Wednesday, July 3, 2013

Pendedahan Anwar Miliki 20 Akaun Bank...


Di luar sana sudah ada yang kena saman kerana membuat dakwaan pasal pemimpin-pemimpin  pembangkang. Kadar saman pula berjuta-juta ringgit.Ada yang merasa saman adalah alat untuk ‘zip’ mulut pihak yang cuba mendedahkan isu-isu yang cetuskan keraguan terhadap mereka.

Di Dewan Rakyat pula, Peraturan 36 (12) boleh diguna terhadap mana-mana Ahli Parlimen yang membuat pendedahan yang dipertikaikan oleh Ahli Parlimen lain.Ahli Parlimen berkenaan boleh dikenakan tuduhan menghina majlis (ahli Parlimen) dan jika sabit mereka yang berbuat demikian boleh digantung menghadiri persidangan.

Petang Selasa, taktik itulah cuba digunakan ahli Parlimen Batu (PKR) Tian Chua dan ahli Parlimen Jelutong (DAP) Jeff Ooi Chuan Aun ketika ahli Parlimen BN Simpang Renggam, Liang Teck Meng mendakwa Datuk Seri Anwar Ibrahim memiliki 20 akaun bank di luar negara dengan simpanan berjumlah kira-kira RM 332 juta.

Liang turut membangkitkan mengenai kenyataan bekas Naib Presiden Indonesia Jusof Kalla dalam satu interbiu dengan sebuah portal berita dari Malaysia mengenai sikap Ketua Pembangkang itu yang engkar perjanjian dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak supaya sesiapa yang kalah dalam PRU 13 lalu menerima keputusan itu.

Ahli Parlimen BN itu mendakwa beliau mendapat maklumat mengenai simpanan Anwar daripada laman web Wikileaks.

Menurutnya dalam laman berkenaan ahli Parlimen Permatang Pauh itu dikatakan mempunyai 20 akaun bank dengan jumlah simpanan kira-kira AS$66 juta (RM209 juta) dan SGD$49 juta (RM123 juta) di bank di Amerika Syarikat, China, Singapura dan Israel.

Kata beliau, setiap akaun mempunyai maklumat terperinci termasuk nama pemegang, jawatan, nombor pasport, jenis, nombor, tarikh akaun dibuka dan tarikh matang.

"Perkara ini tersebar luas dalam internet, dan apabila saya membaca perkara ini, terlintas dalam kepala ialah dari mana datangnya wang sebanyak ini," katanya ketika membahaskan usul menjunjung kasih titah Yang Di-Pertuan Agong pada sidang Dewan Rakyat.

Menurut beliau maklumat Wikileaks itu mendakwa akaun-akaun berkenaan dibuka pada tarikh-tarikh tidak jauh antara satu sama lain pada tahun 1997.

Liang berkata semua orang tahu berapa banyak gaji dan elaun Timbalan Perdana Menteri ( jawatan yang pernah disandang Anwar semasa dalam kerajaan dulu).

Sehubungan itu, beliau meminta kerajaan menyiasat perkara tersebut kerana ia amat bahaya memandangkan ada akaun berkenaan dibuka di Israel sedangkan Malaysia tidak mempunyai sebarang hubungan diplomatik dengan negara itu.

Tian Chua yang bangun mencelah dan mendesak Liang mengemukakan bukti dan tidak membuat tuduhan melulu.

Beliau juga menggesa Ahli Parlimen BN itu mengemukakan bukti kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk siasatan.

Tian Chua juga ingin tahu tarikh dan laporan Wikileaks mana yang dirujuk itu.

Beliau memberi gambaran tidak tahu menahu mengenai adanya laporan seumpama itu.

"...Kita sudah berjuang lebih 15 tahun, satu sen pun tidak dapat...jadi kalau pemimpin kita kaya macam ini, kita juga ingin tahu," katanya.

Jeff Ooi  pula  mendesak Liang mengemukakan bukti dan sekiranya gagal berbuat demikian perlu dihadapkan ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen.

Mereka merujuk Peraturan 36 (12) dan mendakwa Liang mengeluarkan kenyataan yang mengelirukan Dewan.

Desakan oleh ahli Parlimen pembangkang itu mendorong ahli Parlimen BN Kinabatangan Datuk Bung Moktar Radin bangun mencelah dan dengan lantang mencabar pembangkang mengambil tindakan undang-undang ke atas WikiLeaks sekiranya maklumat itu adalah palsu.

Bagaimanapun, Timbalan Yang Dipertua Dewan Datuk Ronald Kiandee menolak gesaan Tian Chua dan Jeff Ooi.Katanya hujah Liang adalah berdasarkan maklumat dari Wikileaks dan beliau hanya meminta kerajaan untuk menyiasat.

Berlaku pertikaman lidah antara dua ahli Parlimen pembangkang itu dengan Kiandee.

Beliau bagaimanapun membenarkan Liang meneruskan perbahasan walaupun terus diganggu Tian Chua dan Jee Ooi.

Sebelum mengakhiri ucapan, Ling sekali lagi meminta kerajaan menyiasat dakwaan itu secara adil sama ada ianya benar atau tidak.

"Tahun lepas, di dewan ini ketika perdana menteri membentangkan usul khas mengutuk serangan Israel ke atas Gaza, Permatang Pauh bersama PAS dan DAP turut mengutuk sama tetapi sebaliknya di belakang mempunyai akaun simpanan di negara berkenaan," katanya.

Bagi mereka yang sudah biasa dengan gelagat ahli-ahli Parlimen pembangkang yang buat riuh setiap kali timbul dakwaan melibatkan mereka dalam sidang ia bukanlah sesuatu yang menghairankan.

Anihnya diketika mereka sentiasa mahu setiap dakwaan melibatkan pihak kerajaan disiasat tetapi apa juga yang sentuh mereka cuba terus disanggah.

Inikah kebebasan cara pembangkang.-Agendadaily

No comments: