Monday, October 8, 2012

0 Laporan Terbaru Misi Rohingya Kelab Putera di Myanmar


Setakat ini nampaknya semua berjalan lancar dalam urusan misi kemanusiaan Kelab Putera 1 Malaysia (KP1M) untuk membantu penderitaan masyarkat Rohingya di Myanmar.

Rombongan utama misi itu diketuai oleh Datuk Azeez Abdul Rahim yang tiba di Yangon Sabtu malam pada tengahari Ahad berlepas ke bandar Sittwe menaiki pesawat komersial tempatan merentas jarak 495 kilomiter ke wilayah bergolak itu.


Wartawan Agendadaily Mohamed Hiekal yang disertai oleh jurugambar Mohd Hilmi Jaafar melaporkan ketibaan Azeez dan rombongan telah disambut oleh Ketua Menteri Wilayah Rakhine, Hla Maung Tin sendiri di lapangan terbang.

Rombongan mereka turut disertai oleh Menteri Hal Ehwal Sempadan Myanmar, Mejar General Zaw Winn dan Duta Malaysia di Myanmar , Dr Ahmad Faisal Muhamad.
Setelah ke hotel penginapan ,rombongan kecil yang disertai oleh Azeez, Ketua Menteri Rakhine dan Menteri Hal ehwal sempadan Myanmar, Duta Malaysia, Ketua Sami Buddha Malaysia Datuk K. Sri Dhammarathana dari Malaysia dan 8 orang wakil media dari Malaysia pergi ke Kuil Lawka Nandar.


Di kuil terbesar di daerah Sittwe mereka telah mengadakan pertemuan dengan Ketua sami Buddha daerah Sittwe, Badanda Pentita.

Tujuan pertemuan ini adalah untuk memberitahu mengenai tujuan misi bantuan kemanusiaan Kelab Putera 1Malaysia ini.


Ketua Sami Buddha Malaysia menberitahu bahawa Malaysia juga merupakan satu negara yg mempunyai berbilang kaum dan hidup dalam suasana yang penuh harmoni atas semangat perpaduan.

Wakil rombongan ini juga dibawa melawat kuil ini selepas itu. Pihak kuil berbesar hati atas kehadiran misi ini.


Esok Isnin,misi akan memulakan usaha agih bantuan.Mengikut rancangan bantuan akan diagihkan ke dua buah kem pelarian orang Islam Rohingya dan dua kem pelarian yang dihuni oleh mereka yang beragama Buddha.

Jaringan internet agak lembab manakala hubungan komunikasi terhad di Sittwe.


Suasana di sekitar bandar itu tenang sahaja.

Namun begitu kelihatan pasukan tentera Myanmar mengadakan sekatan jalanraya di beberapa tempat.


Perintah berkurung dikenakan mulai jam 6 petang hingga 7 pagi. - Baca lagi...

Sumber: Agendadaily

0 comments:

 

POLITIK HARIAN Copyright © 2013 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates