POLITIK HARIAN: Kad Prepaid: PM Minta Sykt Telekomunikasi Kaji Semula Caj 6%... Pembangkang Mula Kencing Merata!

Friday, September 9, 2011

Kad Prepaid: PM Minta Sykt Telekomunikasi Kaji Semula Caj 6%... Pembangkang Mula Kencing Merata!

Perdana Menteri minta syarikat telekomunikasi kaji semula keputusan kenakan cukai perkhidmatan 6 peratus kerana ia bebankan pengguna.

Untuk makluman Pembangkang dah mula menyalahkan kerajaan BN walhalkan isu cukai 6% ini adalah kerja syarikat telco swasta. Dan kerajaan BN akan menghalang usaha syarikat Telco Ini.

Buat pembangkang janganlah bodoh sangat bila isu syarikat swasta pun nak salahkan kerajaan BN.

Sepatutnya pembangkang perlu bersama kerajaan dalam hal ni menghalang syarikat Telco.

Kalau tak suka cukai prepaid 6% marahlah Telco. Ini idea mereka, bukan idea kerajaan BN.

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

4 comments:

Anonymous said...

Salam,

Tumpang nak terangkan cerita.

Sebenarnya selama ni pun pengguna memang dah bayar cukai perkhidmatan utk pre-paid service. Cuma sykt telco kata sebelum ni kos utk bayar cukai tu dia yang serap.
Tapi dia pakai duit mana untuk serap kos cukai tu?
Duit yang pengguna bayar jugak la. Takkan pakai duit telco sendiri.
Diorg cuma kurang untung je, bukannya diorg rugi.

Contoh:

Sebelum 15 Sept 2011 -
Utk top-up RM10, pengguna bayar RM10 juga.
Sykt terima RM9.40, Kerajaan dapat cukai RM0.60.

Selepas 15 Sept 2011 -
Utk top-up RM10, pengguna bayar RM10.60 pulak.
Sykt terima RM10, Kerajaan dapat cukai RM0.60.

Mana ada cukai tambahan utk Kerajaan, tetap RM0.60 juga. Yg dapat lebih sykt telco.

Jadi ini bukan isu Kerajaan naikkan cukai, ini isu sykt naikkan harga.

MTMR

PenganutPAS said...

yang aku faham kalau sebelum 15 sept cukai perkhidmatan 5%. lepas 15 sept kalau kita top-up rm10 , baki dalam prepaid akan jadi RM9.40. kita tetap bayar kad prepaid rm10 cuma bakinya dah dikurangkan.

apa-apa pun memang sial sebaik sahaja isu ini timbul . bak kata : hari yang terang dah jadi mendung dah . nak jemur baju pun , buat malu jer . jangan sampai hujan turun mencurah bumi.

baik-baik dah banyak advantage . kerajaan pulak cari pasal dengan isu ni . sudahnya terpaksa berbalik ke asal seolah-olah baru lepas PRU12. Hancurrrrr....

Jangan terkejut kalau dalam PRU13 UNDI ROSAK makin bertambah.....!!!

Anonymous said...

Yg pakai post-paid line..dah lama kena byr 6% nie...tapi kenapa tak jadi isu..

Dear valued customers,

Kindly be informed that in accordance with the Government Gazette Order P.U. (A) 411, the rate of service tax on taxable
services will be increased from 5% to 6% effective from 1/1/2011. For existing postpaid subscribers, the new service tax
rate will only be charged effective from February 2011 bills onwards. For further details, please refer to the Customs
website http://www.customs.gov.my

mcm ni lah said...

jom lepak ke blog sy, ade pelbagai info2 terkini lagi hangat di blog sy,
info hari ini.
myvi 1.5 dilancarkan.
cukai 6% : rais yatim bawa bantahan pengguna ke kabinet,
gambit akui ade sebut anjing, babi, susulan video klip marilah menari,
dan pelbagai info2 terkini lagi sengsasi yang ada,
jom terjah blog saya,