Saturday, October 5, 2013

#PemilihanUMNO Apasal Blogger @Mymassa Bikin Panas!


Beberapa hari lepas, ketika kami mengimbau peranan MyTeam dalam membawa sinar transformasi kepada arena bolasepak Negara, ramai yang mencemuh. Ada yang kata itu semua "tunggangan" KJ untuk menaikkan namanya dalam bidang politik. Ada pula yang tanpa fakta kukuh cuba membawa sentimen silam dengan menuduh KJ sebagai seorang liberal, kaki seleweng dan macam-macam perkara buruk lagi. Tidak kurang juga yang tanpa sebarang sebab, terus memaki hamun dengan carutan.

Kami ingin bertanya kepada mereka yang bersikap sedemikian rupa, apakah itu wajah pejuang Melayu yang tulen? Apakah nasib orang Melayu akan terbela dengan caci maki dan carut marut?

Apakah seseorang itu boleh dikira sebagai seorang pejuang bangsa hanya dengan menghunus keris dan menjerit-jerit semangat Melayu? Tanpa disusuli sebarang usaha yang serius dan konkrit, orang Melayu akan terus lemah dan tidak mampu bangkit.

Apakah salah YB KJ membawa arus transformasi dalam merubah cara bagaimana orang Melayu berfikir dan bertindak tanpa menggadaikan asas prinsip hidup mereka sebagai seorang Islam dan Melayu? Bukankah lebih bijak jika orang Melayu itu terus berusaha keras tanpa dilihat sebagai ancaman kepada kaum lain di negara ini? Sedar-sedar sahaja kita sudah pun menguasai semuanya. Mahu atau tidak, kita harus berubah, terutamanya dari segi pemikiran kerana kita bukannya hidup di zaman 50 an, 60 an dan 80 an lagi.

Mana yang lebih baik, seorang yang mengaku sebagai pejuang Melayu, tetapi tidak berbuat apa-apa langsung, atau seorang yang tidak gemar bermain dengan retorik bangsa ini, tetapi tidak henti-henti mengangkat nasib anak bangsanya, dan dalam masa yang sama tidak dilihat sebagai ancaman kepada sesiapa? Teruskan membaca klik disini...


Survey : Hampir 90 Peratus Setuju @khairykj Ikon Orang Muda, Tidak Kenal Siapa @amubaidahs


KJ4KP adalah pilihan yang tepat! Aku berani berkata sedemikian kerana KJ adalah seorang pemimpin Pemuda yang sanggup meletakkan taraf diri beliau sebaris dengan pemuda bawahan, pertengahan dan juga atasan! Sikap tegas KJ mengikut aliran suara rakyat terutama golongan muda amat di sanjunggi!

Malah tidak keterlauan jik dikatakan KJ adalah 'Ikon Anak Muda'! Ikon yang mewakili suara golongan muda serta memberi nafas baru didalam parti keramat! parti UMNO!

Semoga Allah swt memudahkan perjalanan KJ untuk terus berjuangan demi agama! bangsa dan negara!

All the best! Rembau most wanted Vote KJ 4 KP!

Untuk mendapat tinjauan yang telah dilakukan sila baca disini.....


Pemuda perlu bekerja keras di Sungai Limau


Pergerakan Pemuda UMNO diminta bekerja keras untuk membantu Barisan Nasional (BN) menawan semula kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Limau dengan memberi tumpuan kepada kira-kira 11,000 pengundi muda pada pilihan raya kecil (PRK), 4 November ini.

Ketuanya, Khairy Jamaluddin berkata, rekod Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) lalu menyaksikan BN kurang mendapat sokongan pengundi muda di kerusi berkenaan meskipun sokongan secara keseluruhan golongan itu di negeri ini adalah baik.

"'Jadi kita kena kerja kuat. Jentera Pemuda mesti memberi tumpuan kepada pengundi muda ini. Angka 11,000 pengundi muda di kawasan itu bukan jumlah besar tetapi tidak kecil," katanya kepada pemberita selepas majlis penyampaian bantuan pentadbiran persatuan belia di sini hari ini.

Kerusi DUN Sungai Limau yang terletak di bawah Parlimen Jerai diisytihar kosong susulan kematian penyandangnya, Tan Sri Azizan Abdul Razak yang juga bekas Menteri Besar Kedah akibat komplikasi jantung serta jangkitan kencing manis.

Pada PRU-13, 5 Mei lalu, Azizan mengekalkan kerusi tersebut selepas menang dengan majoriti 2,774 undi dalam saingan empat penjuru termasuk sepupu beliau, Mohd. Fazillah Mohd. Ali yang mewakili BN.

Ini merupakan PRK kedua selepas PRU-13 dengan yang pertama, PRK DUN Kuala Besut yang diadakan pada 24 Julai lalu.

Menurut Khairy, Pemuda UMNO akan menggunakan pendekatan terbaik untuk mendekati dan menarik sokongan pengundi muda di DUN Sungai Limau kepada BN.

Kata beliau, pendekatan itu mesti bersesuaian dengan keadaan setempat dengan mengadakan program yang boleh meliputi secara keseluruhan kehendak golongan tersebut seperti program keilmuan, keagamaan dan sukan. - Utusan

Friday, October 4, 2013

#PemilihanUMNO Khairy Bersedia Untuk Terus Memimpin Pemuda UMNO-BN #KJ4KP #Vote4KJ @Khairykj


Berikut adalah petikan dari laman facebook YB Khairy....

"Pemilihan Ketua Pemuda UMNO Malaysia: Tinggal lebih kurang seminggu sebelum perwakilan Pemuda UMNO di seluruh negara menentukan kepimpinan untuk penggal akan datang.

Sepertimana yang rakan-rakan sedia maklum, saya sekali lagi menawarkan diri untuk terus menyandang jawatan Ketua Pemuda UMNO Malaysia, jawatan yang saya sandang sejak tahun 2009.

Selama empat tahun yang lepas, pelbagai program telah Pemuda UMNO-BN laksanakan dengan tema mendekati orang muda melalui politik khidmat bakti. Program-program yang dijalankan oleh Pemuda UMNO-BN di bawah kepimpinan saya menyentuh isu-isu yang menjadi kebimbangan anak muda negara terutamanya yang berbangsa Melayu.

Hasil kajian yang telah kami buat dalam BN Youth Lab beberapa tahun dahulu, pendekatan Pemuda UMNO-BN telah diubah secara menyeluruh. Orang muda zaman sekarang tidak lagi tertarik dengan politk yang berteraskan retorik semata-mata, sebaliknya mereka mahu melihat apakah penyelesaian atau solutions yang dapat ditawarkan oleh parti-parti politik.

Oleh yang demikian, saya telah membawa Pemuda UMNO-BN kearah solutions-based politics yang mementingkan jalan penyelesaian dan bukan hanya tahu mendesak kerajaan tanpa cadangan atau pelan pelaksanaan sendiri.

Contohnya, kita mendapati orang muda risau dengan masa depan kerjaya mereka dan juga kos sara hidup yang meningkat. Pemuda UMNO-BN telah bertindak atas kebimbangan ini dengan penganjuran Karnival Kerjaya Pemuda BN (BN Youth Job Fair) yang sudah masuk tahun keempat penganjuran dan telah menjelajah ke seluruh negara. BN Youth Job Fair telah menerima hampir sejuta pengunjung sejak ia bermula dan telah membantu 140,000 orang - majoritinya anak muda - mendapat peluang pekerjaan.

Pemuda UMNO-BN juga telah mengemukakan beberapa cadangan kepada kerajaan untuk menangani masalah perumahan untuk orang muda melalui BNY HOPE yang akhirnya menjadi polisi baharu melalui PR1MA, Skim Rumah Pertamaku dan rumah transit untuk orang muda. Jelajah 1Malaysia atau JOM dibawah Pemuda UMNO-BN pula telah berjaya membaik pulih ratusan rumah usang orang muda di seluruh negara.

Pemuda UMNO-BN juga telah memperjuangkan isu gaji minimum bersama kesatuan-kesatuan sekerja sehingga ia menjadi realiti. Pada akhir tahun ini Akta Kebangkrapan akan dipinda hasil daripada usaha kami untuk memberi peluang kedua kepada mereka yang dibelenggu status muflis.

Banyak lagi program-program yang kami telah buat selama empat tahun lalu. Pemberian biasiswa untuk anak muda daripada keluarga berpendapatan rendah untuk ke IPTS juga telah kita berikan melalui BNYES, lesen motosikal diberi dengan harga yang terendah melalui (BL1M) yang masih dalam pelaksanaan, gerakan sukarelawan dibayai melalui Dana Belia 1Malaysia (kini diambil alih 1M4U), profesional muda dilibatkan dalam politik melalui BNYV dan isu keadilan sejagat sering dibangkit terutama isu Palestin.

Ini tidak termasuk peranan Pemuda UMNO-BN sebagai suara orang muda. Sebagai contoh, baru-baru ini kami membantah cadangan PTPTN untuk menyenaraikan para peminjam yang lewat membayar atau tidak membayar hutang di bawah senarai CCRIS sehinggakan cadangan itu tidak diteruskan.

Inilah antara pencapaian kami selama empat tahun yang lepas. Memang betul, corak kepimpinan Pemuda UMNO sekarang berbeza dengan zaman dahulu.

Namun saya berpendapat gaya lama di mana Pemuda sinonim sebagai kumpulan pendesak semata-mata sudah tidak relevan lagi.

Insya'Allah sekiranya diberi mandat sekali lagi, saya akan terus memimpin Pemuda UMNO-BN supaya kami dapat membawa lebih banyak lagi idea penyelesaian atau solutions untuk orang muda. Semua orang boleh bercakap, tetapi bukan semua yang boleh melaksanakan.

Mohon sokongan rakan-rakan pada 12hb Oktober. Saya, KJ, sekali lagi menawarkan diri sebagai calon nombor 1 bagi jawatan Ketua Pemuda UMNO Malaysia".


Sumber: www.facebook.com/khairykj

Khairy Tidak Bersendirian Berjuang Pertahan Jawatan Ketua Pemuda Umno #KJ4KP


Khairy Jamaluddin mungkin perlu berjuang habis-habisan untuk mempertahankan jawatan Ketua Pemuda Umno, tetapi beliau boleh berasa selesa kerana beliau tidak bersendirian.

Khairy mempunyai Jamawi Jaafar dan Iruan Zulkefli bagi membantu berkempen untuk beliau.

Kedua-dua mereka adalah antara empat yang bertanding untuk jawatan timbalan ketua pergerakan itu dan mereka membantu untuk "mempromosikan" ketua apabila mereka pergi memperkenalkan diri mereka kepada para perwakilan.Ketua Pemuda Umno Tenom, Jamawi berkata, beliau akan menjelaskan kepada 75,000 ahli yang mengundi mengenai pencapaian pergerakan di bawah kepimpinan Khairy.

"Saya percaya beliau telah melakukan kerja yang baik untuk Pemuda Umno. Ramai yang sedar tentang perkara ini, tetapi mungkin ada beberapa orang yang perlu diberi maklumat lanjut tentang apa yang telah kita lakukan," kata Jamawi, 39 yang lebih daripada gembira untuk melibatkan penerangan berkaitan kepimpinan Khairy dalam usahanya untuk berkempen.

Iruan, 36, juga telah menjelaskan kepada peringkat akar umbi mengenai aktiviti dan rancangan masa depan pergerakan itu.

"Pujian harus diberikan kepada Khairy kerana membantu golongan belia melalui pelbagai inisiatif, seperti belia makna dan job fair Barisan Nasional," kata Ketua Pemuda Umno Lenggong itu.

Khairy berhadapan dengan pertarungan lima penjuru dengan Akhramsyah Sanusi, Syed Rosli Syed Harman Jamalullail, Irwan Ambak Khalid Izhar dan Abd Karim Ali pada pemilihan sayap Pemuda Umno, Wanita dan Puteri pada 12 Oktober ini.

Apabila Jamawi, Iruan dan dua pencabar Khairul Azwan Harun dan Lokman Noor Adam mendekati Khairy dengan niat mereka untuk bertanding bagi jawatan itu, ketua pergerakan itu mempunyai satu nasihat bagi mereka - jangan ada tikam belakang atau memburukkan pihak lain

"Kami memberi jaminan kepada Khairy bahawa kami akan bersaing dalam cara yang sihat, dalam semangat setiakawan dan persaudaraan.

"Kami tidak akan membenarkan keputusan (pemilihan) untuk berpecah-belah kerana Umno tidak mahu perpecahan di mana-mana peringkat, termasuk di sayap pemuda," kata Iruan.

Kekuatan adalah semangat setiakawan mereka bahawa terdapat keadaan di mana mereka pergi ke bertemu akar secara berkumpulan.

Melihat masing-masing berkempen bersama, ia jelas memberi kejutan daripada khalayak di samping turut memberikan sokongan. -Mstar

"Mereka tidak menjangkakan untuk melihat kita bersama-sama kerana mereka tahu kita bersaing antara satu sama lain. Tetapi apa yang kita lakukan adalah satu perkara yang baik.

"Ia adalah jenis politik baru dengan tanpa menikam belakang atau membuat fitnah," katanya.

"Hanya pertandingan yang bersih dan sihat di kalangan kami," kata Jamawi.

Beliau menyifatkan bahawa ini adalah kerjasama unik yang boleh wujud di antara mereka kerana mereka berkongsi matlamat yang sama - untuk berkhidmat kepada Umno dan menjadi jaguh bagi orang Melayu. -Mstar

Thursday, October 3, 2013

#PemilihanUMNO : KJ Pernah Bela Nasib Jutaan Anak Muda?!! #KJ4KP


Apakah UMNO juga mempunyai sebarang pilihan lain sebagai Ketua Pemuda mereka jika KJ disingkirkan? Pada kami, untuk melayakkan seseorang itu bertanding melawan KJ, mereka perlulah sekurang-kurangnya mempunyai merit dan pencapaian yang setara untuk dibandingkan dengan beliau. Cuba kita sama-sama renungkan sejenak. Ada tidak mana-mana pemimpin Pemuda yang pencapaian dan kebolehannya LEBIH BAIK lagi berbanding dengan apa yang KJ mampu dan telah lakukan?!!

Teruskan membaca klik disini...

PRK Sungai Limau: SPR Tetapkan 4 Nov Hari Pengundian, 23 Okt Penamaan Calon


Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) pada Khamis menetapkan hari pengundian bagi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Limau pada 4 November depan.

Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata, sementara tarikh penamaan calon pula pada 23 Oktober ini.

"Seramai 27,222 pemilih berdaftar bagi PRK ini. 27,220 pemilih berdaftar biasa dan dua lagi tidak hadir kerana berada di luar negara. Tidak ada pengundi-pengundi awal bagi PRK kali ini," katanya pada sidang media selepas mesyuarat khas SPR di sini, Khamis.

PRK DUN Sungai Limau akan diadakan berikutan kematian penyandangnya, Tan Sri Azizan Abdul Razak pada Khamis lepas setelah lebih empat bulan mengalami masalah kesihatan yang serius.

Pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) Mei lepas, Azizan yang juga bekas menteri besar Kedah memperoleh 13,294 undi menewaskan sepupunya, Mohd Fazillah Mohd Ali dariBN dengan majoriti 2,774 undi.

Ahad lalu, Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Kedah, Datuk Md Rozai Shafian menyerahkan notis kekosongan kerusi DUN Sungai Limau kepada SPR.

Monday, September 30, 2013

'Kerja Saya Dalam Pemuda Belum Selesai' - Khairy


Berikut adalah wawancara Menteri Belia Dan Sukan, Khairy Jamaluddin bersama Berita Harian mengenai pemilihan UMNO dan perancangan beliau untuk Pemuda UMNO bagi penggal akan datang.

Pertandingan bagi merebut jawatan Ketua Pergerakan Pemuda UMNO pada pemilihan 12 Oktober ini juga menarik perhatian ramai kerana penyertaan begitu ramai calon. Selain Khairy Jamaluddin, yang akan mempertahankan jawatan, ada empat lagi mendaftar sebagai calon, Sabtu minggu lalu. Mereka terdiri daripada Akramsyah Muammar Ubaidah Sanusi, Syed Rosli Syed Harman, Abd Karim Ali dan Irwan Ambak Khalid Izhar. Bagi Khairy, soal sesiapa juga yang bertanding tidak mendatangkan masalah kepadanya, lagipun beliau antara pemimpin yang menyokong pindaan Perlembagaan UMNO yang membolehkan ahli bertanding atas semangat keterbukaan dalam parti.

Dalam temubual baru-baru ini, Khairy membuat perbandingan mengenai zaman beliau bertanding ketika Tun Abdullah Ahmad Badawi menjadi Presiden UMNO dan secara bersendirian sekarang. Ikuti temubual wartawan BH, Razak Rashid Ghows dengan beliau.

Wartawan: Kenapa saudara menawarkan diri untuk mempertahankan jawatan Ketua Pemuda dan tidak bertanding jawatan lebih tinggi?

Khairy: Saya melihat kerja saya dalam Pemuda UMNO masih lagi belum selesai. Saya sudah meletakkan fasa pertama ketika menjadi Ketua Pemuda di mana kita beri tumpuan kepada langkah menstrukturkan semula Pemuda UMNO. Tujuannya bagi menjadikan Pemuda badan yang fokus kepada masalah orang muda dan penyelesaian seperti isu pekerjaan, pendidikan, perumahan, iaitu lebih berorientasikan isu berbanding dulu. Sebelum ini ia lebih retorik politik, sekarang lebih kepada penyelesaian. Fasa kedua bagi memastikan perubahan ini dapat diinstitusikan melalui program pendidikan politik baru di mana kita mahu lahir ramai lagi pelapis yang mempunyai pandangan moden dalam politik di mana perjuangan untuk agama, bangsa dan tanah air tetap menjadi teras kita. Ahli politik dan pemimpin politik muda yang memahami cabaran yang dibawa politik baru, soal isu tadbir urus yang baik, hak asasi manusia, hubungan kaum dan sebagainya supaya kita dapat kembalikan sokongan orang muda kepada Barisan Nasional (BN) dalam kalangan seluruh rakyat Malaysia.


S: Apakah itu bermakna saudara tidak berpuas hati dengan pencapaian Pemuda UMNO sejak mengambil alih jawatan itu pada 2009?

J: Saya puas hati dengan pencapaian setakat ini, cuma kita kena melanjutkan prestasi kita. Kita kena pastikan apa yang kita dapat buat selama ini dapat ditanamkan ke akar umbi. Ada pelbagai cabaran untuk kita gerakkan Pemuda dari segi pentadbiran, dari segi semangat ahli. Kita kena beri tumpuan lebih kepada soal kepemimpinan. Bila kepemimpinan pada peringkat bahagian itu kuat dan punyai idealisme tinggi, kita dapat lahirkan lebih ramai pemimpin berkaliber peringkat bahagian dan kita dapat meningkatkan prestasi keseluruhan. Saya menawarkan diri untuk mempertahankan jawatan sebab penggal pertama, saya tidak ada jawatan dalam kerajaan. Penggal kedua sudah dapat amanah menjaga Kementerian Belia dan Sukan. Saya nampak kita boleh bawa agenda ini bersama di mana saya jaga belia negara dan juga Pemuda dalam UMNO itu sendiri. Kekuatan itu saya akan guna untuk tingkatkan lagi prestasi Pemuda UMNO.

S: Ke mana hala tuju Pemuda UMNO yang saudara akan bawa atau agenda Pemuda UMNO selepas ini sekiranya terpilih semula?

J: Agenda saya ialah untuk menjadi tempat pertemuan atau ‘interface’ utama bagi UMNO dan generasi muda. Kita tahu bahawa generasi muda menjadi kuasa besar pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) dan juga akan menjadi kuasa besar dalam PRU-14. Kaji selidik yang dibuat oleh Merdeka Centre menunjukkan pengundi muda Melayu antara umur 21 hingga 30 tahun, kira-kira 54 peratus menyokong BN pada pilihan raya lalu. Itu petanda baik bagi kita, tetapi pengundi muda daripada kaum lain tak berapa menyokong BN. Itu cabaran untuk kita, macam mana UMNO boleh memainkan peranan bagi meningkatkan sokongan daripada orang muda Melayu dan macam mana boleh bantu BN untuk cuba meyakinkan yang lain juga. Jadi hala tuju saya masih lagi ‘politikal’, macam mana untuk bawa undi pada pilihan raya akan datang.


S: Ternyata saudara sudah melalui pelbagai dugaan dan jatuh bangun dalam politik. Bagaimana saudara melihat peluang kali ini?

J: Setiap kali bertanding saya serah kepada perwakilan atau pengundi, cuma kita boleh buat yang terbaik dengan menawarkan idea atau wawasan yang jelas. Yang selebihnya kita serah kepada perwakilan. Saya menang pada 2009 dalam keadaan yang susah. Waktu itu orang kata menantu Presiden UMNO dan sebagainya, tetapi presiden yang hendak keluar, Pak Lah (Abdullah) pada waktu itu hendak meletak jawatan. Jadi ia tidak beri apa-apa kelebihan kepada saya. Tapi dalam keadaan itu masih lagi boleh menang, lawan bekas menteri besar, lawan seorang yang ada nama besar dalam UMNO tetapi dapat mengatasinya, Alhamdulillah berkat sokongan daripada kawan-kawan. Jadi kali ini pun saya buat yang sama, bukannya saya mahu kekalkan jawatan ini untuk diri saya, tetapi saya menjawab panggilan perjuangan. Jadi saya serah kepada perwakilan sebab saya sudah tahu jatuh bangun dalam politik, peritnya bila kita jatuh, apa perasaannya selama empat tahun. Saya tidak tahu peluang saya macam mana dan saya serah pada budi bicara perwakilan. Saya yakin perwakilan boleh menilai sebab nak jaga Pemuda dengan keahlian hampir 650,000 dan jaga pentadbiran bukan perkara senang. Kita menghormati setiap calon yang menawarkan diri, tetapi kalau tak ada pengalaman jadi Ketua Pemuda bahagian atau cawangan, macam mana nak jaga organisasi nasional yang ada 650,000 ahli.


S: Dulu saudara bertanding dalam bayangan ‘Perdana Menteri’, kali ini bertanding sebagai Khairy Jamaluddin tanpa bapa mentua. Kini saudara menghadapinya bersendirian?

J: Saya tidak melihatnya sebagai masalah sebab pemilihan lepas pun tidak bawa apa-apa kelebihan kepada saya (sebagai menantu Perdana Menteri). Sebabnya, pada pemilihan lalu beliau adalah Perdana Menteri yang akan melepaskan jawatan, presiden yang akan melepaskan jawatan, jadi tak ada apa-apa pengaruh pada saya.


S: Persepsi orang ramai mungkin lain, saudara dikaitkan dengan Perdana Menteri?

J: Mungkin persepsi itu membawa masalah kepada saya pada waktu dan ketika itu. Kali ini bila tidak ada apa-apa kaitan dan saya bertanding atas diri saya sendiri, mungkin mereka boleh nilai. Selama empat tahun saya menjadi Ahli Parlimen biasa dan penyokong kerajaan, sering kali berentap dengan pembangkang, bawa Pemuda UMNO selama empat tahun tanpa apa-apa jawatan, tetapi masih lagi bertahan. Ramai yang kata dia tidak akan sampai satu tahun bawa Pemuda UMNO dan akan mengaku kalah dan ada orang yang akan buat undi tidak percaya. Dalam keadaan ini, saya dapat bertahan selama empat tahun, Alhamdulillah saya diberi rezeki ini dan saya harap dapat gunakan rezeki ini untuk bantu Pemuda supaya lebih baik lagi.


S: Cara saudara dan beberapa orang dalam Pemuda atau UMNO sendiri berlainan daripada orang lama, khususnya dari segi pemikiran. Saudara lebih terbuka dan kerap kali dilihat sebagai menentang arus. Bagaimana saudara boleh menyesuaikan diri dan mengimbangi antara lama dan baru?

J: Apabila kita menyahut agenda transformasi Presiden parti yang juga Perdana Menteri, kita kena buktikan melalui pemikiran baru. Itu yang dituntut oleh transformasi. Kalau kita cakap soal transformasi tetapi tidak bawa transformasi dalam pemikiran, kita tidak akan bawa apa-apa perubahan. Yang penting walaupun pemikiran saya kadangkalanya berbeza dengan pemimpin lain lebih senior, penghormatan itu tetap ada dan kita akan bertemu dengan mereka. Saya selalu suka berbincang dengan pemimpin lebih senior, dalam kalangan menteri dan menteri besar, saya akan jelaskan pandangan daripada generasi saya. Bukan bermaksud kita nak lari daripada perjuangan asal UMNO nak bantu Melayu dan pastikan agama dan bangsa pelihara. Itu tetap mesti ada, tetapi soal politik baru yang saya sebutkan tadi, urus tadbir baik, pemikiran lebih terbuka, termasuk kepada kebebasan bersuara dan sebagainya, itu kita kena jelaskan. Ini tuntutan generasi saya, mungkin bukan generasi anda, tetapi generasi kami. Saya melihat diri saya sebagai pembawa obor generasi saya seperti mana mereka satu ketika dulu bawa aspirasi generasi mereka. Saya nampak penghormatan itu ada, tiada masalah.


S: Dalam pemilihan ini, ada empat calon lain akan mencabar saudara.

J: Saya terbuka sebab sistem kita yang sama-sama pinda empat tahun lalu (2009) yang mahu menunjukkan kepada rakyat bahawa UMNO adalah parti yang terbuka. Kita buka kepada perwakilan di peringkat bahagian untuk memilih jawatan tertinggi dalam UMNO. Yang kedua, kita buka seluas-luasnya, dengan sedikit syarat kepada ahli kita untuk bertanding, hatta jawatan tertinggi dalam parti. Bila sudah buat pindaan itu, takkanlah sebagai antara pemimpin yang menyokong pindaan itu, saya nak kata oh tak boleh bertanding lawan saya. Bila ada orang nak bertanding Ketua Pemuda kita mengalu-alukan atas semangat keterbukaan dalam parti. Tetapi bagi saya untuk perwakilan, dia kena fikir sedalam-dalamnya, ini bukan pesta populariti sekelip mata saja. Ini adalah soal masa depan parti, mesti bertanggungjawab.


S: Bagaimana pandangan saudara berhubung kesediaan Datuk Mukhriz Mahathir untuk bertanding jawatan Naib Presiden?

J: Beliau adalah seorang pemimpin generasi muda dalam parti kita yang ada masa depan cerah dan berjaya menjadi Menteri Besar Kedah. Kita berharap beliau dapat membangunkan Kedah dengan baik dan kekalkan kekuasaan BN di Kedah. Soal dia nak bertanding jawatan apapun dalam parti, terpulang kepada dia sebab dalam semangat keterbukaan, kita tidak boleh halang. Kita perlu semua pemimpin memainkan peranan dalam UMNO. Saya tidak mahu lihat pemimpin kita bergaduh sampai kita kerugian seorang pemimpin yang boleh membantu pasukan UMNO.


S: Andainya masa depan ini adalah hak anda dan Mukhriz sebagai pelapis, boleh saudara bekerja sebagai satu pasukan?

J: Saya tidak ada masalah, kita pernah bekerja sebagai satu pasukan ketika saya menjadi Naib Ketua dan beliau EXCO Pemuda UMNO. Saya sudah kenal beliau begitu lama. Saya rasa dalam UMNO, saya antara orang yang kenal beliau paling lama sejak umur saya enam tahun lagi. Dia lebih tua daripada saya 11 tahun dan saya kenal dia daripada kecil lagi. Jadi saya tidak ada masalah dengan dia, untuk kebaikan parti.


S: Apa pandangan saudara mengenai sistem baru pemilihan UMNO ini?

J: Tiada siapapun tahu sebab kali pertama nak buat. Insya-Allah saya berharap tiada pertikaian sebab kita semua bersetuju dengannya. Saya harap ia berjalan lancar.


S: Terdapat banyak seruan, saranan, gesaan daripada banyak pihak termasuk Tun Dr Mahathir Mohamad sendiri yang mahu golongan muda diberi laluan untuk mengambil alih kepemimpinan UMNO di semua peringkat.

J: Itu saranan yang baik dan sebagai Ketua Pemuda takkan saya tak sokong saranan itu. Saya nak melihat lebih ramai lagi orang muda diberi tempat. Tetapi yang penting ialah kombinasi yang baik. Kita perlu juga yang berpengalaman, sebab itu Pemuda UMNO kita tawar empat orang untuk bertanding dalam Majlis Tertinggi (MT). Saya harap mereka dapat tempat dalam MT. Kita nak tunjuk bahawa proses peremajaan dalam UMNO bukan hanya terhad pada Pemuda dan Puteri, tetapi juga dalam arus perdana, parti induk dan kalangan orang dewasa ada kepemimpinan orang muda.


S: Mengenai Wanita UMNO pula, bagaimana saudara melihat tindakan kompromi Datuk Seri Azalina Othman dalam perebutan jawatan Ketua Wanita?

J: Saya lihat mungkin ada hikmah di sebalik apa yang berlaku. Sekiranya Azalina bertembung dengan Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, kita akan kehilangan salah satu daripada dua orang itu. Saya lihat Shahrizat masih lagi kuat dalam Wanita dan Azalina mungkin tidak berjaya. Kita akan kerugian sebenarnya sebab Azalina adalah pemimpin yang ada bakat dan masa depan. Dengan kompromi, kita dapat kekalkan kedua-duanya, sudah tentunya lebih baik untuk kita. Shahrizat akan terus jadi Ketua Wanita, kestabilan pada Wanita UMNO dan dapat menyediakan Azalina untuk ambil alih kepemimpinan Wanita satu hari nanti.


S: Apa pandangan saudara mengenai penyertaan orang lama dalam pemilihan ini?

J: Itu keputusan mereka dan mesti dihormati. Prinsip sekarang ialah keterbukaan, sesiapapun boleh menawarkan diri. Yang penting perwakilan perlu pilih dengan bijak siapa akan menjadi wajah UMNO empat lima tahun akan datang apabila kita berdepan dengan rakyat.


S: Apa pandangan saudara mengenai UMNO selepas pemilihan ini?

J: Selepas pemilihan kita kena bersatu semula dan rapatkan barisan. Sudah pasti dalam pemilihan, walaupun dalam semangat kekeluargaan, mesti ada yang terguris, terasa dan terpinggir apabila kalah. Kita kena fokus balik pada usaha PRU-14, itu penting. Ini soal hidup mati UMNO. Pemilihan UMNO ini adalah untuk kita pilih wajah UMNO yang akan berdepan dengan rakyat. Pilihlah mereka yang diterima oleh rakyat dan ahli, jangan kita pilih hanya mereka yang popular dalam kalangan ahli, malah mereka mesti diterima rakyat.