Thursday, July 16, 2009

Angka 11 tak menjadi: PAS menang UMNO berjaya
Oleh: Badrul Hisham Abdul Aziz

PAS mengekalkan kerusi dewan undangan negeri Manek Urai dalam pilihanraya kecil semalam dengan angka unik iaitu 65 undi sahaja. Dalam pilihanraya umum 2008 parti itu cukup bergaya dengan majoriti tinggi iaitu 1,352 undi. Dua jumlah yang ibarat bumi dengan langit tetapi ada satu persamaannya iaitu 6+5 menjadi 11 dan 1+3+5+2 juga berjumlah 11 - nombor pilihan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Jumlah undi yang diraih oleh calon Barisan Nasional yang diwakili UMNO, Tuan Aziz Tuan Mat 5,283 juga mengandungi angka 11 jika dua angka terakhir 8 dan 3 dicampurkan. Lapan puluh tujuh peratus daripada 12,293 pengundi berdaftar atau 10,0631 orang juga membawa angka 11 apabila 1+0+6+3+1 dijumlahkan.

Bagaimanapun, bukan nombor atau angka yang menjadi pertaruhan dan perkiraan dalam pilihanraya kecil Manek Urai itu. Apa yang menjadi perbualan hangat ialah mengenai keputusan yang agak mengejut dan memeranjatkan. Umum menjangkakan PAS dengan mudahnya akan mengekalkan kerusi itu seperti yang diduduki wakilnya Allahyarham Ismail Yaakob.

Lama sungguh PAS bertapak di Manek Urai sehinggakan UMNO terpaksa berhempas pulas bekerja siang dan malam untuk menambat hati para pengundi di situ. Peningkatan jumlah yang menunaikan tanggungjawab masing-masing semalam menjadi bukti kepada hakikat itu. Suruhanjaya Plihanraya (SPR) sendiri hanya menjangkakan 85% akan keluar mengundi tetapi hakikatnya peratusan meningkat 87%.

Di sebalik kemenangan PAS mengekalkan kerusi itu, kejayaan UMNO juga mulai terpancar.Pertama UMNO dapat mengurangkan majoriti PAS hingga menjadi sangat tipis hinggakan Datuk Husam Musa yang diminta ulasannya memberitahu pihaknya pada mulanya menjangka PAS akan tewas.

UMNO dan Barisan Nasional juga berjaya mengajak lebih banyak pengundi untuk menunaikan tanggungjawab masing-masing khususnya di kalangan pengundi muda yang selama ini merasa selesa dengan keadaan dan berpendirian ‘apa nak jadi, jadilah’ atau sikap ‘tidak apa‘.

Orang lama, orang berpandangan agama dan penduduk kampung yang kurang pendedahan sudah agak pasti berada di belakang Datuk Nik Aziz Nik Mat, Mursyidul Am PAS yang dilihat sebagai orang yang serba tahu, serba betul dan serba-serbi hebat. Jadi pilihan yang ada ialah fokus kepada pengundi muda dan pengundi luar.

Fokus ini menjadi dan UMNO berjaya menambat hati mereka.!

Secara simbolik atau terrsembunyinya, pendekatan UMNO mengawal emosi, tidak mencabar walaupun dicabar turut memenangi hati rakyat dan pengundi. Pilihanraya kecil ini membuktikan berjalannya proses perpaduan ummah di mana UMNO tidak dilihat telah mencela, memburuk-burukkan calon atau tokoh-tokoh lawan walaupun sebaliknya dilakukan terhadap mereka.

Hanya ada satu kes jenayah yang berlaku iaitu membaling batu yang mencederakan dua orang anggota Puteri UMNO. Sepanjang tempoh berkempen atau sebelum daripadanya, proses perpaduan atau berkempen secara ‘adik-beradik’ telah berjaya dipaparkan di Manek Urai.

Proses perpaduan yang diimpikan oleh Presiden PAS Datuk HajI Hadi Awang dan disokong oleh timbalannya, Nasharuddin Mat Isa tetapi disanggah keras oleh Nik Aziz nampak mula berputik di situ. Jentera atau pekerja BN boleh menziarahi bilik-bilik gerakan lawan dan begitu juga sebaliknya.

Walaupun terdapat segelintir ahli dan penyokong PAS yang menyorak dan mengeluarkan kata-kata yang tidak sewajarnya dan diselang-seli dengan takbir, sepertimana yang terjadi terhadap Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, ia hanyalah kes terpencil dan bukannya budaya seperti mana yang sering berlaku dalam pilihanraya-pilihanraya lain.

Pendekatan UMNO yang tidak menyorak, mencela atau menghina pihak lawan, sebaliknya merapati rakyat dengan penerangan mesra, mendalami masalah dan mencari penyelesaian serta bersahaja adalah satu lagi kejayaan sehingga berjaya menambat hati rakyat, khususnya warga-emas yang telah lama tidak mendapat perhatian dan pembelaan.

Keseluruhan pemimpin UMNO menyatakan rasa puas hati walaupun tidak memenangi kerusi Manek Urai kerana mereka dapat melihat keputusan pilihanraya kecil itu telah membawa petanda yang bakal membawa kejayaan yang lebih besar pada masa hadapan.

Tan Sri Muhyiddin Yassin melihat keputusan itu sebagai petanda angin perubahan yang merupakan satu isyarat jelas yang menunjukkan rakyat mahukan pembaharuan. Ini tentulah hasil perubahan dan kejayaan segera yang dicapai melalui pentadbiran 1 Malaysia yang dibawa oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang mahukan semua pemimpin turun padang dan menjiwai rakyat.

Muhyiddin serta keseluruhan bala jenteranya di Manek Urai termasuk Datuk Mustapha Mohamad selaku pengarah pilihanraya telah berjaya mengenengah dan menyebar luaskan konsep itu sehingga pengundi PAS berpihak kepada UMNO.

Seperti kata Ketua Penerangan UMNO, Ahmad Maslan;” Kemenangan tipis PAS membuktikan sokongan penyokong pembangkang dan rakyat telah mula kembali kepada BN dan rakyat mula menerima pendekatan yang ditetapkan oleh BN.”

Apakah makna ‘kejayaan’ ini…? Inilah persoalan yang lebih berat untuk diberi perhatian dan jawapan. Seperti lazimnya, beberapa pilihanraya kecil akan berlaku sebelum menjelangnya pilihanraya umum. Pilihanraya kecil masa depan akan hanya membawa makna dan pengertian sebenarnya jika BN menempa kejayaan.

Bagaimanakah mahu pastikan kejayaan itu..? Tentulah bermula dengan kerja keras di Manek Urai dijadikan sebagai titik permulaan. Prestasi baik di Manek Urai harus diterus dan diterapkan di seluruh negara tanpa menunggu wujudnya sesuatu pilihanraya kecil..

Turun padang dan mesra rakyat wajar dijadikan budaya kerja yang berterusan bukan dilakukan secara bermusim seperti apabila ada pilihanraya ataupun pemilihan parti di peringkat bahagian. Mungkin UMNO dan BN wajar belajar daripada PAS iaitu berceramah dan mendekati rakyat sepanjang masa.

Di negeri-negeri Selangor, Kelantan, Kedah dan Pulau Pinang, orang Melayu khususnya ahli UMNO harus menukar sikap bahawa mereka sebenarnya adalah pembangkang di negeri masing-masing. Mereka tidak boleh lagi merasa selesa dengan bergantung kepada kerajaan persekutuan semata-mata. Mereka harus membuang sikap merasa selesa dan selamat.

Dalam pilihanraya 2008 dahulu tidak ada sesiapa yang menduga Selangor akan hanyut ke tangan pembangkang, tetapi itulah hakikat yang berlaku. Ketika itu, semua orang merasa selesa dan selamat sehinggalah pakatan pembangkang mengucapkan selamat tinggal kepada mereka..

Dengan menyematkan perasaan sebagai pembangkang di bumi tanah Melayu sendiri, diharapkan akan tercetuslah perasaan untuk berjuang dan mempertahankan bumi bertuah ini dan jambatan perjuangan itu adalah jambatan UMNO sendiri.

Di samping itu, UMNO mungkin perlu terus menghulurkan tangan persahabatqan kepada PAS dan membuang sikap memusuhi dan membenci parti itu kerana perpaduan ummah serta kebaikan bersama harus dicuba dan diutamakan..

Biarlah pahit untuk UMNO menelannya dan amat getir untuk PAS melalui hakikat itu, atas nama kesinambungan agama, bangsa dan tanahair semangat 1 Malaysia wajib diterapkan iaitu rakyat diutamakan, pencapaian diutamakan. Semoga manek akan terurai menjadi kerlipan intan waktu siang dan sinaran bintang pada waktu malam.

Agenda Daily

Wednesday, July 15, 2009

Gelombang BN makin pulih
Walaupun tewas, Umno sudah pastinya akan melaungkan bahawa pengaruh parti itu sudah semakin pulih sejak krisis kepemimpinannya dan prestasi buruk pilihanraya umum 2008.

Manakala pengaruh PAS khususnya, dan Pakatan Rakyat amnya, semakin terhakis.

Apatah lagi dengan kehadiran tokoh-tokoh besar Pakatan - Datuk Seri Anwar Ibrahim dari PKR dan Lim Kit Siang dari DAP. Manakala Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat pula mengetuai jentera pilihanraya PAS di Manek Urai.

Manakala jentera pilihanraya BN, khususnya Umno, diketuai oleh Timbalan Presiden, Tan Sri Muhyiddin Yassin bersama dengan Pengerusi Umno Kelantan, Datuk Mustapa Mohamed.

Nampaknya, harapan Presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak untuk menjadikan pilihanraya kecil DUN Manek Urai sebagai petanda berakhirnya kekalahan BN dalam siri pilihanraya kecil selepas pilihanraya umum 2008, begitu hampir menjadi kenyataan.

Namun, kemampuan BN menghakis majoriti PAS - daripada 1,352 undi kepada hanya 65 undi - boleh dianggap satu kejayaan terbesar kepada BN di Semenanjung dalam enam pilihanraya kecil.

Apatah lagi, DUN Manek Urai merupakan kubu kuat PAS selama ini. BN hanya berjaya merampas DUN tersebut pada pilihanraya umum 2004 dengan majoriti tipis 53 undi.

Tuesday, July 14, 2009

MANEK URAI PERLUKAN BN LEBIH DARIPADA PAS YANG HANYA MAHU KEMENANGAN‘Kepada pengundi kawasan DUN Manek Urai, selamat menjalankan tanggungjawab anda membuat pilihan terbaik hari ini’

Oleh SABRANI MUIN

SESUNGGUHNYA, BN dan Pas hanya boleh memujuk pengundi untuk mengundi mereka. tetapi pengundi belum menjanjikan apa-apa keputusan sehinggalah peti undi ditutup hari ini dan pengiraan undi tamat. Baru itulah kita tahu apakah pilihan pengundi sebenar-benarrnya setelah mereka mendengar kempen yang berlangsung selama 10 hari lalu.

Dalam mana-mana pilihan raya, semua parti yang bertanding akan menaruh harapan tinggi untuk menang. Sekadar membuat tekaan, apa pun boleh. Penyokong Pas akan kata Pas akan menang. Begitu juga dengan penyokong BN, mereka akan kata BN menang kali ini.

Tidak kurang pula yang mengatakan soal menang atau kalah adalah soal lain. Yang pentingnya ialah masing-masing telah menunjukkan satu teknik berkempen yang tidak mencetuskan perbalahan, pergaduhan mahupun keganasan sejak Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memperkenalkan garis panduan baru.

Tanpa pondok panas, tanpa membenarkan mana-mana parti yang tidak berkenaan mencampuri kempen dengan memasang bendera parti masing-masing adalah merupakan satu langkah yang telah membuktikan cara terbaik bagi memastikan ruang untuk parti bertanding lebih tersusun.

Untuk Barisan Nasional mengila-gila mahukan kemenangan di Manek Urai adalah tidak benar. Apa yang dijanjikan seperti menjadikan ia anak emas dan membina jambatan dengan limpahan jutaan ringgit hanya akan berlaku jika BN mendapat mandat dari pengundi. Jika kalah, tidak ada sebab pula kerajaan pusat mahu meneruskan janji itu.

Tetapi sepertimana yang diumumkan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengenai peruntukan RM125.9 juta untuk meningkatkan taraf pendidikan rakyat di daerah itu adalah sememangnya sudah terkandung dalam Rancangan Malaysia Ke Sembilan (RMK-9) dari jumlah RM1.7 bilion untuk membiayai 75 projek pembangunan termasuk mendirikan 13 buah sekolah rendah dan 4 buah sekolah menengah dan menaikkan taraf dan pembinaan rumah guru serta asrama.

Peruntukan ini tidak ada ada kaitan tambahan untuk memancing undi, tetapi lebih kepada memaklumkan kepada penduduk Negeri Kelantan bahawa walaupun Negeri Kelantan bukan diperintah BN tetap mempunyai peruntukan untuk pendidikan. Muhyiddin terpaksa memaklumkan di musim kempen ini kerana ada tohmahan yang mengatakan kerajaan perekutuan telah mengabaikan Kelantan terutama di daerah Kuala Krai.

Dalam soal pendidikan, kerajaan BN terbukti tidak memilih bulu atau membeza-bezakan keperluan rakyat tidak kira ianya diperintah oleh siapa. Ia berbeza dengan janji membina jambatan, memberi taraf anak emas atau menjadikan Manek Urai sebagai kota agropolitan umpamanya.

Sememangnya selama ini, kemunduruan Negeri Kelantan selalu dikaitkan dengan kerajaan persekututan tidak ambil peduli dan kononnya kerana itulah Kelantan dilihat sebagai negeri kurang maju berbanding negeri-negeri yang diperintah oleh BN. Untuk memajukan sesebuah negeri, ia amat bergantung pada kecekapan, kemampuan, kretiviti dan kebijaksanaan parti yang memerintah.

Tetapi perkara asas terutamanya pendidikan, memang menjadi tanggungjawab kerajaan pusat meyamaratakan peruntukan supaya pembangunan pendidikan menjadi seimbang sebagai bantuan asas kepada negeri dalam sebuah negara. Soal rakyat Kelantan dengan masalah pelupusan sampah, perumahan, pengindahan atau seumpamanya adalah tanggungjawab kerajaan negeri.

Sekiranya di Manek Urai BN dapat ‘tawan’ dalam pilihan raya kecil kali ini, tentunya dalam masa yang singkat, ia akan menjadi satu kawasan yang dilimpahi dengan pelbagai bentuk pembangunan sebagai menunjukkan BN lebih mampu menyediakan satu pasarana persekitaran yang berbeza jika dibandingkan dengan kawasan lain di Negeri itu kelak.

Sebaliknya, atas sebab itulah juga, Pas bermati-matian tidak mahu pengundi memilih BN kerana apa yang BN akan lakukan selepas ini tentu sekali akan membeliakkan mata kawasan-kawasan lain yang tidak mampu menandingi kemajuan ketara di Manek Urai sekiranya BN menang.

Mungkin selama ini Pas tidak memikirkan langsung pasal pembangunan seperti menjadikan mana-mana kawasan di negeri itu di mana terdapat hasil tani yang berpotensi dijadikan kawasan agropolitan. Mungkin Pas tidak terfikir atau tidak mampu untuk membina jambatan lebih selesa kepada penduduk di Manek Urai atas polisi gunakanlah apa yang ada sudah memadai.

Itu satu perbezaan yang ketara antara kerajaan Pas dan BN. Selain daripada BN mampu dari segi kewangan, ia juga mampu menyediakan pakar untuk memajukan sesuatu pembangunan mega yang moden yang pasti menjanjikan pulangan hasil jauh lebih berganda untuk dilimpahkan semula kepada rakyat terus menikmatinya.

Atas sebab itu juga, secara kasarnya BN tidak perlu terkilan kalau pengundi tetap memilih Pas tetapi penduduk Manek Urai yang memerlukan BN untuk menikmati perubahan yang mana hanya BN yang mampu merealisasikan apa yang dijanjikan dan seterusnya melaksanakan tambahan-tambahan untuk menyesuaikan dengan kedudukan anak emas kawasan itu.

Semuanya terserah pada pengundi untuk membuat pilihan mereka. Kepada pengundi kawasan DUN Manek Urai, selamat menjalankan tanggungjawab anda membuat pilihan terbaik hari ini.

Proses Pengundian Pilihan Raya Kecil DUN Manik Urai Bermula
KUALA KRAI, 14 Julai (Bernama) -- Proses pengundian bagi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manik Urai bermula sebaik sahaja pusat-pusat pengundian dibuka pada pukul 8 pagi Selasa hari ini.

Sembilan pusat pengundian dibuka untuk pilihan raya kecil itu melibatkan 27 saluran dalam proses yang diselia pegawai dilantik Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang diketuai Pegawai Pengurus Pilihan Raya Adnan Hussin, yang juga Ketua Jajahan Kuala Krai.

Sebahagian besar daripada 12,293 pengundi, kecuali 25 pengundi pos, dijangka keluar awal untuk memilih wakil rakyat baru bagi menggantikan penyandangnya Ismail Yaacob yang meninggal dunia pada 22 Mei lepas akibat serangan jantung.

SPR mensasarkan kira-kira 85 peratus daripada pengundi akan keluar mengundi pada pilihan raya kecil ini.

Bagaimanapun, kedua-dua calon, Tuan Aziz Tuan Mat, 39, dari Barisan Nasional (BN) dan Mohd Fauzi Abdullah, 50 dari PAS, bukan pengundi di kawasan itu.

Pengundian akan ditutup pukul 5 petang dan diikuti dengan pengiraan undi di kesemua sembilan pusat mengundi terbabit.

Penjumlahan undi akan dilakukan di Dewan Petra, SMK Sultan Yahya Petra 1, Kuala Krai dan keputusannya dijangka dapat diketahui seawal pukul 8 malam ini.

Monday, July 13, 2009

'Signs of BN revival in Kelantan' : Manik Urai


'VOTE FOR ME': Posters bearing the picture of Tuan Aziz Tuan Mat, Barisan Nasional's candidate for the Manik Urai by-election tomorrow in Kelantan, decorate a stretch of Jalan Kuala Krai - Gua Musang to serve as a reminder to voters who their choice should be. - Picture by AHMAD IRHAM MOHD NOOR


Signs of a Barisan Nasional (BN) revival in Kelantan are in the air with the renewed spirit shown by the people of Manik Urai in the by-election campaign, said Umno vice-president Datuk Seri Hishammuddin Hussein. "I met the people of Manik Urai and it is clear that they want to see a BN revival in Kelantan.

"Manik Urai could be the starting point as the people are aware that Pas' narrow views will take them nowhere," he said in a statement yesterday.

Hishammuddin, who is also home minister, said the people of Manik Urai were still lagging behind under Pas' rule.

"They want to lead a better life and have a secure future...We witnessed the people of Manik Urai coming out in droves to meet Umno leaders."

He said BN candidate Tuan Aziz Tuan Mat also understood the pulse of the people.

In Kuala Krai, residents in Manik Urai Lama and Manik Urai Baru have expressed the hope that their new assemblyman -- to be elected tomorrow -- will look into upgrading facilities in the area.

"We have nearly everything... electricity, water supply, roads, schools, clinics, markets, mosques, even a train station but we want them to be upgraded. We hope that the new assemblyman will look into this," said Nik Yaakub Nik Hassan, 65, of Manik Urai Lama.

Among the facilities in need of urgent upgrading, he said, was the Manik Urai Lama market.

Another facility which needed upgrading was a 40-year-old bridge in Manik Urai Lama.

Hassan Salim, who was 9 when the bridge was built, said it was too narrow for two-way traffic.

A resident in Kampung Mesek, Ong Boon Keat, in his 40s, hoped that village roads would be repaired and widened.

Manik Urai Bakal Jadi Kawasan Pembangunan Baru - Muhyiddin

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata Manik Urai akan menjadi kawasan pembangunan baru di Kelantan jika Barisan Nasional (BN) diberikan peluang memenangi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) kawasan itu Selasa ini.

Tawaran kerajaan BN itu dijangka mampu merubah bukan sahaja pembangunan di kawasan itu malah ekonomi dan sosial penduduk, yang majoritinya bekerja sebagai penoreh getah yang sememangnya dahagakan pembangunan.

"Jika itu (pembangunan) yang mereka mahukan, kita (BN) sedia bantu tetapi mereka harus bantu kita dengan menilai apa yang mereka sumbangkan," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Hari Guru peringkat negeri di Sekolah Kebangsaan Manik Urai Baru di sini hari ini.

Katanya, dakyah pembangkang yang mengatakan rakyat di kawasan itu tidak mementingkan pembangunan adalah tidak benar kerana rata-rata rakyat yang ditemui beliau dalam tempoh kempen pilihan raya kecil itu mengemukakan pelbagai permohonan projek pembangunan.

"Saya telah datang sini untuk kali kelima, saya tinjau hampir semua kawasan di Manik Urai, bukan sahaja peti undi tetapi juga kampung-kampung yang saya lihat masih perlu dan dahagakan pembangunan.

"Dalam pertemuan dengan semua pemimpin tempatan, mereka menyuarakan hasrat supaya kerajaan pusat bantu melengkapkan apa yang tidak cukup, baik dari segi sekolah, kemudahan infrastruktur, jambatan, masjid, surau, di samping pembangunan ekonomi penduduk," katanya.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata keadaan itu jelas menunjukkan rakyat amat memerlukan pembangunan, namun dalam masa yang sama kerajaan negeri di bawah pentadbiran PAS tidak mempunyai kemampuan untuk berbuat demikian.

Oleh itu, katanya ceramah pemimpin PAS langsung tidak menyebut soal pembangunan seolah-olah ia merupakan perkara tidak penting dan cuba menutup kelemahan kerajaan negeri yang tidak mampu menyediakan pembangunan.

"Apabila saya turun ke bawah semua orang hendakkan pembangunan nilainya berjuta-juta ringgit. Jadi saya beri dua cara untuk selesaikan masalah mereka.

"Satu mohon pada tok guru (Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat), yang kedua minta bantuan kepada saya serta kerajaan pusat dan kalau betul-betul (memerlukan), kita sedia bantu. Tetapi mereka harus bantu kita dahulu," katanya.

Beliau juga mengulangi cabaran supaya Nik Abdul Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan supaya menyenaraikan projek pembangunan yang telah dilakukannya sepanjang mentadbir negeri itu.

"Sampai hari ini saya nak cabar balik beliau buktikan apa projek pembangunan yang telah dijalankan sepanjang menjadi Menteri Besar. Adakah masjid yang bina lebih banyak daripada kerajaan BN buat semasa memerintah, kita minta dia senaraikan.

"Kalau dia kata nak membangun bersama Islam, dalam tempoh 20 tahun, cuba dia senaraikan apa yang telah dia buat dari segi undang-undang Islam, hukum, pembangunan keluarga Islam, kemudahan sekolah agama, masjid ke, surau ke?

"Saya cabar itu bukan saya main-main sebab saya nak bagi tahu kepada rakyat di Manik Urai bahawa segala mereka nyatakan tak penting itu adalah satu kenyataan yang tidak benar," katanya.

Sehubungan itu, beliau meminta rakyat supaya tidak terlalu emosional dan terlalu mengagung-agungkan Nik Abdul Aziz kerana dia gagal menjalankan tugas sebagai seorang pemimpin negeri.

Tempoh selama 20 tahun, telah cukup membuktikan ketidakupayaan PAS membangunkan negeri ini dan jika ada tanda pembangunan sekalipun ia adalah disebabkan sumbangan besar yang diberikan oleh kerajaan pusat di bawah pentadbiran BN.

Sementara itu mengulas mengenai kehadiran Timbalan Presiden PAS Nasharuddin Mat Isa di Masjid Kampung Perial semalam ,Muhyiddin menyifatkan ia sebagai tindakan terdesak dan satu sandiwara untuk menutup keretakan yang berlaku dalam parti itu.