Tuesday, January 22, 2013

1 PM DS Najib Tiba Di Gaza


Perdana menteri Dato Seri Najib Razak telah tiba di Kaherah bagi menjalankan misinya ke Gaza... Perdana Menteri adalah satu-satunya Perdana Menteri yang akanmasuk ke Gaza tanpa ada perlindungan atau jaminan keselamatan melainkan pasukan pengawal yang menjaga kewalan keselamatan PM kerana Malaysia tidak mempunyaihubungan diplomatik dengan Israel, merekadiberi jaminan keselamatan oleh pihak Israel...

Sama-sama kita doakan keselamatan beliau, kami bangga dengan keberanian PM Dato Seri Najib Tun Razak!!! Hidup PM!!!EL ARISH (Gaza): Datuk Seri Najib Tun Razak tiba di Gaza pada Selasa untuk lawatan kemanusiaan yang akan meneruskan komitmen Malaysia terhadap perjuangan rakyat Palestin.

Mencipta sejarah selaku Perdana Menteri Malaysia pertama menjejakkan kaki di bumi Palestin, kunjungan itu merupakan sebahagian daripada lawatan kerja Najib ke Kaherah, Mesir dan Gaza.

Najib tiba di Kaherah pada petang Isnin ditemani isterinya Datin Seri Rosmah Mansor.

Mereka akan berlepas ke lapangan terbang El Arish yang terletak 50km dari sempadan Rafah ke Palestin pada pagi Selasa sebelum memasuki Gaza.

Najib akan bertemu Perdana Menteri Gaza, Ismail Haniyeh pada pukul 10 pagi waktu tempatan (4 petang Selasa waktu Malaysia).

Di Gaza, Najib dijadual mengunjungi sekolah yang dibiayai rakyat Malaysia, Al Madrasah Al Malaziah sebelum melawat tapak pembinaan pejabat baru untuk perdana menteri Palestin, Ismail Haniyeh.

Pejabat lama Ismail musnah semasa serangan Israel pada November tahun lepas.

Beliau juga akan mengadakan pertemuan dengan anggota Kabinet dan Ahli Parlimen Hamas.

Kemudian, Najib akan melawat Universiti Al-Aqsa, di mana beliau akan dianugerahkan Ijazah Kehormat Kedoktoran.

Turut serta dalam delegasi itu adalah Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom.

Beberapa wakil pertubuhan bukan kerajaan (NGO) turut berada di Gaza sepanjang lawatan itu.

Antaranya termasuk Pengerusi Lembaga Pengarah Yayasan Al-Quds Malaysia, Nasharudin Mat Isa.

1 comments:

Anonymous said...

Najib Islam ambassador to the world

http://youtu.be/Q-kzIVwoqe4?t=15m32s

 

POLITIK HARIAN Copyright © 2013 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates