Thursday, March 31, 2022

Tidak timbul isu penjualan MySejahtera kepada swasta - KJMenteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin menegaskan tidak timbul isu penjualan aplikasi MySejahtera kepada pihak swasta.


Jelasnya, keputusan Jemaah Menteri pada bulan November lalu adalah bertujuan untuk membolehkan pemilikan MySejahtera dipindahkan sepenuhnya kepada Kementerian Kesihatan (KKM).


"Apabila saya dilantik menjadi Menteri Kesihatan pada 30 Ogos 2021 dan meneliti tadbir urus di sebalik pengoperasian aplikasi MySejahtera, saya berpandangan adalah wajar untuk KKM mengambil alih sepenuhnya pengendalian dan operasi MySejahtera memandangkan fungsi utama MySejahtera serta data yang diperolehi menerusi aplikasi ini merupakan data berkaitan kesihatan.


"Oleh yang demikian, pada 26 November 2021, suatu Memorandum Jemaah Menteri oleh Jabatan Perdana Menteri (Kementerian bertanggungjawab bagi Majlis Keselamatan Negara) telah dibincangkan yang akhirnya dipersetujui di peringkat Jemaah Menteri agar pemilikan aplikasi MySejahtera dipindahkan daripada MKN kepada KKM yang bertujuan memudahkan pengoperasian sistem, pemantauan dan pengesanan kontak dan memperkasa hebahan tentang kesihatan awam," katanya di Dewan Negara hari ini.

9 comments:

Anonymous said...

Kondo mewah bangsa Cina Nevin Tan ini di Mont Kiara jadi pusat ladang tanaman pokok ganja dan Rules of Law Kayangan untuk kroni dan anak cucu.

Orang selalu tanam pokok ganja ini di ladang, tetapi kali ini satu penanaman dadah dalam kondo. Kondo mewah di Mont Kiara menanam pokok ganja, prosesnya lebih kurang macam hidroponik.

Edisi Khas mendedahkan kes jenayah ke atas anak lelaki ahli perniagaan terkenal, Tan Sri Vincent Tan yang ditahan atas kesalahan dadah pada 2019 tetapi dilepaskan dengan mudah oleh Tommy Thomas.

Dari kesalahan Seksyen 6B Akta Dadah Berbahaya 1952 kerana menanam ganja, Seksyen 39B akta sama kerana mengedar dadah hanya kepada sebuah pertuduhan paling ringan seksyen 15 (1) positif dadah.

Walaupun anak lelaki seorang taikun ditahan mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya kerana terlibat dengan kuantiti dadah sangat besar, tetapi Peguam Negara ketika itu, Tommy Thomas mengklasifikasi kes itu sebagai tiada tindakan lanjut (NFA).

"Kita telah berjaya kalau ikut hasil maklumat pada 9 dis kita telah buat serbuan di premis mount Kiara kediaman mewah.

Hasil intipan polis dapati tempat tersebut telah digunakan sebagai tempat penanaman ganja , polis telah merampas daun ganja 2.6 kilogram, pokok ganja yang dianggarkan 3 hingga 4 kaki tingginya, sebanyak 53 pokok dan benih pokok sebanyak 48 biji. Jadi jumlah keseluruhan dianggarkan RM1.21 juta," kata Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Bukit Aman Datuk Mohd Khalil Kader Mohd dalam sidang media.

'Rules of Law Kayangan' juga terpakai diguna bila 2 negara sudah sebut nama Zety rasuah kes AMLA 1 billion di transfer dalam satu malam tiada tindakan diambil pada keluarga penyamun betina ini melalui akaun suami nya Taufik Ayman dan Jho Low.

Pada rakyat marhaen sekelian... kita kita ini semua nya ibarat sampah hanyut golongan kayangan saja.

Pada olang Cina juga gua pesan hahh.. kalau lu tadak wang banyak lu olang pun macam sampah hanyut jugak maa..!!

Jangan perasan kita kita ini suma nak dilayan dengan adil dan saksama. Keadaan ini boleh berubah semuanya jika kita kita semua rakyat marhaen murahan ini berani menolak golongan ini di PRU 15 nanti.

Bangun dan lawan habisan habisan.

Ini kali Haah

KHALAS

Anonymous said...

Terbaik dari Bossku isu Sapura Energy: Rafizi kutip fakta dari longkang rumah Tun Mahathir

Rafizi jurucakap Tun Mahathir di longkangkan oleh Bossku..

Datuk Seri Najib Razak menyifatkan dakwaan Rafizi Ramli bahawa kerajaan telah menyuntik berbilion-bilion ringgit ke dalam Sapura Energy Berhad sejak satu dekad lalu sebagai fakta yang dikutip dari longkang.

Menurut Najib, kerajaan tidak pernah menyuntik wang ke dalam syarikat tersebut.

Sebaliknya, ketika Pakatan Harapan (PH) menjadi kerajaan hanya Permodalan Nasional Berhad (PNB) menyuntik wang ke dalam Sapura.

“Entah dari longkang mana dia kutip fakta. Kerajaan tak pernah suntik berbilion-bilion dalam Sapura.

“Yang suntik ialah PNB (wang Amanah Saham Bumiputera) pada tahun 2019, semasa kerajaan PH untuk PNB muncul sebagai pemegang saham terbesar Sapura dengan kepentingan 40 peratus,” jelas Najib.

KHALAS

Anonymous said...

Siapa jumpa siapa sebenarnya. Makin lanjut usia makin kuat penipu nya. Baru tukar bateri baru di IJN dah buat perangai kotor lagi.

Wan Fayhsal dakwa Mahathir yang cari Muhyiddin

Ketua Pemuda Bersatu Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal mendakwa komunikasi di antara presidennya, Muhyiddin Yassin, dengan Dr Mahathir Mohamad dimulakan pengerusi Pejuang terbabit.

Kenyataan Wan Ahmad Fayhsal itu sekali gus berbeza daripada apa yang didedahkan oleh Mahathir semalam.

Semalam Mahathir – yang meletakkan jawatannya sebagai perdana menteri ekoran langkah Muhyiddin membawa Bersatu keluar dari Pakatan Harapan – mendakwa dia dihubungi Bersatu untuk mendapatkan sokongan menjadi perdana menteri sekali lagi.

“Bukannya Tan Sri (Muhyiddin) yang nak jumpa Tun (Mahathir), tapi, Tun yang menghantar pegawainya, Khairuddin Salleh, untuk berjumpa dengan Muhyiddin.

Usia lanjut bukan bermakna makin insaf tapi makin kuat pembohong..

KHALAS

Anonymous said...

Najib sahut cabaran debat Rafizi dan ajak Anwar sekali.

Wow sahutan untuk debat dah dijawab tu.... jangan gebang saja..!!

Datuk Seri Najib Tun Razak menyahut cabaran debat terbuka yang dilemparkan oleh Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli berkaitan isu syarikat Sapura.

Ahli Parlimen Pekan itu berkata, beliau mahu Rafizi untuk mengajak Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk sama-sama berdebat dengannya.

“Rafizi nak debat isu Sapura? Boleh. Tapi panggil boss kamu Anwar Ibrahim debat dengan saya. Kamu boleh sama-sama atas pentas untuk debat bersama atau bantu dia.

“Ini seperti kes Azmin cabar debat dengan saya berhubung FELDA pada Pilihan Raya Negeri Johor dan saya bersetuju dengan syarat Muhyiddin yang debat dengan saya. Azmin boleh debat bersama atau bantu Muhyiddin,” kata Najib

Elok Bossku ajak debat dengan Tun dan bawak Boboi dan Marina Gereja sekali kan lagi meriah..!!

Mintak bawa sebagai peneman Atok mana tau atok semput bateri nak kena cas balik may be Zety bole bantu sementara Boboi dan Marina Gereja sambung debat dengan Bossku..


KHALAS

Anonymous said...

Adakah Rafizi berani membangkitkan isu itu terhadap Zeti dan Taufiq Ayman.!?

Adakah Rafizi juga berani berhadapan dengan risiko sebagai perantara antara Anwar dan Mahathir-Muhyiddin?

Rafizi sepatutnya menghala hujahannya bukan pada Najib@ Bossku tetapi kepada Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz yang merupakan bekas Pengerusi PNB.

“Budak biru” (‘budak mata-biru’) Mahathir yang dilindungi secara jenayah yang telah membuat keputusan untuk melabur dalam Sapura Energy.

Kerajaan Pakatan Harapan ketika itu yang diterajui Mahathir telah bertekad untuk ‘menyelamatkan (bailout) Sapura Energy.

Semasa PH berkuasa Tun perdana menteri masa itu telah menjadi punca apabila dasar dan tindakan mereka telah mempercepatkan kemusnahan kekuatan kewangan syarikat orang Melatu yang telah mengheret Malaysia ke kancah ekonomi semasa.

Ia bermula dengan kejatuhan pelbagai pasaran yang datang selepas kemenangan PH pada 2018 yang berpunca daripada kehilangan keyakinan pelabur terhadap Mahathir.

Sepatutnya Rafizi berani menyerang konco-konco Mahathir yang masih berleluasa dalam kerajaan PN sedia ada yang mungkin ramai tidak menyedarinya.

Lebih daripada itu, kuasa ghaib Mahathir ini telah cuba menyekat dan melengah- lengahkan siasatan ke atas bekas Gabenor BNM, Zeti Akhtar Aziz, dan suaminya Tawfiq Aiman yang telah menerima sogokan dana 1MDB sebagaimana didedahkan oleh kerajaan Singapura.

Rafizi, yang sepatutnya menyerang Dr Mahathir kerana dia lah yang telah menyebabkan kehancuran kerajaan PH yang telah diberikan mandat oleh rakyat pada PRU14 (2018).

KHALAS

Anonymous said...

Tagline terbaru dari Bossku kata "#ONJER'.

Onn jangan tak onn.. kikikiki..

Berjayakah Rafizi menangkis Bossku setelah semua pemimpin utama setiap parti politik melingkup di tangan Bossku..

Rakyat sangat tertunggu-tunggu bila nak 'onn' untuk melihat bagaimana Datuk Seri Najib Tun Razak mematahkan auta Anwar Ibrahim dan Rafizi Ramli mengenai usaha menyelamatkan (bail out) syarikat Sapura Energy Bhd (Sapura Energy).

Anwar yang hanya berpendidikan Pengajian Melayu di Universiti Malaya Genral Degree dan Datuk Seri Najib yang memegang Ijazah Sarjana Muda dengan Kepujian dalam bidang Ekonomi Industri di Universiti Nottingham akan berdebat mengenai Sapura Energy.

Bole ker Presiden PKR hanya berpendidikan sastera Melayu itu turut mengiringi kesanggupan berdebat dengan orang dapat kepujian dalam ecomomic..!?

Ramai berpendapat elok disekalikan debat itu dengan Rafizi Anwar dan Tun Mahathir. Mereka bukan “level” Bossku untuk berdebat. Semua mereka sangat Low Class

Kepandaian Rafizi hanyalah pandai cari peluang popularkan diri dengan menumpang “glamour” Bossku sahaja.

Selepas dia menghilang selama empat tahun supaya dia dapat mencari populariti dan publisiti murahan. Debat ini merupakan satu yang sangat baik untuk melihat bagaimana Datuk Seri Najib mematahkan segala auta fitnah jijik yang menjadi “makanan” Tun Mahathir Rafizi dan Anwar.

Jangan bandingkan Bossku dengan Azmin Ali ... Mat Blur itu macam bomi dengan langit.

KHALAS

#onnjer

Anonymous said...

Jho Low lebih hebat daripada Saddam Hussein, Osama Laden mahupun El Chapo Guzman Kartel Sinoala Mexico, Ochoa Bersaudara Kartel Cali, Pablo Escobar Kartel Medellin mereka amat mudah dijejaki oleh Interpol.

El Chapo kartel Sinoala Mexico sudah ditangkap CIA diextradisi dan penjara sepanjang hayat di USA. Pablo Escobar dikesan mengunakan alat canggih telekomunikasi intel USA mati ditembak, Osama Ben Laden juga dikesan melalui satelite dan dibunuh.

Hanya Jho Low masih lepas bebas.. satelite, Intel, Interpol tak boleh kesan di mana Jho Low berada sekarang..woow..!!

Hishamuddin Hussein memberi tawaran untuk menjejaki Jho Low dengan menggunakan networknya (jaringan hubungan) di China, konco-konco Mahathir dengan lantang menolak.

Jangan tanya kes AMLA Zety Taufik Ayman dan keluarga penyamun ini.. memang kebal sah tak jalan kes AMLA Zety ini selagi kartel Mafia ini berkuasa.. CIA pun tak boleh campur tangan..!!

Raja Petra Kamaruddin menuduh pihak polis Bukit Aman di perintah oleh MAFIA yang menerima arahan dari “TUAN” dilihat agak melampau.

Walaubagaimanapun perkara ini dilihat perlu diberi perhatian yang sewajarnya. Siasatan terperinci perlu dilakukan agar polis Bukit Aman bebas dari tuduhan bergerak ala MAFIA dan bertuankan individu tertentu.

Menurut desas desus yang bertiup kencang di media sosial, tuan kepada Mafia Bukit Aman ini adalah Tun Mahathir. Benarkah Mahathir terlibat dengan Mafia Bukit Aman?

Sesungguhnya tidak kena menuduh seorang negarawan sedemikian rupa. Bagi membersihkan nama Mahathir, beliau perlu disiasat dengan telus, adil dan terperinci tanpa campur tangan mana-mana pihak agar ianya dapat membersihkan nama negarawan terulung ini.

Watak Jho Low mesti disembunyikan supaya rakyat yang ‘uneducated’ sebagaimana dakwaan Tun Mahathir, akan terus tertipu, taksub dan terasuk dengan mesej subliminal “rasuah, perompak, lanun, penyamun, pengangak, dan kluster mahkamah”.

Mahathir telah menjadikan DS Najib Tun Razak sebagai mangsa fitnah jijik spekulasi, manipulasi dan konspirasi.

Anonymous said...

Dear brother and sister,

I am Myanmar who working in Malaysia more than 10 years and I would like to explain about SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST ASSOCIATION. Therefore, recently I stayed at SASANARAKKHA BUDDHIST SANCTUARY (SBS), Taiping, Perak. I am very close with Ven. U Nandiya Maha Thero.

My monk Ven. U Nandiya is very good heart and compassion to everyone in the world, also I heard when he stayed at Kuala Lumpur Buddhist Temple, he lends donation money to President of Temple (DATUK YIP KUM FOOK, MCA Gombak) with amount RM20,000.00 only and he said that money belong to Myanmar society in Malaysia.

On the other hand, my monk said, also many things happened when he stayed there because committees always disturbing, I am very sadly about that matter, why committees are very poor and crooks. Others Temple, people come to Temple to respected Buddha and Monks, also give red packet to monks. Why this Temple, monks must give money to committees, this is opposite.

If anyone receive or read this message, please inform to DATUK YIP KUM FOOK (president of Temple) to return that amount to my monk as soon as possible.

My monk contact place:

Ven. U Nandiya
SASANA DAJA BUDDHIST TEMPLE
49 Bombay Street, Lidcombe NSW 2141.
Tel: (02) 9649-8124

With kindness

KO KO NAING
Taiping, Perak, Malaysia
Anyone visiting this Buddhist Temple must be careful with the committee members as they can suck your money and the president of the Temple is also more sucking monks’ money already, add and call the police to arrest Buddhist monks…. And please share this message with your friends and everyone you know

Anonymous said...

Fakta mahkamah..

Sri Ram menunjukkan kepada saksi beberapa carta yang menunjukkan wang 1MBD dikumpulkan melalui pinjaman jangka sederhana Islam (IMTN) sebanyak AS$5 bilion yang masuk dalam akaun Najib dengan digit 694.

Daripada AS$5 bilion yang diperoleh melalui IMTN, AS$700 juta dimasukkan kepada Good Star limited, sebuah syarikat yang dikawal oleh Low Taek Jho.

Dari situ, wang itu mengalir melalui beberapa akaun sebelum berakhir dalam akaun peribadi Najib.

Keterangan tambahan soalan SPM...

Wang dimasuk dlm Gold Star milik akaun Jho Low. Dari situ wang di masukkan kr 'beberapa' akaun sebelom masuk ka akaun Najib.

Fakta nya ialah..

Sri Ram mengaku duit masuk ke 'BEBERAPA' Akaun..maksudnya "BANYAK" akaun..

Soalan

Akaun akaun milik siapa kah yang di maksudkan beberapa akaun itu...!?

1. milik Zety kah, milik Taufik Ayman kah, milik Nik Faisal kah, Milik 300 pegawai pegawai kaum Cino di AmBank kah...

2. Berapa jumlah kemasukkan duit duit ke bebarapa pemilik pemilik akaun itu...!?

3. Akaun pemilik siapa yang rembat paling banyak sekali.. Zety kah Taufik Aiman dan anak penyamun kah , Nik Faisal atau ke pemilik akaun lain..!?

4. Atas nasihat siapa akhirnya Najib suruh buka akaun milik dia..!?

Akhir nya seciput duit masuk ke dalam akaun Najib...!!

Hahhh walaun 6.21 dan mahacai skliann sila jawab..!?


KHALAS