Monday, June 24, 2013

Jerebu: Khairy Turun Padang Edar Topeng Muka Kepada Orang Ramai...


Sekitar jam 4:30 petang tadi YB Ketua Pemuda UMNO, Khairy jamaluddin berada di KL Sentral dalam gerak kerja Pemuda UMNO mengagihkan topeng muka secara percuma kepada orang ramai di kala negara sedang dilanda jerebu.


Dibawah adalah petikan dari FB KJ https://www.facebook.com/Khairykj

Terima kasih kepada jentera dan sukarelawan dari Pemuda UMNO Wilayah Persekutuan, Selangor, Negeri Sembilan, Sektretariat Hal Ehwal Bandar (SHEB) Pemuda UMNO dan BN Youth Volunteers (BNYV) kerana telah membantu mengedarkan hampir 40 ribu 'face mask' hari ini di beberapa lokasi di Lembah Kelang dan Seremban.

Walaupun tidak dapat bekalkan topeng N95 sebab mengalami kekurangan di pasaran, kami telah mengedar jenis 'face mask' yang dapat dicari pada masa yang singkat yang juga dapat memberi perlindungan kepada orang ramai daripada kesan jerebu.

Saya juga telah mengarahkan Pemuda UMNO di negeri-negeri lain yang dilanda jerebu untuk melaksanakan pengedaran topeng di tempat masing-masing. Saya telah minta Setiausaha Pemuda UMNO Malaysia untuk berunding dengan pembuat topeng ini supaya dapat diberi lebih banyak lagi secara percuma. Tadi, apabila saya bersama sukarelawan BNYV di KL Sentral, saya melihat ramai lagi yang tidak ada 'face mask' untuk melindungi diri dari kesan buruk jerebu.

Pagi tadi, rombongan Pemuda UMNO yang diketuai Setiausaha Pemuda telah menghantar memorandum bantahan ke Kedutaan Indonesia mengenai masalah jerebu. Antara lain kami telah minta mereka bertindak dengan lebih berkesan menangani masalah ini. Saya rasa amat tidak wajar pihak pemerintah Indonesia hanya menuding jari kepada orang lain. Contoh, mereka menuduh syarikat-syarikat Malaysia yang terlibat sebagai pemilik kepada ladang-landang yang sedang dibakar. Pertama, tuduhan itu dibuat tanpa bukti. Malah ada syarikat-syarikat kita yang telah menafikan tuduhan tersebut. Kedua, kalau pun betul syarikat Malaysia terlibat, DO SOMETHING ABOUT IT. Jangan cakap sahaja. Mereka melakukan kesalahan di Indonesia.

Kuatkuasakan undang-undang anda! Kami rakyat Malaysia tidak akan simpati dengan syarikat Malaysia sekiranya mereka salah dan pemerintah Indonesia mengambil tindakan terhadapnya. Yang penting kita mahu semangat kejiranan ASEAN diterjemahkan sekarang dalam bentuk kerjasama dan tindakan yang efektif.

Kepada rakyat Malaysia, stay indoors and stay safe.