Thursday, March 28, 2013

4 #LahadDatu Pengganas Mati Ditembak Ketika Serang Anggota Polis Di Kg. Simunul


LAHAD DATU – Pasukan keselamatan menembak mati seorang pengganas dalam pertempuran di Kampung Simunul, Semporna pagi tadi.

Turut ditahan dua wanita masing-masing isteri dan anak kepada pengganas terbabit pagi tadi.

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib mengesahkan kejadian itu pada sidang media sebentar tadi dan memaklumkan empat lelaki turut ditahan dipercayai tiada dokumen pengenalan diri.

Kenyataan penuh beliau di bawah ini;

Pada jam lebih kurang 9.00 pagi, semasa membuat pemeriksaan di salah sebuah rumah di Kampung Simunul, pasukan keselamatan telah diserang oleh seorang pengganas dengan bersenjatakan sebilah parang. Pasukan keselamatan tersebut sempat mengelak dan serangan hanya terkena baju kalis peluru dan pengganas tersebut telah ditembak mati.

Dalam kejadian ini, pihak polis telah berjaya menangkap enam orang pengganas dengan pecahan empat lelaki dan dua perempuan serta turut telah merampas sebilah parang.

Daripada enam orang pengganas yang ditangkap, dua orang perempuan disiasat di bawah SOSMA dan empat orang lelaki lagi di bawah Akta Imigresen.

Statistik terkini jumlah tangkapan yang di siasat di bawah Security Offences (Special Measures) Act 2012, (SOSMA) adalah seramai 121 tangkapan. tangkapan kes-kes lain seramai 322 orang.

Jumlah mayat pengganas yang berjaya dibawa keluar adalah seramai 41 orang dan 02 mayat kanak-kanak serta jumlah pengganas yang ditembak mati adalah seramai 65 orang dan 02 orang mayat kanak-kanak.

Orang ramai dinasihati jangan mendengar khabar angin yang tidak benar dan sekiranya terdapat apa-apa maklumat sila lapor kepada pihak polis atau balai polis yang berdekatan.

4 comments:

Anonymous said...

Orang tu berparang ja....itupun nak tembak.
Betul ka orng tu menyerang????

Myuskil...myuskil....

Anonymous said...

Askar kita x bawak parang.. Sorry la yer.. Kita terpaksa tembak kasi mampos sajer... Senang cerita..

Kalau tak nak mampos awal., patut korang relax jer ler...

Kita tak akan lupa bagaimana anggota keselamatan negara kita diperlakukan dengan kejam oleh musuh2 negara ini. Masa untuk berunding dan terhegeh2 sudah tamat. Noktah.

Anonymous said...

Mana standard mau lawan parang sama senapang....

Tak gentelman la.......
Tak ade konet la cam tu...

Anonymous said...

Konet opah ko.. ko balik suruh opah ko melancap kan ko.. payah sangat ko suruh mak atau bapak ko isap kote ko.. buat penat jer mak bapak ko branak ko any 10.43.. bodoh mcm babi.. babi pun cerdik sikit dari ko..

 

POLITIK HARIAN Copyright © 2013 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates