Saturday, September 24, 2011

Kesian Anak Papa: Video 'Undilah' Belum Diluluskan Untuk Siaran - SKMM


Kesian anak papa siang malam menyalak sebab video lakonannya tidak dapat disiarkan hahahaha! Apa yang bestnya dengan video ni sampai Nurul Izzah tak boleh tidur malam selagi video tu tidak disiarkan?

Mesti ada sebabnyakan.... Kalau tak video tu mempunyai unsur propaganda dari Pakatan menghasut minda rakyat, takkan Nurul Izzah nak gedik siang malam desak supaya video tersebut disiarkan...


Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) hari ini menjelaskan bahawa arahan penarikan video 'Undilah'adalah kerana pengumuman khidmat awam (PKA) tersebut masih belum mendapat kelulusan daripada Lembaga Penapisan Filem untuk disiarkan di televisyen.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan SKMM hari ini, arahan tersebut dibuat hasil pemantauan pematuhan secara rutin mengikut Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (AKM 1998) yang dijalankan SKMM ke atas video karya pemuzik Pete Teo itu.

"Di dalam kes pengumuman khidmat awam yang dihasilkan oleh pemuzik Pete Teo dan atas hasil pemantauan pematuhan secara rutin yang dibuat oleh SKMM, di dapati PKA tersebut belum mendapat kelulusan daripada Lembaga Penapisan Filem untuk disiarkan di televisyen. Oleh itu PKA tersebut tidak sepatutnya disiarkan di televisyen sehingga ia telah mendapat kelulusan,” kata SKMM.

Menurut SKMM, demikian juga di bawah AKM 1998, semua penyiar mesti menghentikan penyiaran klip video berkenaan.

"Arahan ini adalah mengenai pematuhan oleh pihak penyiar dan bukannya kandungan PKA tersebut,” kata kenyataan itu.

No comments: