Friday, October 1, 2021

Lokman didakwa dua pertuduhan di bawah Ordinan Darurat

 


Datuk Lokman Noor Adam hari ini didakwa di Mahkamah Siber bagi dua pertuduhan susulan kenyataan fitnahnya sebelum ini. Terdahulu Lokman diterima menjadi ahli UMNO semula.


Lokman yang juga pengikut setia bekas Perdana Menteri (PM), Datuk Seri Najib Razak itu berdepan pertuduhan bawah Ordinan Darurat susulan kenyataannya berhubung kematian anggota polis dan kemasukkan warga India ke dalam negara yang kononnya menjadi punca penularan Covid-19.


Mengikut kertas pertuduhan pertama dan kedua, Lokman didakwa menggunakan aplikasi Facebook profil ‘Lokman Adam’ dengan niat menyebabkan kebimbangan kepada orang awam telah menyebarkan berita palsu melalui rakaman audio visual berhubung kematian seorang pegawai polis berpangkat Asisten Komisioner yang dikaitkan dengan vaksin dan kemasukan warga India di negara ini yang menjadi penyebab penyebaran virus Covid-19.


Kedua-dua rakaman audio visual itu masing-masing dibuat pada 9 April dan 3 Mei 2021 antara pukul 10.38 malam dan 10.55 malam yang kemudian kedua-dua rakaman itu dilihat pada 11 April dan 9 Mei 2021 di Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Komersial Bukit Aman Kuala Lumpur.

No comments: