Saturday, February 11, 2012

Hasan Ali Percaya Pelaku Video Seks Adalah Anwar Ibrahim!


Sebagai bekas pemimpin PAS yang ada ketika beberapa isu besar melanda Pakatan Rakyat, sudah tentu Datuk Dr Hasan Ali layak menceritakan pengalamannya tatkala misal berdepan isu video seks yang dikaitkan dengan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Dalam satu kesempatan minum petang di rumah beliau di Pinggir Taman Tun Dr Ismail petang Khamis, kami -sekumpulan blogger dan wartawan portal, sempat bertanyakan cerita beliau mengenai video seks dari pengalamannya bersama PAS.

Dr Hasan menjawab dengan berhati-hati, menurutnya, kebanyakkan pemimpin PAS tidak ghairah untuk memberitahu samada sudah menonton atau belum video tersebut, apatah lagi mahu membuat andaian bahawa pelakunya Anwar Ibrahim.

"Pertimbangan utama mereka barangkali Pakatan Rakyat (pepecahan yang terjadi jika mengaku dalam video itu Anwar), sebab itu mereka lebih suka mendiamkan diri, lebih suka tidak menzahirkan pendirian dan apa yang tersembunyi dalam hati," katanya.

Beliau sendiri, tidak tengok lagi video tersebut, tidak sampai hati, katanya, memandangkan Anwar dan dia merupakan kawan sejak di zaman universiti lagi.

"Tapi saya sudah melihat dari awal, rentetan-rentetannya, samada dengan drivernya (Azizan), dengan adik angkatnya (Sukma), samada dengan gadis-gadis lokal, gadis luar negeri yang dibariskan satu-persatu, yang sehingga kini tidak berjawab,"

"Bahkan bila (Anwar) diasak sumpah laknat, sehingga kini tak berjawab sumpah laknat tersebut, paling tidaknya jika beliau bersumpah laknat, sudah gugurlah beberapa persepsi.

"Nampak-nampak sayalah, diri saya kata kuat untuk saya mempercayainya," kata beliau berlapik.


Dr Hasan yang kini setiap malam menjelajah dalam diri road show selepas dipecat PAS pada 8 Januari lalu. Kerap mengadakan sidang media dan selalu menghadiri pertemuan-pertemuan tidak rasmi seperti bersama kami petang Khamis.

Beliau mendapat tenaga baru, namanya kembali menjadi sebutan, ada yang menyokong dan ada yang menentang, tetapi siapapun tidak dapat menolak bahawa Hasan Ali sedang 'menunggang gelombong' hasil dari kegopohan PAS memecatnya.

Ketika ditanya mengenai isu terbaru membabitkan bekas rakan Exconya, Elizebert Wong, dan bagaimana PAS senyap sunyi tidak memberikan komen mengenai kejadian tersebut, kata Dr Hasan...

"Bukan mute lagi, totally inactivity, kalau mute boleh pause lagi,"jelasnya.

Menceritakan lebih lanjut, katanya ketika mula-mula isu gambar tak senonoh Elizebert Wong timbul pada tahun 2009, pandangan yang popular ketika itu adalah beliau menarik diri (letak jawatan).

"Tapi Dato Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim ada pandangan berbeza. Ketika dibawa ke Mesyuarat Exco pun, Mesyuarat Exco suruh bercuti, dua bulan, dan kita ingat bila dia balik, dia akan tarik diri, tetapi dia teruskan.

Menurutnya, sepatutnya dengan isu moral seperti itu, orang-orang PAS, parisit dalam PAS tumpu kepada Elizebert Wong sebab itu yang jadi percakapan ramai (menjejaskan PR), tapi tidak begitu, saya yang jadi sasaran," katanya.

Cerita ADUN Bukit Lanjan Elizebert Wong itu kembali memanas apabila bekas teman lelakinya Hilmi Malek ditangkap di Batam Indonesia Jumaat lepas kerana cuma membuat passport Indonesia menggunakan identiti palsu.


Bila Dr Hasan bercakap pasal parasit dalam PAS, ramai mengaitkan dengan MP Shah Alam Khalid Samad, entah benar, entah tidak, tetapi perseteruan mereka berdua sudah lama menjadi buah mulut dikalangan pemerhati politik.

Tatkala Dr Hasan sibuk menjelajah menjelaskan pemecatannya, Khalid menulis dalam blog dan buat sidang media mendakwa Dr Hasan kepinggin hendak jawatan MB dan beliau antara yang disuruh melobi.

"Ini satu fitnah yang sangat besar, kalau dia katakan saya melobi, bila saya melobi, dimana saya melobi, apa saya cakap pada dia, apa saya tulis pada dia, apa memo saya kepada dia, siapa orang lain yang saya bawa berjumpa dengan dia, jika ada sila kemukakan," katanya.

"Ini tuduhan yang amat besar, dan tuduhan ini tidak sepatutnya datang dari orang yang menjadi ahli jemaah Islamiyah, golongan ulama yang saya kenal tidak akan buat macam mana ahli parlimen Shah Alam ini.

"Ini satu tuduhan yang sangat jahat...saya tak sangka sampai ke peringkat itu tuduhan yang dilemparkan kepada saya," kata yang mencabar Khalid Samad mengemukakan bukti.

Selama ini kata Dr Hasan, beliau dituduh macam-macam, tetapi bila beliau meminta penuduhnya mengemukakan bukti, tiada siapapun yang tampil.

"Dalam mesyuarat parti lagi, jika kata saya budak suruhan UMNO, saya bersekongkol dengan UMNO, menjadi alat kepada UMNO, buktikan satu, bila saya suruh bagi contoh... mereka jawab "ala memang UMNO, memang UMNO, memang UMNO..."

"Adakah itu jawapannya?" katanya ketawa sinis.

Adakah beliau menyesal dipecat dari PAS, dan mengapa beliau enggan merayu lagi, Dr Hasan memberikan lima sebab kenapa beliau rela dilihat berpatah arang berkerat rotan dengan PAS.

Dr Hasan menggariskan sebab-sebab itu ialah:

- PAS meninggalkan perjuangan asalnya untuk menubuhkan sebuah Negara Islam dan menggantikannya dengan Negara Kebajikan, yang boleh dilaksanakan di mana-mana negara sekular dalam apa juga sistem dan amalan politik.

- PAS sudah hilang pendirian dan ketegasan yang boleh dihormati apabila diperkotakkatikkan oleh rakan sekongkolnya dalam pakatan pembangkang khasnya DAP sehingga menolak bulat-bulat Negara Islam.

- PAS terlalu ghairah memimpikan Putrajaya sehingga mengorbankan Islam dengan bersekongkol dengan DAP yang terang merupakan musuh Islam.


- Pemikiran ulama di dalam Pas yang ada sekarang sudah "dilarutkan" dengan kehadiran sebanyak 70 peratus "parasit" di dalam kepimpinannya yang membawa kepentingan politik berlainan daripada hala tuju Pas.

- Kesetiaan wakil rakyat PAS dalam Parlimen lebih besar kepada Anwar Ibrahim kerana memberi perhatian besar dan hadir dengan ramai setiap kali ketua pembangkang itu berucap sedangkan ketika Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang berucap, banyak bangku yang kosong.

Hasan berkata, PAS kini sudah menyimpang jauh dan terus hanyut daripada perjuangan asalnya selagi parti itu berada dalam pakatan pembangkang bersama DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Menjelaskannya, beliau berkata apa yang dijanjikan kepada masyarakat Islam di negara ini sebelum ini adalah penubuhan sebuah Negara Islam tetapi impian itu sudah mustahil untuk dicapai apabila pakatan pembangkang ditubuhkan dan PAS, atas pertimbangan kepentingan politik semata-mata, telah menyertainya.

"Yang kita dapat di Selangor sekarang, samalah akan terjadi di Putrajaya.

Kalau mereka (pembangkang) menang atas konfigurasi komponen (parti) yang ada, tak akan adalah Negara Islam, tak akan adalah hukum hudud. Begitu juga pelaksanaan Islam dalam ekonomi, sosial, pertanian dan dasar luar negara.

"Jadi bila gabung dengan DAP dan PKR, PAS tak boleh lagilah dengan negara Islam. Ketua Umum PKR (Anwar Ibrahim) pun tak berminat.

"Saya baru 15 tahun dalam PAS. Saya masuk PAS kerana saya nak Islam dan kepimpinan ulama iaitu 'tagline' PAS. Itu sebab utama saya masuk PAS. (Tapi) kepimpinan ulama tidak lagi dominan. Negara Islam tak ada lagi, jadi saya nak bergantung ke mana?" katanya.

"Dalam keadaan banyak umat Islam bergantung harapan kepada PAS, parti itu sendiri menolak Negara Islam. Alasan yang dahulunya dikatakan oleh PAS sendiri bahawa ia dituntut oleh Islam telah tiba-tiba diputar belitkan oleh PAS juga bahawa tiada disebut dalam al-Quran," katanya.

Menyentuh cita-cita PAS untuk menawan Putrajaya, dalam satu temubual dengan Bernama, Dr Hasan berkata beliau tidak mempertikaikannya semasa masih berada di dalam parti itu tetapi tidak mahu Islam dikorbankan dalam usaha berkenaan.

"Orang PAS mungkin dah tak sabar nak jadi menteri, itu yang nak ke Putrajaya, itu agak sayalah, sampaikan prinsip perjuangan diketepikan. Dalam soal ini, saya tidak setuju.


"Saya dari awal lagi sudah menentang Negara Kebajikan ni. Walaupun Putrajaya itu penting tetapi mendaulatkan Islam, Melayu dan Raja adalah matlamat perjuangan politik kita," katanya.

Hasan berkata tarikan ke Putrajaya itu sangat kuat disebabkan PAS terus digula-gulakan dan dikipas oleh pemimpin parti pembangkang, dan banyak kepimpinan Pas sekarang rela memejamkan sebelah mata walaupun mereka mungkin sedar PAS sedang diperalatkan oleh rakan pakatan untuk mencapai cita-cita itu.

"Bila ke Putrajaya sekalipun, akan berlaku perebutan kuasa antara PAS, DAP dan PKR dalam kementerian-kementerian penting. Dalam pakatan pembangkang pun tak kukuh kerana ini sekadar gabungan tidak kukuh, dan bukannya desakan kemahuan ikhlas dan suci untuk mendaulatkan Islam.

Beliau juga berkata kepimpinan PAS perlu berubah dan membuat 'islah' kerana pelbagai prinsip di dalam parti itu dilihatnya sudah tidak betul.

Contohnya, Hasan berkata beliau dimaklumkan oleh rakan-rakan dalam parti bahawa apabila Abdul Hadi berbahas di Parlimen, tidak ramai yang berada di kerusi mereka tetapi berbeza apabila Anwar yang berucap, itu pula yang diberi perhatian penuh.

"Takkan kita dalam PAS, kesetiaan kita adalah kepada orang lain pula. Pada saya ini prinsip yang sangat tak betul. Prinsip berjemaah tak betul, prinsip berketua tak betul dan prinsip pengikut tak betul. Akhirnya prinsip mengurus organisasi tak betul dan ini yang berlaku sekarang.

"Saya dah gambarkan sebelum ini selepas menjadi kerajaan di Selangor selama tiga tahun dan 10 bulan dengan melihat semula kekuatan, kelemahan dan peluang.

"Saya boleh senaraikan 20 kelemahan tetapi pakatan pembangkang tak buat dan tak berani buat," katanya

Hasan juga membidas Anwar kerana suka menimbulkan reaksi masyarakat dengan mengadakan demonstrasi.

"Bukan tak bagus demonstrasi tapi bukan semuanya sesuai untuk demonstrasi.

Akhirnya (negara) akan jadi anarki dengan masing masing mentafsir berdasarkan pemikiran masing-masing. Itupun perlu mengikut kehendak syariat," katanya.

Beliau mengakui diberitahu bahawa di dalam pakatan pembangkang apa juga perkara perlu dirujuk kepada Anwar dan akhirnya akan berlaku amalan autokratik dan dengan itu senang untuk 'menunggangi' PAS.

"DAP tak mudah ditunggangi," katanya. .

Oleh: Helmi Hanafi

KJ Is Well Deployed On The Youth Front

Yang Berhormat_Khairy_Jamaluddin

We have written before of Khairy Jamaluddin, whose stellar rise and bright future have been the talk of Umno for some time. We have reproduced that discussion below, but recent developments warrant an update.

We discussed his recent debate performance, in which Khairy's willingness to cede territory to PKR's best and brightest was a prelude to a masterful win on those same points by displaying a sophisticated, and candid, understanding of the topics.

The remarkable aspect of all of this is not Khairy's performance -- his skill as a debater and his obvious comfort before an audience have been well-known for some time -- but rather why Umno is keeping this shining light of youth relatively hidden.

If Umno intends to show its youth, openness to new ideas, and sophistication, it could do worse than to showcase Khairy a bit more. This was on display in his recent interview with The Malaysian Insider, in which he discussed the Employees Provident Fund's (EPF) low-cost home loan programme at some length, dispelling some of the misperceptions that have popped up, and basically providing a complete dossier on a matter that is not even in his portfolio.

Even in print, this was remarkable feat, but the question -- raised by Khairy himself -- is this: Why did it fall on Khairy to do this as a rear-guard action? If his charm and command of the issues were the needed weapons, why not have him on hand with this matter early on?

As Prime Minister Datuk Seri Najib Razak continues with his goal of transformation and reform, both in Umno and across the nation, connecting with the 21st century young voters of Malaysia counts more and more. Khairy is well deployed on the youth front.

ORIGINAL PORTRAIT OF KHAIRY, first published 21 December 2011

Certainly, on the face of it, there is much to admire. Khairy is an Oxford-educated fellow, a Member of Parliament at the age of 35, a steady hand at policy both arcane and every day, the head of Barisan Nasional's and Umno's youth divisions, a true intellectual, and by all accounts, even those of his political opponents, an up-and-comer of the first order. His blog is one of the most literate in our nation's corner of the internet (and certainly competitive with the best of the rest), as, to take one easy example, hisexcruciatingly clever destruction of the NFC scandal reporting shows. (A testament to Khairy's willingness to engage all comers is the fact that this same column appeared in The Malaysian Insider, which is well-known for its pro-Opposition bias.)

At an age when most of us are longingly looking back at our youth and glory days, he took to the armed forces and earned his wings as a certified paratrooper. He understands modern technology and social networks in a way most of our political class does not, using them to communicate, to educate, and to learn -- the last being the hardest for many of BN's and PR's old guard to internalise. He has put his career at stake by advocating government reform, arguing for media regulation reform even against factions of the Government, apparently out of conviction. As a real feather in his cap, he is also one of the brightest front-office stars of Malaysian football. He has risen fast in the world, and his future is bright.

(His particular affection for the Manchester United is something we do not hold against him.)

But we do not envy him, for he appears to have his hands full. His position as head of Umno Youth puts him at the forefront of a group known for being exuberant and partisan to the extent of endangering Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak's transformation programme. Khairy, who by all accounts is adedicated believer in that programme, must try to soothe his rambunctious group, maintaining their enthusiasm without allowing the sort of regrettable incidents that marked the Umno General Assembly to rise up and damage the election effort.

His speech outlining Umno Youth's election plan kept to these themes well, and showed a determination to have his group engage young voters, not merely proselytise them; this is a clever channelling of election fervour, for it gives an outlet for that fervour that makes the party look engaged and open.

The upcoming general election promises to be a baptism of fire for Khairy, and how he handles it will determine his future in Umno and Barisan Nasional. With so much riding on Najib's transformation and reform agenda and a unified, tolerant Barisan Nasional, the press scrutiny -- mainstream and Opposition -- will be even more intense than usual.

The more open-minded and forward-thinking members of Umno should be cheered by Khairy's performance to date. But for critics there is a real question as to whether the erudite Khairy is indeed the best fit as Umno Youth's chief. Khairy, whose understanding and attention to policy details of a staggering variety -- from electoral reform to Petronas reform to press regulation reform -- has never been in doubt, is in many ways better suited for a Cabinet-level position than as the head of a nakedly political group. He has shown enormous flexibility in his brief life, but this may be a bridge too far.

GE13 will answer this question, as it will answer so many others. Can Khairy bridge the gap between electoral and campaign politics, a critically important party role, and the challenges of genuine policy formation and promotion, as well as ultimate policy management in the next government, should he be given enhanced responsibility? The answer to these questions will tell us much about Khairy's future, and Umno's as well.

Source: http://www.thechoice.my

Friday, February 10, 2012

Pemuda Umno Selangor Mahu Polis Siasat Kes Pasir


Pemuda Umno Selangor hari ini mahu polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat dakwaan laporan penulis blog Malaysia Today Raja Petra Kamaruddin berhubung penglibatan dua Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) dalam skandal perlombongan pasir.

Ketua Pemuda Umno Selangor Ungku Mohd Salleh Ungku Abdul Jamal dalam laporan polisnya berkata, di dalam blog tersebut terdapat pendedahan penyalahgunaan kuasa dan rasuah dalam Selangor oleh dua Adun, yang merujuk kepada Adun Batu Caves Amiruddin Shari dan Adun Sri Muda Shuhaimi Shafiei.

Katanya, isu ini harus dipandang serius memandangkan terdapat unsur jenayah rasuah dan berharap kes ini dapat disiasat secepat mungkin.

“Tujuan laporan polis ini dibuat untuk memastikan tindakan serta siasatan rapi dilakukan oleh pihak polis terhadap kesahihan artikel

ini,” katanya dalam satu laporan yang dibuat di Ibu Pejabat Daerah (IPD) Shah Alam di sini petang tadi.
Semantara laporan kepada SPRM akan dikemukakan pihaknya Isnin ini.

Raja Petra dalam blognya semalam mendakwa Adun PKR Shuhaimi dan Amiruddin terbabit dalam rasuah untuk meraih kontrak industri pasir di Selangor.

Beliau mendakwa mempunyai rakaman telefon Shuhaimi yang meminta RM50,000 daripada seorang ahli peniagaan yang hanya mahu dikenali sebagai SC, selain mendedahkan bukti Shuhaimi dan Amiruddin yang menggunakan kuasa sebagai ahli lembaga pengarah Double Dignity (M) Sdn Bhd yang ditubuhkan oleh SC untuk mendapat kontrak melombong pasir.

Walau bagaimanapun, Shuhaimi dan Amiruddin dalam sidang media pagi tadi menafikan penglibatan mereka termasuk Timbalan Presiden PKR Azmin Ali dalam skandal itu dan menganggap Raja Petra cuba untuk memfitnah mereka.

‘Siasat semula kes Patrick Wong’

Sementara itu, Ungku Mohd Salleh yang ditemui pemberita diluar IPD Shah Alam berkata pihaknya turut menggesa polis menyiasat semula motif kematian ahli perniagaan Datuk Patrick Wong Kie Yik sama ada kemungkinan ia terlibat dengan kes pembunuhan.

Raja Petra dalam blognya juga mendakwa kematian bekas Presiden Persatuan Pemborong Binaan Malaysia itu mempunyai kaitan dengan skandal penyelewengan pasir membabitkan pemimpin Pakatan Rakyat di Selangor.

Katanya, ia berdasarkan pertemuan antara beliau dengan mendiang di United Kingdom pada Oktober 2009 atau sebulan sebelum kejadian itu, di mana Patrick telah berjanji untuk mengumpul maklumat mengenai penyelewengan pasir.

Jelas Raja Petra, beliau percaya tiga perompak bersenjata parang yang memecah masuk rumah mendiang di Bukit Bandaraya, Bangsar, adalah pembunuh yang diupah oleh pihak yang terbabit dalam penyelewengan pasir kerana bimbang isu rasuah tersebut didedahkan Patrick.

Dalam kejadian pada 19 November 2009, Patrick, 57, yang ketika itu berada dalam bilik komputer dilaporkan maut apabila terjatuh daripada balkoni, ketika cuba menyelamatkan diri selepas panik melihat dua daripada tiga perompak menyerbu tingkat atas rumahnya.

Bagaimanapun, anak perempuan dan lelaki Patrick yang masing-masing berusia 18 dan 25 tahun serta pembantu rumah tidak diapa-apakan, sebaliknya perompak hanya melarikan dompet mangsa berisi USD300 (RM1,018) dan telefon bimbit milik anak perempuan mendiang.

Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Khalid Abu Bakar hari ini meminta Raja Petra mengemukakan bukti dakwaannya bagi membantu polis kerana siasatan pihaknya setakat ini tidak menunjukkan sebarang kaitan pembunuhan itu dengan isu pasir.-FMT

Undur Diri: Nurul Izzah Berjaya Checkmate Azmin Ali!


Akhirnya tersungkur juga Azmin Ali di tangan Nurul Izzah... bak kata pepatah... sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah jua.

Azmin Ali telah menghilangkan diri di twitter sejak beberapa hari lepas sebaik sahaja dia mengumumkan untuk berhenti dari menjadi wakil rakyat. Beliau menyampaikan hasratnya untuk pencen sebagai wakil rakyat di twitter.

Ini adalah kerana ada orang dalaman yang membocorkan maklumat tentang Helmi kekasih lenjan Eli Wong... menurut sumber orang yang membocorkan maklumat sehingga tertangkapnya Helmi tak lain tak bukan, anak kepada Anwar Ibrahim.

Di bawah adalah laporan dari selangordaily.com

Azmin Ali adalah salah seorang pemimpin PKR yang aktif menggunakan laman sosial twitter. Boleh dikatakan setiap jam beliau akan tweet. Paling kurang pun boleh dikatakan sekali setiap hari pasti akan ada tweet dari beliau.

Yang menjadi misteri kini ke mana hilangnya Azmin Ali sejak 4 hari lepas ?

Kali terakhir beliau mengemaskini twitter beliau pada 5.Febuary.2012 jam 11.27 malam dengan mengumumkan beliau hendak berhenti dari menjadi wakil rakyat.


Kenapa tiba-tiba Azmin hendak berhenti sedangkan sehari sebelum itu beliau telah bertindak menjadi Menteri Luar tidak rasmi melakukan lawatan kerja ke Turki bagi mengukuhkan hubungan Malaysia-Turki?


Jika sudah berhasrat untuk berhenti mengapa perlu bersusah payah pergi berbincang dengan Kerajaan Turki untuk kukuhkan hubungan kerjasama ?

Mengikut maklumat yang kami terima pengumuman Azmin untuk berhenti dan kehilangannya dari laman twitter beberapa hari lepas berkait rapat dengan penahanan kekasih Elizabeth Wong di Indonesia.

Sumber maklumat yang sampai kepada kami mengatakan Azmin adalah orang yang bertanggungjawab membawa lelaki berkenaan lari ke Indonesia bagi mengelak ditangkap polis kerana menyebarkan gambar lucah Elizabeth Wong serta Azmin juga yang bertanggungjawab menyediakan dokumen palsu lelaki itu.

Selain itu Azmin juga dipertanggungjawab untuk menjaga dan mengambil berat segala hal ehwal lelaki berkenaan sepanjang dia berada dalam pelarian. Kegagalan Azmin menjalankan tugasnya itu telah menyebabkan lelaki tersebut ditahan pihak berkuasa Indonesia.

Selanjutnya baca di sini...

Anwar Di Malukan... Kempen 100,000 Tandatangan Desak Saman!


Kempen mengutip tandatangan rakyat bagi mencabar Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyaman Datuk Shazryll Eskay Abdullah, Ummi Hafilda Ali dan The Wall Street Journal (WSJ) dilancarkan di Permatang Pauh hari ini.

Bekas Naib Angkatan Muda Keadilan (AMK), Muhammad Zahid Md. Arip yang mewakili kumpulan itu berkata, kempen selama dua bulan itu bertujuan mendesak Anwar menyaman dua individu yang menuduhnya terbabit dalam salah laku seks manakala WSJ berhubung kenyataannya yang menyokong semua usaha untuk melindungi negara Israel.

Menurutnya, kempen itu mengajak rakyat seramai mungkin mencabar Anwar membersihkan namanya yang telah dikaitkan dengan perbuatan salah laku seks yang cukup menjijik dan meloyakan.

"Seluruh negara telah menyaksi dan mendengar Shazryll Eskay melafazkan sumpah laknat di dalam masjid dan mengaitkan secara terang-terangan dengan mendakwa pelaku video lucah yang terkenal dengan panggilan China Doll itu ialah Anwar,'' katanya pada sidang akhbar selepas pelancaran kempen tersebut hari ini.

Menurutnya, Ummi Hafilda pula menyebut Anwar adalah individu kotor kerana telah berzina dan WSJ pula melaporkan kenyataan Anwar yang menyokong segala langkah untuk menjamin keselamatan rakyat Israel.

''Dengan pelbagai tuduhan dan dakwaan yang dilemparkan itu, Anwar tidak boleh berdiam diri atau sekadar hanya menjawab di pentas-pentas ceramah.

''Dia perlu tampil membersihkan dirinya dengan mengheret individu terlibat ke muka pengadilan dengan segera memfailkan saman malu terhadap mereka," katanya.

Hadir sama ialah Ketua Penerangan Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Ruslan Kassim dan beberapa wakil Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah Malaysia (Pekida), bekas Pengerusi Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA) Kedah, Zamil Ibrahim dan beberapa bekas anggota Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Muhammad Zahid berkata, kerja saman-menyaman bukan kerja asing bagi Anwar kerana sebelum ini dia pernah menyaman bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad, Ketua Polis Negara dan beberapa individu lain serta yang terbaru menyaman akhbar Utusan Malaysia.

"Kalau kita cabar Anwar bersumpah, dia tidak mahu kerana ulama tersohor Sheikh Dr. Yusuf Al-Qardawi dikatakan tidak membenarkan beliau berbuat demikian dan kami berharap kali ini Anwar tidak menjaja nama ulama itu kononnya tidak membenarkan dia membersihkan nama dengan menyaman dua individu serta akhbar WSJ.

Kalau Anwar masih mempunyai maruah dan harga diri, sayangkan keluarganya dan rasa tanggungjawab kepada pengundi di Permatang Pauh, segeralah dia menyaman individu berkenaan untuk membersihkan namanya," katanya.

Menurut Muhammad Zahid, pihaknya juga sedia mengumpul dan menyediakan dana serta peguam yang terbaik untuk Anwar menyaman individu terbabit.

Beliau berharap Anwar dan konco-konconya tidak cuba melepaskan diri daripada menyahut cabaran itu dan melemparkan tuduhan kononnya ia adalah kerja dan konspirasi UMNO serta Barisan Nasional (BN).

"Kita menyasarkan untuk mengumpul lebih 100,000 tandatangan dan akan menyerahkannya kepada Anwar di pejabat PKR di sini," katanya.

Sementara itu, Roslan berkata, jika Anwar seorang yang berani, beliau perlu menyahut cabaran berkenaan untuk membuktikan dia tidak mempunyai kaitan dengan semua tuduhan tersebut.

"Selama ini hanya dua cara Anwar untuk membersihkan dirinya iaitu jika ada tuduhan terhadapnya, beliau akan menyalahkan orang lain dan hanya sekadar menafikannya," katanya.

Tambah Roslan, Anwar perlu tampil dengan menyaman mereka jika dia berada di pihak yang benar seperti kata pepatah ''takut kerana salah, berani kerana benar.''

"Anwar mesti membuktikan dia bukan sahaja nampak bersih, tetapi perlu bersih," katanya.

Orang buta pun, boleh nampak Anwar ni tak betul...

Thursday, February 9, 2012

Air Free ? Kerajaan Pakatan Selangor Tipu


Kerajaan negeri Selangor janganlah berbangga dengan pemberian 20 meterpadu air percuma sejak kira-kira 40 bulan mereka memerintah Selangor sebaliknya menunaikan janji agar semua rakyat Selangor menikmati pemberian air percuma ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kawasan Batang Kali, Datuk Mohd Isa Abu Kassim berkata Menteri Besar dan kerajaan negeri jangan terlupa pengguna dengan kod 17 bagi kondominium berjumlah 765 blok dan kod 18 rumah pangsa dengan jumlah 643 rumah pangsa seluruh Selangor yang menggunakan meter pukal.

“Berdasarkan rekod jika semua kod 17 dan 18 ini berhijrah ke meter individu, akan ada pertambahan 350,000 akaun baru. Jika sebelum ini, Menteri Besar menyatakan bahawa seluruh rakyat Selangor menerima pemberian air percuma, bagaimana pula dengan 1.4 juta rakyat Selangor yang tinggal di rumah pangsa dan kondominium ini.

“Ini bermakna kerajaan Selangor berhutang dengan rakyat Selangor yang tidak mendapat kupon air percuma (meter pukal) adalah RM167,580,000 (dengan anggaran 350,000 x RM11.40 x 42 bulan). Saya difahamkan setakat ini hanya 35,000 orang sahaja yang mendapat kupon ini sedangkan 1.4 juta penduduk tidak dapat nikmat air percuma ini,” ujarnya pada sidang media di Ibu Pejabat UMNO Selangor sebentar tadi.

Tambahnya, ini merupakan satu penganiayaan kerajaan pakatan kepada rakyat.

“Mereka hanya pandai berjanji sebaliknya gagal dalam menunaikan janji-janji mereka, akhirnya rakyat yang menderita”, katanya.

Dalam masa yang sama, kajian Kerajaan Persekutuan menunjukkan Lembah Klang akan mengalami krisis air yang serius menjelang tahun 2014.

Masalah kekurangan bekalan air di negeri Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya dijangka berlaku dengan kelewatan penyiapan Loji Air Langat 2.

“Data di Selangor menunjukkan sejak 2005, penggunaan air oleh rakyat Selangor meningkat sebanyak 3.5 peratus dan dijangka, kadar ini akan bertambah setiap tahun dengan pertambahan bilangan penduduk, industri dan lain-lain. Kita yakin dengan pembinaan Loji Langat 2 ini akan dapat menambah kapasiti bekalan air bersih sebanyak 1130 JLH dan dapat menampung bekalan air bersih di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya.

“Kita perlu sedar, pembinaan Loji Langat 2 amat diperlukan bagi mengelakkan Loji Rawatan Air Sungai Langat dan Loji Rawatan Air Sungai Semenyih beroperasi melebihi waktu dan terdedah kepada kerosakan loji,” ujarnya yang juga ADUN BN yang memantau isu air Selangor.

Sehubungan dengan itu, tegas beliau langkah menghalang pembinaan bagi rawatan di Hulu Langat ada kaitan dengan politik.

“Politik penindasan yang sewewang-wewangnya memperjudikan kebajikan rakyat Selangor. Hakikatnya, mereka (pakatan pembangkang) mengamalkan politik didahulukan, rakyat di kesampingan projek negeri untuk kroni”, jelas beliau.-Media Umno

Isu Raba Nenen Anak Guan Eng Kembali...


Isu Raba tetek yang di lakukan oleh anak Lim Guan Eng ke atas seorang remaja perempuan memang cukup panas dan meletop sama sekali dan ianya kembali lagi...

Mungkin ada yang baru mengetahui cerita ini mungkin akan menyalahkan Bloggeer Pro Kerajaan yang kononya telah menfitnah remaja perempuan yang dikatakan diraba tetek nya oleh Anak Lim Guan Eng yang juga cucu kepada Lim Kit Siang.

"We are strong because the money people"

Menurut sumber yang sahih, kes raba tetek yang di lakukan oleh anak lim Guan Eng memang benar benar berlaku kerana yang mengesahkan pekara tersebut datangnya dari rakan anak Guan Eng, dan juga orang dalaman DAP yang mengetahui cerita ini.

Hari ini, Pegawai khas Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng, Zairil Khir Johari hari ini membuat laporan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) terhadap laman web rasmi Umno, Umno Online dan blog pro-Umno Pisau.net dan Papa Gomo.

Laporan ini dibuat ekoran serangan berterusan laman web dan blog tersebut terhadap anak lelaki Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng yang difitnah sebagai pencabul kehormatan seorang pelajar perempuan.

“Saya telah diarahkan untuk membuat aduan kepada SKMM atas perkara ini kerana penerbitan dan penyiaran artikel-artikel palsu dan fitnah oleh Pisau.net, Umno-Online dan juga Papa Gomo merupakan suatu kesalahan di bawah, antara lainnya, Seksyen 211 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Beliau turut menjelaskan contoh artikel yang berunsur fitnah dan sindiran tersebut.

Sebenarnya dalam kes ini yang bersalah ialah Guan Eng dan anaknya... Pegawai khas Guan Eng cuba pusing cerita untuk meraih simpati kepada rakyat. Ini adalah satu politik murahan menunding jari kepada orang lain... sekiranya ada kesalahan, kenapa tak cari apa punca utama terlebih dahulu.

Jangan salahkan sesiapa. Sudah menjadi lumrah pembangkang dan Pakatan, apabila mereka ada masalah sendiri, mereka mula menyalahkan UMNO!


Guan Eng bila nak buat laporan polis??? TAKUT KE?

Anwar Tidak Layak Jadi Pemimpin Islam – Ikhwan Muslimin


Wakil perikatan pimpinan Ikhwan Muslimin yang berpangkalan di London, Dr. Azzam Tamimi menyifatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai seorang yang tidak layak menjadi pemimpin Islam kerana menyokong sebarang usaha melindungi keselamatan negara Israel.

Pengarah Institut Pemikiran Politik Islam (IIPT) itu berkata, seorang pemimpin Islam tidak seharusnya menyatakan pendirian yang bertentangan dalam kepercayaan umat Islam berhubung isu Palestin.

“Anwar Ibrahim sebagai pendukung perjuangan Islam di Malaysia baru-baru ini dipetik melalui The Wall Street Journal telah memberi sokongan kepada usaha menjaga keselamatan negara Israel.

“Ini adalah tindakan seorang pemimpin Islam yang benar-benar tidak layak memimpin,” katanya melalui entri blognya www.azzamtamimi.blogspot.com.

Anwar baru-baru ini mencetuskan kontroversi berhubung kenyataannya melalui The Wall Street Journal yang dipetik sebagai berkata: “Saya menyokong segala usaha untuk melindungi keselamatan negara Israel.”

Bagaimanapun, selepas dikecam pelbagai pihak, Anwar menuduh kenyataannya berhubung isu Israel dan Palestin sengaja diputar-belit oleh media tempatan bagi menggambarkan beliau mengkhianati aspirasi rakyat Palestin.

Azzam yang merupakan penganalisis isu Palestin dan Timur Tengah turut mengemukakan perkara asas yang perlu difahami berhubung isu Palestin-Israel iaitu.

* Palestin merupakan kawasan Arab Islam yang diserang kuasa Barat yang menubuhkan negara Zionis bagi menyelesaikan masalah Yahudi yang teruk di Eropah.

* Masalah di Palestin tidak berpunca daripada persengketaan antara penganut Islam dan Yahudi kerana kedua-dua komuniti hidup aman sejak berabad lamanya, sebaliknya masalah timbul apabila Zionis menghalau penduduk Palestin dan menubuhkan sebuah negara yang bermusuhan dengan rakyat Palestin.

* Zionis merupakan sebuah entiti rejim yang perkauman (apartheid) yang jelas memberi ancaman kepada manusia sejagat.

* Masyarakat Islam sedia bekerjasama dengan semua bangsa termasuk Amerika Syarikat dan Eropah, namun Islam tidak akan bertoleransi atau memberi pengiktirafan kepada apa yang tidak sah dalam usaha toleransi untuk keamanan.

* Perjanjian damai yang dipersetujui oleh beberapa negara Arab seperti Mesir dan Jordan dengan Zionis di Palestin tidak adil dan tidak sah kerana dilakukan secara tidak demokrasi tanpa mengikut kehendak rakyat. Rakyat negara terbabit seharusnya diberi hak menyatakan pendirian mengenai perjanjian tersebut.

* Masyarakat Islam tidak menerima pengepungan haram yang dikenakan ke atas penduduk Palestin di Tebing Barat dan Gaza. Kami tidak mensesiakan sebarang usaha yang boleh mengakhiri pengepungan itu.

Penyelewengan Pasir Pemimpin Pakatan Selangor, Ahli Perniagaan DibunuhPengendali portal berita Free Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin hari ini mendakwa kematian ahli perniagaan, Datuk Patrick Wong Kie Yik yang terjatuh dari balkoni rumahnya pada 19 November 2009, sebenarnya dibunuh.

Lebih mengejutkan, Raja Petra mendakwa kematian bekas Presiden Persatuan Pemborong Binaan Malaysia itu mempunyai kaitan dengan skandal penyelewengan pasir membabitkan pemimpin pakatan pembangkang di Selangor.

Katanya, ia berdasarkan pertemuan antara beliau dengan mendiang di United Kingdom pada Oktober 2009 atau sebulan sebelum kejadian itu, di mana Patrick telah berjanji untuk mengumpul maklumat mengenai penyelewengan pasir untuk disiar dalam Free Malaysia Today.

Jelas Raja Petra, beliau percaya tiga perompak bersenjata parang yang memecah masuk rumah mendiang di Bukit Bandaraya, Bangsar, adalah pembunuh yang diupah oleh pihak yang terbabit dalam penyelewengan pasir kerana bimbang isu rasuah tersebut didedahkan Patrick.

“Seorang kawan baik saya telah dibunuh dan saya ingin tahu mengapa. Sekarang, selepas hampir tiga tahun, saya memiliki bukti yang akan mendedahkan cerita ‘rasmi’. Sumber dalaman memberitahu saya ia bukan rompakan, ia satu pembunuhan berkait dengan perniagaan.

“Ini kerana selepas pertemuan di United Kingdom, Patrick meminta tempoh sebulan untuk mengumpul maklumat mengenai sindiket perlombongan pasir di Selangor, bererti pada November saya boleh mula menyiarkan pendedahan itu tetapi ia tidak berlaku.

“Beberapa minggu kemudian, Patrick dibunuh. Polis kata mendiang maut kerana terjatuh tetapi laporan bedah siasat mendapati kematiannya disebabkan kecederaan di kepala dan leher (seperti dicekik),” dakwanya seperti mana dipetik dari http://www.freemalaysiatoday.com.

Dalam kejadian pada 19 November 2009 lalu, Patrick, 57, yang ketika itu berada dalam bilik komputer dilaporkan maut apabila terjatuh daripada balkoni, ketika cuba menyelamatkan diri selepas panik melihat dua daripada tiga perompak menyerbu tingkat atas rumahnya.

Bagaimanapun, anak perempuan dan lelaki Patrick yang masing-masing berusia 18 dan 25 tahun serta pembantu rumah tidak diapa-apakan, sebaliknya perompak hanya melarikan dompet mangsa berisi USD300 (RM1,018) dan telefon bimbit milik anak perempuan mendiang.

Dalam pada itu, sebagai memperjuangkan kematian sahabat baiknya itu, Raja Petra berikrar akan mendedahkan segala bukti rasuah dan penyelewengan pasir yang didalangi beberapa pemimpin pakatan pembangkang selepas tiga tahun beliau mengumpul maklumat.

Ujarnya, tindakan tersebut demi memberi penghormatan kepada Patrick kerana mendiang semasa hayatnya menentang aktiviti rasuah dan penyelewengan pasir di Selangor yang seolah-olah ‘dihalalkan’ walaupun Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengetahui perkara itu.

“Sekurang-kurangnya saya dapat memberi penghormatan kepada mendiang walaupun sedar dengan risiko nyawa yang terpaksa saya hadapi tetapi jika apa yang berlaku pada Patrick terjadi ke atas saya, ia mengesahkan apa yang saya kata (pembunuhan) tentang mendiang,” dakwanya.-Utusan

Wednesday, February 8, 2012

Isu KWSP: KJ Sekolahkan Tony Pua Dan Nurul Izzah!


Di bawah adalah petikan dari laman web www.rembau.net kenyataan penuh Ketua Pergerakan Pemuda Umno Malaysia, Khairy Jamaluddin berhubung isu KWSP...Apabila saya buat pertama kalinya membaca tentang suatu skim yang akan menyalurkan wang Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk membiayai pinjaman pembelian perumahan awam oleh mereka yang tidak layak mendapat pinjaman daripada bank komersial, saya bersetuju dengan kebimbangan tentang skim tersebut sebagaimana yang telah disuarakan oleh YB Tony Pua.

Walaupun saya menyokong kuat sebarang langkah bagi memudahkan orang ramai untuk memiliki rumah disamping menyokong program-program seperti Projek Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA), dan Skim Rumah Pertamaku, saya juga mengambil sikap kritis dan berhati-hati terhadap sebarang inisiatif oleh kerajaan yang melibatkan penggunaan wang KWSP terutama bagi pelaburan berisiko tinggi. Sebagai Ahli Parlimen, saya mempertahankan prinsip asas bahawa wang KWSP adalah hak milik pencarum dan dari itu, kerajaan dan institusi yang menguruskan dana tersebut hanya berbuat demikian sebagai pemegang amanah dari pekerja Malaysia.

Setelah membaca pelbagai kenyataan dari pihak kerajaan dan beberapa ahli politik pembangkang, saya ingin melontarkan beberapa komen dan persoalan mengenai skim ini. Sungguhpun, pada mulanya saya bersetuju dengan reaksi YB Tony, perincian dan penelitian kepada beberapa fakta dan isu pokok berkenaan skim ini telah membuatkan saya menyimpulkan bahawa beberapa komen yang dibuat olehnya dan rakan-rakannya dari Pakatan Rakyat adalah mengelirukan.

Antara dakwaan berat terhadap skim ini adalah bahawa skim ini menyalahi undang-undang dan mendedahkan KWSP kepada kelompok peminjam 'subprima' yang tidak layak mendapat pinjaman daripada bank komersial (kerana ketiadaan pendapatan yang stabil dan / atau aset peribadi untuk menjamin apa-apa pinjaman) dan seterusnya menimbulkan risiko tinggi kegagalan menanggung dan membayar balik pinjaman.

Mari kita lihat pada isu perundangan terlebih dahulu. YB Tony mengatakan bahawa seksyen 26 Akta KWSP tidak membenarkan KWSP untuk memberikan pinjaman kepada individu. Oleh itu, skim ini menyalahi undang-undang kerana ia menyediakan pinjaman kepada individu yang hendak membeli rumah. Bagi menilai samaada dakwaan ini benar, kita perlu mengkaji struktur skim ini. Adakah KWSP pinjaman terus kepada individu? Atau ia berupa pinjaman KWSP kepada kerajaan melalui agensi kerajaan? Berdasarkan komen daripada kerajaan, KWSP akan meminjamkan wang kepada kerajaan menerusi satu yayasan yang ditubuhkan untuk tujuan ini. Jika ini adalah benar maka persoalan tentang sahnya transaksi dari sisi undang-undang tidak timbul.

Beralih kepada isu yang sangat penting dan hangat diperbahaskan tentang pinjaman 'subprima', saya bersetuju dengan pandangan bahawa ini adalah satu pelaburan yang tidak berhemah dan berisiko tinggi oleh KWSP sekiranya mereka memberi pinjaman terus kepada individu yang mempunyai penarafan kredit yang kurang baik. Tetapi jika KWSP memberi pinjaman kepada kerajaan, apakah risiko kepada KWSP? Saya akan membuat beberapa andaian di sini kerana kualiti maklum balas daripada pemimpin-pemimpin kerajaan mengenai isu ini tidak begitu menyeluruh dan mantap sehinggakan memberi ruang untuk YB Tony dan ahli politik pembangkang yang lain untuk menyerang kerajaan berdasarkan hujah-hujah yang dangkal.

Saya mengandaikan bahawa skim ini dibiayai oleh KWSP sebagai pinjaman kepada kerajaan, bukan kepada individu. Kerajaan pula akan memberi pinjaman kepada individu untuk membeli rumah awam mampu milik yang dibina oleh kerajaan. Jika ini benar, pinjaman daripada KWSP tidak 'subprima' kerana ia dibuat kepada kerajaan Malaysia yang mempunyai penarafan kredit yang baik. Bahkan ia tidak melibatkan sebarang pinjaman secara langsung kepada pembeli rumah secara individu. Ia adalah pinjaman langsung dari KWSP kepada kerajaan. Jadi risiko kredit yang diambil oleh KWSP hanya berkait dengan penarafan kerajaan Malaysia, dan bukannya terdedah kepada penarafan kredit individu yang tidak boleh mendapatkan pinjaman di bank komersial.

Perdana Menteri baru-baru ini mengulas bahawa kepentingan pencarum KWSP akan dilindungi kerana "rumah boleh dijual dengan harga yang lebih tinggi." Saya menganggap bahawa kenyataan PM itu merujuk kepada jaminan perlindungan oleh kerajaan kepada KWSP. Secara mudahnya, jika kerajaan meminjam daripada KWSP, apakah cagaran yang kerajaan letakkan? Namun demikian kenyataan Perdana Menteri hanya merangkumi separuh daripada isu pokok yang berkaitan kerana ia merujuk kepada aset rumah yang akan dijadikan sebagai sebagai jaminan perlindungan untuk KWSP tetapi tidak pula meliputi butiran lanjut. Persoalan saya kepada kerajaan dan KWSP adalah: Apakah aset kerajaan akan digunakan bagi mendapatkan pinjaman itu? Apakah "rumah" yang dirujuk oleh PM? Saya mengandaikan bahawa PM merujuk kepada hartanah milik kerajaan sedia ada yang akan digunakan sebagai cagaran untuk skim ini. PM juga berkata bahawa "rumah boleh dijual untuk harga yang lebih tinggi (daripada nilai pinjaman)." Kalau begitu, apakah nilai cagaran berbanding dengan pinjaman? Adakah kerajaan juga perlu meletakkan cagaran tunai (pastinya KWSP dilihat lebih berhemah dengan meminta gabungan cagaran aset fizikal dan tunai)? Memandangkan bahawa skim ini adalah pinjaman KWSP kepada kerajaan, saya menganggap ia akan dijamin sepenuhnya dengan cagaran yang baik. Oleh sebab itulah kita mengharapkan maklumat terperinci bagi memadamkan sebarang kegusaran pencarum KWSP.

Jawapan kepada segala persoalan tadi akan dapat menangani kebimbangan awam dengan lebih berkesan berbandingan kenyataan umum dari menteri yang berkaitan dan komen ringkas dari PM. Pada masa yang sama, kesemua andaian saya berdasarkan maklumat terhad yang sedia ada telah menangkis tuduhan palsu pembangkang bahawa skim ini akan mendedahkan KWSP kepada peminjam subprima.

Isu lain berhubung skim ini adalah pulangan kepada KWSP. Jika KWSP membuat pinjaman ini kepada kerajaan untuk skim ini, apakah ia akan dapat menjana pulangan yang kompetitif berbanding dengan lain-lain pelaburan KWSP membuat? Kita perlu ingat bahawa cakupan portfolio pelaburan KWSP adalah luas. Selain melabur dalam syarikat-syarikat, ia juga membuat pelaburan dalam pasaran modal – dalam bentuk saham atau ekuiti dan juga juga bon. KWSP juga boleh memberi pinjaman terus kepada kerajaan atau membeli bon kerajaan.

Jadinya daripada perspektif KWSP, mereka melihat skim ini sebagai salah satu daripada pinjaman mereka kepada kerajaan. Tetapi apakah pulangan yang dijangkakan daripada pinjaman ini? Saya ada terbaca bahawa kadar faedah yang bakal dijana adalah sebanyak 5.5% bagi pinjaman ini. Oleh itu, bagaimanakah perbandingan pulangan itu dengan pendapatan dari bon kerajaan Malaysia? Apakah ianya kurang berbanding hanya membeli bon kerajaan Malaysia? Adakah pencarum KWSP akan kehilangan prospek pulangan yang lebih baik lantaran kewajipan sosial kerajaan yang dibiayai oleh pinjaman KWSP?

Bagi saya , sekiranya KWSP boleh mendapatkan pulangan yang baik daripada kerajaan melalui pinjaman ini setelah mengambil kira perbandingannya dengan tanda aras pelaburan lain dalam kelas aset yang sama, mengapa pula KWSP harus menolak dari memberi pinjaman?

Jika segala andaian dan sangkaan saya benar, maka kesemua isu yang dibangkitkan oleh YB Tony dan rakan-rakannya adalah tidak berasas sama sekali. Kita tidak perlu gusar tentang wang KWSP kerana pinjaman itu dibuat kepada kerajaan dan oleh itu mempunyai sandaran kuat jaminan kerajaan. Itulah jaminan yang terbaik. Isu sebenar yang mana pembangkang telah terlepas pandang sepenuhnya adalah wang yang terdedah dalam skim ini bukannya wang KWSP tetapi wang daripada kerajaan, yakni wang rakyat.

Sepertimana diterangkan tadi, risiko bagi skim ini tidak ditanggung oleh KWSP tetapi oleh kerajaan. Sungguhpun jika ada pembeli rumah yang tidak dapat membayar balik pinjaman kepada kerajaan, kerajaan masih perlu membayar KWSP. Jadi risiko kredit dipikul sepenuhnya oleh kerajaan. Sebenarnya kerajaanlah yang membuat pinjaman 'subprima', bukan KWSP. Ia adalah kerajaan yang mendedahkan dirinya kepada pinjaman berisiko, bukan KWSP. Sebagai Ahli Parlimen dan penjaga amanah pengundi saya, saya ingin tahu apakah proses untuk menyemak permohonan pinjaman di bawah skim ini? Apakah proses pengurusan risiko yang akan dilaksana oleh kerajaan sebelum memberi pinjaman ini? Jika peminjam adalah mereka yang sebaliknya akan ditolak oleh bank komersial, apakah pula kriteria kerajaan yang akan digunapakai bagi meluluskan permohonan pinjaman? Ini adalah isu pokok yang jauh lebih penting daripada persoalan yang tidak relevan oleh ahli parlimen pembangkang kerana akhirnya sebarang risiko melibatkan wang rakyat, bukannya KWSP.

Sebagai coretan akhir, saya hanya mahu menonjolkan sikap hipokrasi pembangkang mengenai isu ini. Dakwaan mereka di sini ialah KWSP dipaksa untuk membuat pinjaman berisiko untuk membiayai langkah populis kerajaan menerusi program perumahan rakyat. Saya fikir bahawa hujah mereka itu telah pun disangka dengan penjelasan saya di sini. Namun, biarlah saya mengingatkan mereka sesuatu yang dijanjikan dalam manifesto pilihan raya Buku Jingga mereka. Salah satu daripada janji mereka jika mereka menang, mereka akan mengambil alih keseluruhan aset dan operasi lebuh raya PLUS dan memansuhkan tol. Mereka akan laksanakan semua ini dengan mengarahkan badan-badan kerajaan yang memiliki sebahagian daripada ekuiti PLUS untuk membeli pemegang saham minoriti yang lain dan kemudian memansuhkan tol. Badan-badan kerajaan yang memiliki PLUS adalah Khazanah dan KWSP. KWSP telah melabur dalam PLUS kerana ia mendapat pulangan yang baik dari pendapatan yang dijana oleh tol. Jika pembangkang mula berkuasa dan menghapuskan tol, KWSP akan hilang sepenuhnya pulangan daripada pelaburan mereka dalam PLUS. Ini adalah jauh lebih buruk daripada KWSP membuat pinjaman bercagar kepada kerajaan. Jika pembangkang menuduh kerajaan tidak bertanggung jawab dengan menggunakan wang KWSP dalam skim perumahan tersebut, mereka lupa bahawa candangan Buku Jingga mereka akan membuatkan KWSP tidak mendapat apa-apa pulangan daripada pelaburan mereka dalam PLUS dan membawa kerugian kepada jutaan pekerja Malaysia!

Jadi, eloklah sekiranya YB Tony dan rakan-rakannya mencerminkan diri sendiri dan mengingatkan diri mereka semula dengan segala janji-janji mereka yang tidak bertanggungjawab, tidak realistik dan melulu yang boleh menghapuskan berbilion sumbangan pekerja dalam KWSP sebelum membuat tuduhan tidak berasas terhadap kerajaan. Saya sedang menantikan respon dari kerajaan dan KWSP untuk menjawab segala persoalan yang telah saya timbulkan. Selain dari parti pembangkang yang tidak tahu menanya soalan yang betul dan dengan mudahnya lupa cadangan mereka sendiri yang melibatkan wang KWSP yang amat tidak bertanggung jawab, saya juga ingin menegaskan bahawa tindak balas kerajaan terhadap isu ini juga tampak tidak begitu baik dan meyakinkan. Kerajaan tidak boleh mengumumkan skim seperti ini tanpa butiran yang diperlukan dan memberi respon yang tepat dan cepat. Kualiti maklumat yang datang dari kerajaan dilihat tidak mantap dan lambat. Jika menteri tidak boleh menejelaskan skim ini secara terperinci, berikan ruang kepada pihak profesional untuk menerangkannya kepada orang ramai dengan berkesan dan pantas.

Video Kenyataan Penuh Hasan Ali Tidak Akan Rayu


Bekas Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr Hasan Mohamed Ali menegaskan beliau tidak akan membuat rayuan terhadap keputusan pemecatannya sebagai ahli parti Islam itu.

Beliau dipecat oleh Pas pada 8 Januari lalu dan mempunyai 30 hari untuk membuat rayuan.


Hasan yang juga bekas Exco Kerajaan Negeri Selangor sekali lagi membantah keputusan pemecatan beliau dengan menyifatkan tindakan itu diambil secara arbitari dan mengikut selera 'parasit' yang mahu beliau keluar Pas.

"Peranan parasit yang begitu menonjol dalam mesyuarat membuat keputusan tersebut sehingga pimpinan tertinggi terpaksa membuat keputusan di luar batasan pengurusan manusia dalam organisasi seperti lazim dilakukan.

"Saya juga tidak pernah menerima surat, pesanan ringkas atau panggilan telefon meminta saya hadir khusus untuk memberi keterangan terhadap apa-apa pertuduhan (sekiranya ada) yang dikenakan terhadap saya," kata beliau pada sidang media di rumahnya di sini, petang ini.

Menurut Hasan, beliau tetap berpegang kepada kenyataan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, yang menyatakan bahawa segala-galanya yang melibatkan dirinya telah selesai selepas Pertemuan Mahabbah di Kota Bahru pada 27 Disember lalu.

Mengulas isu sama, Hasan berkata, hala tuju dan dasar perjuangan parti telah terkeluar dari landasan asalnya apabila negara Islam, hukum hudud, kepimpinan ulama ukhwah Islamiyah dan akhlak Islam tidak lagi menjadi amalan serta urusan harian parti.

“Sebelum ini, saya sering mencadangkan supaya Pas mengkaji semula kedudukannya dalam Pakatan Rakyat (PR) kerana pendekatan akomodatif yang diambil oleh ‘parasit’ di dalam Pas melampaui hal berkaitan dasar parti hingga terpaksa dikorbankan demi menjaga hubungan bersama PR.

“Dalam konteks negeri Selangor, saya sendiri menghadapi kesukaran dan suasana serba salah untuk melonjak, menjunjung dan mendaulatkan Islam serta bangsa Melayu seperti yang termaktub dalam pernyataan dasar parti,” katanya.

Hasan menambah, antara sebab beliau enggan membuat rayuan adalah kerana mendapati pimpinan ‘parasit’ dalam Pas lebih gemar mendengar pandangan daripada DAP dan PKR berbanding daripada wakil partinya sendiri dalam hal pentadbiran Kerajaan Negeri.

Katanya, ruang untuk Islam di Selangor khususnya berkaitan hal nahi mungkar menjadi perkara pokok perjuangan Pas hampir tidak wujud kerana DAP, PKR dan sebahagian daripada pimpinan Pas Negeri yang menjadi ‘parasit’ tidak menyebelahi beliau.

“Alasan yang diberikan ialah kerana pendapat saya kononnya bercanggah dengan hak asasi manusia, kebebasan individu, hak untuk memilih dan demi mengutamakan Putrajaya.

“Hampir dalam semua perkara, Pimpinan ‘parasit’ ini menyuarakan pandangan negatif terhadap semua yang saya lakukan sebaliknya mereka lebih suka menyerang saya termasuk menyuarakan melalui media masa yang sebenarnya sudah jauh menyimpang daripada amalan akhlak Islam,” katanya.

Nurul Izzah Gagal Di Lembah Pantai


Tragedi Anwar Ibrahim, Nurul Izzah dan 2 Naib Presiden PKR di Lembah Pantai - Jangka 5000 datang tapi hanya 300 yang hadir!

Hari Wilayah baru-baru ini, iaitu pada 1 Februari 2012, Anwar Ibrahim telah cuba menggegarkan Lembah Pantai dengan membuat 2 program besar di Lembah Pantai.

Program pertama mereka ialah di kubu kuat Nurul Izzah tahun 2008, di Taman Seri Sentosa, Jalan Kelang Lama.

Semasa PRU-12, peti undi Taman Seri Sentosa Selatan memberikan majoriti paling besar untuk Nurul Izzah ke atas Datuk Shahrizat dari 18 Peti Undi di Lembah Pantai. 4 Peti undi di sini, Taman Seri Sentosa Selatan, Taman Seri Sentosa Utara, Kg Bahagia dan Kg Bohol, membentuk separuh jumlah pengundi Cina seluruh Lembah Pantai.

Anwar Ibrahim telah membawa angkatan nya yang dijangka dapat menarik jutaan penduduk Lembah Pantai terutama di Taman Seri Sentosa turun.

Yang pertama, dibawanya Nurul Izzah, Ahli Parlimen Lembah Pantai yang lebih kerap turun ke London dan Jakarta dari turun melawat Lembah Pantai.

Yang kedua, Tian Chua Raja Menyelit Program yang dipercayai sudah banyak mengajar Nurul Izzah tentang ilmu Menempel di Program Orang Lain dan Mencuri Kredit, dan yang ketiga, Hero India baru Anwar iaitu N. Surendran yang menggantikan semua hero India Anwar sebelum ini (Datuk Nallakaruppan, YB Gobalakrishnan) yang sudah ditikam beliau dari belakang selepas digunakan.

Program mereka ada 2. Yang pertama Majlis Chinese New Year di Taman Seri Sentosa, sebanyak 10 khemah telah didirikan dan target PKR ialah 5,000 jemputan.

Surat jemputan & flyers dihantar terus ke rumah-rumah.

Sakai Lim dan Sundra telah diminta mendapatkan crowd 5,000 orang ini.

Tapi yang datang akhirnya hanyalah sekitar 300 orang lebih sikit, bercampur-campur.

Dari laporan wartawan kami yang merupakan orang Flat AC4 Sentosa iaitu anak tempatan, banyak muka-muka Cina yang dilihatnya ialah muka yang dia sendiri tak pernah nampak. Muka-muka oldtimer PKR Taman Seri Sentosa, termasuk Ketua Ranting PKR Taman Seri Sentosa iaitu Sifu Chan juga tidak turun, sedangkan Sifu Chan sentiasa hadir dalam semua Program lain di Sentosa, termasuk juga program Raja Nong Chik.

Memandangkan ini program Tahun Baru Cina, ang pow juga diedarkan. Tapi macam tak percaya wartawan kami bila tengok jumlah ang pow yang diedarkan, 2 ringgit saja satu ang pow!? 2 ringgit !!!!

Memang dasar Nurul Izzah, nak terbang ke London, ke Turkey, ke Jepun setiap minggu duduk di hotel kelas satu banyak pulak duit, tapi ang pow untuk pengundi Lembah Pantai dia dibaginya 2 ghinggit je!

Adusss kedekutnya Ratu Selit ni!

Yang paling kelakar bagi wartawan kami ialah apabila beberapa pemuda Cina mula menjerit-jerit memerli Anwar semasa dia berucap, sebab bagi ang pau 2 ringgit. Antara yang dilihat menjerit ialah si Danny, cina PKR sini jugak tu. Bayangkan Cina PKR Lembah Pantai sendiri dah takde respek kat Ketua Umum dan Sang Ratu!

Lantak korang ler!

Untuk cover malu, orang-orang Nurul cuba alih perhatian dan komplen dalam twitter yang banner kena potonglah, kena sabotaj lah dan sebagainya. Sedangkan jelas pengundi di sini sudah jelak dengan Nurul Izzah.

Bak kata seorang uncle Cina, "ini Ijah manyak cantik elok kasi masak sama laki saja la kat dia punya rumah!"

Yang pasti ini adalah petanda awal kekalahan PKR di Sentosa dan Lembah Pantai.

Nampak gayanya kerja-kerja Raja Nong Chik sejak hampir 2 tahun lalu di Taman Seri Sentosa (tengok FB Raja Nong Chik) sudah berjaya mengukuhkan kedudukan BN di situ.

Wartawan kami juga turun ke program Anwar selepas itu di Brickfields, situ lagi best Anwar kena dengan orang India. Tunggu laporan kami dalam post seterusnya.

Nota: Papa dah bebas... nak perjuangkan apa lagi Nurul? duduk rumah jaga suami lagi baik....

Sumber: Berita Lembah Pantai

Monday, February 6, 2012

Saddis Ceramah Chegu Bard Tak Ada Orang @chegubardMalam tadi pula berlangsung satu lagi ceramah Pakatan Rakyat di Pinggiran Senawang dalam kawasan Parlimen Rembau. Ceramahnya disampaikan oleh Chegu Bard, Mohd. Taufek (ADUN Paroi) dan Adli Zahari (Pesuruhjaya PAS Melaka). Din Puduraya sebagai penceramah jemputan tidak dapat hadir.

Ceramah dijadualkan akan dimulakan pada pukul 9 malam tetapi kerana hadirin yang hadir amat menyedihkan iaitu sekitar 50 orang, ceramah terpaksa ditangguh hampir 45 minit kerana menunggu ketibaan hadirin. Baca lagi di sini...

Sunday, February 5, 2012

Wow! Paparazi Si Jambu Intip Shahrizat


Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil mendakwa hidupnya kini diekori oleh ‘paparazi Si Jambu’ yang diupah pihak tertentu untuk mengintip dan mengorek rahsia bagi merosakkan reputasi politik beliau.

Beliau berkata, perkara itu terbongkar semasa membuat lawatan ke Perak selepas pulang dari mengerjakan umrah minggu lalu.

Kata Shahrizat, beliau dimaklumkan ada seorang 'paparazi muda' dan dengan perwatakan lembut mengikuti pergerakannya untuk mengetahui apa yang dilakukan setiap masa.

Malah menurut Shahrizat, ‘paparazi Si Jambu’ akhirnya terbongkar dan mendedahkan mengenai apa yang dilakukannya sebelum ini serta setiap langkah beliau, akan dijadikan modal politik.

"Si Jambu itu berjaya ditangkap dan selepas menyoalnya, dia memberitahu diberi upah orang tertentu yang selama ini beria-ria menyerang saya. Matlamat dia mengupah Si Jambu, untuk mencari kesalahan saya.

"Orang berkenaan akan dihebahkan kepada semua orang. Saya telah beritahu kepada Si Jambu, adakah dia hendak ganti jawatan sebagai Ketua Wanita Umno? Kalau dia mahu, saya akan serahkan padanya, tetapi masalahnya, dia lelaki," katanya pada sidang media selepas melawat 11 bayi yang baru lahir di wad bersalin Hospital Kuala Lumpur (HKL), hari ini.


Ditanya Si Jambu itu diupah oleh siapa, Shahrizat berkata, pergi tanyalah PKR terutama, Pengarah Strateginya, Mohd Rafizi Ramli dan Ketua Wanita parti itu, Zuraida Kamaruddin.

Kedua-dua mereka sebelum ini telah menggesa agar Shahrizat meletakkan jawatan.

Sehubungan itu, Shahrizat berkata, sebagai tanda kenangan, Pergerakan Wanita Umno akan memberi hadiah berupa sehelai baju berwarna merah dan putih bertulis, ‘ini jawatan Ketua Wanita yang kamu mahu’ kepada 'Si Jambu' itu tidak lama lagi.

"Mereka berdua ini yang beria-ria mahu saya berundur dari jawatan Ketua Wanita dengan mengaitkan isu Nasional Feedlot Corporation dan kedudukan saya dalam politik terutama sebagai menteri dan Ketua Wanita.

"Saya telah menjelaskan, isu ini tiada kena-mengena dengan saya kerana ia melibatkan urusan perniagaan, namun mereka tetap menyerang. Hanya ALLAH yang mengetahui apa sebenarnya berlaku dan mereka, pembangkang lebih teruk dan menjadi agresif apabila saya berdiam diri," katanya.

Shahrizat mengambil cuti selama tiga minggu dari tugas sebagai anggota Kabinet. Beliau akan menghadiri mesyuarat jemaah menteri minggu depan.

Pelancaran Aman Kampus 6 Feb


Program Aman Kampus| 6-19 Februari 2012

Bulan Februari bakal mencatatkan sejarah buat mahasiswa yang cintakan keamanan. Program Aman Kampus yang akan dianjurkan oleh alumni dan mahasiswa Aspirasi ini akan menjelajah 20 IPTA dan 5 IPTS di seluruh negara bermula 6 Februari ini. Program ini juga melibatkan penyertaan lebih 1000 mahasiswa.

Llintas langsung di TV3 upacara perlancaran Program Aman Kampus dari Putrajaya melalui program MHI pada 6 Februari ini jam 9.00 pagi yang akan dilancarkan oleh Ahli Parlimen Putrajaya YBM Datuk Tengku Adnan Tengku Mansor.

4 Asas Utama program:
1. Bagi memastikan suasana keharmonian dan kedamaian yang sedia ada di kampus sentiasa dipelihara agar penekanan sepenuhnya terhadap kecemerlangan sahsiah diri serta akademik dapat direalisasikan.
2. Bagi menyuntik semangat patriotik kepada mahasiswa agar terus memahami
secara rasional terhadap dasar-dasar yang sedang dan akan dilaksanakan oleh kerajaan
3. Menyediakan sebuah wadah penyampaian maklumat yang tepat, berkesan dan terancang berkaitan penjelasan isu-isu semasa agar dapat member impak terhadap sosiopolitik negara serta pembangunan intelek mahasiswa ; dan
4. Untuk menterjemahkan sokongan majoriti terhadap kepimpinan Perdana Menteri dan negara melalui kutipan tanda tangan mahasiswa serta warga kampus.

Jelajah ke 14 buah negeri3 Elemen perlu ada pada mahasiswa: Diplomasi, rasional & toleransi –Shahar Abdullah
1. Mahasiswa perlu ada sikap diplomasi
2. Mahasiswa yang rasional; melihat isu-isu tempatan dan kampus dalam ruang lingkup mahasiswa iaitu sendiri
3. Sikap toleransi mahasiswa harus dipupuk tidak kira sama ada di antara kaum atau sesama mereka di universiti.

Sumber : Mahasiswa Utara