Wednesday, December 26, 2012

Konvoi Kembara Oren Pro PAS Cuba Langgar Peneroka FELDABeberapa blog dan portal pro pembangkang tika ini sedang spin baik punya dengan memutar belitkan fakta kekecohan yang berlaku pada 23 Disember 2012 di Felda Bukit Rokan Utara, Negeri Sembilan.

Ikut pada laporan geng pro pembangkang, dua peserta Kembara Oren cedera dan sebuah kereta pacuan empat roda berwarna kuning dipecahkan cermin kononnya dengan sengaja oleh penduduk tempatan serta para peneroka.

Sesiapa yang percaya dengan berita propaganda tersebut, sahihlah memerlukan pemeriksaan segera di hospital berdekatan untuk kenalpasti kedudukan sebenar otak anda sama ada wujudnya di kepala lutut ataupun berada dalam tempurung kepala.

Di bawah ini dua versi cerita dari dua portal pro PR. Baca dengan teliti kemudian bandingkan pula dengan video di bawah yang disertakan.
Menurut Pengarah Program Konvoi Oren Negeri Sembilan, Abdul Rahman Ramli; ketika peserta konvoi baru sahaja sampai di lokasi, sekumpulan lelaki yang bersenjatakan kayu dan batu meluru kepada sebuah kereta pacuan empat roda yang berada di paling hadapan.
“Mereka memecahkan cermin kereta di hadapan dan kedua-dua cermin tingkap sebelah kiri kereta dengan kayu.
“Sebenarnya tindakan lelaki-lelaki yang membawa bendera BN dan Umno ini adalah satu tindakan yang salah.
“Menyedari bantahan daripada mereka, kami tidak masuk ke Felda Bukit Rokan Utara, sebaliknya hanya berunding untuk menggunakan jalan besar tersebut untuk ke Felda Jelai.
“Sebaliknya mereka mencederakan dua orang lelaki.
“Seorang cedera di kepala dan seorang lagi di kening. Saya juga kecewa dengan pihak polis yang hanya melihat insiden itu berlaku dan tidak menghalang lelaki-lelaki yang mencetuskan provokasi dari awal lagi,” kata Abdul Rahman yang juga merupakan Yang DiPertua PAS Jempol. (FreeMalayasiaTodays)
Manakala di bawah ni pula ialah cerita versi Harakahdaily. Bandingkan di mana perbezaan dan persamaan dengan kenyataan di atas dari FreeMalaysiaToday..
“Kami mengalah demi menjaga ketenteraman awam walaupun konvoi kami ini tidak menyalahi undang-undang.
“Ketika kami berunding agar mereka membuka sekatan jalan untuk kami meneruskan perjalanan ke Felda Jelai, tiba-tiba mereka menyerang kereta pacuan empat roda kami dengan kayu.
“Untuk menyelamatkan diri kereta pacuan empat roda yang berwarna kuning itu berundur dan dalam keadaan kelam kabut itu kereta itu tergesel sedikit dengan sebuah motorsikal secara tidak sengaja.
“Lalu mereka memecahkan cermin depan dan cermin tingkap kereta tersebut.
“Selepas itu mereka turut menyerang peserta dan dua peserta kita cedera dipukul dengan kayu oleh mereka yang saya percayai orang upahan Umno dan Barisan Nasional. Inilah sikap tidak bertamadun orang-orang Umno dan Barisan Nasional,” jelas Abdul Rahman (Harakahdaily)


Dua cerita di atas oleh lelaki yang sama yakni Yang DiPertua PAS Jempol, Abdul Rahman tampak jelas ada percanggahan. Terlampau ghairah untuk memutar belitkan cerita akhirnya kantoi wujud percanggahan ketara.

+ Kenyataan pertama menyebut ketika konvoi baru sampai ianya terus diserang oleh sekumpulan lelaki yang bertindak memecahkan cermin kereta tersebut. Kemudian baru diadakan perundingan tapi diikuti dengan serangan yang mencederakan dua peserta konvoi terbabit.

+ Dalam kenyataan kedua di Harakahdaily pula, Abdul Rahman menyebut ketika rundingan sedang diadakan tiba-tiba sahaja kereta pacuan 4 roda itu diserang dan terpaksa berundur sehingga terlanggar sebuah motosikal diikuti dengan tindakan penduduk memecahkan cermin kenderaan tersebut.

Kan ketara berbeza jalan penceritaannya tu. Standardlah tu, siapa saja yang jadi pemimpin PAS automatik bijak dalam bab kelentong.

Sebetulnya, sebelum kejadian tersebut, lebih kurang 100 orang penduduk setempat dan para peneroka yang turut mengibar bendera BN telah menyekat konvoi haramjadah yang ditaja oleh NGO proksi PAS, ANAK daripada memasuki kawasan penempatan mereka.

Bagaimanapun semasa perundingan dilakukan diantara kedua-dua pihak, tiba-tiba sahaja kenderaan pacuan 4 roda berwarna kuning memecut laju ke hadapan sehingga hampir menyebabkan berlakunya kemalangan. (Lihat Video di bawah atau klik sini)


Sumber-MYKMU

No comments: