Sunday, October 21, 2012

Tan Sri Annuar Musa, Tulang Belakang The Red Warriors


Digelar Bapa Pembangunan Bola Sepak Kelantan oleh penyokong The Red Warriors, Tan Sri Annuar Musa bukan sekadar memartabatkan bola sepak Kelantan malahan layak untuk diiktiraf sebagai pelopor pengurusan bola sepak moden negeri Cik Siti Wan Kembang tersebut.

Sumbangan beliau bukan sekadar menaikkan imej bola sepak Kelantan di peringkat negeri tetapi juga berjaya menggilap bintang-bintang sukan tersebut ke peringkat kebangsaan.

Untuk menjadi juara mungkin bergantung kepada nasib tetapi rekod mengekalkan pencapaian sebagai Juara Piala FA berturut-turut bukanlah satu kebetulan. Gandingan pemain yang berdedikasi serta pengurusan yang cekap pastinya resepi yang merencah kejayaan The Red Warriors.

Antara pencapaian signifikan beliau di dalam menguruskan kumpulan bola sepak adalah :

1) Kejayaannya membawa masuk penajaan syarikat penyiaran swasta bernilai RM120 juta ke dalam FAM telah memicu transformasi pakej tajaan Liga Malaysia apabila merancakkan penyertaan badan korporat ke dalam arena sukan bola sepak tempatan.

2) Beliau terkenal sebagai orang yang memulakan penjenamaan identiti kepada setiap pasukan liga sebagai contoh, Kelantan-Happy, Terengganu-Top IT, Kedah-PKNK, Selangor-MBI, Sarawak-NAIM, Johor FC-Kulim, Lions-StarHub, Pahang-The ZON.

3) Berjaya mengubah sistem ganjaran Liga Malaysia khasnya Liga Super dengan memberikan ganjaran hadiah kemenangan mengikut ranking liga fasa pertama dan fasa kedua berbanding sistem terdahulu yang hanya memberi ganjaran kepada juara, naib juara dan ketiga sahaja. Ini bukan sahaja memberikan penghargaan kepada pasukan yang bertanding, sebaliknya turut bertindak sebagai perangsang kepada pemain untuk menjadikan sai­ngan lebih rancak dengan memburu kedudukan terbaik walaupun sedar hasrat berada di kedudukan tiga teratas sudahpun tertutup.

4) Memangkin kerancakan saingan liga tempatan menggunakan kapasiti berdasarkan porfolio yang dipertanggungjawabkan kepadanya demi perkembangan dan kebai­kan bola sepak negara.

Pasukan Kelantan meraih kejuaraan treble musim ini setelah menewaskan Angkatan Tentera Malaysia (ATM), 3-2 dalam aksi final Piala Malaysia 2012 di Stadium Shah Alam, malam tadi.

4 comments:

UMNO PARTI PENJARA said...

Muhyiddin Dan Puteri UMNO Mahu Najib BERUNDUR... Kenapa?


~ BUKTI 1 ~

~ BUKTI 2 ~


Tapi yang terpenting... Pemuda dan Puteri UMNO yang kononnya barisan pelapis kepada UMNO tetap BODOH... Tetap TOLOL.. Itu yang pasti..

Disebabkan KEBULUR sangat nak berjuang untuk UMNO, Pemuda dan Puteri UMNO sanggup menipu dan memperbodohkan diri sendiri untuk sama2 menipu dan memperbodohkan orang2 tua kat kampung, saudara dan adik2 mereka... Jika Pemuda dan Puteri UMNO tidak boleh menggunakan akal dengan bijak, kenapa tak jadi LEMBU saja?(( edit, copy & paste Page FB Kump. Generasi Baru keluar UMNO ))

SERBAN HIJAU said...

Apa masalah dia ni. Dah makan ubat ka belum?

Cerita fasal bola tiba2 tukar tajuk.

UMNO PARTI PENJARA said...

Bukan tukar tajuk... Hanya nak bagitahu ok... Dah makan bat dah.. :-)

Anonymous said...

Kalau dah makan ubat tu.., pi la muntah kat lain...