Saturday, July 18, 2020

Lihat Pendakwah Ebit Lew Buka Elewsmart Dapat Sambutan Luar Biasa

Hari pertama pembukaan pasar raya Elewsmart milik pendakwah terkenal Ebit Lew diserbu serta mendapat sokongan luar biasa sempena pembukaan rasmi hari ini.

Bertempat di Bandar Baru Bangi, orang ramai mula beratur seawal pukul 6.30 pagi hingga satu ketika barisannya telah melebihi satu kilometer. Baca lagi >>>

Bantuan dana NTIS untuk syarikat pemula teknologi di bukaSyarikat pemula teknologi kini boleh mendapatkan bantuan dana dengan memohon menyertai National Technology & Innovation Sandbox (NTIS).


Melalui peruntukan dana RM100 juta bawah Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA), setiap syarikat pemula boleh memperoleh skim pembiayaan hingga RM4 juta. Seterusnya >>>

Friday, July 17, 2020

Akta Lompat Parti? Ini Cadangan KJ, Pinda Akta Pilihanraya Juga !

Temubual bersama Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin di Majlis Menandatangani MOU bersama Venturetech dan Duopharma Biotech di Putrajaya. 

Pendakwah Saman Siti Kasim RM2 JutaPendakwah Firdaus Wong Wai Hung hari ini mengambil tindakan tegas dengan menyaman Peguam, Siti Kassim sebanyak RM2 juta berhubung satu kes fitnah.


Saman tersebut bertujuan memberi pengajaran selain membuktikan ketegasannya mempertahankan hak sebagai individu. Seterusnya >>>

Mengejutkan – Jalil Rasheed bukan graduan LSEMengejutkan, pihak London School of Economics and Political Science (LSE) mengesahkan bahawa bekas Presiden dan Ketua Eksekutif Kumpulan (PGCE) Permodalan Nasional Bhd Jalil Rasheed yang memegang ijazah daripada University of London bukan graduannya.


“Berhubung latar belakang akademik Jalil Rasheed, penjelasan rasmi daripada pihak LSE mengesahkan bahawa seorang graduan yang memegang ijazah daripada University of London bukan merupakan seorang graduan daripada LSE.” Seterusnya>>>

Mira Filzah bertunang dengan anak Timbalan MenteriPelakon terkenal Mira Filzah akhirnya mengesahkan spekulasi bahawa dia dijangka berkahwin dengan anak kenamaan terjawab, apabila mengakui sudah bergelar tunangan orang.


Pengakuannya ini mungkin menyebabkan beberapa lelaki yang cuba mendekatinya berasa kecewa namun sudah tiba masanya bagi Mira mengenali seseorang demi masa depannya. Seterusnya >>>


Thursday, July 16, 2020

Isu Pekerja Asing – Ustaz Khairuddin Aman Libas Teresa Kok
Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi (MPIC), Dato’ Dr Khairuddin Aman Razali PAS-Kuala Nerus menempelak bekas Menteri Industri Utama, Teresa Kok DAP-Seputeh yang tidak yakin dengan kebolehan rakyat untuk menerajui industri sawit Malaysia.


Teresa dalam soalan tambahan yang dikemukakan kepada Khairuddin mempersoalkan bagaimana MPIC akan merealisasikan Indeks Prestasi Utama (KPI) MPIC memandangkan kerajaan telah membekukan pengambilan pekerja asing sehingga penghujung tahun ini. Seterusnya >>>


SPRM Panggil Syed Saddiq Lagi

Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman sekali lagi dipanggil oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dipercayai bagi membantu siasatan kehilangan wang didakwa milik Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada), hari ini.


Perkara tersebut dimaklumkan oleh Bekas Menteri Belia dan Sukan itu dalam satu hantaran di laman Facebook miliknya. Seterusnya >>>

Lesen Lynas boleh ditarik balik jika tidak mula bangunkan PDF – Khairy Jamaluddin
Kerajaan tidak teragak-agak untuk menarik balik lesen operasi pengeluar nadir bumi berpangkalan di Australia, Lynas Malaysia Sdn Bhd, jika syarikat itu tidak memulakan pembangunan Kemudahan Pelupusan Kekal (PDF) dalam tempoh setahun daripada kelulusan lesennya.


Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Khairy Jamaluddin berkata sebagai pemegang lesen yang telah diperbaharui selama tiga tahun mulai Mac lalu, Lynas disyaratkan memulakan proses itu pada tahun pertama dari tarikh kelulusan lesen. Seterusnya >>>

Isu Pekerja Asing - Ustaz Khairuddin Aman Libas Teresa Kok

Menurut Khairuddin, tindakan Teresa meragui kebolehan pekerja tempatan untuk bekerja di ladang sawit seolah-olah tidak meraikan hasrat kerajaan untuk memberi peluang kepada rakyat Malaysia untuk bekerja berbanding pekerja asing.

PKR Perak biadap, tak sabar umum calon PRK DUN SlimTak sampai beberapa jam pemergian Allahyarham Datuk Mohd Khusairi, Parti Keadilan Rakyat (PKR) mengatur langkah untuk menjadi parti terawal mengumumkan calon sekiranya Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Slim diadakan.


Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Slim, Allahyarham Datuk Mohd Khusairi Abdul Talib meninggal dunia akibat serangan jantung. Seterusnya >>>

Wednesday, July 15, 2020

Khairuddin Berharap Azmin, Hishammuddin Jilat Tun Mahathir Semula!
Dek kerana terdesak, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan berharap Tun Dr. Mahathir Mohamad mendapat sokongan daripada beberapa pimpinan Perikatan Nasional (PN). Ianya berikutan Bekas Perdana Menteri itu hilang sokongan dan kepercayaan pemimpin parti komponen Pakatan Harapan (PH).


Bagi memastikan Tun Mahathir diangkat sebagai Perdana Menteri semula, Khairuddin menyeru Bekas Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dan pemimpin UMNO, Datuk Seri Hishammuddin Hussein berganding bersama Mahathir. 


Seterusnya >>> 

ADUN Slim, Khusairi Talib meninggal dunia, berkemungkinan serangan jantungAhli Dewan Undangan Negeri (ADUN) BN, Datuk Khusairi Abdul Talib dilaporkan meninggal dunia sebentar petang tadi.


Pengerusi Perhubungan UMNO Perak, Datuk Saarani Mohamad mengesahkan perkara tersebut.


"Kami sedang uruskan jenazah dan kita tunggu keputusan keluarga berkenaan bawa pulang jenazah ke Tanjung Malim," katanya.


Allahyarham dilaporkan sesak nafas dan di bawa ke Hospital Bentong sebelum disahkan meninggal dunia. Baca lagi...

PEMANDU MABUK PENJARA 20 TAHUN, DENDA RM150,000

Pemandu mabuk bakal berdepan hukuman berat penjara maksimum 20 tahun dan denda sehingga RM150,000 jika pindaan Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333) diluluskan Dewan Rakyat.

Pindaan Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333) membabitkan Seksyen 41 hingga Seksyen 45 untuk kesalahan memandu dalam keadaan mabuk bakal menyaksikan peningkatan kadar hukuman penjara maksimum dinaikkan dari 15 tahun kepada 20 tahun dan denda maksimum daripada RM6,000 kepada RM150,000.

Dira Seru Golongan Lelaki Sertai Kempen Menentang Jenayah Rogol
Kaum Adam, lelaki harus mengambil peranan tanggungjawab dalam usaha membendung peningkatan kes rogol yang berluasa sejak akhir ini. 


Justeru itu Dira Abu Zahar mengajak golongan lelaki supaya turut sama dalam kempen menentang jenayah rogol bagi membentuk masyarakat yang harmoni dan selamat.


Personaliti TV, Dira ataupun nama penuhnya, Khaidhirah Abu Zahar berkata, golongan lelaki memainkan peranan penting bagi menghentikan keganasan ataupun jenayah itu. Baca lagi..


Tuesday, July 14, 2020

Kemenangan Tipis – Khairy Yakin Kerajaan PN Masih Boleh Terus Memerintah!

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Khairy Jamaluddin yakin bahawa pentadbiran Perikatan Nasional (PN) masih dapat memerintah walaupun majoriti kecil di Dewan Rakyat.

Itu jelas Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin berhubung kemenangan tipis PN ke atas usul pengguguran jawatan Mohamad Arif yang digantikan dengan bekas Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Azhar Azizan Harun. Baca lagi..

Kemenangan Tipis – Kerajaan Perikatan Nasional masih boleh terus memerintah – Khairy Jamaluddin

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Khairy Jamaluddin yakin bahawa pentadbiran Perikatan Nasional (PN) masih dapat memerintah walaupun majoriti kecil di Dewan Rakyat.


Itu jelas Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin berhubung kemenangan tipis PN ke atas usul pengguguran jawatan Mohamad Arif yang digantikan dengan bekas Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Azhar Azizan Harun. Baca lagi...

Dewan Rakyat – Isu Bedak dan Gelap selesai…
Pembukaan hari kedua Mesyuarat Kedua Penggal Ketiga Parlimen Keempat Belas hari ini menamatkan perbalahan isu gelap.


Speaker Dewan Rakyat, Datuk Azhar Azizan Harun memulakan sesi dewan hari ini memohon Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim meminta maaf kepada Kasthuri Patto (PH-Batu Kawan) diatas mengeluarkan perkataan “gelap, tak nampak”, semalam.


…“Saya telah meneliti handsard dan kejadian tersebut, saya mengambil keputusan bahawa perkataan tersebut adalah agak menyinggung dan mengarahkan Baling untuk memohon maaf dan menarik balik perkataan tersebut,” katanya di awal sesi pagi ini.


Bagaimanapun Datuk Abdul Azeez berkata beliau tidak ada niat untuk memanggil sesiapa gelap. Baca lagi..


Monday, July 13, 2020

Dewan Rakyat Tegang! Khalid Samad Meroyan Macam Beruk!Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Azhar Azizan Harun yang menggantikan Tan Sri Mohamad Ariff Md Yusof hari ini menghukum, Khalid Samad keluar dari dewan sehingga selesai persidangan.


Khalid Samad yang merupakan Ahli Parlimen Shah Alam diarah berbuat demikian selepas berterusan mengganggu ucapan Azhar sempena pelantikannya.


Tindakan tersebut telah menimbulkan ketegangan antara Ahli Parlimen pembangkang sehingga mencetuskan kekecohan.


Azhar meminta kesemua Ahli Parlimen bertenang dan turut mengingatkan kuasanya yang boleh mengarahkan sesiapa keluar sekiranya mengganggu persidangan.


Khalid Samad sejak dari pagi lagi dilihat meroyan tak tentu pasal, macam beruk!


Dilihat cuba mencetuskan kekecohan dengan beberapa kali berucap tanpa kebenaran dan memperlekehkan keputusan Timbalan Speaker.


Tindakan Azhar itu disokong oleh beberapa Ahli Parlimen yang lain. Baca lagi…

Mohamad Ariff digugurkan jawatan Speaker Dewan RakyatDewan Rakyat hari ini meluluskan usul supaya Tan Sri Mohamad Ariff Md Yusof mengosongkan kerusi Yang Dipertua Dewan Rakyat, Kerajaan Perikatan Nasional (PN) menang setelah Keputusan dicapai dimana 111 Ahli Parlimen menyokong usul yang dibawa Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.


Perkara itu diumumkan oleh Timbalan Yang Dipertuan Dewan Rakyat, Datuk Rashid Hasnon yang mempengerusikan mesyuarat tersebut. Baca lagi…


Muhyiddin bidas Anwar, berhubung isu perbahasan dewan rakyat

Kerajaan menafikan dakwaan kononnya kerajaan enggan memberi ruang kepada Ahli Parlimen membahaskan usul berkaitan inisiatif dan perbelanjaan kerajaan dalam menangani impak COVID-19.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin menegaskan, segala inisiatif perlu dilakukan sekarang dan rakyat tidak boleh menunggu terlalu lama untuk menerima bantuan.

Sunday, July 12, 2020

DAP JANGAN GANGGU TUGAS P0L1S – AYOB KHAN

Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan meminta ‘orang politik’ tidak mengganggu urusan dan kerja-kerja kepolisan.

Menurutnya, pegawai dan anggota polis adalah petugas awam yang fungsi serta peranan mereka adalah menguatkuasakan undang-undang.

Katanya, dalam tindakan beliau dan pegawainya dalam menguatkuasakan sesuatu undang-undang itu, mungkin ada pihak yang tidak bersetuju.

Ujar Ayob, sewaktu beliau bertugas di Bahagian Antipenganas (E8) Cawangan Khas Bukit Aman dan menangkap beratus-ratus orang anggota Jemaah Islamiah (JI) dulu termasuk pengikut Darul Islam dan Daesh, tidak ada pun yang ‘merungut’.

“Tetapi kenapa bila saya tangkap ADUN DAP dalam kes kumpulan Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE), ia boleh menjadi isu sampai peringkat nak pinda undang-undang sebagainya, ini apa cerita?

“Adakah sebab mereka DAP saya tak boleh ‘sentuh’? Adakah mereka di atas undang-undang? Jadi kena adillah dan jangan campur tangan dalam kerja-kerja polis.

“Kami hanya petugas awam yang akan pencen bila umur mencecah 60 tahun…kami tidak ‘bias’ dan berpihak, kalau sesuatu perkara itu salah dari segi undang-undang, maka salahlah,” kata Ayob. - MalaysiaTrending

Haniza sudah jangka berlaku pelucutan jawatannya
Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Lembah Jaya, Haniza Mohamed sudah menjangka akan berlaku pelucutan jawatannya sebagai Exco  Negeri Selangor, cuma tidak dapat mengagak dengan tepat bila surat rasmi pelucutan itu sampai ke tangannya.


“Saya telah jangka tentang surat ini tapi tidak tahu bila sahaja. Kemarin saya terima surat sekitar lewat petang. Baca lagi…