Saturday, March 28, 2020

Padah - Wanita Hina Polis Di Media Sosial Ditahan!

Pendang  - Seorang wanita ditahan malam tadi, selepas memuat naik status menghina polis di media sosial.

Ketua Polis Daerah Pendang, Deputi Superintendan Arriz Sham Hamezah, berkata wanita berusia 20 tahun yang bekerja sebagai pembantu kedai makan ditahan pada jam 11.30 malam di rumahnya di sini.

Lelaki Ingkar PKP, dikejar ASKAR!CCTV - Lelaki ingkar mengikut arahan kerajaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), dikejar ASKAR! - ini namanya tak de pasal cari pasal!!

Friday, March 27, 2020

PAKEJ PRIHATIN - Makcik Kiah Mampu Tersenyum!


Perdana Menteri menggunakan analogi Makcik Kiah sekeluarga bagi memudahkan kefahaman rakyat Malaysia terhadap bantuan yang disalurkan menerusi Pakej PRIHATIN ini.

Analogi Makcik Kiah sekeluarga mudah difahami… Terima Kasih PM TSMY

Setelah selesai pengumuman Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, nama Mak Cik Kiah kini trending di media sosial.

[ Jika anda menyukai video ini mohon [SUBSCRIBE] [SHARE] dan [LIKE] sebagai tanda sokongan anda kepada saya. Sokongan anda amat saya hargai. Terima kasih.


Makcik Kiah Trending di Media Sosial!

Perdana Menteri menggunakan analogi Makcik Kiah sekeluarga bagi memudahkan kefahaman rakyat Malaysia terhadap bantuan yang disalurkan menerusi Pakej PRIHATIN ini.

MENGGUNAKAN analogi penjual pisang goreng bernama Makcik Kiah, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, daripada bantuan diumumkan kerajaan, rakyat mampu tersenyum dengan pelbagai bantuan disalurkan.

Video Tular - Sekumpulan Lelaki India Berkeras Dengan Polis !

Video tular sekumpulan lelaki berbangsa India yang degil dengan arahan Perintah Kawal Pergerakan (PKP) mengundang pelbagai reaksi netizen…

Berikut diantara ulasan netizen di media sosial.
———————————————

Thursday, March 26, 2020

Daun Semambu Penawar Wabak COVID-19?Tiada kajian saintifik membuktikan daun semambu mampu merawat Covid-19.

Pakar Imunologi dan Virologi daripada Akademi Sains Malaysia , Prof Dr Shamala Devi Sekaran serta Fellow Akademi Sains Malaysia yang juga pakar epidemiologi dan statistik perubatan, Profesor Datuk Dr. Awang Bulgiba Awang Mahmud sepakat mengenainya.Mereka ditemubual Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin yang disiarkan di FB Live Khairy hari ini.

Penjelasan KJ Sebab Perintah Kawalan Pergerakan Dilanjutkan!

Penjelasan KJ Sebab Perintah Kawalan Pergerakan Dilanjutkan!

Lanjutan tempoh Perintah Kawalan pergerakan (PKP) sehingga 14 April bukan keputusan mudah, kata Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Khairy Jamaluddin.

"Sudah pasti ini akan membebankan rakyat. Namun segala fakta kesihatan, sains dan epidemiologi menuntut agar ia dialanjutkan untuk meratakan lengkung jangkitan," katanya menerusi Twitter.

Khairy juga menegaskan bahawa negara sedang berperang dengan musuh yang tidak dapat dilihat, yang mendorong banyak negara melaksanakan perintah berkurung atau lebih ketat.

"Masa untuk berperang memerlukan pengorbanan yang luar biasa.

"Sekiranya penyebaran jangkitan tidak dibendung, kita mungkin tidak mempunyai peralatan kesihatan yang mencukupi seperti ventilator dan katil di unit rawatan rapi untuk merawat pesakit," katanya petang ini.

Menteri itu berkata jika PKP, yang bermula pada 18 Mac dan dijadualkan berakhir pada 31 Mac, tidak dilanjutkan, pengorbanan rakyat selama dua minggu yang lalu akan menjadi sia-sia.

[ Jika anda menyukai video ini mohon [SUBSCRIBE] [SHARE] dan [LIKE] sebagai tanda sokongan anda kepada saya. Sokongan anda amat saya hargai. Terima kasih.Wednesday, March 25, 2020

Bacaan Doa #COVID19 Dipimpin oleh Perdana Menteri, TSMY!

#COVID-19 : Dalam Sejarah, Doa Dipimpin oleh Perdana Menteri, TSMY!Allahu, RAKYAT sebaknya bila mendengar Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin membaca doa Mohon Jauh Dari segala wabak Covid-19 dan Kemudaratan. Bila TSMY mengakhiri perutusannya dengan doa menunjukkan bahawa itulah identiti negara kita. Itulah negara Islam.

Hakikatnya, kita serahkan segalanya kepada Yang Maha Kuasa.

[ Jika anda menyukai video ini mohon [SUBSCRIBE] [SHARE] dan [LIKE] sebagai tanda sokongan anda kepada saya. Sokongan anda amat saya hargai. Terima kasih.


Doa PM Buat Rakyat Sebak - PKP di Lanjutkan Hingga 14 April!
KUALA LUMPUR: Perintah Kawalan Pergerakan akan dilanjutkan sehingga 14 April 2020, ujar Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Beliau menjelaskan, pelanjutan tempoh berkenaan dibuat lebih awal agar rakyat lebih bersedia.
Di akhir pengumuman , Tan Sri Muhyiddin Yassin berdoa bagi memohon perlindungan negara daripada wabak koronavirus (Covid-19) mengundang rasa sebak dalam kalangan rakyat Malaysia.

Perintah Kawalan Pergerakan dilanjutkan sehingga 14 April 2020


Kerajaan mengambil keputusan untuk melanjutkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) hingga 14 April ini susulan kes positif COVID-19 masih berlaku, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Perdana Menteri berkata, keputusan perlanjutan itu dimaklumkan lebih awal bagi memberi ruang kepada rakyat untuk membuat persediaan awal.

Tuesday, March 24, 2020

KJ celebrates son's birthday in isolation as a precautionPETALING JAYA: Following the movement control order (MCO) triggered by the Covid-19 outbreak, Science, Technology and Innovation Minister Khairy Jamaluddin has decided to celebrate the fifth birthday of his son in self-isolation.

Kerajaan Negeri Selangor Main Politik Dalam Suasana #COVID19 ? – Shahril Hamdan


KUALA LUMPUR, 24 Mac – Ketua Penerangan UMNO Malaysia, Shahril Suffian Hamdan hari ini melahirkan kekesalahannya dengan perkiraan politik yang digunapakai oleh kerajaan negeri Selangor di saat negara sedang berperang dengan wabak #Covid19 dan ianya satu tindakan sangat keterlaluan dan tidak menunjukkan kematangan Menteri Besar dan barisan EXCO yang ada.


Netizen Tersentuh KJ Terpaksa Menyambut 'Birthday' Anak Dari Luar Tingkap

Netizen Tersentuh YB Khairy Jamaluddin terpaksa menyambut hari lahir anaknya melalui luar tingkap bagi mengelakkan sebarang jangkitan.

KJ yang perlu bertugas diluar tidak terus meluru ke arah anaknya dan hanya berada di sebalik kaca sambil tersenyum memandang anaknya yang genap berusia 5 tahun hari ini.

#KhairyJamaluddin #KhairyKJ #PerintahKawalanPergerakan

Monday, March 23, 2020

Jadikan Penjarakkan Sosial Norma Baru Kehidupan - Khairy Jamaluddin

Hari ini masuk enam harı perintah kawalan pergerakan dilaksanakan, bagi mengurangkan keresahan rakyat YB Khairy Jamaluddin, Menteri Sains Teknologi dan Inovasi menyampaikan pesanannya melalui rakaman videonya, Ayuh borsama kita tonton video ini "Jadikan penjarakkan sosial norma baru kehidupan."- KJ.

Akak Polis Garang Tarik Perhatian Netizen

Tular video seorang anggota polis wanita yang begitu tegas dalam menjalankan tugasnya menasihati orang awam agar mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan.

Sunday, March 22, 2020

Penang - Polis Akan Ambil Tindakan Tegas Kepada Mereka Yang Berdegil!

GEORGE TOWN -- Polis Pulau Pinang akan mengambil tindakan lebih tegas dan drastik ke atas orang ramai dan penjaja di sekitar Pasar Awam Air Itam, di sini yang masih gagal mematuhi arahan yang dikeluarkan pihak kerajaan sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Ketua Polis negeri Datuk Sahabudin Abd Manan berkata sehingga hari ini kira-kira 70 peratus penduduk dan penjaja di kawasan itu sudah mematuhi arahan dan ketika ini pihaknya masih menasihatkan mereka yang tidak mematuhi PKP agar mengikut arahan itu.

#DAP #Penang #PerintahKawalanPergerakan

Kawalan Pergerakan, Tentera Mula Bertugas Bantu PDRM!

ATM Bantu PDRM Berkawal Bermula Malam Ini.Mulai tengah malam ini, khidmat Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dikerah untuk membantu Polis Diraja Malaysia (PDRM) memantau pematuhan Perintah Kawalan Pergerakan bagi memastikan rakyat berada di rumah masing-masing dalam usaha membendung koronavirus (Covid-19).
Perkara tersebut diputuskan oleh Menteri Pertahanan yang juga Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada satu sidang akhbar di Kuala Lumpur semalam.
Usaha kawalan itu dibuat di bawah Seksyen 5 Akta Pencegahan dan Kawalan Penyakit Berjangkit 1988.
Langkah itu dilaksanakan bagi mengurangkan beban PDRM dalam penugasan sepanjang perintah berkenaan selain mahu melihat keberkesanannya terhadap orang awam yang enggan mematuhi perintah tersebut.