk meluahkan pandangan anak muda yang tidak berkepentingan dari akar umbi rakyat dan bukan akar umbi Umno yang banyak membodek pemimpin atasan.

Bagi anak muda yang tidak mempunyai sebarang kepentingan mahupun jawatan dalam mana-mana parti politik, hasil DEB tidak sampai kepada kami sepenuhnya.

Ramai di kalangan rakan-rakan saya merupakan anak muda Melayu yang tinggal dibandar dengan gaji yang tidak dapat menampung sara hidup di bandar yang semakin meningkat. Gaji mereka boleh dikatakan tidak naik dan kalau dapat kenaikkan pun ibarat majikan mereka sekadar melepas batuk di tangga.

Rakan-rakan saya tidak mahu diberikan 'tongkat'. Mereka sedar bahawa untuk berjaya, orang Melayu mesti usaha dengan kebolehan kita sendiri. Tapi pada masa yang sama, mereka mempertikaikan dasar kerajaan yang banyak menguntungkan segelintir orang sahaja yang mungkin mempunyai kabel politik dengan pembesar-pembesar tertentu.

Adakah ini DEB yang sebenar, yang memberi kekayaan kepada mereka yang ada kabel politik dan tidak pedulikan orang Melayu lain yang mahu berusaha tetapi langsung tidak diberi peluang kerana bukan ketua cawangan atau ketua bahagian Umno?


Atas kesedaran inilah saya ingin menyatakan bantahan saya kepada Datuk Ibrahim Ali, Presiden PERKASA.

Bagi saya, Ibrahim tidak memahami masalah sebenar orang Melayu. Idea beliau banyak berkisar kepada isu-isu lapuk dengan mendesak kerajaan mengagihkan kekayaan ekonomi negara kepada orang Melayu.

Beliau langusung tidak menyentuh soal keupayaan dan usaha orang Melayu sendiri dan masih pegang kepada mentaliti subsidi bertongkat yang menjadi penghalang kepada kemajuan orang Melayu.

Malahan, mentaliti sedemikian juga boleh menular menjadi barah dan racun kepada daya saing dan kendiri bangsa, yang mana akhirnya menyebabkan orang Melayu itu melukut di tepi gantang dengan budaya mengharap dan tidak yakin dengan kebolehan atau kemampuan diri sendiri.

Yang lebih serius lagi adalah keengganan Ibrahim untuk melihat DEB secara kritis dan mengaku segala kelemahan yang ada pada polisi-polisi kerajaan untuk membantu orang Melayu.

Beliau hanya memekik melolong untuk meneruskan dasar afirmatif kepada orang Melayu tanpa menyoal keberkesanannya.

Tidakkah Ibrahim sedar bahawa terdapat kajian yang menunjukkan bahawa jurang pendapatan bagi bangsa Melayu adalah yang tertinggi berbanding bangsa-bangsa lain.

Daripada giat mempersoal dan membidas mereka yang menyentuh DEB, saya anjurkan Ibrahim supaya meluang masa sejenak untuk meneliti kembali maksud dan hasrat DEB itu sendiri yang antara lain mempunyai objektif bagi kebaikan atau pulangan umum dan bukannya bagi segelintir kelompok eksklusif.

Sekiranya hasrat dan objektif DEB itu membuahkan hasil, sudah pastinya jurang pendapatan orang Melayu tidak tercata sebagai yang terbesar jika dibandingkan kaum-kaum lain.

Dalam pada masa yang sama, dan tidak kurang dari itu, beliau juga banyak mengunakan retorik dan bahasa yang menganjak orang Melayu untuk berbalah dengan orang bukan Melayu.

Pandangan sempit sebegini bukan sahaja meloyakan malahan memalukan orang Melayu umpama kita bangsa yang sentiasa syak wasangka dan mengukur kejayaan itu berdasarkan habuan dari permusuhan dan sengketa dengan bangsa lain serta menabur benih-benih pemikiran negatif untuk orang Melayu maju kerana persaingan sekarang menjangkau pelbagai segenap warga dunia dan merentasi sempadan.

Bagi saya dan rakan-rakan saya, pendekatan ini sudah lapuk.

Orang Melayu tidak boleh lagi ditakutkan dengan retorik dan bahasa yang beremosi. Kini adalah masa untuk kita mengubah cara kita.

Pendekatan Perdana Menteri amat tepat sekali di mana orang Melayu yang miskin dan kurang berkemampuan perlu dibantu tanpa mengira pegangan politik. Manakala, orang Melayu yang berbakat perlu dibantu atas prinsip merit yang menepati tuntutan pasaran.

Ini adalah satu anjakan paradigma di dalam usaha memajukan bangsa dengan membantu mereka yang melarat dan memerlukan bantuan dan pada masa yang sama memenuhi tuntutan untuk membina daya saing dan kecemerlangan bagi mereka yang mempunyai potensi dan kebolehan.

Ringkasnya, sekiranya kita ikut cara dan idea Ibrahim, percayalah orang Melayu akan terus mundur. Ini kerana kita akan rasa selesa dengan tongkat, dengan retorik perkauman tapi akhirnya kita tidak akan maju.

Dalam pada itu, mungkin ada yang berpendapat bahawa saya adalah seorang anak muda Melayu yang lupa daratan, tidak berterima kasih dan umpama menggigit tangan yang memberi makan di atas pandangan saya ini.

Namun, ingin saya tegaskan bahawa adalah tanggung jawab kita untuk masa depan dan hala tuju bangsa bagi memastikan tangan yang memberi makan itu mampu terus memberi makan dan menyuap ke mulut mereka yang benar-benar lapar dan bukannya mereka yang sudah tersandar kekenyangan.

Sumber: Malaysiakini

Lagi keluar PKR!!!

Seramai 230 penyokong dari empat cawangan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dalam kawasan parlimen Bagan Datoh telah keluar daripada parti itu untuk menyertai parti Makkal Sakhti.

Empat cawangan PKR itu ialah cawangan Sungai Timah, Batu 25, Taman Desa Baru dan Hutan Melintang.

Bekas Ketua PKR Cawangan Batu 25 M.Subaramaniam menyerahkan borang keahlian kepada Ketua Pemuda Makkal Sakhti Pusat, N.Ramu di sini malam tadi.

Kebanyakan mereka yang menyertai Makkal Sakhti berusia sekitar 35 tahun.

Subramaniam berkata mereka sudah hilang keyakinan terhadap kepimpinan PKR yang sejak akhir ini tidak konsisten dalam memperjuangkan nasib masyarakat India selain gagal menunaikan pelbagai janji yang ditabur.

Beliau berkata kesemua bekas penyokong PKR itu berikrar memberi sokongan kepada Barisan Nasional untuk merampas kembali kerusi Dewan Undangan Negeri Perak kawasan Hutan Melintang daripada PKR.

Ramu pula berkata berkata pihaknya menyasarkan 2,000 anggota baru Makkal Sakhti dalam tempoh tiga bulan akan datang.

Isu Israel: Ketua Dewan UIama PAS Minta Anwar Nyatakan PendirianPETALING JAYA: Ketua Dewan Ulama PAS Pusat, Datuk Harun Taib menuntut supaya Ketua Umum Pakatan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim tampil menyatakan pedirian sebenarnya berhubung isu permohonan maafnya kepada kaum Yahudi.

"Jika benarlah sepertimana yang dilaporkan, jelas sekali Datuk Seri Anwar tidak konsisten dalam isu ini... sebelum ini beliau bersama-sama kita (PAS) turut mengutuk kekejaman zionis.

"Tapi kali ini berbeza, beliau nyatakan pandangan yang tak menentu," katanya kepada mStar Online ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas mengenai satu laporan akhbar Washington Post Isnin lalu yang mengatakan bahawa Anwar berada di Washington DC selama beberapa hari minggu lepas untuk memberitahu rakan-rakannya di Amerika bahawa beliau kesal kerana menggunakan istilah seperti "pencerobohan zionis".

Anwar yang juga Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) berkata beliau kesal kerana telah menggunakan istilah seperti "pencerobohan Zionis" yang lazim digunakan oleh "penghasut terkenal seperti Mahmoud Ahmadinejad.

Akhbar itu juga menyebut bahawa Anwar menyertai satu tunjuk perasaan di luar kedutaan Amerika di Kuala Lumpur baru-baru ini di mana sehelai bendera Israel dibakar, dan beliau juga membuat sindiran pedas mengenai firma perhubungan awam yang berpejabat di Washington DC yang menurutnya "dikuasai Yahudi" Apco Worldwide, yang digunakan khidmatnya oleh kerajaan Malaysia.

Isu terbaru mengenai Anwar memohon maaf kepada Yahudi Amerika itu juga turut diperkatakan dengan meluas dalam blog-blog politik dan juga sosial tempatan.

Bagaimanapun Harun yang juga Pesuruhjaya PAS Terengganu menyifatkan kenyataan Anwar itu lebih bersifat peribadi.

"Saya tak nak komen banyak mengenai laporan itu, kami anggap itu adalah soal peribadi beliau," katanya.

Namun tegasnya, PAS tetap dengan pendirian mereka seperti yang dibangkitkan pada Muktamar Tahunan parti itu baru-baru ini iaitu lantang mengutuk kekejaman Israel terutama selepas tragedi berdarah serangan kapal bantuan kemanusiaan ke Gaza, Mavi Marmara pada 31 Mei lalu.

Artikel Menghasut: KJ Minta Suara Perkasa DisiasatKUALA LUMPUR: Ketua Pergerakan Pemuda Umno Khairy Jamaluddin meminta Kementerian Dalam Negeri menyiasat Suara Perkasa berhubung penyiaran berita muka depan akhbar itu yang mahu Timbalan Menteri Pelajaran Datuk Dr Wee Ka Siong ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

"Hari ini saya dengar Suara Perkasa keluarkan berita muka depan kata tahan Ka Siong bawah ISA, saya tidak setuju kerana benda macam itu menghasut dan salah.

"Saya lakukan ini bukan sebab saya nak pertahan Ka Siong tetapi kerana artikel ini salah dan harus disiasat," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini, semalam.

Suara Perkasa, yang merupakan akhbar Pertubuhan Perkasa Malaysia (Perkasa)dalam edisi sulungnya menyiarkan berita muka depan yang berunsur provokatif menerusi artikel "Tahan Ka Siong di Bawah ISA".

Konflik antara presiden Perkasa Datuk Ibrahim Ali dan Wee bermula apabila anggota Parlimen Pasir Mas itu mendakwa Ketua Pemuda MCA berkenaan mempersoalkan kontrak sosial serta tidak menghormati Perlembagaan Persekutuan dalam isu biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam.

Khairy berkata memperjuangkan hak orang Melayu bukanlah satu masalah, tetapi kepentingan kaum lain tidak diketepikan.

"Bagi saya BN (Barisan Nasional), Umno kita nak melihat inklusif untuk semua, tidak mengapa Perkasa berjuang untuk orang Melayu, tetapi cara dia buat, saya tidak setuju," katanya.

Sementara itu, Wee ketika ditemui berkata beliau akan mengkaji tindakan undang-undang yang boleh diambil berhubung penyiaran artikel tersebut.

Katanya, beliau hairan kenapa perkara itu tersebut masih dibangkitkan sedangkan penjelasan berhubung isu biasiswa telah diberikannya. -BERNAMA

Thursday, July 1, 2010

Khairy dubs Anwar a ‘chameleon extraordinaire’KUALA LUMPUR, July 1 — Umno Youth chief Khairy Jamaluddin continued his attacks against Datuk Seri Anwar Ibrahim today, calling him a “chameleon extraordinaire” for apparently apologising for a recent Pakatan Rakyat (PR) anti-Zionist protest outside the US embassy here.

The Washington Post had carried an article on June 28 quoting Anwar as saying that he was “regretful” over his anti-Zionist attacks and that he “needed to be more careful” in the future, which was today picked up by Umno-controlled Utusan Malaysia in an article headlined “Anwar pergi ke Washington untuk pujuk tokoh Yahudi.” (Anwar goes to Washington to pacify Jewish leaders.)

“Anwar was in Washington for a few days... where he spoke to US House of Committees chairman Howard Berman and apologised for his attacks. Anwar needs to explain to the 10,000 Malaysians who followed him for the protest outside the US embassy 2-3 weeks ago and then go to Washington to apologise.

“This shows his duplicitious character,” said Khairy .

The Rembau MP read excerpts from the Washington Post article titled “Flirting with zealotry in Malaysia”, quoting Paul Wolfowitz as defending Anwar’s actions.

What he (Anwar) did was wrong, but as he’s fighting for his life, let’s cut him some slack,” said the article, quoting Wolfowitz.

The article also said that Anwar had met “a Jewish leader or two” to apologise.

“I don’t see anything wrong with opposing Zionist aggression. But Anwar is a chameleon extraordinaire. As opposition leader he has to explain why he did this,” said Khairy.

Tun Omar Ong Meninggal Dunia, Jenazah Dikebumi Di Makam Pahlawan
KUALA LUMPUR, 1 Julai (Bernama) -- Tun Omar Ong Yoke Lin, 92, yang memainkan peranan penting dalam pencapaian kemerdekaan dan penubuhan Malaysia, meninggal dunia di sini Khamis kerana sakit tua.

Menurut seorang pembantu kepada isteri beliau Toh Puan Datin Paduka Hajah Dr Aishah, Allahyarham meninggal dunia di kediamannya di No. 44, Persiaran Duta pada pukul 8.15 pagi.

Jenazahnya akan dikebumikan di Makam Pahlawan, sebelah Masjid Negara pada pukul 4.30 petang hari ini.

Allahyarham merupakan salah seorang pemimpin utama yang memainkan peranan penting dalam arena politik negara sebelum dan selepas kemerdekaan.

Beliau terlibat dalam penubuhan perikatan Umno dan MCA, dan menyertai delegasi Perikatan yang diketuai oleh Tunku Abdul Rahman untuk rundingan di London mengenai pencapaian Kemerdekaan pada tahun 1957.

Allahyarham yang pernah memegang pelbagai portfolio dalam Kabinet, juga merupakan salah seorang daripada mereka yang menandatangani perjanjian penubuhan Malaysia di London pada 1963.

-- BERNAMA

Anwar Beritahu Rakan Amerika Beliau Kesal Guna Istilah "pencerobohan Zionis"


KUALA LUMPUR, 30 Jun- Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim memberitahu rakan-rakannya di Amerika bahawa beliau kesal kerana telah menggunakan istilah seperti "pencerobohan Zionis", lapor akhbar Washington Post pada Isnin.

Dalam artikel yang ditulis timbalan editor ruangan rencana pengarangnya Jackson Diehl, akhbar itu berkata Anwar berada di Washington selama beberapa hari minggu lepas.

"(Beliau) menghabiskan banyak masa untuk memberi penjelasan kepada rakan-rakan lama, termasuk Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Dewan, Howard Berman dan seorang dua pemimpin Yahudi," tulis Diehl dalam artikel bertajuk "Flirting with zealotry in Malaysia" (Bercanda dengan kefanatikan di Malaysia).

Anwar berkata beliau kesal kerana telah menggunakan istilah seperti "pencerobohan Zionis" yang lazim digunakan oleh "penghasut terkenal seperti Mahmoud Ahmadinejad", kata Diehl.

"Kenapakah saya menggunakannya sedangkan ia telah menimbulkan begitu banyak salah faham? Saya perlu lebih berhati-hati," kata Anwar, yang juga penasihat Parti KeAdilan Rakyat (PKR) seperti yang dipetik penulis itu.

Akhbar itu juga menyebut bahawa Anwar menyertai satu tunjuk perasaan di luar kedutaan Amerika di Kuala Lumpur baru-baru ini di mana sehelai bendera Israel telah dibakar dan telah membuat sindiran pedas tentang firma perhubungan awam berpejabat di Washington "yang dikuasai Yahudi" Apco Worldwide, yang digunakan khidmatnya oleh kerajaan Malaysia.

Diehl berkata kebanyakan rakan Anwar, termasuk bekas diplomat dan bekas pemimpin Bank Dunia Paul Wolfowitz nampaknya berkecenderungan untuk memberi peluang kepada beliau untuk bernafas.

Diehl berkata Wolfowitz memberitahu beliau: "Apa yang Anwar lakukan adalah salah, tapi memandangkan beliau sedang bergelut untuk hidup -- secara fizikal dan dalam bidang politik -- daripada serangan sebuah kerajaan yang menyifatkannya sebagai 'boneka Yahudi', kita patut beri sedikit ruang kepadanya".

Kata Diehl dalam perbicaraan kes liwat keduanya sekarang, Anwar tidak mendapat sokongan daripada Amerika seperti yang diterimanya ketika menghadapi tuduhan liwat kali pertama dahulu di mana naib presiden ketika itu dan rakan-rakannya yang lain telah membela pemimpin pembangkang itu.

Presiden Barack Obama sendiri tidak berkata apa-apa secara terbuka tentang Anwar ketika beliau mengadakan pertemuan dua hala dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di Washington pada April, katanya.

Beliau berkata Anwar mempunyai cara sendiri untuk melawan dengan cuba membalas balik tuduhan bahawa beliau adalah ejen Israel dan "pengampu Amerika yang memuja Wolfowitz".

"..dia cuba melawan balik dengan mendakwa Apco telah memanipulasikan kerajaan supaya menyokong kepentingan Israeli dan Amerika. Beliau juga berkata ejen Israel telah menyusup ke dalam pasukan keselamatan Malaysia dan terlibat secara langsung dalam perjalanan kerajaan," tulis Diehl.

-- BERNAMA

Nik Aziz Cabar Karpal Buktikan Dasar Islam Pas Salah
KOTA BAHARU, 30 Jun (Bernama) -- Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mencabar Karpal Singh supaya membuktikan konsep negara Islam acuan PAS, yang telah dilaksanakan di Kelantan selama 20 tahun, adalah salah.

Beliau, yang juga Menteri Besar Kelantan, menganggap kenyataan Pengerusi DAP, Karpal Singh yang menolak gagasan pembentukan konsep negara Islam PAS jika pakatan pembangkang dapat menguasai pentadbiran negara, sebagai kenyataan peribadi.

Nik Abdul Aziz berkata PAS akan terus melaksanakan Islam yang diperjuangkan sejak sekian lama walaupun ada bangkangan daripada beberapa pemimpin parti rakan sekutu dalam pakatan pembangkang, termasuk DAP.

Katanya, jika terdapat suara-suara sumbang yang lahir dari pemimpin parti pakatan pembangkang yang mencurigai hasrat PAS itu, ia merupakan pendapat peribadi masing-masing.

"Selagi mereka (yang tidak bersetuju dengan dasar PAS itu) tidak dapat membuktikan dasar Islam yang kami laksanakan ini salah, kami akan terus perjuangkan dasar ke arah pembentukan negara Islam," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan Exco di sini, Rabu.

Nik Abdul Aziz berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Karpal Singh dalam temu bual bersama sebuah portal berita yang mengulangi pendiriannya menolak untuk berkompromi terhadap konsep negara Islam yang diperjuangkan Pas, sekiranya pembangkang mengambil alih negara.

Ia merupakan pendapat peribadi Karpal sendiri, bukannya dari DAP dan setakat ini tidak ada pihak yang dapat membuktikan konsep perjuangan Islam yang dibawa oleh PAS itu salah, kata Nik Abdul Aziz.

Bagaimanapun, setakat ini Nik Abdul Aziz berkata beliau tidak nampak DAP secara terus-terang menolak dasar Islam yang diperjuangkan oleh PAS, cuma yang ada suara-suara sumbang beberapa kerat pemimpinnya dari luar.

Mengenai pengeluaran lesen minuman keras di negeri ini, beliau mengakui kerajaan negeri ada mengeluarkan lesen premis perniagaan untuk menjual minunam keras di kalangan bukan Islam di negeri ini.

"Kerajaan hanya mengurus atur lesen premis penjualan minuman arak kepada bukan Islam, tetapi tetap tidak membenarkan orang Islam minum minuman keras itu. Kita juga tetap tidak mengeluarkan lesen untuk premis perjudian, kerana judi diharamkan oleh semua agama," katanya.

Sebelum ini, beberapa pemimpin parti pembangkang mahu kerajaan negeri pimpinan PAS Kelantan membuktikan tidak mengeluarkan lesen judi dan arak di negeri itu.-- BERNAMA

Wednesday, June 30, 2010

Ulama Umno fokus program 'kukuhkan iman'
Sekumpulan ulama muda yang menyertai Umno baru-baru ini membentangkan beberapa cadangan, antaranya bagi mengukuhkan pegangan agama dan akidah umat Islam kepada pergerakan Pemuda parti itu malam tadi.

Menurut jurucakap kumpulan itu Fathul Bari Mat Jahaya, dalam perbincangan yang dipengerusikan oleh Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin, selain mahu memfokuskan kepada program pengukuhan iman dan akidah, ulama muda mahu mengetengahkan konsep "Islam for All" (Islam untuk semua).

"(Hasilnya) Positif. Hasrat kita hendak berdakwa disambut baik oleh Khairy. Kita akan buat mesyuarat susulan.

"Setakat ini cuma bincang dulu cadangan-cadangan yang boleh dibuat," kata Fathul yang juga anak bekas mufti Perlis Mat Jahaya Yussin.

Fathul - Ulama lepasan universiti di Madinah dan Jordan itu - diminta mengulas pertemuan dua jam kumpulannya dengan exco-exco Pemuda Umno di ibu pejabat pergerakan itu di Kuala Lumpur pada jam 8.45 malam tadi.

Ketika dihubungi Malaysiakini hari ini, Fathul bagaimanapun menjelaskan, semua cadangan itu masih di peringkat awal dan akan dibincangkan lagi dengan pertemuan-pertemuan susulan selepas ini, termasuk dengan pelbagai pihak lagi dalam Umno.

"Pertemuan semalam lebih kepada taaruf (berkenalan) dan mengenali struktur Umno sebagai sebuah organisasi," kata penasihat agama di Institut Jantung Negara (IJN) itu.

Ditanya sama ada cadangan Islam for All itu mahu menyaingi pendekatan PAS for All dalam parti lawan, Fathul sambil ketawa menafikannya.

"Kami mahu gambarkan Islam itu untuk semua, bukan semata-mata untuk pihak tertentu, orang tertentu dan bangsa tertentu," katanya ulama dalam bidang hadis itu.

Beliau bagaimanapun enggan menyatakan jumlah sebenar ulama yang menyertai mesyuarat malam tadi. Beliau sebaliknya hanya berkata "ramai".

Sementara itu, Fadlan Mohd Osman - yang mengetuai kumpulan 40 ulama menyerahkan borang keahlian Umno kepada presidennya Datuk Seri Najib Razak Jumaat lalu - pula berkata kemungkinan kumpulan itu akan bergerak melalui satu biro khas dalam pergerakan itu.

"Hasrat berdakwah itu disambut baik oleh Khairy, mungkin dengan pembentukan lajnah (biro)," kata pensyarah di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) itu.

"Semua ini masih di peringkat idea. Kita akan drafkan dulu cadangan kepada Pemuda dan Umno."

PERHATIAN : ISU ( 40:1) - BLOGGER BANTU UMNO.!Apa itu malapetaka 40:1 ? Ia adalah nisbah jumlah pengundi berdaftar antara kaum. 40 bukan melayu dan 1 untuk melayu. Maknanya, selepas 40 pengundi bukan melayu mendaftar, barulah diikuti dengan 1 melayu.

Berita menggemparkan ini menjadi bualan rakyat.
yang jelas melatah dalam isu nisbah 40:1 ini adalah ketua pemuda DAP, YB Loke. Tak pasti apa punca dan mengapa perlunya untuk ketua pemuda parti anti islam/melayu ini melatah ?

Atas platform mana dan atas dasar apa YB Loke perlu menuduh isu ini RASIS ?

Adakah kerana rahsia besar 'pemikir pemikir' komunis untuk menguasai kerusi parlimen telah di dedahkan dalam media ? Adakah benar agenda 40:1 yang diarahkan oleh Chen Man Hinh ( penasihat seumur hidup DAP) telah diketahui umum ?

Apa sebab DAP nak melatah aku tak peduli, yang penting signal 40:1 ini adalah amaran kepada seluruh umat islam dan bangsa Melayu. Mereka merangka strategi terbesar Malaysian Malaysia.

MAKLUMAT UNTUK SELURUH PIMPINAN UMNO.

Di sini aku detailkan senarai penting statistik :-

JUMLAH PENGUNDI,JUMLAH PENGUNDI YANG LAYAK MENGUNDI TETAPI BELUM BERDAFTAR,DAN PENGUNDI BERDAFTAR.

Hentikan segala program merepek. Hentikan juga kegiatan bahagian yang tak pernah buat program. Blogger tak boleh buat apa-apa untuk melaksanakan tugasan ini. tetapi kami melihatkan senario 40:1 ini sebagai malapetaka yang bakal menimpa umat.

Platform kami sekadar mahu membantu UMNO. UMNO Pusat, negeri, bahagian dan cawangan. Maklumat telah kami kumpulkan. Fokuskan kepada jumlah pengundi yang belum mendafar ( lihat statistik di sertakan ). Ini sebahagian daripada gerakan rakyat yang mahukan UMNO/BN merampas balik negeri dan kerusi yang telah hilang.

Pakatan tidak kompeten/tidak mampu lagi untuk memerintah. 2 tahun ini penuh dengan politiking. 16september,liwat,gadai islam,gadai hak melayu,minta bantuan kuasa luar,percakaran politik dalaman pakatan,skandal seks,gadai negara,rompak pasir,rasuah semuanya membosankan kami, membosankan rakyat.

Peluang sudah terhidang di depan mata. Jelas rakyat sudah kembali menyokong UMNO/BN tetapi performance pemimpin UMNO yang ada sekarang wajib berubah !

Signal 40:1 cukup penting kepada pengekalan kuasa bangsa melayu di Tanah Melayu. Jangan pandang remeh cita-cita besar komunis DAP mahu memerintah Malaysia.

BLOGGER SUDAH BANTU UMNO. UMNO TOLONG GERAKKAN USAHA BESAR-BESARAN TAMBAH PENGUNDI, FOKUSKAN KEPADA PENGUNDI BARU DARIPADA BANGSA MELAYU SEBELUM NASI MENJADI BUBUR!!

GAP : http://gerakan-anti-pkr.blogspot.com/

Tuesday, June 29, 2010

DOKUMEN LADANG BABI MEGA PAKATAN SELANGOR DIDEDAHKAN !

april 2008,sebulan selepas memerintah selangor,pakatan telah bercadang membina sebuah ladang babi mega di kuala langat. cadangan ini mendapat bantahan seluruh rakyat selangor termasuk para aktivis alam sekitar.

mengapa perlu sebuah ladang babi mega dibina sedangkan hasil mahsul ekonomi kerajaan negeri selangor cukup banyak dan masih boleh diterokai. aktivis alam sekitar juga membantah pembinaan ladang babi tersebut kerana khuatir akan pencemaran anak sungai di kuala langat seterusnya akan memberikan impak besar kepada pantai morib.

cadangan pembinaan ladang babi mega pada april 2008 ini 'disenyapkan' seketika. hinggalah ia muncul secara senyap-senyap pada 2009. perhatikan kepada tarikh cadangan dan kelulusan NO MTES yang telah dimerahkan tulisannya.

DOKUMEN INI ADALAH HAK MILIK KERAJAAN SELANGOR.
NO FAIL : (R) 508/12 jld. 3 (12)
NO MTES : 2/18/2009

KERTAS MESYUARAT EXCO MTES
daripada unit perancang ekonomi

CADANGAN KAEDAH PENGAMBILAN BALIK TANAH UNTUK TUJUAN 'MODERN PIG FARMING' (MPF) DI MUKIM BATU, KUALA LANGAT.

1. TUJUAN
kertas mesyuarat ini bertujuan memohon pertimbangan dan kelulusan exco MTES berhubung cadangan kaedah pengambilan balik tanah bagi tujuan 'modern pig farming' (MPF) seluas 337.09 ekar di mukim batu kuala langat.

2. LATAR BELAKANG

2.1 KEPUTUSAN MMKN 5/2009 BERTARIKH 11 FEBRUARI 2009

-meluluskan pengambilan balik tanah PT3420,PT3425 dan PT3426 seluas 337.09 ekar di mukim batu daerah kuala langat dibawah seksyen 3(1) atau 3(1)(b) kanun tanah negara 1960 mengikut kesesuaian.

3. ULASAN PENGARAH TANAH GALIAN NEGERI SELANGOR.

-ulasan yang berbahagia dato pengarah tanah dan galian negeri adalah seperti berikut.

-pengambilan tanah bagi tujuan modern pig farming (MPF) di mukim batu daerah kuala langat hendaklah mengikut akta pengambilan balik tanah 1960 (APT 1960)
-proses pengambilan dibawah seksyen 3(1)(a) APT 1960 adalah tidak disokong memandangkan ppengambilan bagi projek tersebut tidak mengikuti kehendak seksyen tersebut iaitu bagi apa apa maksud awam.
-disyorkan proses pengambilan bagi projek tersebut dibuat dibawah seksyen 3(1)(b) APT 1960.

4. TINDAKAN MAJLIS TINDAKAN EKONOMI SELANGOR (MTES)
-exco MTES yang bersidang dipohon untuk menimbang dan meluluskan perkara berikut.

a) meluluskan pengambilan balik tanah di PT3420,PT3425 dan PT3426 seluas 337.09 ekar di mukim batu kuala langat sebagai modern pig farm (MPF) di bawah seksyen 3(1)(b) akta pengambilan tanah 1960.

b) task force MPF diminta menyatakan syarat kepada syarikat-syarikat yang berminat agar memasukkan kos pengambilan balik tanah didalam kertas cadangan masing-masing.

c)task force MPF diberi kuasa mengenalpasti individu yang mempunyai kepakaran didalam ternakan babi untuk dijemput sebagai panel penilai ke atas permohonan syarikat-syarikat yang berminat membangunkan MPF

d) pegawai daerah kuala langat akan meneruskan prosedur pengambilan balik tanah setelah kerajaan negeri memilih syarikat yang akan melaksanakan MPF.

5 SYARIKAT YANG BERMINAT MEMBANGUNKAN MODERN PIG FARM

1) PPAD INTERGRATED (M) SDN BHD
shah alam. tindakan mohd hanifah abdul latif

2)BEAUTY PROJECTS SDN BHD
batu caves. tindakan syed abdul jalil shah

3)INDUSTRIAL ENVIRONMENTAL ENGINEERING PTE LTD
singapura. tindakan tan keaw chong

4)CHOROEN PAKPHAND JAYA FARM (M) SDN BHD
pelabuhan klang. tindakan ng kui chong

5)NUMAC MACHINERY SDN BHD
petaling jaya. tindakan chong tim

KEPUTUSAN KERAJAAN SELANGOR PADA 1 JULAI 2009.

CABUTAN DARIPADA KEPUTUSAN MESYUARAT MAJLIS MESYUARAT KERAJAAN NEGERI KE 22/2009 YANG DIADAKAN PADA 1 JULAI 2009 YANG TELAH DISAHKAN OLEH MAJLIS MESYUARAT KERAJAAN NEGERI SELANGOR KE 23/2009 PADA 22 JULAI 2009.

5.3.4 KERTAS EXCO MTES NO :2/18/2009

cadangan kaedah pengambilan balik tanah untuk tujuan modern pig farm (MPF) di mukim batu daerah kuala langat.
daripada : seksyen sektoral UPEN

(R)508/12 jld. 3(12)
IPK SEL (R) 505 jld. 145 (10)

majlis mesyuarat kerajaan negeri telah menimbangkan dan bersetuju meluluskan pengambilan balik tanah di PT3420,PT3425 dan PT3426 seluas 337.09 ekar di mukim batu daerah kuala langat sebagai modern pig farm (MPF) di bawah seksyen 3(1)(b) akta pengambilan balik tanah 1960 dan kos pengambilan dimasukkan dalam model kewangan syarikat seperti syor di para 6 kertas ringkasan.

majlis mesyuarat kerajaan negeri juga bersetuju enakmen berkaitan ternakan babi dipinda.

tindakan : timbalan setiausaha kerajaan negeri (pembangunan), pengarah PTG, pentadbir daerah kuala langat,timbalan pengarah seksyen sektoral UPEN.

AGENDA DAP MENGHALAU KELUAR MELAYU KUALA LANGAT BERMULA !

Sumber : GAP