Saturday, December 29, 2012

2 Rebat: Tidak Perlu Had Harga Telefon - Khairy


Ketua Pemuda Barisan Nasional (BN) meminta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) tidak mengehadkan rebat RM200 kepada telefon pintar berharga RM500 sahaja.

"Tak perlu ada had harga untuk rebat yang diberi untuk telefon pintar," kata beliau dalam mesej yang diajukan kepada Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim hari ini, menerusi Twitter.

Dalam mesej berasingan, Khairy yang juga Ketua Pemuda Umno menulis bahawa ucapan Bajet 2013 hanya menyebut tentang pendapatan belia yang layak menerima rebat telefon pintar, bukannya harga telefon pintar.

Menjawab mesej pengikutnya, Khairy berkata: "Setuju. Kalau nak bagi rebat RM200, bagi sajalah kepada semua telefon pintar."

Khairy, yang juga Ahli Parlimen Rembau menyatakan demikian ekoran rungutan orang ramai berhubung laporan media bahawa SKMM telah menerbitkan kriteria menikmati rebat RM200, antara lain pembeli seharusnya warganegara Malaysia berumur 21 tahun hingga 30 tahun; berpendapatan bulanan RM3,000 ke bawah, model telefon pintar 3G yang diluluskan dengan harga maksimum RM500, pelanggan jalur-lebar mudah-alih sedia ada atau pakej baru dan hanya satu telefon pintar untuk seorang belia.

Menurut notis SKMM, program rebat di bawah Inisiatif Jalur Lebar Kebangsaan (NBI) telah diperuntukkan sejumlah RM300 juta oleh kerajaan yang akan memberi manfaat kepada 1.5 juta belia.

Permohonan untuk rebat adalah terbuka dari 1 Januari hingga 31 Disember depan dan para belia yang berminat boleh memohon melalui laman web SKMM.

Pengerusi SKMM, Datuk Mohamed Sharil Tarmizi dipetik berkata, had harga adalah perlu kerana dasar itu direka untuk membantu golongan berpendapatan rendah dan para belia untuk memiliki telefon pintar sendiri.

Di bawah Bajet 2013 yang diumumkan pada 28 September lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, rebat RM200 akan diberi ke atas pembelian telefon pintar 3G untuk belia berumur 21 hingga 30 tahun, dengan pendapatan bulanan RM3,000 ke bawah atau tanpa pendapatan bulanan, daripada peniaga yang dibenarkan bawah Pakej Komunikasi Belia.-SH

2 comments:

Anonymous said...

Ketua pemuda tidak dapat rasa denyut nadi golongan muda yang tidak berkemampuan. Kumpulan orang muda yang bekerja 12 jam sehari tatkala mereka yang mampu asyik main golf dan polo, memperaga pakaian mewah di muka depan majalah.
Rebet RM200 adalah bantuan kerajaan agar kumpulan tidak berkemampuan dapat sama berada diarus perdana kemajuan teknologi maklumat. Mereka yang ada budget sekitar RM200 dan RM300 untuk beli telefon biasa kerajaan bantu dengan rebet RM200 supaya dapat membeli telefon pintar. Kalau yang dah ada RM700 atau RM800 tu tak perlulah rebet tu, mintak saja kat mak bapak atau ketua mereka. Peruntukan RM300juta tu kalau semua nak rebut dikhuatir nanti golongan sasar mengigit jari, matlamat kerajaan gagal lagi. Tanpa disedari kadangkala ada sombong dalam sopan. Kalau sudah dilahirkan mendongak keatas, di besarkan juga mendongak, sampai bila pun tak akan mampu menunduk kebawah...

Berita dari gunung said...

I dunno, but honestly it would be best for Khairy to stay low and quiet to remain relevant.....

 

POLITIK HARIAN Copyright © 2013 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates