Tuesday, October 2, 2012

1 Subhanallah!! Fenomena Halo di Lembah Klang


Orang ramai di sekitar Lembah Klang dapat menyaksikan fenomena Halo hari ini.

Halo merupakan fenomena semulajadi yang berupa lingkaran cahaya di sekitar matahari atau bulan yang kadang kala boleh berlaku pada sumber cahaya lain seperti lampu jalan.

Menurut kenyataan Agensi Angkasa Negara (Angkasa), terdapat pelbagai jenis Halo secara umumnya muncul disebabkan kristal ais pada awan cirrus sejuk yang berada pada ketinggian lima hingga 10 kilometer di lapisan atas troposfera.

Ia bergantung pada bentuk dan arah kristal ais, cahaya matahari yang dipantul dan dibiaskan oleh permukaan ais berbentuk prisma sehingga sinaran matahari terpecah kepada beberapa warna kerana kesan sebaran udara dan dipantulkan ke arah tertentu, sama seperti kejadian pelangi.

Angkasa dalam kenyataannya dinasihatkan orang ramai agar berhati-hati apabila melihat atau merakamkan gambar Halo secara telus tanpa penurus matahari kerana ia memberi kesan yang merbahaya kepada mata. -Bernama(Gambar ini diambil oleh Mohd Ezli di Sekinchan,Selangor pada jam antara 1 tengahari sehingga 2 petang)

1 comments:

Anonymous said...

subhanallah. tak tau pulak keadaan ni namnya HALO sebab aku pun tengok gak kat ofis. kuasa Allah semuanya terjadi dengan izinNya.Allah Maha Besar

 

POLITIK HARIAN Copyright © 2013 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates