Saturday, July 31, 2010

It's ON! KJ vs Ibrahim AliKetua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin dan Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) Datuk Ibrahim Ali akan berkongsi pentas dalam sebuah forum membincangkan politik ideologi dan bangsa dalam Sidang Kemuncak Pelajar Malaysia ke-4 Ahad ini.

Mereka akan bertemu dalam majlis tersebut yang berkemungkinan besar bertukar menjadi debat.

Memandangkan pada tajuknya serta sejarah hubungan antara kedua-dua mereka, maka forum ini menjanjikan sesuatu yang menarik - antara Khairy, seorang reformis dan Ibrahim yang lantang bersuara - yang beberapa kali 'bertembung' sebelum ini.

Anda juga dijemput melontarkan pandangan dalam apa pun jua isu di FB Rasmi Khairy Jamaluddin, Ahli Parlimen Rembau, Ketua Pemuda UMNO Malaysia & Pengerusi Pemuda Barisan Nasional

[Video] Pemuda Harap Kerajaan Kaji Prosedur Saman Ekor, Sambut Baik Guru BerpolitikPemuda UMNO hari berharap kerajaan dapat mengkaji semula dan menangguhkan pelaksanaan saman ekor dengan mengambil kira proses sedia ada untuk penambahbaikan dan sebagianya bagi mengelakkan ianya memberi implikasi kepada rakyat. Menurut Khairy Jamaluddin prosedur sedia ada banyak menimbulkan masalah dan kepincangan terutama dari segi mereka yang tidak diberitahu saman tersebut sehingga menyukarkan pengguna kenderaaan untuk meperbaharui cukai jalan. Baca lagi...

Pendakwaan Liong Sik bukti kerajaan telus bukan berat sebelah- TPM

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, pendakwaan terhadap bekas Menteri Pengangkutan Tun Dr Ling Liong Sik membuktikan sistem perundangan dan kehakiman negara tidak berat sebelah sebagaimana yang sering didakwa pihak pembangkang.

Sebaliknya beliau berkata, ia membuktikan sistem perundangan di negara ini adalah saksama dan telus kerana tindakan tetap diambil walaupun terhadap seorang bekas anggota Kabinet BN.

"Ini soal undang-undang dan penyiasatan pihak berkuasa...bila sampai satu peringkat pihak berkenaan berpendapat ada tindakan yang perlu diambil, maka mereka bertindak.

"Biasalah pembangkang akan buat apa sahaja kenyataan apabila keputusan tidak menyokong mereka, mereka katalah tidak adil," katanya kepada pemberita ketika diminta mengulas mengenai pendakwaan Dr Ling di Mahkamah Sesyen semalam.

Muhyiddin yang ditemui pemberita selepas majlis meraikan kejayaan Kontinjen Malaysia ke Sukan Sekolah-Sekolah Asean 2010 berkata, beliau bagaimanapun yakin pihak berkuasa dan sistem kehakiman negara akan berlaku adil kepada semua pihak.

"Kita serahkan semuanya kepada pihak berkuasa dan sistem kehakiman kerana sejak dulu kita yakin bahawa seseorang itu adalah "tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah," katanya.

Ditanya sama ada perlu diwujudkan jawatankuasa khas bagi memastikan anggota Kabinet tidak memberi maklumat palsu, Muhyiddin berkata, ia tidak perlu kerana kerajaan yakin sistem sedia ada masih relevan dan boleh diguna pakai.

Bekas Menteri Pengangkutan itu didakwa di Mahkamah Sesyen Putrajaya semalam atas tuduhan menipu Kerajaan Malaysia untuk memberi persetujuan pembelian tanah di Pulau Indah, Pelabuhan Klang bagi pembinaan projek Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) pada 2002.

Dr Ling, 67, didakwa memperdaya Jemaah Menteri supaya bersetuju dengan terma yang dipersetujui antara Kuala Dimensi Sdn Bhd (KDSB) dan Lembaga Pelabuhan Klang (LPK) yang dengan curang menyembunyikan fakta berhubung penilaian Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta, Kementerian Kewangan ke atas tanah berkenaan.

- Bernama

Friday, July 30, 2010

Kenyataan Akhbar Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia

Pada mesyuarat Ahli Jawatankuasa Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia (Pemuda UMNO) pada hari ini, kami telah membuat beberapa ketetapan sepertimana berikut:

1) Pemuda UMNO menyambut baik keputusan Kerajaan membenarkan pegawai perkhidmatan pendidikan siswazah Gred DG41 hingga DG48 untuk aktif di dalam parti politik. Namun Pemuda UMNO berpendapat janganlah sampai pemahaman politik guru-guru ini di bawa masuk ke bilik darjah. Walaupun mereka kini dibenarkan aktif dalam politik, tahap profesionalisme mesti sentiasa dijaga dan ditingkatkan.

Pada masa yang sama Pemuda UMNO berharap agar keputusan ini diperluaskan bagi merangkumi golongan mahasiswa dan pensyarah di institusi-institusi pengajian tinggi.

Kami berpendapat bahawa sudah tiba masanya golongan mahasiswa dibenarkan terlibat secara bebas dalam politik dan menggesa Kerajaan untuk meminda Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971 kearah ini.

2) Pemuda UMNO memohon agar Kerajaan mengkaji semula kaedah pelaksanaan sistem saman ekor lanjutan pelbagai masalah yang telah timbul di mana ramai pemilik kenderaan tidak tahu menahu mengenai saman yang telah dikeluarkan terhadap mereka. Antara lain, pemilik kenderaan yang menganggap diri mereka tidak bersalah atas saman tersebut atau langsung tidak menerima apa-apa notis saman terpaksa membayar saman berkenaan semata-mata untuk membolehkan pembaharuan cukai jalan dan mengelakkan dari didakwa. Pemuda UMNO menganggap perkara ini adalah tidak adil bagi para pemilik kenderaan dan berharap agar Kerajaan akan mengkaji semula dan menangguhkan pelaksanaan sistem saman ekor.

Kami juga menggesa Kerajaan mengkaji semula keputusan untuk tidak membenarkan saman tersebut dikompaun. Keputusan ini juga amat membebankan rakyat yang tidak mampu menyelesaikan jumlah saman yang begitu besar apabila memperbaharui cukai jalan kenderaan.

3) Pemuda UMNO memohon penjelasan dari Ketua Setiausaha Negara (KSN), Tan Sri Sidek Hassan, berkenaan arahan beliau kepada anggota perkhidmatan awam mengenai surat sokongan dari ahli politik. Arahan KSN memberi gambaran seolah-olah surat sokongan ahli politik adalah suatu tindakan menyalah gunan kuasa. Di sini Pemuda UMNO membantah persepsi sesetengah pihak yang menganggap surat sokongan sebagai tindakan salah guna kuasa oleh ahli politik kerana seringkali wakil rakyat menyokong permohonan rakyat bukan atas pertalian politik tetapi semata-mata mahu membantu rakyat. Kes-kes ini bukan hanya melibatkan kontrak atau perolehan Kerajaan tapi kebanyakkannya adalah permohonan untuk biasiswa, pemindahan tempat kerja, kebajikan dan perumahan.

Surat sokongan ahli politik juga diperlukan apabila pemohon gagal mendapat layanan yang baik dan adil dari jabatan kerajaan berkenaan. Walaupun Pemuda UMNO berpendapat majoriti kakitangan awam bersikap profesional, ada segelintir Napoleon kecil yang tidak layan pelanggan mereka, yakni rakyat biasa, dengan baik dan adil. Adalah diharapkan KSN dapat memberi penjelasan dalam hal ini.

Sumber: www.rembau.net.my

Kerajaan Proaktif, Berani Cari Kebenaran -Pemuda


Pemuda UMNO Malaysia menyambut baik langkah proaktif dan tindakan berani Kerajaan menyerahkan kes Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) melalui proses pengadilan dan perbicaraan di mahkamah, kata Ketuanya, Khairy Jamaluddin.

Di dalam kenyataan media yang dikeluarkan tengah malam tadi, beliau berkata, rakyat Malaysia harus menyambut baik tindakan proaktif dan berani Kerajaan dalam mencari kebenaran di sebalik kontroversi berhubung projek PKFZ.

“Petang tadi kita dimaklumkan bahawa bekas Menteri Pengangkutan Tun Dr. Ling Liong Sik telah didakwa atas tuduhan menipu Kerajaan Malaysia dengan memperdaya Jemaah Menteri berhubung pembelian tanah untuk projek “Mega Distribution Hub” di Pelabuhan Klang.

“Ini membuktikan komitmen Kerajaan memastikan siasatan berhubung PKFZ dijalankan secara komprehensif dan telus. Pada masa yang sama kita perlu memberi Tun Dr. Ling peluang untuk membela dirinya dan pegang kepada prinsip beliau tidak bersalah sehingga dibuktikan sedemikian,” katanya.

Thursday, July 29, 2010

Khairy Jamaluddin: Isu 'Diskaun Bumiputera', satu lagi usaha DAP menolak kepentingan Bumiputra!YB Khairy Jamaluddin hari ini membantah saranan Tony Pua untuk memansuhkan diskaun bumiputera dalam pemilikan hartanah komersial dan rumah. YB Khairy menganggap ini satu lagi usaha menolak tepi kepentingan masyarakat Bumiputera.

Antara lain khairy mengatakan telah memberi statistik pemilikan hartanah bumiputra amat rendah kepada kaum lain.

Menurut Khairy didalam blog beliau www.rembau.net.my ... Kita sudah mendengar pelbagai reaksi dan ulasan terhadap cadangan Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, YB Tony Pua, kepada Kerajaan Negeri Selangor untuk memansuhkan diskaun Bumiputera dalam pembelian rumah berharga RM500 ribu ke atas dan hartanah komersial berharga lebih RM2 juta di negeri tersebut.

Ramai pihak, termasuk PAS Selangor, membantah cadangan tersebut. YAB Perdana Menteri sendiri telah mengingatkan YB Tony Pua dan parti DAP supaya jangan "terlalu menekan orang Melayu dan Bumiputera" dengan cadangan-cadangan yang tidak sensitif dan separuh masak. Cadangan terbaru dari DAP rata-rata dilihat sebagai satu lagi usaha untuk menolak tepi kepentingan masyarakat Bumiputera. Saya percaya tanggapan itu juga telah mendorong PAS Selangor untuk membantah cadangan tersebut dan menyebabkan Ketua Umum PKR, YB Dato' Seri Anwar Ibrahim, terus membisu dalam hal ini.

Di sini perlu saya tegaskan, saya sudah berkali-kali menyuarakan keperluan untuk orang Melayu berani keluar dari kepompong zon selesa dan tidak hanya berharap pada tongkat. Saya mahu melihat masyarakat Bumiputera bersaing secara terbuka berdasarkan merit dan kekuatan sendiri. Hujah-hujah saya dari awal konsisten, yakni Kerajaan perlu membantu golongan Bumiputera yang benar-benar layak menerima bantuan sama ada dari segi keperluan atau merit.

Mungkin di sini ada yang tertanya, kalau begitu prinsip dan pegangan saya, kenapa pula saya tidak menyokong saranan Pua? Apa yang dicadangkan oleh Pua itu cuma pemansuhan diskaun untuk rumah-rumah yang boleh dikatakan rumah kos tinggi dan juga premis komersial yang agak mahal. Bukankah sudah tentunya mereka yang mampu membeli hartanah seperti ini merupakan individu dan syarikat yang sudah berjaya, maka mereka tidak lagi memerlukan diskaun tersebut?

Sekiranya dilihat dari kanta teori ekonomi semata-mata, mungkin ada yang akan bersetuju dengan rasional cadangan Pua. Kenapa perlu kita kekalkan diskaun kepada mereka yang mampu membayar jumlah yang besar untuk rumah kos tinggi? Tetapi hakikatnya, sekiranya kita melihat kepada pegangan hartanah Bumiputera di setiap peringkat, angkanya jauh ketinggalan berbanding kaum lain.

Statistik pada tahun 2007 menunjukkan peratus pemilikan bangunan oleh Bumiputera cuma 15.7 peratus. Bagi hartanah komersial pula, Bumiputera hanya memiliki sekitar 29.2 peratus untuk kompleks perniagaan dan serendah 3.5 peratus untuk premis perindustrian. Statistik ini menggambarkan suatu ketidakseimbangan yang terlalu ketara.

Sekiranya kita mengambil kira premis-premis komersial di kawasan bandar dengan harga RM 2 juta ke atas, saya percaya peratus pegangan Bumiputera begitu rendah. Antara faktor penentu kos sesuatu premis adalah lokasi, dan bukan semata-mata saiz atau keluasan. Sekiranya cadangan Pua dilaksanakan, maka amat sukar bagi usahawan-usahawan Bumiputera untuk berniaga di lokasi yang strategik lantas hanya terhad kepada pinggiran bandar semata-mata.

Satu lagi hujah Pua adalah hartanah yang dibeli dengan harga diskaun ini dijual semula oleh broker atau orang tengah dengan harga yang lebih mahal. Beliau menegaskan bahawa salah guna dasar seperti penjualan semula oleh broker menjadi salah satu sebab skim diskaun ini perlu dimansuhkan. Saya tidak langsung boleh menerima alasan ini kerana jika pelaksanaan menjadi masalah, maka wajarlah kita menangani kelemahan tersebut dan bukannya memansuhkan terus dasar diskaun Bumiputera ini.

Antara langkah yang boleh diambil untuk mengatasi masalah pelaksanaan adalah memastikan bahawa status dan klasifikasi lot Bumiputera tidak diubah bagi mengelak sebarang pihak yang membeli hartanah tersebut dengan harga diskaun dan menjualnya dengan keuntungan harga pasaran secara terbuka. Perlu diingat bahawa diskaun tersebut berkait rapat dengan galakan pemilikan dan bukan suatu tiket kepada keuntungan. Satu lagi masalah berkait adalah di mana pemilik Bumiputera menjual kepada seorang pembeli Bumiputera lain dengan harga pasaran yang lebih tinggi. Isu ini boleh ditangani dengan mewajibkan satu tempoh khusus atau “moratorium” sebelum seseorang pemilik yang membeli rumah dengan harga diskaun Bumiputera dibenarkan menjual semula rumah tersebut, walaupun kepada Bumiputera lain. Ini akan mampu mengelakkan masalah di mana dasar diskaun ini disalahgunakan untuk keuntungan cepat, dan bukannya digunakan oleh mereka yang benar-benar berniat tinggal di sesuatu kediaman.

Ada juga dakwaan yang kita dengar mengenai pemaju perumahan yang tidak bertanggungjawab sengaja menipu dengan mengisytiharkan kuota untuk Bumiputera tidak boleh dijual dan seterusnya memohon kepada pihak berkuasa agar hartanah tersebut dijual kepada bukan Bumiputera atas harga tanpa diskaun. Semua ini merupakan isu-isu berkait dengan dasar tersebut yang tidak disentuh dan dikaji oleh Pua sewaktu memberi hujah-hujah cetek dan separuh masak beliau.

Maka saya menolak cadangan DAP berhubung pemansuhan diskaun atassebab-sebab di atas. Jika pemansuhan tersebut dilaksanakan, maka segala usaha dan galakan memperbetul ketidakseimbangan dalam pemilikan hartanah di Selangor pastinya akan gagal lantas terus melebarkan jurang ekonomi antara kaum.

Saya percaya pendirian saya ini akan mengundang kritikan - khususnya akan ada komen kononnya cadangan DAP ini tidak akan memberi kesan kepada Bumiputera berpendapatan rendah. Namun, saya berpandangan bahawa komen sebegini kurang tepat dan simplistik sepertimana hujah YB Tony Pua. Usahawan Bumiputera yang cuba membeli premis komersial berharga RM2 juta tidak boleh diklasifikasikan sebagai 'kaya', sepertimana juga mereka yang mahu membeli rumah berharga RM600,000. Barangkali dasar diskaun Bumiputera ini boleh disemak untuk kategori yang lebih tinggi, contohnya di atas nilai RM2 juta bagi pembelian rumah banglo. Malah YAB Perdana Menteri sendiri menyebut bahawa dasar ini tidak boleh diteruskan selama-lamanya. Dalam erti kata lain, dasar ini boleh diubah dan dikemaskini dalam jangka masa panjang, tetapi bukan sebelum pemilikan hartanah diseimbangkan lagi.

Saya juga amat kesal dengan saranan Pua kerana beliau langsung tidak mencadangkan sebarang dasar lain untuk memperbetul ketidakseimbangan ini, jikapun tidak bersetuju dengan diskaun 7 peratus tersebut. Ini jelas mendedahkan bahawa DAP tidak ikhlas malah tiada niat untuk membantu agenda Melayu, walaupun mereka tidak henti-henti cuba menjaja persepsi kononnya DAP adalah parti untuk seluruh rakyat Malaysia, tanpa mengira kaum.

Saya berharap kelak, sebelum mereka mengeluarkan sebarang cadangan seperti ini, mereka akan dapat memberi alternatif bagaimana masalah asas iaitu ketidakseimbangan dalam pemilikan hartanah dapat ditangani. Sekiranya tidak, maka ternyatalah DAP gagal membawa aspirasi seluruh majoriti Malaysia.

Sumber: www.rembau.net.my

Syabas mahu saman kerajaan Selangor RM1 bilion

Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) sedang dalam proses untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap kerajaan negeri Selangor untuk menuntut pampasan kerana menangguhkan pelarasan tarif air.

Ketua Pegawai Operasinya Datuk Lee Miang Koi berkata, sehingga hujung tahun ini, pampasan yang perlu dibayar kepada Syabas dijangka mencecah RM1 bilion.

“Syabas akan tuntut pampasan, kami sedang menimbang untuk ambil tindakan undang-undang, ikut perjanjian konsesi kami memang berhak ambil tindakan undang-undang,” katanya ketika menjawab satu soalan yang dikemukan pada majlis Wacana Intelek Negara anjuran Jabatan Hal Ehwal Khas (Jasa) di Memorial Tunku Abdul Rahman di sini malam tadi.

Beliau berkata Syabas sudah menghantar tuntutan mengenai pampasan itu bagaimanapun sehingga sekarang, masih tiada maklum balas dari pihak kerajaan negeri.

“Tarif air perlu diselaraskan supaya dapat perolehan untuk bayar hutang yang dipinjam bagi meningkatkan mutu perkhidmatan air. Dengan penangguhan pelarasan dan pembekuan program Capex oleh kerajaan negeri, taraf perkhidmatan air akan merosot,” katanya.

Lee berkata Syabas juga terpaksa membayar sebahagian bil untuk dibayar kepada operator loji air walaupun mengikut perjanjian, Syabas harus membayar sama rata.

Menurutnya akibat penstrukturan semula air yang tidak dimuktamadkan, Syabas turut mengalami beberapa masalah dalam operasinya, termasuk sukar mendapat dana dari bank kerana syarikat itu tidak tahu hala tujunya.

“Sejak kerajaan negeri Selangor ambil alih, Syabas menyuarakan beberapa isu dan masalah tetapi tiada maklum balas dari kerajaan negeri sebab mereka kaitkan isu itu dengan penstrukturan semula.

“Mereka nak lihat Syabas tak berjaya dan boleh ambil alih dengan harga yang murah, walaupun terdapat pelbagai kekangan, Syabas masih perlu beri perkhidmatan kepada pengguna,” katanya.

Lee berkata bekalan air di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya dijangka akan menghadapi kekurangan menjelang 2012 hingga 2014 dan jika tidak diuruskan dengan baik, besar kemungkinan kekurangan itu akan berlaku lebih awal.

“Sekarang hanya ada rezab 240 juta liter sehari atau 5.9 peratus daripada keperluan harian, selain dari penggunaan purata, ada keperluan puncak seperti perayaan serta musim panas, dan jumlah 5.9 peratus tidak mencukupi untuk menampung ketika waktu puncak.

“Enam bulan lalu, penggunaan air meningkat empat peratus, jika dibandingkan dengan rezab yang ada, dalam masa setahun enam bulan rezab air akan habis dan akan mengalami kekurangan bekalan air,” katanya.

Sementara itu Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata kerajaan menggalakkan pemilik kenderaan bernombor pendaftaran asing untuk membeli petrol RON97 yang tidak bersubsidi.

“Lepas ini, mereka datang beli RON97 lagi banyak lagi negara untung kerana (minyak ini) tiada subsidi,” katanya. — Bernama

Terdahulu:Safarizul Mustaffa: Isu air, kerajaan Negeri Selangor masih nak berselindung...

Wednesday, July 28, 2010

Datuk Sohaimi Shahdan- DAP sengaja bermain api

Cadangan terbaru seorang Ahli Parlimen Dap memansuhkan diskaun bumiputera bagi pembelian hartanah komersial dan rumah mewah di Selangor dilihat sebagai satu petanda awal bahawa parti itu sedia menghapuskan semua hak istimewa Melayu sekiranya diberi kuasa memerintah.Pengerusi Biro Ekonomi Pemuda UMNO, Datuk Sohaimi Shahdan berkata, cadangan agar kerajaan Selangor memansuhkan dasar pemberian diskaun bumiputera dalam pemilikan hartanah komersial dan rumah mewah tersebut sebagai usaha terancang menghalang orang Melayu memiliki hartanah di kawasan bandar.

Sambil menyifatkan tindakan tersebut sebagai melambangkan sikap cauvinis DAP, beliau yang juga Ketua Pemuda UMNO Selayang berkata, DAP sengaja bermain api apabila membangkit atau mencadangkan sesuatu perkara yang boleh mengguris perasaan orang Melayu.

“Justeru cadangan yang dikemukakan oleh Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara dari DAP, Tony Pua tersebut perlu menjadi peringatan awal kepada orang Melayu bahawa lebih banyak hak keistimewaan golongan itu akan diganggu gugat jika DAP memerintah.
''DAP memang sentiasa mencari ruang untuk merampas dan menghapuskan hak-hak istimewa orang Melayu dengan pelbagai helah terancang dan cadangan Tony itu adalah salah satu daripada contohnya," kata beliau dalam satu kenyataan kepada laman webPemuda, di sini, hari ini.

Ketika mengemukakan cadangan itu Tony yang juga Penasihat Ekonomi kepada Setiausaha Agung DAP turut mengkritik pelaksanaan diskaun itu yang disifatkan tidak adil kerana mungkin digunakan oleh pihak tertentu untuk mengaut keuntungan..

Sohaimi berkata, tindakan DAP itu secara tidak langsung boleh dianggap sebagai usaha halus parti tersebut untuk melemahkan orang Melayu daripada memiliki hartanah terutamanya di kawasan bandar.

Beliau juga menggesa pemimpin-pemimpin Melayu di dalam Parti Keadilan Rakyat (PKR) menyatakan pendirian mereka berhubung isu berkenaan.

''DAP sudah menunjukkan belang mereka, apakah pemimpin-pemimpin Melayu PKR hanya diam sahaja sedangkan sebelum ini mereka yang melaung-laungkan soal negeri berkebajikan,'' tegasnya.

Oleh: Bro Jinggo

Safarizul Mustaffa: Isu air, kerajaan Negeri Selangor masih nak berselindung...

Oleh: Bro Jinggo

Nampaknya soal kepentingan rakyat pun hendak dipolitikkan. Apa yang kita lihat kini gimik politik Pakatan Rakyat yang keterlaluan telah menipu hak rakyat di Negeri Selangor.

Pemuda UMNO Selangor melihat isu air bukanlah satu isu dan bukanlah satu bebanan kepada rakyat Selangor sebaliknya ia dijadikan senjata politik Kerajaan Negeri Selangor bagi meraih simpati rakyat.

”Selain sebagai senjata politik untuk meraih simpati rakyat Selangor, ia juga membazir duit anak syarikat kerajaan negeri Kumpulan Darul Ehsan Berhad yang terpaksa berbelanja RM11 juta sebulan bagi maksud tersebut sedangkan jumlah yang sama boleh disalurkan untuk keutamaan lain seperti terus kepada kumpulan sasar iaitu golongan yg berpendapatan rendah.

Ini kerana subsidi air ini tidak berjalan dengan cekap sehingga penduduk yang berpendapatan rendah yang tinggal di rumah pangsa tak dapat subsidi ini, walaupun sebelum ini dijanjikan sistem kupon namun ianya tidak terlaksana seperta apa yang disebut kerana pentadbiran yang tidak cekap,” ujarnya.

Tambahnya, walaupun Selangor dan Lembah Klang dijangka akan mengalami masalah krisis air untuk tempoh 3 tahun akan datang, namun kerajaan negeri masih nak berselindung dengan sepak terajang politik bila mana tidak memberi kerjasama kepada Kerajaan Persekutuan untuk projek bekalan air mentah yang hendak disalurkan dari Pahang.

”Mereka tahu bahawa projek ini tidak akan memberi impak politik untuk mereka maka itu tidak ada kerjasama daripada kerajaan negeri, akhirnya kita nampak inilah sikap mereka yang terang lagi bersuluh, meletakkan kepentingan politik mereka mengatasi kepentingan rakyat,” tambahnya lagi.

Terdahulu: Pemuda Umno Selangor Hantar Dokumen Isu Pasir Ke SPRM

Isu Air Selangor: Penduduk Lembah Klang, protes kerajaan negeri Selangor PR yang telah menipu hak mereka!

Tuesday, July 27, 2010

Lim Guan Eng biawak lidah bercabang ~


Gambar : Diambil dari blog pisau.net

Oleh: Bro Jinggo

Siapa sebenarnya 'biawak lidah bercabang'?

Guan Eng disifatkan menepuk air di dalam dulang dan mungkin fobia dengan ungkapan 'lidah biawak' kerana ungkapan tersebut terkena batang hidung beliau sendiri.

Jika sebelum ini Guan Eng menggelarkan Pegawai Kemajuan Negeri (SDO), Nik Ali Mat Yunus dengan panggilan-panggilan biadap termasuk lidah biawak, namun Video dan gambar-gambar berkenaan menyatakan cerita yang sebenarnya.


Khalifah Umar tidak bersikap sedemikian. Beliau seorang pemimpin yang merendah diri dan sanggup turun ke bawah melihat masalah rakyat. Sikap sedemikian tidak nampak pada Guan Eng.

Mungkin inilah ajaran yang ditunjukkan oleh PAS kepada Guan Eng... Kesian biawak Lidah bercabang~


Sumber lain...

Pisau kata " biawak lidah bercabang"Bukti nama Guan Eng tertera di belakang kerusi.


Beliau turut serta dalam majlis Perasmian Keretapi Bukit Bendera.Video dan gambar diatas membuktikan Lim Guan Eng yang menjadi kebanggaan Khawarij PAS sudah berjaya mencapai makam tertinggi sebagai seorang khalifah sosialis. Justeru tidak menghairankan Nik Aziz wali selipar khawarij PAS amat amat sayang dan kasih kepada manusia berlidah biawak ini.

Ini baru satu bukti pembohongan Guan Eng kepada rakyat yang dibuat secara terang terangan,banyak lagi pembohongan dan penipuan yang belum didedahkan.

Sumber: http://www.pisau.net/

Terdahulu: Gelagat Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat

Artikel Pilihan: Khalid Gereja Berdendam Dengan Hasan Ali : Jumpa Mufti langgar keputusan parti!


Yang Dipertua Pas Shah Alam, Khalid Abdul Samad menggelarkan pemimpin parti itu yang bertemu Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria berhubung isu perpaduan orang Melayu sebagai golongan yang tidak faham prinsip dan perjuangan Pas.

Katanya, pemimpin yang terlibat dengan pertemuan tersebut telah melanggar keputusan parti yang dibuat ketika muktamar Pas sebelum ini bahawa Pas akan terus bekerjasama dengan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP.

Menurutnya, meskipun Pas dan UMNO datang dari bangsa yang sama iaitu Melayu dan Islam sebagai pegangan mereka, kerjasama itu tidak boleh dilaksanakan kerana kedua-dua parti mempunyai matlamat yang berbeza.

''Kalau benar ada pemimpin Pas menemui Harussani dan bincang mengenai perpaduan UMNO-Pas, mereka itu telah melanggar keputusan parti.

''Mereka ini juga tidak patuh dan perlu dikenakan tindakan. Mereka tidak faham perjuangan Pas," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Khalid yang juga Ahli Parlimen Shah Alam berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Hasussani bahawa ada pemimpin Pas yang menemui Mufti Perak itu untuk mendapatkan pandangan bagi merealisasikan usaha menyatukan orang Melayu serta mengukuhkan ikatan Islam antara UMNO dan Pas.

Dalam pada itu, Khalid enggan mengulas lanjut ketika ditanya dakwaan bahawa Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr. Hasan Mohamed Ali merupakan antara pemimpin Pas yang didakwa mengadakan pertemuan dengan Harussani mengenai usaha perpaduan kedua-dua parti itu.

''Itu kena tanya dia sendiri, saya tidak tahu. Namun, pada 25 Julai ini, kita akan adakan majlis munaqasah di peringkat negeri Selangor mengenai ucapan dasar Presiden Pas yang dibuat pada muktamar Pas tahun ini," katanya.

Dalam masa yang sama katanya, beliau sendiri akan bertanya kepada pemimpin Pas negeri sama ada benar atau tidak di kalangan mereka mengadakan pertemuan dengan Harussani atau pun Mufti Perak itu berbohong membuat dakwaan tersebut.

''Jika ada, saya akan minta mereka menjelaskan tujuan dan matlamat mereka mengadakan perjumpaan dengan Harussani itu. Kalau benar, saya akan buat aduan kepada kepimpinan parti," ujarnya.

Komen : Apa cerita pasal Baiah PAS sebelum ini Khalid? Siapa yang pandai-pandai buat keputusan sendiri ( Baiah )sehingga sanggup ceraikan isteri! Wallahuallam...

Wasabi Oyabun..

Sumber: http://oreoyabun.blogspot.com/

Monday, July 26, 2010

Kerajaan Selangor taburkan RM15 juta untuk membuat fitnah, rakyat Selangor terus diabaikan!

Oleh: Bro Jinggo

Tindakan Kerajaan Selangor memperuntukkan RM15 juta untuk program penerangan, menunjukkan ianya seperti 'cacing kepanasan'!! Pengumuman Khalid yang akan menyediakan sejumlah kewangan besar berjumlah RM15 juta untuk memperkuatkan media internet dan cetak tajaannya semata-mata bagi menangkis dan lawan media BN adalah sesuatu kerja gila.

Dari mana datangnya sumber dana berjumlah RM15 juta diperoleh, adakah dari hasil penjualan pasir yang sedang berleluasa sekarang ini atau daripada judi haram yang banyak terdapat di Selangor.Sepatutnya Khalid mengutamakan keperluan rakyat yang telah memberi mandat kepada mereka menerajui negeri termasuk mengurustadbir kepentingan masyarakat tempatan seperti isu bekalan air yang akan menjadi masalah besar penduduk negeri Selangor menjelang 2013.

Apa yang dilakukan oleh Khalid ini adalah satu lagi bukti kepincangan pentadbiran pakatan pembangkang yang sanggup melakukan apa sahaja demi mencapai hasrat dan matlamat mereka sendiri.Selangor habis tanah dikorek dan pasir disedut, mereka mahu taburkan duit untuk membuat fitnah, provokasi dan propaganda yang memburuk-burukkan kerajaan sedangkan bukankah lebih baik jika ia dibelanjakan bagi membantu masyarakat dan penduduk tempatan.

Sokongan Ahli Politik Dalam Permohonan Kepada Kerajaan

Dari Meja Ketua Pemuda UMNO

Kita dimaklumkan hari ini, kakitangan awam kini diarahkan melaporkan sebarang kes di mana ahli politik cuba mempengaruhi pemberian kontrak Kerajaan melalui surat sokongan mahupun secara lisan.

Pekeliling yang dikeluarkan oleh Ketua Setiausaha Negara Y.Bhg Tan Sri Sidek Hassan baru-baru ini menegaskan bahawa sebarang keputusan dalam hal pemberian kontrak Kerajaan - baik Kementerian, agensi mahupun jabatan - perlu berdasarkan merit dan kelayakan sesuatu permohonan, bukan sebarang hubungan politik.

Pada dasarnya saya menyokong sepenuhnya usaha membanteras penyalahgunaan kuasa serta mengutamakan merit dan keperluan dalam apa jua permohonan kepada Kerajaan.

Kita sedia maklum pada masa lalu memang wujud kes-kes di mana pemohon-pemohon yang mempunyai hubungan politik diberi kontrak Kerajaan atas dasar sokongan dari ahli politik. Saya juga bersetuju dengan Presiden Cuepacs Omar Osman bahawa fenomena ini adalah tidak adil bagi pemohon-pemohon lain yang tidak mempunyai 'kabel' hubungan politik ini.

Namun, berdasarkan pengalaman selaku seorang wakil rakyat, saya juga menyedari bahawa bukan semua yang datang meminta surat sokongan adalah mereka yang tidak layak dibantu jauh sekali bergantung harap kepada sokongan dari ahli politik semata-mata.

Malah, terdapat beberapa kes di mana pemohon yang ternyata berkelayakan terpaksa datang meminta sokongan saya selaku wakil mereka di Rembau kerana permohonan mereka gagal atas sebab-sebab kelemahan birokrasi.

Mereka ini bukanlah kenalan saya jauh sekali mempunyai hubungan politik dengan saya. Mereka berkesempatan berjumpa saya sewaktu saya berada di Pusat Khidmat Masyarakat Rembau. Maka, adalah tidak benar sekiranya kita mengatakan bahawa setiap daripada surat sokongan yang ditulis seorang ahli politik adalah 'salah guna kuasa' untuk kenalan-kenalan politiknya.

Seringkali sesuatu sokongan diberikan atas kapasiti seorang wakil rakyat yang hanya menjalankan tugas mahu membantu rakyat yang tidak mendapat bantuan yang sewajarnya.

Mungkin ada yang akan mempersoalkan keperluan surat sokongan atau sokongan secara lisan oleh ahli politik, biarpun untuk mereka yang tidak mempunyai hubungan politik. Jika sesuatu permohonan itu mempunyai merit seperti kelayakan teknikal dan rekod kerja yang baik atau kerperluan yang mendesak, bukankah ia akan dipertimbangkan sewajarnya tanpa perlu sebarang campurtangan ahli politik?

Sama juga bagi permohonan-permohonan lain yang perlu melalui sistem awam seperti permohonan kerja, kediaman kos rendah mahupun biasiswa - bukankah semuanya boleh ditentukan oleh kakitangan awam berdasarkan merit dan keperluan?

Di sini, saya ingin mengatakan bahawa suka atau tidak, di kalangan penjawat awam juga terdapat 'Napoleon Kecil' yang bertindak atas motivasi tertentu. Hakikatnya, kakitangan awam juga tidak terlepas daripada kemungkinan salah guna kuasa melalui tindakan ‘pilih kasih’ atau favouritism.

Akibat dari kelemahan birokrasi ini, ramai pemohon yang layak dan melalui saluran biasa ditolak. Dalam erti kata lain, sistem awam yang sedia ada telah menggagalkan mereka, lantas mereka terpaksa meminta bantuan dari wakil rakyat.

Dalam hal ini juga, saya ingin membangkitkan persoalan mengenai peranan ahli politik yang dipilih rakyat. Apa guna kita mengadakan pilihanraya untuk memilih wakil rakyat sekiranya perkara seperti menulis surat sokongan pun tidak dibenarkan?

Jika seorang wakil rakyat gagal membuktikan kebolehan membantu dan membela rakyat, maka beliau akan diundi keluar, manakala kakitangan awam pula tidak dipilih. Oleh itu, janganlah kita terlalu cepat memandang serong peranan wakil rakyat dalam menyokong sesuatu permohonan kepada Kerajaan.

Bukan niat saya untuk memburukkan kakitangan awam. Malah, saya yakin sebahagian besar daripada mereka mempunyai integriti dan keikhlasan yang tinggi. Namun, selagi wujud fenomena 'Napoleon Kecil' di kalangan kakitangan awam, kita tidak boleh menolak langsung peranan ahli politik yang mewakili kepentingan rakyat.

Di sini saya ingin mencadangkan satu jalan tengah yang dapat menangani isu-isu berhubung pemberian kontrak. Cadangan saya, jika penjawat awam berperanan melaporkan sebarang surat sokongan dari ahli politik, maka ahli politik juga perlu diberi ruang untuk memanjangkan sesuatu permohonan apabila dirasakan sistem birokrasi telah menggagalkan permohonan itu sungguhpun mempunyai merit untuk diterima.

Saya melihat kaedah ini dapat membantu dalam memantau penyalah gunaan kuasa di kalangan mereka yang mempunyai hubungan politik, serta kegagalan birokrasi atau juga rasuah dalam perkhidmatan awam.

Saya ingin menegaskan di sini bahawa cadangan ini dibuat bukan berasaskan dasar campurtangan politik, tetapi atas prinsip merit dan keperluan.

Khairy Jamaluddin

BN Youth Lab: Tangani Pengundi 'Atas Pagar' Yang 'Muda Dan Resah'


Seramai tujuh juta pengundi muda akan menjadi faktor penentu dalam keputusan kemenangan calon Barisan Nasional (BN) atau Parti Pembangkang pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 akan datang.

Bagaimanapun, kajian terbaru oleh Makmal Pemuda BN telah memberi wawasan tentang pemikiran golongan pengundi muda dengan kebanyakan mereka mengambil pendiriran 'non-partisan' (tidak memihak) berhubung politik negara.

Berikutan majoriti golongan belia bukan penyokong mana-mana parti, kajian itu mendapati tiga daripada lima pengundi muda atau 62 peratus daripada mereka masih 'duduk atas pagar' mengenai parti pilihan mereka.

Hasil kajian ke atas kira-kira 1,000 responden dari seluruh negara itu serta cadangan dasar telah disampaikan oleh Pengerusi Pemuda BN Khairy Jamaluddin kepada Pengerusi BN Datuk Seri Najib Tun Razak minggu lepas.

Kajian itu dijalankan oleh sekumpulan penyelidik khas selama dua bulan mulai Mac lalu itu adalah bagi membantu parti pemerintah menggubal dasar bersesuaian dengan keperluan generasi muda di negara ini.

Hasil laporan itu akan diumumkan kepada awam pada satu mesyuarat bersama Perdana Menteri dijadual pada 20 Ogos ini.

Kebimbangan utama yang disuarakan oleh responden adalah berkaitan dengan pekerjaan, pendidikan, peningkatan kos hidup dan pengangkutan awam.

"Golongan belia ini akan mengundi mana-mana calon yang mereka fikir adalah lebih baik pada pilihan raya umum akan datang," menurut hasil kajian itu.

Hasil kajian itu adalah serangkai dengan arah aliran politik semasa yang ditonjolkan oleh pelbagai pemerhati dan penganalisis politik termasuk pensyarah kanan Jabatan Pengajian Media, Universiti Malaya, Prof Madya Dr Abu Hassan Hasbullah.

"Pengundi muda kini lebih berpandangan terbuka dan membina dan mereka tidak menilai sesuatu isu berdasarkan ideologi politik. Sokongan mereka mudah berubah atau bertindak kepada situasi pada bila-bila masa," kata Abu Hassan.

Menurutnya generasi muda tidak lagi berpegang kepada kata-kata atau janji ahli politik tetapi sebaliknya menilai bagaimana parti-parti berkenaan menangani pelbagai isu.

Bagi Khaw Veon Szu, pengarah Institut Pembangunan Sosioekonomi dan Penyelidikan (SEDAR), iaitu kumpulan pemikir Parti Gerakan, pula, beliau percaya kebanyakan belia di negara ini masih cenderung kepada pembangkang, walaupun perangkaan 60 peratus pengundi belia 'atas pagar' seperti dilaporkan oleh Mahkamah Pemuda BN.

"Saya percaya pengundi muda 'atas pagar' sebenarnya pada kadar 30 peratus dan saya tidak kata ia akan mencecah sehingga 60 peratus," katanya.

"Pengundi sentiasa berubah secara bulanan tetapi ia hanya sekadar mana tahap perubahan itu.

"Konsensus secara umum bagi golongan muda dan ligat itu pada amnya mereka memihak pembangkang," katanya.

Khaw berkata pembangkang mempunyai sedikit 'simpanan tetap' dalam masyarakat Cina dan ini dijelaskan mengapa mereka begitu gigih mendaftar pengundi baru dan muda kerana mereka menganggap golongan itu adalah tambahan kepada 'simpanan tetap' mereka.

Bagi memenangi hati pengundi muda, katanya, BN tidak mempunyai masa tetapi sebaliknya perlu mempunyai rancangan drastik bagi mengejar usaha pembangkang mendaftar pengundi baru.

Salah satu sektor yang boleh membawa impak segera dan berkesan yang boleh meninggalkan kesan mendalam dalam minda dan hati pengundi muda adalah rombakan dasar pendidikan.

Bagaimanapun, sebilangan pemerhati politik dan ahli parti berpendapat bahawa apa yang BN perlu sekarang ialah penyelesaian kepada masalah yang dibangkitkan oleh golongan ini dan bukan satu lagi kajian untuk mengetahui masalah yang dihadapi oleh belia.

"Anda tidak perlu menjalankan satu kaian untuk mengetahuinya. Sebagai seorang pemuda, saya boleh beritahu apa yang golongan pemuda inginkan -- pekerjaan, keselamatan, kualiti hidup yang lebih baik dan urus tabir yang cekap," kata seorang pemimpin pemuda dari sebuah parti komponen BN.

Bagaimanapun, sebarang bentuk kajian adalah penting dan dapat membantu BN merangka strategi bagi membantu golongan itu di peringkat bawahan.

Usaha kajian seperti itu adalah langkah tepat seperti dilakukan oleh Pemuda MIC di mana lebih ramai pemimpin muda diberi tanggungjawab di peringkat cawangan dan bahagian.

Ketua Pemuda MIC, T. Mohan, berkata pada 21 Ogos ini, sebanyak 50 cawangan pemuda baru dengan pemimpin baru akan dibentuk selain mendaftar ahli baru sebagai pengundi jika mereka mencapai umur 21 tahun.

"Sebelum ini, kita terpaksa menunggu sehingga seseorang itu melepaskan jawatan atau meninggal dunia. Tetapi kini, kita melakukan rimbakan dan maklum balasnya adalah baik.

"Kami kini mempunyai pengerusi cawangan berusia antara 20an dan 30an," katanya.

Ketua Pemuda Sosialis DAP (DAPSY) Anthony Loke Siew Fook menjelaskan kecenderungan pengundi muda kepada parti pembangkang sebahagian besarnya disebabkan faktor 'tolakan' dari BN dan bukan faktor 'tarikan' oleh pembangkang.

"Perebutan mendapatkan sokongan pengundi muda masih terbuka luas. Pengundi muda akan memilih calon yang dapat membuktikan kelebihan yang ada pada diri mereka," katanya.

Oleh itu Loke, berkata pembangkang menumpukan kepada dua pendekatan iaitu pendafataran pengundi baru secara agresif dan memaklumkan kepada golongan itu bahawa mereka boleh membuat keputusan dengan apa yang mereka fikirkan penting.

Pensyarah Sains Politik, Kolej Universiti Antarabangsa Sedaya (UCSI) Dr Ong Kian Ming berkata Pemuda BN tidak mempunyai rancangan bersepadu untuk membabitkan golongan pemuda serta gagal mempertengahkan dasar untuk mereka.

"Misalnya, isu biasiswa. Kita tidak lihat sebarang usaha bersepadu untuk menyelesaikan isu itu sehingga pengumuman oleh Perdana Menteri," katanya.

Pada 10 Julai lalu, Najib mengumumkan bahawa semua pelajar yang memperoleh keputusan 9A+ dan ke atas pada peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) akan ditawarkan biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) untuk melanjutkan pengajian di universiti tempatan atau luar negara.

Ong berkata golongan muda nampaknya lebih cenderung kepada pembangkang tetapi parti pembangkang tidak boleh mengambil mudah berikutan keputusan pilihan raya umum lepas menunjukkan sedikit peningkatjkan sokongan golongan muda kepada BN.

Pada PRU 1999 dan 2004, corak pengundian golongan muda menunjukkan penurunan sokongan terhadap BN tetapi pada 2008, terdapat sedikit peningkatan sokongan kepada BN khususnya dari generasi selepas reformasi berusia antara 21 dan 30 tahun, katanya.

Bagaimanapun, masih ada banyak cabaran bagi pihak pembangkang dan pemerintah tetapi kedua-dua pihak itu telah menampilkan beberapa pemimpin muda yang berjaya mendekatkan diri dengan golongan belia di negara ini, katanya.

Kerajaan Selangor bohong rakyat!! Selepas Pasir, Kerajaan Pusat dipersalahkan pula dalam soal Air!


Oleh: Bro Jinggo

Benarlah seperti ramalan ramai, bila Pakatan Rakyat mendapat kuasa, maka banyak janji yang tidak dapat di turuti. Sebelum mendapat kuasa, pelbagai cara digunakan untuk meraih undi. Ada yang berjanji dan ramai juga yang menhina dan melemparkan fitnah kepada kerajaan sebelum ini. Tapi bila kuasa yang mereka pegang, apa yang telah mereka buat habis madu sepah dibuang.Pemuda UMNO Selangor hari ini menyelar sikap dan tindak tanduk kerajaan negeri yang cuba mengheret kerajaan pusat berhubung isu air sedangkan mereka yang sebenarnya tidak mahu mencari titik penyelesaian isu terbabit.

Ketuanya, Suhaimi Mohd Ghazali berkata jika sebelum ini, isu pasir cuba dikaitkannya dengan kerajaan pusat, kali ini isu air juga seolah-olah mirip ke arah itu apabila pimpinan pembangkang mula bersikap menunding jari.

Tegas beliau, usaha dan komitmen kerajaan pusat untuk menyelesaikan isu berkenaan dipandang sinis dan seolah-olah tidak ada apa-apa yang berlaku sedangkan pihak kementerian telah menjelaskan bahawa Lembah Klang bakal berdepan dengan krisis air yang teruk jika soal berkenaan tidak diselesaikan.

Nampaknya soal kepentingan rakyat pun hendak dipolitikkan. Hentikanlah gimik politik yang keterlaluan dan lihat kembali apa janji mereka kepada rakyat di dalam manifesto mereka sebelum pilihan raya umum lalu.


