Sunday, April 19, 2009

Tun Mahathir: BN perlu tanding di Penanti

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, Barisan Nasional (BN) tidak sepatutnya mengaku kalah, sebaliknya perlu meletakkan calon bertanding jika pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Penanti, Pulau Pinang diadakan.

"Saya fikir kalau kawasan itu kawasan Umno, kita tentu bertanding, ini pasal kita ingat ini kawasan parti lawan, kita tak nak bertanding.

"Jadi kalau kita nak tunggu kawasan Umno, nanti tidak ada kawasan Umno, kita tak bertandinglah," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama pada forum Arah Tuju Melayu Muda anjuran Pemuda Umno Raub hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak semalam bahawa BN akan meneliti sama ada mahu menyertai pilihanraya kecil DUN Penanti atau sebaliknya, lapor Bernama.

Kerusi itu kosong selepas bekas Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang Mohammad Fairus Khairuddin meletakkan jawatan sebagai Adun Penanti Khamis lalu.

Sebelum itu dalam ucaptamanya, Dr Mahathir berkata, BN tidak pernah takut untuk meletakkan calon di mana-mana kawasan termasuk kubu kuat PAS di Kelantan.

Katanya, Umno perlu bertanding, jika tidak ia akan mengecewakan ahli dan penyokong BN di kawasan tersebut selain mencemar semangat dan maruah pejuang parti terdahulu.

Jambatan bengkok

"Apabila kita tidak bertanding ini akan menunjukkan kemerosotan Umno di mana-mana kawasan yang ada pilihanraya," katanya.

Dr Mahathir juga berkata ahli Umno dan BN perlu terus membuat teguran jika terdapat kesalahan yang dilakukan pemimpin parti.

"Kita perlu bersikap kritis secara baik dan tidak hanya setia kepada pemimpin walaupun mereka jelas melakukan kesilapan."

Selain itu, beliau turut mengingatkan pemimpin Umno terutama generasi muda supaya tidak mencari jalan mudah untuk memperoleh kedudukan dan kuasa termasuk melalui amalan rasuah yang akhirnya akan membinasakan parti.

Sementara itu, ketika ditanya sama ada projek jambatan bengkok menyeberangi Selat Johor perlu disambung semula pembinaannya, Dr Mahathir berkata pembinaannya tidak sepatutnya dihentikan langsung.

"Bohong kalau kata rakyat Johor tidak mahu jambatan ini dibina," katanya.

Baru-baru ini terdapat banyak gesaan terutama daripada kalangan ahli politik dan perniagaan dari Johor, supaya kerajaan menimbangkan semula keputusan yang dibuat pada 2006 untuk membatalkan projek jambatan bengkok itu.

Pakatan Rakyat Silakan Bertanding di PenantiPenanti: BN tidak bertanding?

Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak membayangkan Barisan Nasional (BN) mungkin tidak akan meletakkan calon pada pilihan raya kecil DUN Penanti jika mendapat konsensus semua parti komponen BN. Jika itu keadaannya, apakah Pakatan Rakyat akan menang mudah ataupun calon Bebas pula akan turun gelanggang?

Tegas Perdana Menteri, BN perlu melihat terlebih dahulu kewajaran pilihan raya kecil itu sama ada ia memberi manfaat kepada rakyat atau sebaliknya.

“Tidak tahu lagi (tarik diri atau tidak). Kita tengok dulu tetapi saya tidak ketepikan apa juga kemungkinan.

“Pilihan raya kecil ini bukan sebab peruntukan perlembagaan, kalau disebabkan perlembagaan, kita hormati,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis sambutan peringkat Parlimen Pekan sempena pelantikannya sebagai Perdana Menteri di sini hari ini.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri majlis sambutan peringkat Parlimen Pekan sempena pelantikannya sebagai Perdana Menteri di Dataran Pekan di sini hari ini.

Datuk Seri Najib Razak menerima ucapan tahniah dan syabas daripada warga Kuantan pada majlis sambutan kepulangan Perdana Menteri di padang Majlis Perbandaran Kuantan Satu (MPK1) di Kuantan, hari ini. Beliau disambut meriah oleh kira-kira 40,000 rakyat negeri itu.