Friday, February 8, 2013

Apakah Hajat Haron Din Jumpa Anwar?


Timbalan Mursyidul Am Pas, Datuk Dr Harun Din telah mengadakan perjumpaan sulit dengan Ketua Pakatan Rakyat (PR), Datuk Seri Anwar Ibrahim pada malam Isnin lepas, dakwa blog msomelayu.blogspot.com.

Blog yang dimiliki Mohd Sayuti Omar (MSO) itu berkata hubungan mutakhir antara Harun dan Anwar sudah diketahui umum semakin renggang hinggakan jarang dapat dilihat kedua-dua tokoh itu duduk atas pentas sama dalam ceramah politik, jadi pertemuan mereka menimbulkan pelbagai persoalan.

“Gara-gara itu menyebabkan pertemuan di antara mereka berdua menimbulkan titik soal kepada sesetengah yang mengetahuinya dan tentulah akan menjadi persoalan umum. Apakah tujuan di sebalik pertemuan itu? Apakah ia ada membawa misi atau agenda besar dalam Pakatan Rakyat? Atau apakah ada pencemaran ke atas konsensus sebelum ini?

“Pada pertemuan itu Haron Din dikatakan datang bersendirian manakala Anwar ditemani oleh seseorang yang lain mungkin untuk dijadikan saksi. Pertemuan itu di luar rumah Anwar? Tiada kenyataan akhbar bersama dikeluarkan oleh mereka berdua selepas itu dan ini menguatkan lagi tanggapan ia amat SULIT dan PENTING. Jangan menghiris hati sudahlah…

“Sekiranya ia atas urusan Pakatan Rakyat sudah pasti pertemuan itu akan melibatkan salah seorang lagi wakil PR iaitu DAP. Tetapi yang nyata tiada wakil DAP,”katanya.

MSO yang juga penulis politik pro-Anwar berkata pertemuan itu bersifat misteri kerana tiada hebahan kepada umum, tidak seperti pertemuan Musyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dengan Pengerusi DAP, Karpal Singh yang sengaja dihebahkan kepada umum baru-baru ini.

“Manakala apabila ia tidak ada kenyataan akhbar bersama dikeluarkan menjadikan pertemuan itu misteri dan penuh tanda tanya. Mustahil kalau pertemuan itu mengenai soal pembahagian kerusi kerana perkara itu sudah dilengsaikan. Formula dipakai dalam pembahagian kerusi adalah PKR 120 atau 122, DAP 40 dan PAS 60 atau 63.

“Apakah ia mengenai kerusi perdana menteri? Tetapi bukankah secara lisannya Pakatan Rakyat sudah menyetujui Anwar yang akan dilantik menjadi perdana menteri? Atau ada idea baru mengenai jawatan ini?

“Semasa muktamar PAS di Kota Bharu lalu ada beberapa perwakilan muktamar memberi pendapat bahawa Presiden PAS, Abdul Hadi Awang juga layak menjadi perdana menteri? Apakah mengenai perkara itu? Walaupun ia dinafikan oleh PAS tetapi pandangan itu sesuatu yang sedap untuk diilusikan. Kata Abdul Hadi; syok juga kalau jadi perdana menteri.

“Persoalan juga timbul apakah kedatangan Haron Din itu membawa mesej daripada bosnya, Nik Abdul Aziz Nik Mat selaku Mursyidul Am atau pun atas inisiatifnya sendiri? Ataupun ia adalah atas permintaan Presiden PAS, Abdul Hadi Awang? Mungkin sebagai ketua Nik Aziz boleh mengesahkan akan pertemuan ini dalam masa terdekat.

“Juga timbul persoalan kalau ia mesej parti, kenapa tidak disampaikan sendiri oleh presiden atau diwakilkan kepada Setiausaha Agung, Mustapa Ali yang dianggap layak dan bersesuaian berbanding dengan Haron Din. Atau kerana Haron Din adalah ‘memanda tua’ maka beliau dihantar kerana Anwar juga menghormati timbalan musryidul am PAS ini?,”katanya lagi.

3 comments:

Anonymous said...

Inikah ulama tersohor yg pernah mengatakan Anwar tidak besalah? Tapi masa tu belum keluar video OMEGA!

Anonymous said...

anu war cari org kuat pas yg baru utk kawtim..sbb nik aziz dh nyanyuk x bole pakai..sbb tu dia teringin nk jumpa haron din..biasa la anu war ..mempergunakan org utk diri dia...lps ni dia x refer lg kt nik aziz..

Anonymous said...

anu war cari org kuat pas yg baru utk kawtim..sbb nik aziz dh nyanyuk x bole pakai..sbb tu dia teringin nk jumpa haron din..biasa la anu war ..mempergunakan org utk diri dia...lps ni dia x refer lg kt nik aziz..