“Inikah yang dipanggil kerajaan berkebajikan…..Ataupun mereka sendiri tidak faham. Asyik mencari kesalahan orang lain sedangkan kpeutusan terakhir adalah di tangan mereka. Saya harap rakyat menilai dan melihat politik keterlaluan pembangkang yang sanggup perjudikan soal kebajikan serta kepentingan demi nafsu serakah politik,” katanya.

Pengarah Penerangan kerajaan Selangor, Dr Badrul Amin Baharom berkata masalah di Selangor bukan kekurangan air tetapi tindakan Kerajaan Pusat yang sengaja melambatkan penyelesaian penstrukturan semula syarikat pengurusan air di negeri ini.

Suhaimi yang juga Ketua pemuda Sepang seterusnya mendesak kerajaan negeri menyatakan dengan telus siapakah penasihat dan perunding mereka dalam soal air di negeri tersebut.

Ini kerana katanya fakta yang diberi Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim bahawa Selangor mempunyai bekalan air mencukupi sehingga 2019 itu tidak benar sama sekali.

“Kita difahamkan, berdasarkan kajian yang dibuat kerajaan negeri pada tahun 1998 dan 1999, kawasan Lembah Klang sememangnya akan berdepan krisis air pada tahun 2012 hingga 2014. Dan in selaras dengan apa yang diperkatakan oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin sebelum ini.

“Kita berharap kerajaan negeri mengambil penasihat yang betul dan bukannya “punahsihat” yang bakal memberi risiko kepada penduduk Lembah Klang. Soal politik hentikanlah buat sementara waktu,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Pengerusi Perhubungan UMNO Selangor, Datuk Noh Omar turut mencabar kerajaan negeri itu supaya mendedahkan nama individu yang bertanggungjawab menasihati pentadbiran negeri itu dalam isu penyaluran air dari Pahang.

Katanya, kerajaan Selangor yang dipimpin pembangkang perlu bertindak demikian untuk membuktikan bahawa negeri itu tidak akan mengalami krisis air menjelang 2013 .

Pemuda BN Selangor akan menyampaikan memorandum mengenai isu pasir dan air kepada Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah di Istana Kayangan di sini Khamis depan.

Datuk Seri Noh Omar, berkata memorandum itu bertujuan meminta baginda menasihati kerajaan negeri Selangor supaya tidak menggadaikan masa depan negeri itu semata-mata untuk kepentingan politik mereka.

"Sehubungan itu kita mengajak rakyat Selangor bersama-sama mengiringi kita pada hari berkenaan untuk menghantar memorandum tersebut," katanya selepas menyampaikan ceramah sempena Program Jelajah 'Gelombang Selamatkan Selangor Darul Ehsan' (SSDE) anjuran Umno Selangor di Shah Alam malam kemarin.

Terdahulu: Isu Air Selangor: Penduduk Lembah Klang, protes kerajaan negeri Selangor PR yang telah menipu hak mereka!

Pemuda Jangan Hanya 'Masuk Frame' Untuk Curi Perhatian - Khairy Jamaluddin


Dekatilah masyarakat dengan ikhlas, bukannya sekadar 'masuk frame' atau menonjolkan diri untuk mencuri perhatian, demikian ingatan Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaludin kepada anggota pergerakan itu pada Ahad.

Beliau berkata, keikhlasan adalah lebih penting kerana sebagai pemimpin mereka tahu siapa yang membuat kerja dan siapa pula sebaliknya.

"Kita kena tunjuk bahawa Umno ini sentiasa dekat kepada rakyat. Sebab itu saya tegur Pemuda, sekiranya saya turun untuk membuat gotong-royong tak perlulah dikerumuni dengan rombongan... itu nampak macam kita sengaja nak masuk frame.

"Pemuda kena keluar daripada budaya nak masuk frame. Saya tahu siapa yang buat kerja. Jadi tak payahlah nak masuk frame kalau nak dinilai oleh saya sebagai Ketua Pemuda," katanya kepada pemberita selepas menghadiri program gotong royong dan kenduri rakyat anjuran Pemuda Umno Bahagian Kelana Jaya di Taman Desa Ria di sini.

Khairy berkata, budaya menonjolkan diri ketika menyertai aktiviti kemasyarakatan yang melibatkan pemimpin perlu dihindarkan, selaras dengan saranan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang mengingatkan pemimpin dan pegawai kerajaan agar menjauhi budaya ingin popular.

Beliau berkata, janganlah apabila hanya ketika pemimpin atasan turun ke bawah barulah seseorang itu menonjolkan diri sedangkan sebelum ini mereka tidak pernah melakukannya.

"Sebab itu saya sebagai Ketua Pemuda Umno menyahut saranan Perdana Menteri bahawa tak perlulah semua itu kerana tidak semestinya orang yang masuk dalam gambar itu orang yang buat kerja," katanya.

Khairy yang juga Pengerusi Pemuda Barisan Nasional (BN) berkata, dalam usaha menarik dan menambahkan sokongan generasi muda, pergerakan itu kini mula memperbanyakkan program yang melibatkan rakyat dan mengurangkan program-program berbentuk kepartian yang menjurus kepada penglibatan anggota Umno dan Barisan Nasional.

Beliau berkata, selain gotong-royong dan kenduri rakyat, pendekatan lain yang sedang dilakukan ialah program 'Jelajah One Malaysia' (JOM) yang membabitkan kerja-kerja kemasyarakatan seperti mengecat rumah dan menaik taraf kediaman rakyat.Katanya, progam pertama JOM adalah mengunjungi Temerloh, Pahang baru-baru ini dan akan diteruskan ke seluruh negara di mana setakat ini pihaknya telah mengenal pasti sekurang-kurangnya 1,000 buah rumah untuk dinaik taraf seperti membina dapur dan tandas baru.

"Program ini akan diteruskan sehingga pilihan raya umum akan datang kerana yakin lebih berkesan daripada hanya berceramah kerana ia terus menyentuh hati rakyat dan pengundi,"katanya.

Khairy berkata, pergerakan itu juga mensasarkan untuk mendaftarkan kira-kira 150,000 anggota Pemuda di seluruh negara sebagai pemilih menjelang akhir tahun ini.

Beliau turut menyeru semua parti komponen BN terutamanya MCA, MIC dan Parti Progresif Penduduk (PPP) untuk sama-sama berusaha menambah keahlian baru dan menurutnya usaha itu penting kerana parti pembangkang terutamanya DAP begitu agresif menambah keahlian.

Katanya, setakat ini DAP telah berjaya mendaftar ahli baru sebanyak 55,000 orang berbanding Umno 53,000 dan jika dicampur pendaftaran daripada PAS dan Parti Keadilan Rakyat (PKR), jumlah pendaftaran keahlian baru pembangkang adalah sebanyak 100,000 orang.

Sumber: BERNAMA