Monday, April 1, 2013

Polis Tahan Tiga Mahasiswa Pro-Pembangkang Ganggu Ketenteraman Awam Depan Kediaman Rasmi PM

PUTRAJAYA - Polis menahan tiga mahasiswa berusia 20-an di depan kediaman rasmi Perdana Menteri di sini lewat petang tadi selepas didapati sengaja menimbulkan masalah dan mengganggu ketenteraman awam.

Timbalan Ketua Polis Daerah Putrajaya Superintenden Mak Pak Chuai berkata mahasiswa berkenaan, yang mengetuai kira-kira 100 pelajar lain, cuba menghantar memorandum berhubung isu pendidikan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Gambar hiasan

"Mereka semua datang kira-kira jam 6 petang, kononnya untuk menghantar memorandum kepada Perdana Menteri mengenai isu pendidikan. Kita beri peluang mahasiswa terbabit berucap selama 10 minit tanpa menggunakan mikrofon, tetapi mereka berdegil dan tetap meneruskan ucapan menggunakan mikrofon.

"Suasana itu mengganggu ketenteraman awam menyebabkan kita terpaksa mengambil tindakan menahan tiga mahasiswa berkenaan kira-kira sejam kemudian bagi tujuan soal siasat,” katanya sambil menambah kumpulan pelajar itu bersurai pada kira-kira 7.30 malam selepas diarah polis.

Beliau berkata kumpulan itu juga melaung pelbagai tuntutan, termasuk penghapusan hutang Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dan pendidikan percuma di depan kediaman rasmi Perdana Menteri.

Kesal dengan kejadian itu, Mak berkata ia tidak seharusnya berlaku terutama pada cuti hujung minggu kerana semua memorandum boleh dihantar terus ke pejabat Perdana Menteri pada hari bekerja. - Bernama

2 comments:

Anonymous said...

Mahasiswa kepala hanggok depa. Tu bukan mahasiswa, tu budak mentah tak pandai pakai otak. Lbih tepat dipanggil 'monyetsiswa'.

Kalau inilah 'mahasiswa' yg dihasilkn oleh sistem pendidikan kita, sah sistem kita masih bermasalah. DS Khalid Nordin kena mantapkan sistem pendidikan di IPT supaya golongan 'monyetsiswa' ini tidak dihasilkan lg pada masa depan.

Anonymous said...

bodoh punya mahasiswa.. Kalau tak ada ptptn ko mampu ke nak teruskan pelajaran.. nak harapkan pendidikan percuma.. Semua nak percuma dah percuma belajar pun main.. Ko ingat kat malaysia cuma ada 100 mahasiswa je ke.. Kalau 100 leh la bagi pendidikan percuma..