Saturday, May 18, 2013

Tunggu Tindakan Tegas - Zahid Hamidi


Kerajaan tidak akan memberi sebarang amaran kepada mana-mana pihak yang bercadang mahu mencetuskan huru-hara sebaliknya akan terus bertindak secara tegas.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, tiada sebarang kompromi dengan pihak tertentu khususnya pemimpin pembangkang yang sedang menghasut rakyat turun ke jalanan bagi mencetus rusuhan sekali gus menjayakan hasrat menggulingkan kerajaan Barisan Nasional (BN).

"Saya tidak akan memberi amaran tetapi tunggulah tindakan tegas," katanya ringkas ketika dihubungi Utusan Malaysia bagi mengulas tindakan yang bakal diambil ke atas pemimpin pembangkang dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang merancang mencetuskan huru-hara.

Isnin lalu, pemimpin pembangkang seperti Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) R. Sivarasa dan Tian Chua ketika berceramah dalam Perhimpunan Tragedi 13 Mei secara terbuka menghasut rakyat ke jalanan bagi menumbangkan kerajaan BN melalui kaedah rusuhan.

Dalam pada itu, Ahmad Zahid berkata, Kementerian Dalam Negeri yang diterajui kepimpinan baharu bersedia sepenuhnya memastikan kesejahteraan rakyat dan keharmonian negara kekal terpelihara dengan menguatkuasakan undang-undang sedia ada.

"Pencegahan itu lebih baik daripada penyelesaian, dan pencegahan awal itu lebih murah 'harganya' berbanding penyelesaian masalah. Saya akan guna pendekatan itu agar pihak kerajaan tidak disanggah dan mereka (pembangkang) juga tidak melakukan penyanggahan," jelasnya.

Sementara itu, mengulas kecaman pembangkang selepas beliau meminta pihak tidak setuju dengan sistem pilihan raya Malaysia berhijrah ke negara republik jika menjadikan isu undi popular sebagai alasan, Ahmad Zahid berkata, pembangkang melenting kerana mereka cuba menipu rakyat.

"Orang yang makan cili memang akan terasa pedasnya, sebab itu pemimpin seperti Lim Kit Siang dan anaknya, Lim Guan Eng melenting dengan kenyataan saya, tetapi apa yang dinyatakan adalah hakikat dan sudah sedia termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan," katanya.

10 comments:

Labu8455 said...

Tunggu ? sampai bila....

Anonymous said...

Bertindak cepat!Kami dah bosan sikap pembangkang.Kami rakyat nak teruskan kehidupan.Kerajaan yang dah dilantik jalankan tugas anda.Kita ada masa tak sampai 7 tahun untuk capai Visi 2020 status negara maju dan berpendapatan tinggi.

Anonymous said...

pukimak punya jawa anak haramjadah sedar jawa anak haram lubang pukimak kamu pun belum dapat dengan kepela butuh bapak kamu pun pendatang haram lagi

Anonymous said...

jawa pukimak nak bertumbok anak jantan one by one mari sial punya jawa

Anonymous said...

kerajaan UMNo yang gila meroyan.. cakap macam orang lapaq butoh...haitttuihhh.. pemikiran tahap babi...lahabau...

Anonymous said...

kami tetap akan berjuang... PKR ke putrajaya... kami tak mau orang yang berpemikiran bodoh macam ni.. tau2.. nak rompak duit rakyat ja..
hidupkan kembali demokrasi...

Anonymous said...

jangan sombong dan angkuh bila berkuasa???rakyat nak pilihanraya adil dan telus..jangan ugut RAKYAT!bentuk spr baru dan buat pilihanraya semula sbb kerajaan yg baru ni adalah 'kerajaan haramjadah'!!!

Anonymous said...

Kalu kamu melayu, berugana Islam danh takut dengan ALLAH, sokonglah kerajaan yang dipilih rakyat. Jangan diperbodohkan oleh Anmaw, DAP dan PAS. Ingat kalau anda terlepas anugerah ALLAH untuk mentadbir negara ini dengan aman, melayu tidak akan dapat kuasanya kembali. Melayu sekarang mudah lupa sebab Cina pandai "memperkudakan" mereka dengan upah sedikit wang. YA ALLAH SELAMATLAH NEGARA KU INI DARI PIHAK PEMBANGKANG YANG TAK TAHU APA ITU KUASA MELAYU DAN ISLAM. WAllahualam

Anonymous said...

Anon 6:14,tidak ada guna ny menyokong Melayu,yg hidup ny hendak menipu bangsa ny sendiri.Mereka dok kaya raya,asyik membedal harta negara.Dok bercakap Cina memperkuda kn Melayu,tp tk sedar Hidraf mendapat jawatan sbg Timb.Menteri.Dok sibuk polemik kn isu Kristian,sedar2 Pengerusi Sekolah Mubaligh di angkat jd Timb.Menteri.Dey!macha,sape yg bodoh ni?

Anonymous said...

Puak penyokong PR ney sume pemalas ,ckit2 ckp kjaan BN rompak duit rakyat-duit kpla bapak ko ..nk kaya nk duit kena kerja keras lah lembu oitt!!kecik2 xnk mmpos dh besar jd anjink anwar babihim