Sunday, January 27, 2013

1 Akar Umbi Pas Kecewa Anwar Tolak Keputusan Majlis Syura


Bekas Ketua Pemuda Pas, Pulau Pinang, Mohamed Hafiz Nordin, berkata ahli akar umbi Pas kecewa dengan pendirian Ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang menolak keputusan Majlis Syura parti itu yang menegaskan kalimah Allah adalah hak eksklusif umat Islam.

Hafiz yang juga Penyelaras Jaringan Muslimin Malaysia turut mengecam sikap Anwar membelakangi pandangan ulama Islam semata-mata untuk menjaga rakan sekutunya, DAP.

Menurutnya pendiriannya itu menyebabkan beliau bakal mengalami detik sukar di kawasannya sendiri yang majoritinya Melayu-Islam, parlimen Permatang Pauh.

“Kalaulah dia sanggup perjudikan nasib dia di Permatang Pauh, kita cabar untuk dia ulang lagi dan ulang lagi. Kalau boleh datang buat ceramah besar-besaran di Permatang Pauh.

“Desak Pas supaya ikut keputusan 8 Januari iaitu keputusan yang dibuat oleh kononnya Majlis Presiden Pakatan Pembangkang.

“Di kawasan Parlimen beliau yang kuat bekerja untuk memenangkan beliau adalah ahli-ahli Pas. Dan tinjauan secara rawak yang kami dah buat, ahli-ahli Pas di Pulau Pinang memang sangat kesal dengan desakan yang dibuat oleh Ketua Pembangkang dan juga Azmin.”katanya kepada Buletin Utama, TV3, 25 Januari.

Hafiz seperti dilaporkan FMT, akar umbi Pas tidak berani untuk mengemukakan bantahan secara terbuka, namun suara-suara ketidakpuasan hati mereka berhubung isu kalimah Allah diluahkan kepadanya.

“Ahli PAS termasuk saya mengutamakan displin parti. Saya tidak akan tinggalkan PAS kerana perjuangan saya adalah menegakkan Islam, cuma saya lantang dan saya sanggup mewakili mereka yang tidak berpuas hati bersabit isu ini,” katanya.

Hafiz berkata tidak ada sebab mengapa Anwar tidak boleh memanggil satu lagi mesyuarat pimpinan Pakatan Rakyat untuk mengiktiraf keputusan Majlis Syura itu.

“Ia menunjukkan sejauh mana Anwar menghormati PAS sebagai parti Islam, kami amat berdukacita dengan keputusan beliau,” katanya lagi.

Hafiz berkata kesetiaan akar umbi adalah kepada PAS dan bukan Pakatan Rakyat kerana keahlian mereka berasaskan perjuangan Islam dan bukan keuntungan politik semata-mata.

Beliau berkata PAS, DAP dan PKR jelas gagal mencapai persefahaman jitu mengenai isu-isu agama yang menyebabkan akar umbi parti itu semakin resah.

Apa yang jelas, menurut Hafiz ialah, tidak ada semangat kesatuan diantara ahli tiga parti itu, walaupun pimpinan Pakatan Rakyat mendakwa sebaliknya.

Beliau menegaskan cara pembangkang menangani isu Kalimah Allah hanya menyerlahkan hakikat PKR dan DAP tidak berkongsi aspirasi PAS dalam soal Islam.

Justeru, katanya lebih elok untuk PAS keluar daripada Pakatan dan bertanding sendiri pada pilihan raya umum akan datang kerana ia tidak perlu berkompromi dengan prinsip-prinsipnya.

1 comments:

pyantrl said...

lembu dah terlepas dah

 

POLITIK HARIAN Copyright © 2013 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates