Friday, March 30, 2012

1 Ketua Pemuda Umno P Pinang Cabar Guan Eng Saman Beliau!


Pemuda Umno Pulau Pinang meningkatkan asakannya terhadap Ketua Menteri Lim Guan Eng, dengan mencabar beliau menyaman pergerakan itu yang mempersoalkan penjualan tanah Bayan Mutiara.

Ketuanya, Shaik Hussein Mydin (kiri), berkata memandang Lim telah mengugut untuk menyamannya kerana didakwa membuat "hasutan berkaitan agama" kerana mempersoalkan penjualan tanah tersebut, maka tegasnya, lebih baiklah ketua menteri itu mengambil tindakan undang-undang berhubung dakwaan- dakwaan yang lain juga.

Ini termasuk dakwaan mengenai kemungkin berlaku "pecah amanah dan rasuah" dalam penjualan 41.6 hektar tanah di selatan Jambatan Pulau Pinang, kata pemimpin Umno.

Menurutnya lagi, Lim juga patut menyamannya berhubung dakwaannya bahawa penjualan tanah itu oleh Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang kepada Ivory Kumpulan Properties Group Berhad, tidak dibuat melalui tender terbuka.

Lim dan Ivory Properties bertegas bahawa penjualan bernilai RM1 bilion itu dijalankan secara terbuka, dan dilakukan melalui tender terbuka, dengan mengurangkan tempoh pinjaman dari lapan kepada lima tahun.

Dalam satu sidang akhbar semalam, Shaik Hussein berkata beliau boleh menjelaskan kepada rakyat bahawa penjualan Bayan Mutiara adalah 100 peratus tidak melalui tender terbuka.

Shaik Hussein berkata, dalam isu tanah Bayan Mutiara itu, beliau mendakwa tanah itu telah dijual pada harga yang tidak realistik.

Malah, dakwanya, membenarkan pemaju membayar balik kepada kerajaan negeri dalam tempoh lima tahun itu juga tidak masuk akal.

Shaik Hussein berkata Lim (kanan) telah mengkhianati umat Islam dan bukan Islam, sambil menambah bahawa ketua menteri itu gemar mengalihkan isu dengan mendakwa ia masalah perkauman, sedangkan ia tidak begitu.

Dalam skandal Bayan Mutiara tanah ini, tegasnya lagi, beliau yakin ketua menteri Pulau Pinang itu salah.

Bagaimanapun, katanya, Lim enggan mengakui kesilapannya dan tambahnya, jika benar tanah untuk tapak masjid telah dijual, "mengakulah sahaja dan gantikan dengan tanah lain".

1 comments:

Anonymous said...

Apa punya turrr....
Ketua Pemuda UMNO...ulang siaran...UMNO...
Aku buta kerrrrr....

 

POLITIK HARIAN Copyright © 2013 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates