Wednesday, April 17, 2013

#PRU13 Gelang Patah Kubur Kit Siang!


DAP nampaknya mengambil langkah untuk menyerang kubu kuat UMNO iaitu di Johor dengan menghantar Lim Kit Siang untuk bertanding di Gelang Patah. Namun, apa yang bakal terjadi, ini adalah langkah Kit Siang yang dilihat sebagai menempah kubur sendiri.

Kit Siang akan berentap dengan Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman dalam pilihan raya akan datang ini. Dan ini sekali gus memperlihatkan sebagai medan terakhir beliau untuk berada di dalam pilihanraya.

Analisis yang dijalankan oleh Tun Mahathir melalui blognya berkenaan mengapa Lim Kit Siang berminat untuk mencemarkan Gelang Patah ada relevannya. Sebagai parti yang berselindung disebalik parti berbilang kaum, nyata agenda sebenar merka adalah untuk menghapuskan politik bangsa Melayu.

Dan dengan mengambil keputusan untuk bertanding di Gelang Patah adalah antara langkah mereka dalam memastikan matlamat mereka tercapai. Mereka juga berniat untuk menghapuskan kerjasama yang berasaskan sikap “perkongsian” antara bangsa Melayu, Cina dan India di Malaysia.

Jadi di mana letakknya parti yang kononya memperjuangkan semua kaum itu. Inilah kotornya DAP termasuk pemimpinnya, dan inilah salah satu komponen Pakatan Rakyat.

Oleh itu, BN meletakkan harapan kepada Dato’ Ghani Othman untuk menamatkan kerjaya politik Lim Kit Siang dan agenda chauvinis DAP. Ini adalah sebagai satu langkah untuk memastikan terbunuhnya kesenangan salah seorang kepimpinan DAP.

Dan sekurang-kurangnya dapat memadamkan semangat chauvinis di dalam parti itu. Menurut mantan PM itu juga, Singapura dikatakan memberikan bantuan kepada DAP untuk merampas Johor.

Sehingga satu tahap, Singapura memberikan cuti dua hari kepada rakyatnya bagi membantu jentera pilihanraya DAP. Mereka turut memberikan elaun kepada jentera-jentera PAP yang akan membantu DAP pada PRU13.

Sampai begitu sekali agenda dan permainan kotor DAP, sehingga melibatkan mereka yang berada di seberang.

Tetapi percayalah, keputusan penasihat DAP Lim Kit Siang untuk bertanding bagi kerusi Gelang Patah pada PRU-13 ini boleh dilihat sebagai langkah penamat kepada karier politik pemimpin veteran pembangkang itu.

Sejarah 27 tahun lalu akan berulang apabila pengundi Gelang Patah menolak Kit Siang yang merupakan pemimpin veteran pembangkang yang kononnya amat digeruni.

Ahli Parlimen Ipoh Timur itu dijangka akan mengalami nasib sama seperti mendiang Tan Sri Lim Chong Eu apabila karier politiknya berakhir selepas dikalahkan Kit Siang 27 tahun lalu.

Apa yang berlaku pada Tan Sri Lim Chong Eu akan terjadi pada Lim Kit Siang kali ini. Jadi, sama-sama kita nantikannya.

4 comments:

Anonymous said...

gelang patah tolong gali kubur untuk ghani othman sbb umno nak dia kiok kat sana,jadi tak ler nampak ketara sangat!!!!itulah nasib dalam umno bila tak berguna lagi...mampos kau!!!

Anonymous said...

Lu bukan org johor bro, lu ape tau...org johor klu, lu mcm2, kitaorg kasi terajang sama lu..tnye cina singapore tu..ada berani...lgpun cina johor sama melayu ada ngam ckit..btw jgn lupe sejarah 13mei dulu..org johor yg turun kl kasi habis sama diaorg..keluarga arwah kiyai salleh pong maseh ada bro..

Anonymous said...

orang2 melayu johor yg mahukan 'malaysia baru' telah nekad mengundi lim kit siang bagi merealisasikan impian pakatan rakyat ke putrajaya. in sya allah, lim kit siang akan dapat sokongan drp orang2 melayu johor yg telah celik dengan kerakusan pemimpin2 umno yang menjadikan dana dan harta rakyat macam mak bapak dia orang yg punya.

Anonymous said...

KALAU ORANG MELAYU UNDI LIMKIT SIANG AKU TAK FAHAM MELAYU JENIS APA