Sunday, April 7, 2013

4 #PRU13 TolakPR : Izzah Akui Pakatan Bertelagah Isu Kerusi


Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar mengakui perselisihan di kalangan parti-parti di dalam Pakatan Rakyat (Pakatan) telah menjejaskan proses pengumuman calonnya walaupun manifesto mereka telah dilancarkan dua bulan lalu.

“Benar...ia adalah cabaran buat kami di mana kami sedang melakukan yang terbaik di dalam situasi sukar ini,” katanya.

Pengumuman calon Pakatan untuk Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 ini ujar beliau terpaksa dilakukan secara berperingkat disebabkan beberapa faktor penting yang perlu dipertimbangkan oleh pimpinan.

“Apa yang penting adalah faktor keboleh menangan yang perlu kami ambil kira.

“Kami juga perlu memastikan di mana akhirnya nanti, rakyat akan berupaya untuk memilih sebuah parti yang boleh mereka percayai. Sekiranya berlaku kesilapan, ia akan mengakibatkan kerugian yang besar kepada kami dalam pilihan raya akan datang,” tambah beliau.

Namun begitu, isu tersebut disifatkan penyandang kerusi Parlimen Lembah Pantai ini perkara kecil yang mampu ditangani oleh pimpinan Pakatan.

Anak sulung kepada Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim ini menyatakan demikian ketika diminta mengulas mengenai pengumuman calon-calon Pakatan yang dibuat secara berperingkat sehingga didakwa telah mengakibatkan perselisihan di antara kem-kem tertentu pakatan pembangkang itu meskipun manifesto pilihan raya mereka telah diumumkan 25 Februari lalu.

Sebelum ini parti-parti pakatan pembangkang dilaporkan bertelagah sesama sendiri mengenai kerusi yang bakal ditandingi menyaksikan Pengerusi PKR Chua Jui Meng 'menghilangkan' diri selepas Ketua Umum Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan Lim Kit Siang sebagai calon.

Justeru PKR menuntut kerusi Bakri dan Kulai sebagai ganti.

Namun dalam perkembangan terbaru DAP berhasrat untuk mempertahankan kerusi Bakri dan Kulai yang diumumkan sendiri oleh Kit Siang.

Sebelum ini Pengerusi PKR Pahang Datuk Fauzi Abdul Rahman dicemuh oleh penyokong sendiri apabila diumumkan sebagai calon kerusi Indera Mahkota menggantikan penyandang Azan Ismail.

Manakala PAS Wilayah Persekutuan menyatakan kekecewaan selepas Pengarah Pilihan Raya PKR Pusat Azmin Ali mengumumkan bahawa PKR akan bertanding di kerusi Parlimen Bera, Setiawangsa dan Labuan.

PAS mendakwa Azmin sewenang-wenangnya mengisytiharkan kerusi yang ditandingi PKR tanpa persetujuan daripada PAS terlebih dahulu.

P/S: Demi kesejahteraan rakyat ayuh sudah tiba masanya... PRU13 kita TOLAK PR!!!

4 comments:

Anonymous said...

Visit Freemalaysiakini2.com No subscription needed.

Anonymous said...

PR akui, BN bila lagi?
Berani mengaku, kerana benar. Cabaran inilah buat parti bertambah baik! BN? Ngecut! Debat takut. Takut cabaran sampai mintak tolong polis dan guna media utk tujuan politik. Ngecut!

Anonymous said...

Rebut kerusi maknanya tiada persefahaman yang jitu... Deme ni dok pakat-pakat saja la nak jatuhkan BN, tapi mimpi lain-lain. Tolong lah register PR korang tu, penat la tunggu...

Anonymous said...

Parti kelirukan rakyat(pkr) mcmtu la..,sekejap itu,sekjap ini..sekejap putar tu,sekejap putar ni..skejap bole,sekjap xbole..sekjap depan,sekejap blakang...opssss itu boss dia..hihihi u ckp lgi I saman!

 

POLITIK HARIAN Copyright © 2013 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates