Saturday, October 16, 2010

BELANJAWAN 2011

Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia (Pemuda UMNO) menyambut baik Belanjawan 2011 yang telah dibentangkan oleh YAB Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan, Dato’ Sri Najib Tun Razak di Dewan Rakyat semalam.

Apa yang ingin Pemuda UMNO ketengahkan adalah langkah mesra orang muda yang telah dizahirkan oleh Kerajaan dengan pelbagai dasar dan peruntukan yang menepati pelbagai cadangan daripada Makmal Generasi Muda Pemuda Barisan Nasional (Makmal Pemuda). Ini bukan sahaja mengotakan janji YAB Perdana Menteri sendiri semasa sesi balairaya Makmal Pemuda pada 27 Ogos lalu dimana beliau memberi jaminan suara anak-anak muda akan mencorakkan pertimbangan dasar bahkan suatu pengiktirafan kepada peranan dan cadangan generasi muda Malaysia.

Terdapat beberapa cadangan Makmal Pemuda yang telah diserapkan di dalam Belajawan 2011, iaitu : -

[1] Skim Rumah Pertamaku bagi membantu golongan muda yang baru bekerja dan berpendapatan kurang daripada RM3 ribu sebulan bagi memiliki rumah. Melalui skim ini, Cagamas akan menawarkan jaminan Kerajaan ke atas bayaran pendahuluan sebanyak 10 peratus bagi harga rumah di bawah RM220 ribu. Ini bermakna, orang muda kini boleh mendapatkan pinjaman sehingga 100 peratus tanpa bersusah payah mengeluarkan wang bagi bayaran pendahuluan 10 peratus. Pada masa yang sama, pengecualian duri setem sebanyak 50 peratus juga diberi ke atas transaksi pembelian rumah bernilai bawah RM350 ribu.

Skim ini sejajar dengan dengan cadangan Makmal Pemuda bagi suatu skim khusus untuk membantu orang muda membeli rumah. Sudah pastinya skim seperti ini bukan sahaja membantu kos pembelian tetapi juga dapat meningkatkan pemilikan rumah di kalangan generasi muda yang rata-ratanya ramai masih lagi menyewa kediaman mereka.

[2] Kerajaan juga bersetuju dengan cadangan Makmal Pemuda tentang perlunya pemberian insentif dan sokongan kewangan bagi orang muda untuk melaksanakan apa-apa program mahupun aktiviti yang menggambarkan semanagt dan nilai-nilai perpaduan 1Malaysia. Untuk itu, Kerajaan, melalui 1Malaysia Development Berhad, akan menyumbang dana sejumlah RM20 juta bagi penubuhan Dana Belia 1Malaysia bagi tujuan pembangunan belia disamping memupuk semangat 1Malaysia.

[3] Kerajaan juga akan menubuhkan Majlis Konsultasi Gaji Negara yang akan menjadi peneraju kepada usaha-usaha penetapan gaji minimum di Malaysia. Isu gaji minimum bukan sahaja merupakan salah satu isu yang telah diutarakan oleh Makmal Pemuda bahkan kini menjadi semakin penting sebagai suatu mekanisme kebajikan rakyat di dalam kita mencapai taraf ekonomi berpendapatan tinggi. Ia juga menjadi suatu isu moral memandangkan 34 peratus daripada pekerja di Malaysia mendapat gaji di bawah paras kemiskinan di Semenanjung Malaysia dan jurang pendapatan yang tinggi antara rakyat di mana kumpulan berpendapatan 40 peratus ke bawah hanya mengecapi pendapatan yang secara puratanya satu per tujuh daripada apa yang diperolehi oleh kumpulan berpendapatan 20 peratus teratas.

Isu ini juga begitu penting bagi orang muda memandangkan 67 peratus daripada kumpulan pekerja adalah mereka di tahap umur 40 tahun ke bawah.

[4] Kerajaan juga mengiktiraf saranan Makmal Pemuda bagi usaha-usaha untuk meningkatkan kemahiran serta potensi orang muda untuk diambil bekerja, terutama bagi mereka yang tercicir dari arus perdana pendidikan mahupun tidak berpendidikan tinggi, dengan memperuntukkan sejumlah RM474 juta bagi usaha-usaha peningkatan produktiviti dan kemahiran di bawah pelbagai institusi latihan.

Pendekatan ini amat bertepatan sekali oleh kerana kajian Makmal Pemuda mendapati 80 peratus daripada generasi muda hanya memiliki kelulusan Sijil Pelajaran Malaysia ke bawah dan 87 peratus daripada pekerja muda juga berada di kelompok pekerjaan bukan pengurusan atau professional. Sehubungan dengan itu, Pemuda UMNO berharap peruntukan ini akan dapat menaiktaraf kemahiran pekerja-pekerja muda dan membantu mereka menjawat jawatan yang lebih tinggi serta memikul tanggung jawab yang lebih dan bagi meningkatkan pendapatan yang mereka terima.

[5]Akhir sekali, salah satu aspek yang ditekankan oleh Makmal Pemuda adalah berhubung tanggung jawab orang muda menjaga kedua-dua ibu-bapa mereka. Makmal Pemuda telah mencadangkan agar diberikan insentif dan sokongan bagi pusat jagaan warga emas dan Pemuda UMNO berterima kasih kepada Kerajaan yang prihatin terhadap isu ini dengan memperluaskan skop pelepasan cukai RM5 ribu sedia ada bagi perbelanjaan menghantar ibu bapa ke pusat jagaan harian serta kos penggajian bagi penjaga yang menjaga mereka termasuklah keperluan harian seperti lampin pakai buang.

Secara umumnya juga, Pemuda UMNO berpendapat bahawa Belanjawan 2011 ini mengimbangi tuntutan ke arah mentransformasikan negara menjadi negara berpendapatan tinggi dengan penekanan ke arah pencapaian segala program dan perancangan Program Transformasi Kerajaan serta Program Tranformasi Ekonomi disamping polisi yang bercirikan aspirasi rakyat di mana YAB Perdana Menteri sendiri mengakui bahawa Belanjawan ini amat menitikberatkan segala maklum balas yang diterima Kerajaan daripada rakyat dari pelbagai sudut dan isu.

Pemuda UMNO juga mengucapkan syabas kerana di dalam pertumbuhan ekonomi dunia yang agak sederhana, kita masih lagi tegar dengan sasaran pertumbuhan ekonomi 6 peratus disamping pengurangan deficit kepada 5.4 peratus Keluaran Dalam Negara Kasar daripada 5.6 peratus pada tahun 2010.

Akhir kata, Pemuda UMNO sekali lagi mengucapkan syabas dan berterima kasih kepada Kerajaan dan berharap segala perancangan yang telah dibuat akan terlaksana.

(Source: Rembau.net)

Thursday, October 14, 2010

Lima resolusi jayakan dasar gaji minimum

Laman rasmi Facebook Ketua Pemuda Umno Malaysia:
http://www.facebook.com/khairykj

Kesatuan sekerja daripada pelbagai sektor bersetuju sekiranya paras gaji minimum ditetapkan pada kadar RM900 dengan pemberian elaun RM300 kepada para pekerja di negara ini.

Persetujuan itu merupakan salah satu daripada lima resolusi Forum Gaji Minimum anjuran Pergerakan Pemuda Barisan Nasional (BN) dengan kerjasama Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) di sini hari ini.

Empat lagi resolusi yang dihasilkan daripada forum tersebut adalah:

* Semua pihak bersetuju dan tiada keraguan dengan pelaksanaan gaji minimum.

* Pelaksanaan gaji minimum perlu dipertimbangkan sama ada mengikut sektor atau kawasan iaitu Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak.

* Tidak bersetuju jika penetapan gaji minimum adalah berdasarkan pada faktor produktiviti sebaliknya faktor itu digunakan untuk menentukan kadar kenaikan gaji yang seterusnya.

* Perlu diwujudkan satu perjanjian antara pihak kerajaan, majikan dan pekerja bagi membina hubungan pekerjaan yang harmoni.

Pengerusi Pemuda BN, Khairy Jamaluddin berkata, resolusi-resolusi tersebut akan dibawa ke peringkat Kementerian Sumber Manusia untuk dibincangkan.

"Perkara-perkara itu merupakan apa yang terkandung dalam resolusi yang telah dikenal pasti menerusi forum yang telah kami anjurkan dan ia suara daripada kesatuan sekerja serta pekerja-pekerja pelbagai sektor yang berharap perkara itu dapat dilaksanakan.

"Kami akan cuba sedaya upaya membawa perkara ini untuk dibincangkan kepada pihak Kementerian Sumber Manusia agar dasar gaji minimum ini benar-benar direalisasikan mengikut kehendak pekerja di Malaysia," katanya semasa merumuskan hasil perbincangan forum tersebut.

Pada forum itu, lima orang panel telah dijemput berbincang serta bertukar-tukar pendapat berhubung isu gaji minimum selain menjawab pertanyaan berkaitan isu itu daripada kesatuan sekerja pelbagai sektor yang hadir.

Selain Khairy sendiri sebagai ahli panel forum, ahli panel lain ialah Setiausaha Agung MTUC, G. Rajasekaran; Ahli Persekutuan Pengilang-Pengilang Malaysia (FMM), Sarita Beram Shah; Pengurus Besar Kanan Perbadanan Produktiviti Negara; Shahuren Ismail serta Dekan Sekolah Perdana Polisi, Sains dan Inovasi Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Prof. Dr. Durrishah Idrus.

Menurut Khairy, pelaksanaan gaji minimum secara menyeluruh yang melibatkan pekerja asing juga akan diberi perhatian.

Katanya, jika pekerja asing tiada penetapan gaji minimum, ia akan membolehkan majikan mendapatkan tenaga kerja lebih murah dari luar negara mengakibatkan berlaku lambakan pekerja asing di dalam negara.

Sementara itu, Khairy berkata, Pemuda BN juga akan mengemukakan isu berhubung pemberian pencen minimum oleh syarikat milik kerajaan (GLC) kepada Kementerian Sumber Manusia kerana mendapati kadar pencen yang diberi kepada bekas pekerjanya sangat rendah jika dibandingkan dengan sektor lain.

(Source: Utusan)

Tuesday, October 12, 2010

Khairy Jamaluddin: 'Hubungan tak dapat dikukuh'

Khairy Jamalauddin berkata hubungan Umno dan MCA tidak dapat dikukuhkan sekiranya Presiden MCA ,Ds Chua Soi Lek terus membangkitkan isu mengenai penguasaan ekuiti bumiputera sebanyak 30%. Beliau juga hairan kenapa Soi Lek masih berdegil bangkitkan isu berkenaan sedangkan orang Melayu dan Bumi tidak pernah mengambil apa-apa hak kaum Cina dinegara ini. Dan menurut beliau lagi jika benar beliau prihatin dengan nasib orang Melayu beliau seharusnya menggalakkan penglibatan orang Melayu dalam sektor swasta.

Utusan Malaysia

KUALA LUMPUR 11 Okt. - Hubungan antara UMNO dengan MCA tidak akan dapat dikukuhkan sekiranya Presiden MCA, Datuk Seri Chua Soi Lek terus membangkitkan isu mengenai penguasaan ekuiti bumiputera sebanyak 30 peratus itu.

Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin berkata, beliau hairan mengapa Soi Lek masih berdegil untuk membangkitkan isu berkenaan sedangkan kaum bumiputera terutamanya orang Melayu tidak pernah mengambil apa-apa hak kaum Cina di negara ini.

Jelas Khairy, jika benar Presiden MCA itu prihatin dengan nasib orang Melayu, beliau seharusnya menggalakkan penglibatan orang Melayu dalam sektor swasta dan bukannya mengkritik mengenai isu ekuiti bumiputera itu.

"Saya rasa perkara seperti ini tidak wajar dibangkitkan lagi kerana ia telah dipersetujui bersama sebelum ini.

"Dalam hal ini, Pemuda UMNO tidak berniat untuk membalas kritikan tersebut sebaliknya berharap agar Presiden MCA itu sedar apa yang telah dilakukannya itu," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Semalam, Soi Lek mengulangi gesaannya supaya kerajaan mengkaji semula ekuiti bumiputera sebanyak 30 peratus.

Menurut Soi Lek, ia adalah selaras dengan program transformasi ekonomi yang sedang dirancang dan dilaksanakan oleh kerajaan pada masa ini yang bermatlamat untuk mencapai status negara berpendapatan tinggi.

Dalam pada itu, Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Wira Syed Ali Alhabshee kecewa dengan pendirian Soi Lek dan menyifatkan Presiden MCA itu masih menyimpan sikap prejudis dan iri hati terhadap orang Melayu di negara ini.

Katanya, kuota 30 peratus itu adalah terlalu kecil jika dibandingkan dengan kedudukan orang Melayu sebagai masyarakat pribumi negara ini yang masih jauh ketinggalan dalam sektor berkenaan.

"Orang Melayu sudah terlalu banyak bertolak-ansur dan berkorban supaya kemakmuran ini dapat dikecapi bersama oleh bukan Melayu atas semangat perpaduan dan kepentingan negara.

"Justeru, apa salahnya jika bukan Melayu membiarkan kuota tersebut dikekalkan yang mana bakinya telah berjaya mereka kuasai tanpa ada sedikitpun halangan daripada kerajaan," katanya.

Presiden Teras Pengupayaan Melayu (Teras), Mohd. Azmi Abdul Hamid pula berpendapat, Soi Lek tidak menghayati kesepakatan yang telah dibina oleh generasi terdahulu sebelum ini.

"Mereka (MCA) perlu sedar bahawa walaupun memiliki ekuiti sebanyak 30 peratus, tahap pencapaian orang Melayu sebenarnya masih jauh berbanding orang Cina di negara ini.

"Jika beliau (Soi Lek) tidak berpuas hati dengan apa jua isu, eloklah duduk berbincang dengan pihak yang berkenaan sebelum mengeluarkan apa-apa kenyataan," katanya lagi.

Ku Li Pengarah PRK Galas

UMB Kelantan You Tube
umbkelantan's Channel

PRK Dun Galas: PAS yang terdesak, kita tunggu dan lihat nanti

UMB Kelantan You Tube
umbkelantan's Channel