Monday, March 4, 2013

8 Anwar Saman Utusan Dan TV3, Tapi Tak Berani Saman Reuters Dan Manila Post


Apabila penglibatan Anwar dengan pencerobohan tentera Sulu menjadi heboh, Anwar sekali lagi ‘menembak sipembawa berita’ (shot the messenger), tanpa menyentuh sedikit pun tentang sumber asal berita tersebut. Seperti biasa, media perdana iaitu Utusan Malaysia dan TV3 menjadi ‘mangsa’ untuk disaman Anwar walaupun mereka hanyalah pembawa atau penyampai berita yang dipetik dari agensi antarabangsa iaitu Reuters dan juga media Filipina, Manila Times.

Malah, berita yang sama turut dipetik oleh Portal berita Filipina, Inquirer News yang mendedahkan seorang pemimpin utama pakatan pembangkang di Sabah yang rapat dengan Anwar telah mengadakan pertemuan pada November tahun lalu dengan pihak penceroboh dan menawarkan jaminan sokongan terhadap tuntutan kumpulan terbabit di Sabah yang membawa kepada pencerobohan Kampung Tanduo.

Namun, seperti juga kes kenyataan Anwar di dalam agensi berita mengenai sokongannya terhadap Israel dan juga kritikannya terhadap undang-undang mengharamkan homoseksual, Anwar memilih untuk menembak sipengirim berita bukannya sumber asal berita.

Tidak sukar untuk membaca kenapa Anwar enggan menyaman Reuters mahupun Manila Post kerana Anwar hanyalah jaguh kampung yang tidak berani dengan orang luar tetapi hanya berani dengan bangsa sendiri. Lebih penting lagi, Anwar juga tidak berani menyaman sumber asal kerana sumber tersebut pastinya berasaskan kepada kebenaran.

Hakikatnya, Manila Times bukan menuduh secara rambang tetapi menamakan pihak perisikan Filipina sebagai pemberi maklumat mengenai penglibatan Anwar, malah koresponden mereka juga dinamakan dengan jelas iaitu Al Jacinto.

Justeru, bukankah lebih mudah dan masuk akal untuk Anwar membersihkan namanya dengan menyaman Manila Times sahaja, jika beliau benar-benar tidak terlibat? Buat apa disaman Utusan atau TV3 jika hujah pembelaan mereka nanti pasti berkisar kepada ‘memetik sumber asing’? Hujah sebegini tidak akan mampu menafikan berita tersebut sebagai benar dan tidak mampu menghapuskan keraguan terhadap Anwar.

Mungkin Anwar tidak begitu berminat untuk membersihkan namanya kerana sudah cukup ‘masak’ dengan penyokong-penyokongnya yang tidak akan percaya apa saja keburukan yang dikaitkan dengannya. Selama ini pun, Anwar tidak perlu bersusah payah membersihkan namanya dari apa jua skandal kerana penyokongnya sendiri akan menafikan segala-galanya bagi pihaknya.

Justeru, Anwar merasakan tidak perlu menyaman Reuters dan Manila Times tetapi hanya perlu bersandiwara menyaman Utusan dan TV3. Selebihnya, Anwar hanya perlu duduk dan lihat sahaja bagaimana bodohnya puak-puak Sulu berkorban nyawa menjadi alat pencetus huru-hara di Malaysia.

Dan Anwar mengharapkan agar huru-hara berterusan sehingga membawa kepada campurtangan asing sehingga pilihanraya tidak ‘perlu’ diadakan sama sekali.

Seperti yang disebut di atas, tidak sukar untuk membaca strategi Anwar, hanya orang-orang yang buta tuli sahaja yang tidak mampu membacanya.

8 comments:

Anonymous said...

Kau tau kenapa DSAI SAMAN dua media ni. Ini adalah kerana kedua2 media ini adalah MEDIA YANG PALING BANYAK DIDUNIA YANG MEMBUAT FITNAH.


Tak pernah aku tengok media yang setertuk ini. Paling HANYIR beritanya.

Paling takda standard didunia. Kalau nak dikatogarikan secara histogram graph, inilah media inilah media( Utusan & TV-3)yg paling tercorot di dunia.

Anonymous said...

Utusan....
Perghhhhh....layak buat kertas untuk sapu/lap tandas ja.

Anonymous said...

Mamat yg kau puja lagi hanyir dan kaki lendir.

Anonymous said...

Pergghhhh... harakah...kah..kah...kah...

Anonymous said...

Harakah... kahkahkah... lawak... layak menang maharaja lawak...

Anonymous said...

Tunggu Pakatan memerintah nanti, TV3 & Utusan akan beralih arah, mengutuk yg jd pembangkang pulak..haha

Anonymous said...

Org tak berakal je nak lelaki bisexual yg leh "masuk" dua2 lelaki dgn perempuan utk jadi PM. Eiiii.... Simpang malaikat 44.

Anonymous said...

janganlah berpimikiran bodoh seperti ape yg harakah tulis semua betul,utusan tulis semua salah.xpn ape najib kate semua betul,ape anwar kate semua palsu.org2 politik ni betul2 dh buta ak tgk.masing2 semua mengagongkan pemimpin masing2 membuta tuli.

 

POLITIK HARIAN Copyright © 2013 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates