Saturday, April 11, 2009

UCAPAN PENGHARGAAN DARI PERAK KHUSUS BUAT BLOGGER PERJUANG NEGARA.
Assalamualaikum,

Salam sejastera kepada semua blogger perjuang negara.

Alhamdullialh..syukur ke Hadrat Illahi kerana dengan izin dan limpah kurnia-nya kita telah berjaya mengharungi pahit getir serta susah payah menghadapi Pilihan Raya Kecil P 059 Bukit Gantang dan ianya telah berakhir dengan selamatnya. LAGI

Khairy akui program Pemuda Umno 'syok sendiri'
Oleh : Muda Mohd Noor

Ketua Pemuda Umno yang baru, Khairy Jamaluddin berkata pihaknya kini menyedari bahawa program-program yang dianjurkan oleh pergerakan itu sebelum ini adalah ‘program syok sendiri'.

"Kita buat program untuk orang yang sama, orang yang sudah totok sokong Umno dan BN," katanya ketika melancarkan program exco turun padang di Rawang malam tadi. Seterusnya>>

Friday, April 10, 2009

Pengumuman - www.prokhairy.com

MAAF GANGGUAN TEKNIKAL - SILA LAYARI LAMAN INI MELALUI
http://www.prokhairy.blogspot.com/
TERIMA KASIH - ADMIN PROKHARY

BJ

Khairy menyeru semua ahli pemuda memberikan sokongan padu kepada YAB Perdana Menteri


Satu pertemuan dan majlis ringkas minum pagi telah diadakan pagi tadi di mana YB Khairy Jamaluddin telah menjemput penyokong beliau dan juga Exco Pemuda UMNO Malaysia untuk bersama beliau bagi bertukar pendapat dan mendengar pandangan dari ahli-ahli Pemuda. Dalam ucapan ringkas YB Khairy telah menjelaskan kedudukan sebenar dan menyeru agar semua penyokong beliau untuk menerima keputusan Kabinet dan membantu beliau untuk melaksanakan kerja parti yang telah di amanahkan oleh Perdana Menteri. Beliau juga menyeru agar ahli UMNO tidak melabelkan diri mereka sebagai orang-orang pemimpin pemuda tertentu dan perlu membuang anggapan berkenaan kerana semuanya adalah Pemuda UMNO . Mereka mesti bersatu dengan semangat setiakawan sebagai Pemuda UMNO dibawah satu payung.

http://prokhairy.blogspot.com/

KJ - Barisan Kabinet Baru Kerajaan

Saya mengucapkan tahniah kepada YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin, Timbalan Perdana Menteri, dan barisan jemaah menteri yang dilantik oleh YAB Dato' Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak hari ini. Di samping itu, saya berterima kasih di atas pengiktirafan yang diberi kepada Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia dengan perlantikan YB Dato' Razali Ibrahim, selaku Naib saya, sebagai Timbalan Menteri Kementerian Belia dan Sukan.

Saya percaya barisan jemaah menteri ini mampu membantu YAB Perdana Menteri dalam usaha beliau membawa perubahan berdasarkan pendekatan 1Malaysia, rakyat didahulukan pencapaian diutamakan.

Saya telah dipanggil dan dimaklumkan oleh YAB Perdana Menteri semalam bahawa beliau mahu saya menumpukan perhatian mengukuhkan Pemuda UMNO. Berdasarkan kepada kemerosotan sokongan pengundi muda kepada Barisan Nasional, kami berdua sepakat dan bersetuju bahawa tanggung jawab dan gerak kerja memenangi pengundi muda adalah satu komitmen sepenuh masa yang menuntut gandingan tenaga dan dedikasi untuk kerja-kerja parti tanpa sebarang tanggung jawab dalam pentadbiran kerajaan.

Kepada YAB Dato’ Seri Najib, saya ucapkan terima kasih di atas amanah yang diberi dan berikrar untuk memberi sokongan tak berbelah bahagi kepada kepimpinan beliau dan saya juga berjanji untuk bekerja keras untuk memperkasa dan mengukuhkan Pemuda UMNO.

Kepada ahli-ahli pergerakan Pemuda UMNO, terimalah pengumuman ini dengan hati yang terbuka dan terimalah juga cabaran yang diberi kepada kita untuk memenangi dan mengembalikan sokongan pengundi muda dengan penuh iltizam dan kesungguhan. Kita semua hendaklah menyokong kerajaan dalam usahanya untuk mendekati rakyat dan menyelesaikan permasalahan mereka dengan berkesan dan menyeluruh.

Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia

Sumber : www.rembau.net.my

Thursday, April 9, 2009

Tahniah Diucapkan Kepada Barisan Angota Kabinet BaruPerdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengumumkan senarai 28 orang menteri dan 40 timbalan menteri dalam anggota kabinet barunya petang ini kecuali Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin, kesemua ketua sayap dalam Umno dilantik menganggotai barisan kabinet baru yang diumumkan hari ini.

Ketua Wanita, Datuk Seri Shahrizat Ibrahim dilantik sebagai menteri kemajuan wanita, keluarga dan masyarakat.


Manakala ketua Puteri Umno, Datuk Rosnah Rasyid Syirin dilantik sebagai timbalan menteri kesihatan.


Bagaimanapun, naib ketua Pemuda Umno, Datuk Razali Ibrahim dilantik sebagai timbalan belia dan sukan.Turut dilantik ialah ahli Parlimen Jerlun, Datuk Mukhriz Mahathir sebagai timbalan menteri timbalan menteri perdagangan antarabangsa dan industri (MITI).


Manakala para menteri yang digugurkan ialah Datuk Seri Syed Hamid Albar, Tan Sri Muhammad Muhd Taib, Datuk Mohd Zin, Datuk Amirsyam Aziz dan Datuk Azalina Othman Said. Turut digugurkan ialah timbalan menteri, Datuk Noraini Ahmad.Nota BJ : Perjuangan tetap diteruskan bagi memantapkan lagi perjuangan UMNO!!!


Salam Perjuangan

Salam Setiakawan

BJ

Enam senator baru angkat sumpah petang ini.

Menjelang pengumuman senarai kabinet baru Datuk Seri Najib Tun Razak petang ini, enam orang - yang dipercayai turut disenaraikan - akan mengangkat sumpah sebagai senator petang ini.

Mereka ialah Ketua Wanita Umno, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil; Presiden Gerakan, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon; Ketua Pemuda Wanita MCA, Datin Paduka Chew Mei Fun, bekas timbalan menteri kewangan, Datuk Awang Adek Husin, Datuk Jamil Khir Baharom, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin.

Dewan Negara telah mengeluarkan notis mengenai upacara mengangkat sumpah senator baru itu petang ini.

Selepas gagal mempertahankan Parlimen Lembah Pantai dalam pilihanraya umum lalu, Shahrizat telah dilantik sebagai penasihat kepada perdana menteri dalam hal ehwal wanita.

Dalam pemilihan baru ini, beliau menewaskan Tan Sri Rafidah Aziz untuk menyandang jawatan ketua Wanita Umno.

Awang Adek adalah bekas penolong gabenor Bank Negara. Beliau mula bergiat serius dalam politik apabila dipilih sebagai timbalan Ketua Umno bahagian Bachok pada 2001.

Beliau turut diamanahkan memegang jawatan bendahari Umno Kelantan pada 2003 dan turut dilantik sebagai ketua penaja Umno Bachok.

Awang Adek memenangi kerusi Parlimen Bachok dalam pilihanraya umum 2004 dan dilantik sebagai timbalan menteri kewangan. Bagaimanapun, beliau tewas dalam pilihanraya umum 2008.

Manakala Chew merupakan timbalan menteri di kementerian pembangunan wanita, keluarga dan masyarakat, yang pernah diterajui oleh Shahrizat.

Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin pula merupakan seorang ahli perniagaan dan pemimpin Umno dari Wilayah Persekutuan.

Manakala Jamil Khir pula merupakan pengarah Kor Agama Angkatan Tentera Malaysia.

Sementara itu difahamkan, dalam satu perkembangan yang berkaitan, peruntukan kuota empat menteri untuk MCA dikekalkan, walaupun sebelum ini, timbul kebimbangan yang jumlahnya akan dikurangkan.

Azilah dan Sirul dihukum gantung sampai matiMahkamah Tinggi Shah Alam hari ini menjatuhkan hukuman gantung sampai mati ke atas Cif Inspektor Azilah Hadri dan Koperal Sirul Azhar Umar selepas mereka didapati bersalah terhadap tuduhan membunuh wanita Mongolia, Altantuya Shaaribu.

Kedua-dua anggota Unit Tindakan Khas (UTK) itu didapati bersalah membunuh Altantuya Shaariibuu, 28, di antara Lot 12843 dan Lot 16735 Mukim Bukit Raja dekat sini antara jam 10 malam 19 Oktober dan 1 pagi 20 Oktober 2006.Sebelum ini, mereka dibicarakan bersama-sama Pengarah Eksekutif Pusat Penyelidikan Strategik Malaysia (MSRC), Abdul Razak Abdullah Baginda, 48, yang dituduh bersubahat membunuh Altantuya.

Bagaimanapun pada 31 Oktober 2008, penganalisis politik itu dilepaskan dan dibebaskan tanpa perlu membela diri setelah pihak pendakwaan gagal membuktikan elemen penting dalam pertuduhan bersubahat.

Azilah, 33, dan Sirul, 37, telah dipanggil membela diri pada 31 Oktober tahun lalu. Azilah memberi keterangan membela dirinya sendiri di kandang saksi manakala Sirul Azhar membacakan keterangan bertulis di kandang tertuduh.

Selepas penghakiman dibuat, peguam kedua-dua tertuduh menyalahkan satu sama lain berhubung keputusan mahkamah itu.

Mereka mendakwa, kegagalan memanggil saksi-saksi lain telah menjejaskan kes pihak pembela untuk menyokong alibi Azilah dan Sirul.

Karpal Singh, yang menjadi peguam pemerhati bagi pihak keluarga Altantuya berkata, sabitan ke atas kedua-dua tertuduh itu, tidak dapat memperbaiki imej Malaysia di peringkat antarabangsa.

Menurutnya, masih banyak persoalan yang belum terjawab berhubung motif pembunuhan wanita Mongolia itu.

Menurutnya, satu lagi persoalan yang belum terjawab ialah sama ada kedua-dua tertuduh itu melakukannya atas kehendak sendiri atau diarahkan berbuat demikian oleh orang lain.

"Pastinya Dr Shaariibuu Setev (bapa Altantuya) tidak akan puas hati kerana beliau merasakan terdapat orang lain lagi yang turut terbabit tetapi terlepas daripada hukuman," katanya.

Manakala ketua pihak pendakwaraya, Tun Majid Tun Hamzah berkata pihaknya berpuas hati dan telah membuktikan bahawa tiada orang lain terbabit dalam kes pembunuhan itu.

Peguam Sirul - Hasnal Rezua Merican - berkata beliau akan mengemukakan rayuan terhadap hukuman tersebut.

Wednesday, April 8, 2009

Barisan Kabinet BaruPeralihan tampuk kepimpinan teraju Negara telah pun berjalan dengan jayanya dimana Perdana Menteri, Datuk Sri Najib Tun Razak telah menggantikan Tun Abdullah Badawi dalam satu proses yang lancar dan tertib.

Namun demikian, semua pihak bukan sahaja penganalisis politik malahan rakyat keseluruhannya menantikan pula barisan kabinet yang akan menjadi pendukung kepada kepimpinan Datuk Seri Najib.

Semua pihak sedar bahawa dengan pelantikan Datuk Seri Najib sebagai Presiden UMNO pada 28 Mac dan seterusnya Perdana Menteri pada 3 April lalu akan membawa satu era baru untuk menyuburkan semula perjuangan yang longlai khususnya selepas Pilihan Raya Umum ke-12 lalu.

Sesungguhnya, kepimpinan yang sebenar sebagai tampuk Negara hanya akan lengkap sepenuhnya apabila selesainya pelantikan dan rombakan kabinet yang akan dibuat.

Lantaran itu, pelbagai pihak menantikan kata putus yang akan diumumkan oleh Datuk Sri Najib bagi mengisi barisan kepimpinan dengan perancangan untuk terus memperkukuh dan memperteguh parti.

Tidak kurang juga ada pihak yang mula membuat spekulasi berkaitan hal tersebut dengan menamakan Si Polan dan Si Polan serta kementerian itu dan ini untuk orang-orang tertentu.

Sedang pihak media pula terus-terusan memaparkan makluman berkaitan kunjungan ketua-ketua pemimpin parti komponan ke pejabat Perdana Menteri di Bangunan Perdana Putra, Putrajaya.

Sebelum ini wujud spekulasi bahawa Najib kemungkinan mengecilkan saiz Kabinet dengan beberapa kementerian mungkin digabungkan bagi memastikan keberkesanan pentadbiran baru.

Dalam hal ini, siapa pun yang akan dilantik membarisi Menteri Kabinet di bawah teraju Perdana Menteri, Datuk Sri Najib, pastinya kepimpinan yang ampuh dan teguh diharapkan untuk mengemudi kegemilangan negara di masa hadapan dalam merialisasikan hasrat Misi Nasional dan Wawasan 2020.

Kini terdapat seramai 32 anggota Kabinet dengan 27 kementerian dan hampir dua pertiga anggota Kabinet yang dilantik adalah daripada UMNO, parti komponen terbesar daripada gabungan 13 parti, kerajaan Barisan Nasional.

Antara pemimpin yang telah mengunjungi Perdana Menteri ialah Presiden MCA, Datuk Seri Ong Tee Kiat;Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu Sarawak (PBB) Tan Sri Abdul Taib Mahmud; Presiden MIC Datuk Seri S.Samy Vellu; Presiden PPP, Datuk M. Kavies dan Presiden Gerakan, Datuk Koh Soo Kun.

Sumber : UMNO ONLINE

Kemenangan Pakatan Rakyat di dua bukit tidak memberi apa-apa keuntungan pun...

Pakatan tak untung apa BN tak rugi apa !

Apa juga keputusan yang telah diputuskan oleh rakyat kita perlu menerima nya dengan hati yang terbuka kerana negara ini adalah negara demokrasi dan kita tidak mahu menjadi pembangkang yang tidak boleh menerima kekalahan , sore looser. Mereka menang dan tidak menang semua , kita hanya kalah 2,789 undi di Bukit Gantang dan kalah 2,403 undi di Bukit Selembau, namun keputusan ini tidak merubah apa-apa kerana mereka menang ditempat mereka dan kita menang di tempat kita.

Keputusan ini tidak merubah mana -mana kerajaan , Perak , kedah mahupun kerajaan Malaysia. Anwar juga tidak boleh menjadi Perdana Menteri dengan kemenangan ini mahu pun Nizar tidak boleh menjadi menteri besar Perak dengan kemenangan ini. Penyokong BN tidak rugi apa-apa dan penyokong pembangkang tidak untung apa-apa.

Barisan Nasional (BN) menepati ramalan apabila berjaya mengalahkan Parti Keadilan Rakyat bagi pilihan raya kecil DUN Batang Ai, Sarawak dengan majoriti 1,854 undi. Bagaimanapun harapan untuk menyaksikan BN merampas semula Bukit Gantang dan Bukit Selambau tidak kesampaian. BN tewas di Bukit Gantang dengan majoriti 2,789 undi dan Bukit Selambau pula dengan 2,403 undi.

Berdasarkan kepada pecahan undi yang diperolehi BN di Bukit Gantang, undi yang diperolehi oleh calon BN, Ismail Saffian bertambah sebanyak 622. Manakala undi calon PAS yang diwakili oleh Datuk Seri Nizar Jamaluddin meningkat kepada 1,845.Pertambahan undi dan majoriti di Bukit Gantang itu disumbang oleh peningkatan hampir 3% atau 1,327 pengundi yang keluar mengundi.

Pada pilihan raya kecil kali ini 75.1 peratus atau 41,626 orang daripada 55,462 orang telah menunaikan tanggungjawab mereka berbanding 72.65% atau 40,299 pengundi. Daripada pertambahan undi tersebut, BN memperolehi tambahan undi sebanyak sekitar 60 undi dari DUN Kuala Sepetang yang majoriti pengundinya kaum Cina berbanding undi yang diperolehi pada pilihan raya umum Mac 2008,

KPMU.NET

Tuesday, April 7, 2009

BN menang besar di Batang AiKemaskini 22:29 PM

BN Menang besar di Batang Ai, BN menang lebih dari 806 majoriti undi yang pernah mereka perolihi pada pilihan raya 2006. Jelas PKR tidak boleh bertapak di Sarawak.Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengumumkan sehingga pukul 6.40 petang ini, Barisan Nasional (BN) mendahului dengan 2,605 undi berbanding Parti Keadilan Rakyat (PKR) dengan 1,281 undi.

Proses pengundian dalam pilihanraya kecil Bukit Gantang, Bukit Selambau dan Batang Ai ditutup tepat jam 5 petang ini.Bagaimanapun beberapa pusat pengundian di Batang Ai ditutup lebih awal kerana jumlah pengundinya tidak ramai.Sehingga jam 4 petang tadi, jumlah pengundian di DUN Bukit Selambau ialah 71.2 peratus. KPMU akan mengulas keputusan yang akan diumumkan.

Batang Ai - BN sudah mengatasi PKR

Bukit Gantang - BN masih mendahului - ada tentangan 50/50

Bukit Selembau - Insya Allah milik BN

Maklumat SPR: Peratus keluar mengundi di Bukit Gantang 75.1 peratus, Bukit Selambau (70.28) dan Batang Ai (71.2).

Polis menahan dua orang kerana menahan bas yang membawa perayu yang dikatakan sebagai Pnegundi Hantu , namun pois menafikan. Mereka adalah perayu undi - kurang ajar tuh orang PKR ini , ingat bapak dia beri dia kuasa nak tahan tahan orang. Padan muka mereka ditanhan oleh polis kerana menghalang hak awam.

Batang Ai - BN mendahuli dgn 31 undi - BN 331 PKR 300
Ulu Engkari - BN 42, PKR 33
Bertik - BN 107, PKR 47
Sempang - BN 37, PKR 52
Delok - BN 86, PKR 21
Mengiling - BN 59, PKR 147


9.20pm Maklumat rasmi. PAS memenangi kerusi Parlimen Bukit Gantang dengan majoriti 1,789 undi. Calonnya, Datuk Seri Mohd Nizar Jamaluddin mendapati 21,860 undi manakala calon BN, Ismail Saffian mendapat 19,071 undi. Calon bebas mendapat 62 undi dan hilang wang deposit.Calon Parti Keadilan Rakyat (PKR), S. Manikumar menang pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Selambau dengan meraih 12,632 undi menewaskan calon Barisan Nasional (BN), S. Ganesan dan 13 calon Bebas lain, dengan memperolehi majoriti 2,403 undi.

Anwar pembohong: Bukit Selambau, 5 Ketua Bahagian PKR Kedah keluar parti
Oleh: ROSLAN BIAN

Jika dua malam lalu, Datuk Seri Anwar Ibrahim jadi penipu besar kerana tidak jadi buat pengumuman dan pendedahan besar babitkan Datuk Seri Najib Tun Razak, petang Isnin, beliau pula pasti terkejut dengan pengumuman dan pendedahan oleh lima ketua bahagian PKR di Kedah yang isytihar keluar parti itu.

Sebabnya, mereka hilang percaya kerana terlalu banyak pembohongan dilakukan Ketua Umum PKR itu selain sekali lagi beliau menghadapi tuduhan salah laku moral selepas bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan mendakwa diliwat oleh Anwar.

Malah lebih menarik lagi, pemimpin PKR itu juga percaya, parti itu di Kedah akan ‘bungkus’ dalam pilihanraya umum ke 13 jika lebih ramai ahli parti bertindak keluar kerana tidak percaya lagi kepada pimpinan Anwar.

Lima Ketua Bahagian PKR itu adalah Azhar Ahmad dari Jerlun, Abu Bakar Din (Baling), Abu Bakar Hamid (Pendang), Wahab Mat Isa (Sik) dan Hamid Osman dari Bahagian Padang Serai.

Dalam sidang media di Sungai Petani, lewat petang Isnin, kesemua mereka kecuali Hamid bukan sahaja isytihar keluar PKR sebaliknya akan menyokong calon Bebas dalam pilihanraya kecil Bukit Selambau, Radzi Mat Lazim yang juga bekas ahli PKR.

Azhar yang mewakili rakan-rakannya berkata, mereka tidak dapat lagi menerima Anwar yang banyak berbohong terutama pasal hendak jadi Perdana Menteri pada 16 September lalu.

Perkara lain katanya kerana salah laku moral ahli parlimen Permatang Pauh itu.

“Dulu dah tangkap, jatuh hukuman dan bebas tetapi ditangkap semula..kita tak yakin lagi . Beliau cuba mengABIMkan dan memencil PKR Kedah..ini lagi kita tak puashati,” katanya yang percaya sebahagian besar 5,000 ahli PKR di lima bahagian itu akan mengikut jejak mereka.

Mereka kini juga percaya dengan apa pernah dikatakan UMNO bahawa Anwar menubuhkan Parti Keadilan semata-mata mahu memperjuangkan dirinya.

“Memang sah dan betul apa dikatakan UMNO dulu. Anwar bukan perjuang rakyat Malaysia secara keseluruhan tetapi rakan-rakan dalam DAP dan PAS,” tegasnya.

Selain itu, mereka mendakwa turut tidak percaya dengan Pengerusi Perhubungan PKR Kedah kerana gagal membawa perubahan serta tidak memperjuangan pemimpin serta ahli parti itu.

“Banyak jawatan pemimpin PAS dapat. Pelantikan ketua kampung, banyak bahagian PKR tak dapat jawatan itu termasuk di Jerlun,Baling, Pendang dan bahagian-bahagian lain,” katanya.

Azhar berkata, pemimpin lama yang dulu berjuang untuk Anwar dipinggirkan malah dalam pemilihan calon di Bukit Selambau, pandangan mereka tidak dipedulikan.

“Dia letak calon bukan kalangan senarai pendek kita. Daripada empat nama, nama S.Manikumar yang keluar. Kita tak tahu dia mai dari mana...ini semua kita tak boleh terima. Kalau Anwar tak boleh dengar pandangan kita, biarlah kita semua keluar PKR,” katanya.

Beliau juga menyeru ahli-ahli PKR lain bermuhasabah dan memikirkan apakah perjuangan berasaskan pembohongan ini boleh mendatangkan kemakmuran kepada rakyat dan jika tidak beri manfaat, tiada sebab meyokong PKR lagi.

SUASANA PILIHAN RAYA KECIL PARLIMEN BUKIT GANTANG

KELUAR MENGUNDI..Penduduk di kawasan Parlimen Bukit Gantang mula melaksanakan tanggungjawab dengan keluar mengundi di Sekolah Kebangsaan Panglima Bukit Gantang.

MULA MENGUNDI...Seorang warga emas menjalankan tanggungjawabnya dengan mengundi di Sekolah Panglima Bukit Gantang. Foto mStar oleh G.MANIMARAN.10.00 PAGI : Hampir 20 peratus telah keluar mengundi di kawasan Bukit Gantang, kata Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Yusof.

Misalnya, peratusan keluar mengundi di Sekolah Kebangsaan Ayer Putih.

9.50 PAGI : Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin terperangkap dalam kesesakan lalu lintas ketika menuju ke pusat pengundian di Sekolah Kebangsaan Ayer Putih dan Sekolah Kebangsaan Simpang.

9.45 PAGI : Cuaca terang. Proses pengundia berlajan lancar. Kesesakan lumpuhkan sebahagian kawasan Bukit Gantang.

9.20 PAGI : Wujud sedikit ketegangan di SK Panglima Bukit Gantang.

9.05 PAGI : Calon BN, Ismail Saffian dan isteri mengundi di SK Panglima Bukit Gantang.

9.00 PAGI : Kira-kira 10 peratus keluar mengundi di bahagian Parlimen Bukit Gantang.

7.55 PAGI : Calon BN, Ismail Saffian berkumpul di rumah Ketua Umno Bahagian, adakan doa selamat sebelum bertolak untuk mengundi di Sekolah Kebangsaan Bukit Gantang.

7.35 PAGI : Calon Pas, Datuk Seri Ir. Mohd Nizar Jamaluddin serta penyokong berhimpun di Markas Pas, Jalan Air Kuning untuk melawat 34 pusat pengundian.

Pusat pengundian pertama dikunjungi ialah Sekolah Menengah Aur Air Kuning,

Pas Guna Politik Konfrontasi - Bukit Gantang

Politik konfrontasi yang diamalkan oleh parti pembangkang hari ini cukup terserlah dengan tindakan ganas terhadap petugas Pemuda Barisan Nasional (BN) yang melaksanakan tanggungjawab sepanjang tempoh berkempen.


PAS bertindak Liar dan Ganas!!! Jentera Pemuda BN, Abd Rahman Hasan Menunjukkan Kesan Kecederaan Yang Dialaminya Setelah Ditendang Oleh Petugas Pas Ketika Beliau Memasang Poster Dan Bendera BN Di Sungai Petai


"Billboard", Poster, Bendera BN Hilang Dan Dirosakkan
Menjelang tempoh 24 jam sebelum hari pengundian kempen pilihanraya kecil di Bukit Gantang terus dicemari tindakan kotor pihak tertentu.

Tidak cukup dengan tindakan ganas penyokong pembangkang yang menghalang jentera Pemuda Barisan Nasional (BN) memasang bendera dan poster, menjelang pagi tadi puluhan "billboard" BN didapati dirosakkan selain kehilangan lebih ratusan bendera yang dipasang di sekitar jalan Simpang, Changkat Jering dan Trong.

Pertahankan Maruah BN di Bukit Gantang

Ketua Pergerakan Pemuda Umno Malaysia, Khairy Jamaluddin melaungkan perang habis-habisan bagi memastikan keselamatan pengundi BN selamat dari ancaman ganas pihak pembangkang. Beliau menegaskan jentera Pemuda bukan sahaja perlu mengawasi bendera, poster pada malam terakhir kempen, malah perlu sentiasa bersiap sedia untuk membantu serta menjadi perayu undi di pusat-pusat pengundian bagi memastikan pengundi dapat membuang undi dengan selamat.

Menurut beliau komitmen serta semangat yang tinggi amat diperlukan dan dipertahankan di pusat-pusat pengundian sehingga pengundi terakhir membuang undi supaya kemenangan moral yang dicapai diterjemahkan kepada kemenangan yang sebenar.

"Esok pagi-pagi lagi kita berkumpul di pusat pengundian untuk memastikan keselamatan perayu undi kita. Pengalaman lalu ketika pilihan raya kecil Parlimen Permatang pauh dan Kuala Terengganu menunjukkan mereka bersikap biadap kurang ajar terhadap petugas kita khususnya di kalangan wanita.

"Petugas kita diludah dan dimaki dengan pelbagai perkataan kesat. Jika bukan Pemuda yang menjadi benteng kepada mereka, siapa lagi. Sebab itulah saya minta seluruh petugas kita memastikan keselamatan perayu undi BN terjamin", katanya.

Beliau berkata demikian kepada jentera Pemuda yang berkumpul di perkarangan Bilik Gerakan Pemuda BN di sini, hari ini.

Tegas Khairy lagi, kehadiran petugas Pas daripada luar bukanlah satu halangan kepada jentera pergerakan itu untuk melaksanakan tanggungjaawab dengan berkesan.

"Kita tengok petang ini sudah ramai 'player import' mereka daripada luar datang dan kita percaya jentera Pemuda yang rata-rata dibarisi anak-anak jati tempatan Bukit Gantang tidak takut untuk berdepan dengan golongan tersebut", ujarnya.

Pemuda Umno di Bukit Gantang Membuat laporan polis

Enam laporan polis telah dibuat oleh Pemuda Umno di Bukit Gantang kerana didakwa dikasari pembangkang ketika melakukan kerja menaikkan bendera parti.

"Petugas-petugas saya nak naikkan bendera di kawasan biasa, bukannya di kawasan markas PAS, tapi mereka dihalau, dimaki hamun dan dipukul," kata Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin.

Sehubungan itu, beliau meminta polis meningkatkan kawalan keselamatan di Bukit Gantang dan Bukit Selambau pada hari pengundian di kedua-dua kawasan itu esok, lapor Bernama.

Katanya, ini kerana pihaknya bimbang pembangkang akan melakukan tindakan provokasi.

"Saya minta polis dan Suruhanjaya Pilihanraya memastikan kedua-dua kawasan ini selamat dari provokasi dan sebarang tindakan ganas agar pengundi BN tidak keluar mengundi," katanya.

Khairy memberitahu pemberita demikian selepas melawat mangsa ribut di Kampung Bukit Rusa di Sungai Petani.

Dalam kejadian ribut dan hujan lebat petang semalam, hampir 50 rumah rosak termasuk sebuah yang ranap akibat dihempap pokok.