Tuesday, February 28, 2017

#TN50 : Anak muda Terengganu cetus idea bernas! @Khairykj @NajibRazakDestinasi jelajah dialog Transformasi Nasional 2050 (TN50) kali kedua yang berlangsung di Universiti Teknologi Mara ( UiTM ) Dungun semalam mendapat sambutan menggalakan dari golongan belia. Kira-kira 30 peserta tampil memberi pandangan dan aspirasi menjelang TN50.

Antara idea yang diketengahkan merangkumi aspek ekonomi, pendidikan, sukan dan juga beberapa perkara tentang nilai-nilai masyarakat yang telah dibangkitkan.

Menteri Belia dan Sukan, YB Khairy Jamaluddin yang mempengerusikan majlis tersebut berkata, beliau berpuas hati dengan idea bernas yang dicetuskan.

Beliau berpendapat jika momentum semangat serta aspirasi anak muda ini diteruskan ke setiap siri jelajah dialog TN50, ianya akan membawa kejayaan dalam merencana masa depan Malaysia.

Majlis tersebut dilancarkan oleh Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Razif Abdul Rahman.

Dalam ucapannya beliau menawarkan tapak di Taman Ilmu Tembila, Besut untuk dijadikan lokasi pembinaan universiti sukan pertama di negara ini.
Terdahulu peserta dialog, Sdr Mohd Rafi Kori melontarkan aspirasinya yang inginkan universiti sukan pertama dibina.

Sementara itu, YB Khairy berkata, pihaknya menyambut baik tawaran Menteri Besar Terengganu dan akan membawa cadangan tersebut ke perhatian Kementerian Pengajian Tinggi kerana pembinaan universiti sukan perlu datang daripada Kementerian tersebut.

Siri dialog peringkat negeri seterusnya akan diadakan di Johor pada 3 Mac bertempat di Politeknik Ibrahim Sultan pada jam 4:30 petang. Sila daftar sekarang di www.mytn50.com dan sertai dialog TN50 secara langsung.

Suarakan aspirasi anda demi masa depan negaraku! #TN50.
-Bro Jinggo

Sunday, February 26, 2017

Siri Dialog #TN50 Mendapat Sambutan Generasi Muda Sabah! @NajibRazak @KhairykjSesi jelajah #TN50 yang berlangsung di Universiti Malaysia Sabah jumaat lalu disifatkan sebagai sangat berjaya oleh Menteri Belia dan Sukan YB Khairy Jamaluddin Abu Bakar.

Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman membuka tirai jelajah TN50 dengan memberi kata ucapan yang bersemangat kepada peserta yang hadir...

Menurut kata Ketua Menteri, penglibatan belia Sabah sangat diperlukan bagi mencorak negeri Sabah pada tahun 2050.

Aset yang paling penting dalam negara adalah modal insan. Oleh itu, kita perlu generasi akan datang yang akan dilengkapi dengan pengetahuan dan kemahiran.

Sesi dialog tersebut dihadiri oleh 1,200 peserta dari generasi muda Sabah yang memberi pandangan dan aspirasi mereka bagi mencorak masa depan negaraku!

Diantara aspirasi yang disuarakan oleh generasi sabah ialah dari sudut pembangunan yang lebih seimbang bagi memastikan pelan perancangan peringkat negeri dan TN50 berjalan dengan seiring.

Juga menyentuh kemudahan asas pengangkutan dan lebih memberi penekanan pembangunan bistari. Seperti sistem keretapi komuter menyeluruh bagi memudahkan pergerakan di dalam Sabah.

Serta peluang pekerjaan berkualiti mengikuti peredaran masa agar belia bebas hutang dan lain-lain lagi...

Dalam ucapan penutup oleh YB Khairy beliau menegaskan bahawa aspirasi masa depan ini bukan milik beliau atau perdana menteri tetapi ini adalah masa depan kita bersama... Aspirasi inilah yang mencorak masa depan kita!

Dalam siri jelajah ini juga YB Khairy telah mendengar lebih dari 30 aspirasi anak muda Sabah.. Ekonomi, Keselamatan, Pendidikan, Alam Sekitar dan pelbagai lagi aspirasi menarik dari belia Sabah.

Siri jelajah seterusnya pula akan diadakan di negeri Terengganu pada 27 Feb bertempat di Universiti Teknologi Mara ( UiTM ) Dungun.

Siaran secara live siri jelajah dialog #TN50 peringkat negeri Terengganu juga boleh ditonton melalui facebook.com/mytn50 pada hari tersebut.

Suarakan aspirasi anda demi masa depan negaraku #TN50

-BroJinggo
Twitter @Brojinggo