Wednesday, September 14, 2016

#Paralimpik akan mendapat imbuhan bulanan atau pencen yang sama! Terima kasih @khairykj #Rio2016


Petang tadi Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin, meraikan atlet negara yang menyumbang pingat dalam temasya Olimpik baru-baru ini. Majlis berlangsung di Pusat Kecemerlangan Proton Subang Jaya. YB Menteri Khairy Jamaluddin menyerahkan kunci kereta proton kepada pemenang-pemenang Olimpik Rio 2016.


Dalam sidang akbarnya, beliau berkata bekas atlet Paralimpik negara yang pernah menyumbang pingat akan diberi imbuhan bulanan mulai Oktober ini.

"Setelah skim tersebut dikemas kini, semua atlet, sama ada bertanding dalam temasya sukan Olimpik dan Paralimpik akan mendapat imbuhan bulanan atau pencen yang sama.

"Ini yang diputuskan supaya semua atlet mendapat imbuhan sama rata," kata Khairy.

Dengan kemaskini tersebut, mana-mana atlet Paralimpik yang meraih pingat gangsa akan diberi RM2,000 sebulan, pingat perak pula akan diberi RM3,000 sebulan manakala bagi yang memenangi pingat emas pula akan mendapat RM5,000 sebulan.
Tahniah YB Menteri Khairy Jamaluddin yang telah memberi penghargaan dan pengiktirafan kepada atlet paralimpik. KJ dilihat sebagai seorang pemimpin generasi muda yang sentiasa mengamalkan nilai "murni" dan berjiwa rakyat. Ini yang kita mahukan!

Terima kasih KJ dari seluruh rakyat Malaysia!


No comments: