Friday, April 3, 2009

Terima Kasih Pak Lah...

Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan isteri, Datin Seri Jeanne Abdullah bergambar bersama-sama dengan staf di kediaman rasmi beliau di Putrajaya, semalam.


Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang juga Menteri Pertahanan melambai pada majlis perpisahan di kementerian tersebut, semalam.


Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi meninggalkan Istana Negara sekitar 11 pagi semalam selepas menghadap Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin bagi memohon perkenan baginda berhubung dengan peletakan jawatan beliau sebagai Perdana Menteri.

Perdana Menteri yang juga Menteri Pertahanan, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi diarak pada majlis perpisahan di Kementerian Pertahanan, semalam.
Perdana Menteri yang juga Menteri Pertahanan, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menerima tabik hormat pada majlis perpisahan di Kementerian Pertahanan, semalam.

Perdana Menteri yang juga Menteri Pertahanan, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi diarak pada majlis perpisahan di Kementerian Pertahanan, semalam.

Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang juga Menteri Pertahanan memeriksa perbarisan kawalan kehormat Rejimen Askar Melayu Diraja yang diketuai Mejar Norhisyam Kamar sebaik tiba untuk diraikan pada majlis perpisahan di sini, semalam. --fotoBERNAMA


Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan isteri Datin Seri Jeanne Abdullah ketika tiba pada majlis makan tengah hari di Seri Perdana di sini, semalam. -- fotoBERNAMA


Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan isteri Datin Seri Jeanne Abdullah bersalaman dengan sebahagian tetamu yang menghadiri majlis makan tengah hari di Seri Perdana di Putrajaya, semalam. -- fotoBERNAMA

Najib Perdana Menteri keenam, Abdullah dan Jeanne anugerah Tun

Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengangkat sumpah jawatan dan sumpah menyimpan rahsia sebagai Perdana Menteri Malaysia kenam di hadapan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin.

Upacara yang penuh adat istiadat itu, yang berlangsung di Balai Rong Seri Istana Negara di sini, menyaksikan Najib melafazkan ikrar berbunyi berikut:

"Bismillahirahmanirrahim.Wallahi, Wabillahi, Watallahi.Saya Mohd Najib bin Tun Haji Abdul Razak telah dilantik memegang jawatan Perdana Menteri dengan sesungguhnya bersumpah bahawa saya akan menunaikan kewajipan-kewajipan jawatan itu dengan jujur, dengan segala dayaupaya saya, bahawa saya akan menumpahkan kepercayaan dan taat setia yang sebenar kepada Malaysia dan juga memelihara, melindungi serta mempertahankan perlembagaannya."
"Bismillahirahmanirrahim. Wallahi, Wabillahi, Watallahi.

"Saya Mohd Najib bin Tun Haji Abdul Razak dengan sesungguhnya bersumpah bahawa saya tidak akan memberitahu atau menzahirkan kepada sesiapa sama ada secara langsung atau secara tidak langsung apa-apa perkara yang dibawa untuk pertimbangan saya atau yang akan diketahui oleh saya sebagai seorang Perdana Menteri kecuali sebagai mana yang mungkin dikehendaki untuk menunaikan dengan sempurna kewajipan-kewajipan saya sebagai yang demikian atau sebagai mana yang mungkin dibenarkan dengan khas oleh Yang di-Pertuan Agong."

Abdullah dan Jeanne anugerah Tun

Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan isteri Datin Seri Jeanne Abdullah hari ini masing-masing menerima anugerah bergelar "Tun" daripada Yang diPertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin di Istana Negara di sini hari ini.

Abdullah, 69, menerima anugerah tertinggi negara "Seri Maharaja Mangku Negara" (SMN) manakala Jeanne, 55, menerima anugerah "Seri Setia Mahkota" (SSM).

Istiadat penganugerahan itu berlangsung selepas majlis mengangkat sumpah jawatan Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai Perdana Menteri yang baru.

Abdullah, yang dilantik sebagai perdana menteri pada 31 Oktober 2003, melepaskan jawatan itu semalam.