Saturday, April 20, 2013

1 #PRU13 BN Sudah Menang Satu Kerusi?


BANDARAYA MELAKA - Barisan Nasional (BN) mungkin akan menang satu kerusi tanpa bertanding, sekiranya DAP masih gagal memutuskan calon mewakili kerusi Dun Kota Laksamana, menjelang penamaan calon hari ini.

Sehingga 9.30 malam tadi, DAP belum dapat menamakan calon sesuai bagi mengisi kerusi disandang Betty Chew itu akibat percanggahan pemilihan calon membabitkan DAP Melaka dan ibu pejabat di Kuala Lumpur, sekaligus menyaksikan kemungkinan DAP tidak meletakkan sebarang calon di Dun berkenaan.

Sambil menyuarakan kebimbangan insiden itu mampu mengugat saingan DAP untuk mempertahankan kerusi terbabit, Pengarah Operasi DAP Melaka, Sim Tong Him berkata, sehingga malam tadi masih belum ada sebarang perkembangan positif dalam isu pemilihan calon di situ.

Menurutnya, isu berkenaan juga memberi impak negatif kepada DAP Melaka apabila wujud segelintir penyokong meluahkan rasa tidak puas hati serta melabelkan kepimpinan DAP sebagai sombong kerana tidak mendengar pendapat dari penyokong akar umbi.

“Perkembangan terbaru ini telah meletak DAP pada kedudukan tidak baik, lebih-lebih lagi menjelang penamaan calon esok (hari ini). Kami bimbang isu ini sekiranya tidak diselesaikan secepat mungkin boleh menjejaskan hasrat DAP dan Pakatan Rakyat untuk bersaing pada pilihan raya ini.

“Sebagai mewakili DAP, saya ingin memohon maaf kepada semua penyokong kami atas apa yang berlaku ini,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media tergempar yang diadakan di Ibu Pejabat DAP Melaka, di sini malam tadi.

Sebelum ini, Sinar Harian pernah melaporkan beberapa nama yang dikemukakan DAP Melaka sebagai calon Dun Kota Laksamana tidak dipersetujui DAP pusat atas alasan bimbang kehilangan kerusi Dun yang telah dipegang parti berkenaan selama 45 tahun.

Kemelut ini turut menyebabkan seorang calon DAP secara terbuka mengugut menarik diri sekiranya ada invidividu tertentu terus campur tangan dalam pemilihan calon Dun berkenaan.

Menurut Tong Him, beliau turut bimbang akan ada sesetengah penyokong yang akan bertindak bertanding sebagai calon bebas kerana tidak berpuas hati dengan apa yang berlaku ini.

“Kita masih dalam perbincangan untuk menyelesaikan masalah ini. Mudah-mudahan dalam masa beberapa jam sebelum penamaan calon ini kita dapat menyelesaikannya,” katanya.

Pada PRU12 lalu, Betty Chew menewaskan Lee Kiat Lee (BN) dengan majoriti 7,242 undi.-SH

1 comments:

Anonymous said...

mental rosak

 

POLITIK HARIAN Copyright © 2013 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates