Monday, April 8, 2013

0 #ManifestoBN - Satu Juta Rumah Mampu Milik vs 150,000


Ulasan manifesto dari Ketua Pemuda UMNO Malaysia, Khairy Jamaluddin - Antara aku janji BN paling menarik yang dibentangkan oleh Dato' Sri Najib semalam ialah kemudahan rumah mampu milik.

Berdasarkan kajian Pemuda BN, antara permintaan utama orang muda ialah untuk memliki rumah dengan harga yang sederhana di kawasan yang strategik.

Hasil daripada feedback yang diberi oleh Pemuda BN, kerajaan telah melancarkan Skim Rumah Pertamaku yang memberi kemudahan pinjaman 100% untuk orang muda. Sebelum ini, pembeli rumah perlu tanggung 10% 'down payment'. Ramai orang muda tidak mampu.

Selepas diperkenalkan skim tersebut, ramai pula yang minta untuk diperbanyakkan rumah mampu milik di kawasan bandar-bandar besar.

Alhamdulillah, aku janji BN memberi komitmen untuk menyediakan SATU JUTA rumah mampu milik dalam lima tahun akan datang. Ini termasuk 500,000 unit rumah PR1MA yang dijual pada sekurang-kurangnya 20% dibawah harga pasaran!

Aku janji ini jauh lebih hebat daripada apa yang dicadangkan oleh pihak lawan. Pakatan 'janji' untuk bina hanya 150,000 unit dalam tempoh lima tahun. Ini saya petik dari manifesto mereka.

Untuk ulasan manifesto dan perkembangan terkini mohon like dan follow www.facebook.com/khairykj

0 comments:

 

POLITIK HARIAN Copyright © 2013 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates