Saturday, September 4, 2010

KJ: Kenyataan Kit Siang gila, tak masuk akalKetua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin berkata, kenyataan tokoh popular DAP Lim Kit Siang yang mempertahankan penyanyi rap Namewee, sekaligus menyalahkannya kembali sebagai gila dan tidak masuk akal.

"Saya tergaman seketika (dengar kenyataannya). Kesimpulannya, apa yang Kit Siang cakap, kamu (Khairy) juga rasis, jadi jangan cakap pasal Namewee. Lebih kurang macam itulah.

"Jadi, sekiranya seorang itu rasis sebelum ini, orang lain juga OK menjadi rasis? Dua kali buat salah tidak menjadikan salah satunya benar," kata Khairy sambil menafikannya pernah membuat kenyataan rasis.

Semalam, Lim menyoal sama ada Khairy - yang mengkritik Namewee (nama sebenar Wee Meng Chee) kerana menghasilkan video kontroversinya Nah! - akan menyerah diri kepada polis kerana didakwa turut pernah mengeluarkan kenyataan rasis.

Dalam kenyataanya, Lim merujuk kepada ucapan Khairy dalam perhimpunan agung Umno pada 2007 dan ucapannya didakwa berkata orang Melayu dipinggirkan di Pulau Pinang.

Menurut Lim, tafsiran Khairy berhubung ayat "You tak baca? Siapa buat Malaysia kaya?" dalam video itu adalah ofensif kepada orang Melayu, sebenarnya terbuka kepada pelbagai tafsiran.

Menurut Lim yang juga ahli parlimen Ipoh Timur berkata, ia tidak semestinya bermaksud orang Melayu memainkan peranan kecil dalam pembangunan ekonomi negara.

Mengakui bahawa video itu boleh jadi ada kesalahan dan lucah, Lim dilaporkan berkata, tiada isu kandungannya yang bersifat menghasut.

'Macamlah kita tak ada sumbangan langsung'

Ketika diwawancara Malaysiakini di pejabatnya di Bukit Damansara hari ini, Khairy menjelaskan kenyataanya di Pulau Pinang itu sebenarnya ditujukan pada kerajaan negeri bahawa terdapat tanggapan orang Melayu dipinggirkan dalam pembangunan negeri.

"Saya tujukan pada kerajaan negeri BN (sebelum ini) yang dalamnya ada juga ahli Umno. Jadi, saya tidak tahu bahagian mana (dalam kenyataan itu) yang rasis?" katanya.

Sementara itu, merujuk kepada ucapannya dalam perhimpunan agung Umno, Khairy menjelaskan ia dibuat dalam konteks menghuraikan tentang penstrukturan semula ekonomi rakyat Malaysia Melayu Dasar Ekonomi Baru supaya tidak lagi berasaskan kaum.

Katanya, ketika membahaskan usul ekonomi dalam persidangan itu - yang kebetulan jatuh pada hari Deepavali - kerajaan masih gagal melaksanakannya penstukturan itu dalam sebilangan sektor ekonomi.
"(Kebetulan) banyak vendor akhbar daripada kalangan orang India, sebab itu kita tak dapat akhbar hari ini.

"Adakah itu (dikira) rasis? Tidak. Saya tidak marah mereka (orang India) sebab tak dapat akhbar pada hari itu," jelas Khairy yang juga ahli parlimen Rembau.

Mengulas mengenai "You tak baca? Siapa buat Malaysia kaya?", Khairy sambil ketawa kecil berkata sekiranya perkara itu ditanya kepada 10 rakyat Malaysia, semuanya akan memberikan jawapan yang sama, bahawa sudah tentu ia ofensif terhadap orang Melayu.

Ini kerana, tambahnya, video itu sendiri dibuat sebagai respons kepada ucapan pengetua sekolah yang didakwa mengeluarkan kenyataan rasis kepada anak muridnya berbangsa Cina dan India.

"Kemudian Namewee (pula) jawab, siapa buat negara itu kaya? Secara konteksnya sudah tentu offensif pada Melayu. Macamlah kita tak ada sumbangan langsung," katanya.

Source: Malaysiakini

Sila layari : http://www.facebook.com/khairykj

Thursday, September 2, 2010

Pemuda : Saran Adakan Forum Gaji Minimum

Namewee berani kerana Melayu terlalu bertolak ansur


Orang Melayu perlu bertindak tegas dan bersatu padu bagi memastikan tidak ada individu seperti Wee Meng Chee atau lebih dikenali sebagai Namewee, yang berani serta terus-menerus mengeluarkan kenyataan menghina mereka.

Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin berkata, Nawemee berani bertindak sedemikian kerana orang Melayu terlalu bertolak ansur walaupun mereka dihina berkali-kali.

Pada masa yang sama, beliau menolak sama sekali dakwaan pihak tertentu bahawa isu tersebut sengaja dipolitikkan oleh UMNO untuk meraih sokongan atau orang Melayu terlalu sensitif apabila diusik dengan kenyataan yang keras.

"Sebenarnya orang Melayu terlalu bertolak ansur dan bila penghinaan itu terlalu jelas dan nyata sudah tiba masanya mereka yang buat begitu dikenakan tindakan tegas.

"Sudah sampai masanya perkara seperti ini dihentikan, sebagai contoh Namewee tidak pernah serik-serik menghina orang Melayu walaupun diberikan pengampunan dan peluang sebelum ini," Kata Khairy.

Monday, August 30, 2010

Geran 1Malaysia galak belia buat programKUALA LUMPUR 27 Ogos - Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kerajaan akan mewujudkan geran 1Malaysia bagi menggalakkan belia menganjurkan pelbagai program yang bertujuan menyemai sifat bersatu padu antara kaum berasaskan konsep itu.

Perdana Menteri berkata, langkah itu yang dicadangkan oleh Makmal Pemuda Barisan Nasional (BN) adalah selaras dengan hasrat kerajaan untuk terus mendidik rakyat termasuk kakitangan awam supaya memahami konsep itu dengan mendalam.

''Kebanyakan cadangan yang dikemukakan oleh makmal ini adalah bernas dan walaupun mungkin tidak semuanya dapat diterima dan dilaksanakan, tetapi yang lebih penting adalah kerajaan telah mendengar suara orang muda.

''Satu cadangan yang menarik perhatian saya dan boleh dilaksanakan dengan segera adalah supaya diwujudkan geran khas bagi menyokong program 1Malaysia yang dijalankan oleh belia.

''Mungkin kita boleh masukkan geran ini dalam ucapan bajet akan datang dan mungkin juga dalam pelaksanaan Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10) sebab ia merupakan pelan berterusan," katanya.

Beliau berkata demikian pada sesi dialog selepas mendengar taklimat mengenai laporan akhir makmal berkenaan yang disampaikan oleh Pengerusi Pemuda BN, Khairy Jamaluddin di Auditorium Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) di sini hari ini.

Turut hadir Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Dr. Koh Tsu Koon; Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin; Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ahmad Shabery Cheek; Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Razali Ibrahim dan Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr. Wee Ka Siong.

Makmal berkenaan yang telah menemu bual 7,500 belia pelbagai kaum berusia 20 hingga 35 tahun mencadangkan pelbagai perubahan yang dikehendaki golongan itu membabitkan empat bidang utama iaitu ekonomi (pekerjaan dan perniagaan), kualiti hidup, pendidikan serta perpaduan dan demokrasi.

Idea mengenai makmal itu dicetuskan sendiri oleh Perdana Menteri pada Februari lalu bagi mencari titik sentuh antara kerajaan BN dengan golongan muda, selain bertujuan memahami aspirasi mereka.

Dalam pada itu, Najib mengakui masih terdapat di kalangan kakitangan kerajaan dan orang awam yang tidak memahami konsep 1Malaysia dan ini terbukti apabila mereka masih menimbulkan isu-isu perkauman.

''Saya ingin menyatakan bahawa kerajaan sekarang mengamalkan toleransi sifar terhadap sifat perkauman dan kita akan ambil tindakan terhadap pihak terbabit jika terbukti mereka melakukan perbuatan dan menyatakan ungkapan yang bersifat rasis," katanya.

Sebelum itu, seorang peserta dialog telah membangkitkan isu sebuah universiti tempatan yang didakwanya tidak sensitif dengan keperluan kaum India apabila menetapkan tarikh peperiksaan ketika hampir dengan Deepavali dan tidak meluluskan permintaan mahasiswa untuk menggunakan bas universiti ke kuil.

Mengenai satu lagi cadangan makmal berkenaan supaya diperkenalkan dasar gaji minimum untuk pekerja tempatan tidak kurang RM1,000 sebulan, Najib berkata, kerajaan berpendapat langkah itu hanya boleh dilaksanakan mengikut sektor pekerjaan dan bukan secara menyeluruh.

Berhubung desakan supaya golongan mahasiswa dibenarkan untuk berpolitik, Perdana Menteri berkata, beliau masih terbuka untuk sebarang cadangan walaupun Kabinet secara dasarnya tidak begitu bersetuju.

''Saya masih memikirkan perkara ini dan terbuka untuk berdebat mengenai isu ini untuk membolehkan keputusan terbaik dapat dicapai," katanya.

Menjawab satu lagi soalan mengenai keengganan generasi muda menyertai parti berasaskan kaum, Najib berkata, BN akan membincangkan mengenai cadangan membenarkan keahlian terus ke dalam parti itu ketika konvensyen akhir tahun ini.

Terdahulu dalam ucapannya, Najib berkata, BN perlu membuktikan kepada rakyat bahawa ia adalah parti yang mempunyai idea bernas dan daya intelektual lebih tinggi berbanding pakatan pembangkang.

''Zaman sebenarnya sudah berubah dan era kita mengangkat tangan dan dengan suara lantang melaung hidup UMNO dan hidup BN, hidup ini dan itu, mungkin tidak lagi sesuai dalam suasana hari ini," kata Najib.

MEMORANDUM SSDE
SELAMATKAN SELANGOR DARUL EHSAN

KEPADA YAB MENTERI BESAR SELANGOR DARUL EHSAN


MEMORANDUM MEMELIHARA KESUCIAN AGAMA ISLAM SERTA INSTITUSI MASJID DAN SURAU


BAHAWASANYA Islam merupakan agama rasmi Persekutuan Malaysia dan Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj Ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Alhaj merupakan Ketua agama Islam di Negeri Selangor yang mempunyai segala hak, keistimewaan, prerogatif dan kuasa penuh sebagai Ketua agama Islam seperti yang termaktub dalam Perkara 3 (1) dan (2) Perlembagaan Persekutuan serta Perkara 55(1) dan (2) Undang-undang Tubuh Kerajaan Selangor, 1959.


MEMANDANGKAN Institusi Masjid dan Surau merupakan institusi paling penting Umat Islam. Masjid dan Surau merupakan tempat untuk beribadah khusus. Kesucian Institusi ini adalah pra syarat keharmonian, perpaduan, kemajuan dan kemakmuran Umat Islam di negeri Selangor.


MENGINSAFI Sesungguhnya menjadikan Institusi Masjid dan Surau sebagai gelanggang politik akan pasti mengganggu-gugat dan memecah belahkan keharmonian, perpaduan, kemajuan dan kemakmuran Umat Islam di Negeri Selangor.


SESUNGGUHNYA Kami mendokong dan menjunjung penuh kebijaksanaan dan keArifan Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj Ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Alhaj yang telah bertitah dalam Pemberitahuan mengenai larangan menggunakan masjid sebagai gelanggang politik dan dan larangan penyampaian ceramah oleh penceramah yang tidak mempunyai tauliah seperti yang telah diluluskan oleh Mesyuarat MAIS Bil. 4/2009 pada 6 Oktober 2009.


MENDAPATI Sudah terang lagi bersuluh kini sudah terdapat pihak-pihak yang tidak bertanggung jawab mengambil kesempatan menggunakan Masjid dan Surau sebagai medan berpolitik, menghina, mencaci, dan menfitnah pemimpin dan sesama umat Islam.

Mereka beroperasi dengan menggunakan mekanisme -

a) Mengajar atau bertazkirah atau berceramah tanpa tauliah.
b) Orang yang bukan Islam lelaki dan wanita telah dibenarkan memasuki saf solat Masjid dan Surau


Berita terdahulu : Pemuda Umno Selangor serah memo kepada MB

Sunday, August 29, 2010

Pemuda Umno Selangor serah memo kepada MB

Pemuda Umno Selangor hari ini menyerahkan memorandum kepada Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berhubung tindakan seorang anggota Parlimen Selangor daripada DAP yang menyampaikan sumbangan dan memberi “tazkirah” di ruang solat Surau Al-Huda, Kajang Sentral, Ahad lepas.

Ketua Penerangannya Safarizul Mustafa berkata tindakan Ahli Parlimen Serdang, Teo Nie Ching itu tidak harus dipandang ringan kerana jelas bertentangan titah Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah yang mahu kesucian surau dan masjid dipelihara.

“Kami memandang serius ahli politik dan orang bukan Islam memberi ucapan dalam masjid atau surau di Selangor sebab ia seolah-olah tidak mempedulikan sensitiviti umat Islam serta boleh mengancam ketenteraman awam dan keselamatan negara,” katanya ketika ditemui pemberita selepas menyampaikan memorandum itu di Kediaman Rasmi Menteri Besar Selangor di sini.

Safarizul berkata memorandum tiga muka surat itu antara lain mendesak kerajaan Selangor menerusi Pejabat Menteri Besar, Majlis Agama Islam Selangor dan Jabatan Agama Islam Selangor menyingkirkan Datuk Dr Hasan Mohamed Ali daripada jawatan Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Agama Islam dan Adat-adat Melayu negeri.
Katanya ini kerana Hasan yang juga Pesuruhjaya PAS Selangor, dilihat gagal memberi nasihat kepada wakil rakyat bukan Islam daripada DAP berhubung apa yang dibenarkan dan batasan dalam Islam.

“Pemuda Umno Selangor juga mahu pengerusi, imam dan anggota jawatankuasa Surau Al-Huda yang menjemput dan membenarkan Teo menyampaikan ‘tazkirah’ tanpa tauliah di surau itu dipecat serta-merta,” katanya.

Kita amat kesal dgn sikap kerajaan pakatan yang lansung tidak peka dgn sensetiviti agama apatah lagi PAS yang selama ini mendabik dada mengatakan mereka parti yang menegakan dan mempertahakan islam ternyata hanyalah kuda tunggangan DAP.

PAS meletakan islam sebagai barang dagangan untuk kepentingan politik mereka bila mana mereka gagal mengekang serta menangani isu yang berlaku di surau al huda kajang dan al taqwa selayang. Kita juga mendesak YAB MB agar Dato Hassan Ali dipecat kerana gagal menjalankan tugas serta fungsi sebagai ahli mesyuarat kjaan negeri yang menjaga agama islam.

Sesi “Townhall” Pemuda BN Capai Matlamat


KUALA LUMPUR 27 Ogos – Sesi “Townhall” Makmal Pemuda BN dianggap mencapai matlamatnya apabila pelbagai soalan dan pendapat dapat dikongsi bersama antara belia dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Biarpun tempoh masa yang singkat, namun “Townhall” tersebut memberi kesan yang cukup signifikan kepada anak-anak muda yang mana mereka diberikan ruang untuk menyatakan pandangan mereka dan bertanyakan soalan secara langsung dan dijawab secara spontan oleh Datuk Seri Najib.

Ketika menjawab soalan dalam dialog berkenaan, Datuk Seri Najib menyifatkan kebanyakan cadangan yang dikemukakan pada sesi itu adalah bernas dan akan diteliti oleh kerajaan.

“Satu daripada cadangan yang menarik perhatian saya ialah mewujudkan dana khas bagi menyokong program 1Malaysia yang dijalankan oleh belia. Kita akan sediakannya tidak lama lagi supaya lebih ramai orang muda terlibat dalam program 1Malaysia,” katanya.

Hadir sama Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Dr Koh Tsu Koon, Menteri Wilayah Persekutuan dan dan Kesejahteraan Bandar Datuk Seri Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin, Menteri Belia dan Sukan Datuk Ahmad Shabery Cheek, Timbalan Menteri Belia dan Sukan Datuk Razali Ibrahim, Timbalan Menteri Pelajaran Datuk Dr Wee Ka Siong dan Pengerusi Pemuda BN Khairy Jamaluddin.

Terdahulu sebelum itu, Pengerusi Pemuda BN, Khairy Jamaluddin membentangkan hasil kajian makmal Pemuda BN yang telah melalui tiga fasa yang dikumpul selama sebulan berhubung kait dengan isu semasa dan pelbagai agenda laindalam usaha mencari titik sentuh antara Kerajaan Barisan Nasional dan golongan muda Malaysia.

“Makmal Pemuda BN telah melalui tiga fasa pelaksanaan di mana pertama sekali tinjauan rawak telah dijalankan atas 1,000 orang belia berdasarkan beberapa kriteria tertentu seperti pecahan umur, kaum, jantina, kedudukan geografi dan sebagainya.

“Fasa kedua pula melihat pelaksanaan makmal di mana seramai 40 orang muda selaku anggota tetap makmal merangkumi pelbagai latar belakang ekonomi dan kaum telah menjalani sesi-sesi percambahan minda selama sebulan. Segala pencernaan idea dasar sewaktu sesi makmal ini adalah berlandaskan keputusan dan data tinjauan rawak sewaktu fasa pertama.

“Bagi menguji kesesuaian cadangan dasar yang terhasil dari sesi makmal tersebut, Makmal Pemuda BN juga telah mengadakan beberapa kumpulan fokus atau “focus groups” yang melangkaui segmen-segmen orang muda berdasarkan umur, lokasi dan pekerjaan,” katanya.

Kata beliau lagi, pendekatan serupa telah diambil menggunakan saluran media sosial seperti Twitter dan Facebook di mana pandangan, cadangan dan komen orang ramai dikaji dan diambilkira.

“ Usaha-usaha ini dijalankan untuk mendapatkan maklumbalas terus dari seramai mungkin belia akar umbi, sejajar dengan objektif utama mencari titik sentuh antara Kerajaan dan orang muda.

“Jumlah suara generasi muda yang terbabit dalam Makmal Pemuda BN melalui pelbagai saluran dan pada pelbagai peringkat adalah seramai lebih 7,500 orang. Sebahagian besar daripada angka ini bukan ahli mana-mana parti politik, tetapi belia tanpa apa-apa kepentingan selain mahu menyuarakan aspirasi, permasalahan dan cadangan mereka dengan harapan menyumbang ke arah penambahbaikan khusus untuk belia,” katanya.

Tambah beliau lagi, berbekalkan semua maklum balas ini, fasa ketiga pula telah membabitkan penyediaan laporan akhir Makmal Pemuda BN yang mengandungi keputusan tinjauan serta cadangan-cadangan dasar yang telah teruji relevannya terhadap aspirasi belia umum.

bn youth lab-kj-najibLaporan akhir Makmal hari ini terbahagi kepada empat sektor utama iaitu ekonomi, kualiti hidup, pendidikan serta perpaduan dan demokrasi. Antara cadangan yang dikemukakan termasuk gesaan supaya kerajaan memperkenalkan dasar gaji minimum tidak kurang daripada RM1,000 sebulan bagipekerja sepenuh masa, membina pangkalan data bagi membantu golongan muda yang di dalam fasa ‘peralihan’ seperti kehilangan kerja, sakit teruk atau krisis kewangan.

Dalam sektor pendidikan pula, kerajaan disaran untuk melancarkan kempen penjenamaan semula perguruan sebagai profesion terpilih dan membenarkan lebih kebebasan dalam pilihan mata pelajaran di sekolah. Bagi menggalakkan proses integrasi antara kaum, kerajaan disaran memberi insentif termasuk pelepasan cukai kepada syarikat-syarikat yang mempunyai pekerja pelbagai kaum dan pelepasan cukai kepada restoran yang mendapat sijil perakuan halal.

Dalam menjamin proses demokrasi diamalkan, Makmal Pemuda BN mencadangkan supaya waktu maksimum dua tahun ditetapkan bagi tahanan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). Ia juga mencadangkan supaya pelajar universiti dibenarkan bergiat aktif di dalam politik dengan memberi kebenaran kepada mereka untuk menjadi ahli atau memegang jawatan di dalam mana-mana parti politik.